Connect with us

magazin

(FOTOGALERIJA) URBOFON LIVE / Svjetski dan glazbe u Zadru u znaku žestokih rock riffova

Objavljeno

-

Zadar se i ove godine, drugu godinu zaredom, pridružio obilježavanju Svjetskog dana glazbe, manifestaciji koja se dugi niz godina obilježava u brojnim gradovima Hrvatske i svijeta.

Začetnicima ove manifestacije cilj je bio pokazati koliko je glazba važna u svakodnevici čovjeka, a Zadar, grad s bogatom glazbenom tradicijom napokon se našao uz bok svjetskih metropola koje ovu manifestaciju slave na svojim ulicama i trgovima.

Vođeni istim ciljem, slavlja glazbe tijekom cjelogodišnjeg koncertnog programa Urbofon Live, Udruga Prizma je uz podršku Hrvatske glazbene unije (HGU) 21. lipnja na Trgu Petra Zoranića organizirala svirku zadarskog blues-rock trija Rich Man i power trija Triggers te kninskog šesteročlanog benda The Alibor, koji svoj zvuk opisuju kao kombinaciju art i alternative rocka te indie popa.

Bila je to jedinstvena prilika zasvirati na drevnom zadarskom trgu, kako domaćim snagama rocka, tako i gostima iz Knina koji su se premijerno predstavili zadarskoj publici i gostima grada.

U dva sata glazbenog programa, Trgom Petra Zoranića orili su se žestoki gitarski riffovi, a mnogi su se znatiželjni prolaznici zaustavili, pružili podršku glazbenicima i uživali u slavlju glazbe.

O Urbofon Live programu:

Urbofon Live je cjelogodišnji koncertni program koji prati domaću nezavisnu glazbenu scenu zamišljen kao svojevrsni nastavak na radijsku emisiju Urbofon koja se od 2018. godine emitira na HR Radio Zadru. Ciljevi programa su razvoj i upoznavanje publike s recentnom hrvatskom nezavisnom glazbenom scenom, jačanje lokalne glazbene scene kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske, pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj, razvoj kompetencija mladih u području kulturnih i kreativnih industrija kroz volonterski program i iskustveno učenje. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog društva skladatelja. Zadarske županije i Turističke zajednice Grada Zadra, a održava se u suradnji s Koncertnim uredom Zadar i uz podršku Varoške Pivovare, Papice i Centra nezavisne kulture Zadar.

 

magazin

Bliži se najljepši dio godine – uskoro kreće Advent u Zadru

Objavljeno

-

By

Opjevana Kalelarga bit će četrdeset dana u drugom planu, jer od 24. studenoga kad velikim koncertom legendarnog Mladena Grdovića započinje tradicionalni Advent u Zadru, svakodnevni šušur najvećim će se dijelom manifestacije preseliti na gradske trgove Petra Zoranića i Pet bunara. Tamo će se do 2. siječnja sljedeće godine, kad ovogodišnja adventska manifestacija službeno završava, odvijati najveći dio programa prožetog koncertima vrhunskih hrvatskih glazbenika i bendova, klapa i zborova, ali i kazališnim predstavama te adventskim kućicama koje i ove godine nude vrhunsku gastronomsku priču.

– Ja sam dosada bila posjetiteljica zadarskog Adventa, a veseli me što sam od ove godine i u organizaciji. Zadarski Advent mi je uvijek bio interesantan, pun zbivanja i uvijek se osjećala jedna topla atmosfera koja uvelike podsjeća na intimu dnevnog boravka. Tu atmosferu želimo i nastaviti dok istovremeno i ove godine nadograđujemo i prilagođavamo našu adventsku priču s bogatijim i raznovrsnijim programom, kako bi bila privlačna Zadranima te svima koji u vrijeme Adventa budu u našem gradu, a njih je sve više – opisuje direktorica Turističke zajednice grada Zadra Iva Bencun osnovne manifestacijske ciljeve.

– Prošle smo godine u vrijeme Adventa imali 12 posto rasta turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na godinu ranije, tj. ukupno gotovo 20.000 turista od kojih je 55% bilo stranih, što pokazuje da smo u posezoni uspjeli organizirati i promovirati manifestaciju koja je privlačna kako domaćim ljudima, tako i inozemnim gostima. To je cilj i zadaća Turističke zajednice, pa očekujemo kako će se pozitivni posezonski turistički trendovi koje bilježimo u listopadu i studenom, nastaviti do kraja ove godine – kazala je Bencun.

A što nudi ovogodišnji zadarski Advent? Gotovo šest tjedana manifestacijskog i blagdanskog šušura na ulicama i trgovima zadarskog Poluotoka koji počinje na Dan grada Zadra, u nedjelju 24. studenog s velikim koncertom Mladena Grdovića. Već slijedećeg petka i subote zabavljat će nas grupa Cambi i Neno Belan, a potom nam vikendima dolaze redom Opća opasnost i popularni sinjski treper Grše, tenor i klapski pjevač Mate Grgat, pjevač za najveće fešte Jole, članice nekadašnje domaće ženske grupe Divas, sestre Husar i energična Maja Šuput. Na sam Badnjak pjevat će uigrana vokalna četvorka Eni Jurišić, Vjekoslav Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri, a Božić će uljepšati Ivana Kindl i zadarska grupa Forum. Od Božića do Nove godine na adventskoj pozornici nastupit će još i Zorica Kondža te Matija Cvek & The Funkensteins. No, samo s koncertima vikendom ne završava ovogodišnja zabava na Trgovima Petra Zoranića i Pet bunara, jer svaki dan nudi kvalitetan i prigodan program s puno nastupa klapa, DJ-eva, zborova, KUD-ova, mažoretkinja, predstava za djecu i još puno toga.

Sveti Nikola (6. prosinca) i Sveta Luce (13. prosinca) posjetit će Zadar i ove godine, dok će 21. prosinca utrka Zadar Christmas Run biti uvod za dolazak Djeda Božićnjaka (24. prosinca) i njegovu promenadu po Poluotoku. Novu godinu ćemo i ovaj put dočekati na dvije lokacije na otvorenom, i to na Narodnom trgu i adventskoj pozornici na Trgu Petra Zoranića, a tko će sve pjevati doznat će se uskoro.

Većina će koncerata biti održana na Trgu Petra Zoranića gdje će, uz susjedni Trg Pet bunara, biti smještene i adventske kućice. Tamo će zvukove i osjećaj Adventa nadopuniti mirisi i okusi dobre domaće spize, slastica spravljenih po starinskim receptima i tradicionalnih blagdanskih delicija.

– Zanimanje za prijavu na natječaj za zakup kućica je veliko, a mjesta ove godine ima samo za 22 kućice. Natječaj je objavljen do 28. listopada na web stranici zadarske Tržnice na ovoj poveznici: https://www.trznicazadar.hr/download/2024/Javni%20poziv%20Advent%202024_2.pdf
Gastronomska ponuda će u svakom slučaju biti iznimno bogata i raznovrsna – kaže direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić, čije će gradsko poduzeće i ove godine osigurati da adventske kućice besprijekorno funkcioniraju.

Manifestaciju Advent u Zadru organiziraju Grad Zadar, TZ grada Zadra i Tržnica Zadar u suradnji i partnerstvu sa zadarskom Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja.   

 
Nastavi čitati

magazin

NE PROPUSTITE / U četvrtak u HNK Zadar urnebesna komedija “Oporuka”!

Objavljeno

-

By

foto: HNK Zadar

U četvrtak, 24. listopada ne propustite predstavu “Oporuka” u koprodukciji HNK Zadar i Kazališta lutaka Zadar.

Ulaznice su dostupne na Eventim.hrhttps://www.eventim.hr/…/predstava…/event.html…

Filip Jurjević prema Gianniju Schicchiju Giovacchina Forzana i Teštamentu Vanče Kljakovića

OPORUKA

režija/ Zoran Mužić

scenografija/ John Čolak

kostimografija/ Sanja Jureško

glazba/ Ivan Ivić

oblikovanje svjetla/ Frane Papić

oblikovanje tona / Mate Petričevič

uloge:

MAGDALENA – Ivana Buljan Legati

KATINA – Žana Bumber

KARMELA – Tamara Šoletić

ŠIME ŠPIKA – Davor Jureško

VJEKOSLAV – Dominik Karakašić

MAČO FLEKICA – Dragan Veselić

ADVOKAT – Mimi Zadarski

Ako se želite dobro nasmijati i prepoznati barem jednog člana svoje familije u urnebesnim situacijama, ne smijete propustiti komediju OPORUKA!

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 21. listopada 2024.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 21.10.2024.
LJUBAV: Držite se provjerenih obrazaca udvaranja, ponašanja i izražavanja ljubavi. Sve ostalo bit će frustrirajuće.Najbolji darovi za vaše voljene
KARIJERA: Standardni obrasci nikad vas nisu zadovoljavali, pa neće ni danas. Tražit ćete neki novi način izražavanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pokušajte se sabrati.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 21.10.2024.
LJUBAV: I partner i vi bit ćete u prilično emotivnim fazama, ali svatko na svoj način. Budite otvoreni jedno prema drugome.
KARIJERA: Sav vaš trud moći će se sažeti u jednoj riječi: petljanje. Razlučite prioritete, napravite bolji plan i onda djelujte po njemu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se viroze.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 21.10.2024.
LJUBAV: Zanemarit ćete prolazne turobne misli i kroz razgovor s voljenom osobom ostvariti vedriju atmosferu.
KARIJERA: Bit ćete skloni potcijeniti svoje kvalitete i poslovne zasluge, pa će vam drugi ukazivati na njih.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sve u svoje vrijeme.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 21.10.2024.
LJUBAV: Pristat ćete na sve zahtjeve voljene osobe jer ćete i vi misliti isto. Bit će to male slatke brige.
KARIJERA: Poslovi u kojim se zahtijeva pronicljivost ili specifični talenti danas su vam jako dobro postavljeni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vjerujte u sebe.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 21.10.2024.
LJUBAV: Moguće je da ćete i danas voditi bitku s voljenom osobom oko tvrdoglavosti. Ne zna se tko je luđi.
KARIJERA: Nervoza koja se javlja kad pomisite na posao i suradnike potiče iz vaše prošlosti. Za nju sada nema razloga.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nije isključen kašalj.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 21.10.2024.
LJUBAV: U osobnom životu najbolje ćete se osjećati u krugu prijatelja. Izgledan je izlazak s njima i povjeravanje.
KARIJERA: Oni koji danas rade, angažirat će se oko poslovne korespondencije u kojoj će biti duhoviti i vrlo ljubazni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pobijedili ste prepreke.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 21.10.2024.
LJUBAV: Netko od vaših prijatelja podijelit će s vama svoju tugu. Ni vi nećete biti puno bolje kad se o ljubavi radi.
KARIJERA: Ukoliko radite posao povezan s umjetnošću, ovo je vaš dan. Svi ostali gledat će da poslu doprinesu na kreativan način.
ZDRAVLJE&SAVJET: Potražite duhovite sadržaje.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 21.10.2024.
LJUBAV: Neke će voljena osoba izluđivati svojim raznolikim zahtjevima. Drugi će vješto izbjegavati društvo.
KARIJERA: Ono što misle vaši nadređeni nije isto što mislite i vi, ali im danas to ne morate otvoreno pokazati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite strpljivi.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 21.10.2024.
LJUBAV: Otpustit ćete svoje čežnje i pokušati se fokusirati na svakodnevnicu. Bit ćete skromniji u ljubavnim očekivanjima.
KARIJERA: Preuzet ćete odgovornost za jedan posao u sportskom stilu. Trudit ćete se biti fair play igrač.
ZDRAVLJE&SAVJET: Malo ste umorni.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 21.10.2024.
LJUBAV: Zanimat će vas sve što je neopipljivo u odnosu. Istraživat ćete suptilne varijacije i telepatsku povezanost.
KARIJERA: Pred vama su dani reformi u kojim treba sačuvati dobre živce. Učinite to radeći predano i bez prigovora.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite prirodni.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 21.10.2024.
LJUBAV: Dat ćete značajna doprinos općoj društvenosti jer ćete biti otvoreni i za one koje drugi baš ne prihvaćaju.
KARIJERA: Ne volite obveze, ali ovaj put morat ćete pristati ne neke. Ne doživljavajte to kao lance, nego kao prilike.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit će bolje.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 21.10.2024.
LJUBAV: Pred vama je vrlo ispunjavajući ljubavni dan. Bit ćete u prilici provesti prelijepo zajedničko vrijeme.
KARIJERA: Ako radite posao koji nije konkretan, bit ćete iznimno uspješni. Ako vam je posao konkretan, bavit ćete se svime, samo ne njim.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sami ste najbolji šef.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu