Connect with us

magazin

OD 20. DO 23. LIPNJA / 13. Međunarodni festival čipke Pag. Donosimo PROGRAM…

Objavljeno

-

Jedan od najvažnijih događaja posvećenih paškoj čipki je Međunarodni festival čipke koji se već tradicionalno, počevši od 2010. godine, održava u lipnju svake godine u gradu Pagu. Ovaj festival okuplja čipkarice iz Europe i cijelog svijeta, pružajući im priliku za razmjenu znanja i iskustava te promicanje ovog prekrasnog zanata na globalnoj razini. Posjetitelji imaju priliku uživati u izložbama, radionicama, modnim revijama i drugim događanjima koja slave ljepotu i umijeće izrade čipke. Evo najave:

Grad Pag ponovno će postati središte kulturnih zbivanja početkom 13. Međunarodnog festivala čipke, koji će se u organizaciji Turističke zajednice Grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica Frane Budak održati od 20. do 23. lipnja. Ovaj prestižni ovogodišnji događaj koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva turizma i sporta RH, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova RH, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Zadarske županije i TZ Zadarske županije, okupit će ljubitelje umjetnosti i tradicije, pružajući im jedinstvenu priliku da se upoznaju s bogatom poviješću i jedinstvenom ljepotom čipke iz Španjolske, Mađarske, Slovenije, Poljske, Crne Gore i Hrvatske.

Službeno otvorenje festivala započet će u četvrtak, 20. lipnja u 19 sati promenadnim koncertom na glavnom gradskom trgu nakon koje će se u 19.30 sati održati ceremonija otvorenja Festivala. Uz bogat kulturni, edukativni i zabavni program koji su pripremili organizatori, posjetitelji će u večernjim satima prvog dana moći uživati u festivalskim izložbama zemalja sudionica u prostoru Kneževog dvora i koncertu klape Munita. Koncert počinje u 21 sat.

Za sve one koji žele naučiti tajne izrade ažura, cijanotipije i filcanja vune, u petak, 21. lipnja, organizirane su radionice pod vodstvom iskusnih majstorica.

Početni tečaj za ažure održat će se u Atriju Kneževog dvora s početkom u 10 sati dok će se radionica cijanotipije za djecu održati na trgu ispred Gradske knjižnice u 10.30 sati. U popodnevnim satima na istom mjestu, ispred Gradske knjižnice, izrađivat će se stilizirana čipka od filcane vune s početkom u 17 sati. 

S ponosom najavljujemo modnu reviju pod nazivom “Tradicija protkana ljubavlju”, koja će se na trgu Petra Krešimira IV održati s početkom u 20 sati. Ova posebna modna revija spaja suvremeni dizajn s bogatom tradicijom paške čipke, a posjetitelji će imati priliku uživati u jedinstvenim modnim komadima koji na inovativan način reinterpretiraju tradicionalnu pašku čipku. Također, na modnoj reviji prikazat će se nekoliko ekskluzivnih modela inspiriranih paškom čipkom koje su izradile učenice Škola za trgovinu i modni dizajn iz Rijeke te nakit od paške čipke kojeg su izradile učenice SŠ Bartola Kašića.

Nakon modne revije, na glavnom gradskom trgu, nastupit će klapa HRM Sv. Juraj koji će svojim izvedbama obogatiti festivalsku atmosferu. Ovo prekrasno glazbeno događanje koje ne smijete propustiti počinje u 21 sat.

U subotu, 22. lipnja u 10 sati održat će se radionica izrade paške čipke koja će biti posebno atraktivna za sve one koji žele naučiti vještinu ovog drevnog zanata. Sudionici će u Atriju Kneževog dvora imati priliku iz prve ruke isprobati izradu čipke i naučiti više o njenoj povijesti i tehnikama. U 11 sati, na trgu ispred Gradske knjižnice održat  će se radionica izrade unikatnih torbi transfer tehnikom, a promocija slikovnice „Legenda o Paškoj čipki” na rasporedu je u 18 sati.

Sajam „Najboje od Paga” održat će se u subotu u vremenu od 19 do 22 sata ispred I Magazina soli. Ova promocija posvećena je predstavljanju autentičnih, domaćih proizvoda koji odražavaju tradiciju, kvalitetu i jedinstveni okus otoka Paga. Posjetitelji će moći kupiti svoje omiljene proizvode na prodajnim štandovima te na taj način podržati lokalne proizvođače, a osim u vrhunskim otočnim proizvodima poput paškog sira, baškotina, pandešpanja moći će kupiti unikatne suvenire i prirodnu kozmetiku.

Dio festivala bit će i nastupi folklornih društava, koji će u večernjim satima dočarati autentičan duh i bogatstvo kulturne baštine kroz pjesme, plesove i nošnje. Posjetitelji će u 19 sati na Trgu Petra Krešimira moći uživati u nastupu i plesovima KUD-a Lovro Ježak iz Marije Bistrice i KUD-a sv. Andrija iz Svete Nedjelje u 21 sat. 

Izložbe su također poseban dio festivala gdje se mogu razgledati najljepši primjerci paške čipke, od povijesnih radova do suvremenih interpretacija. Kroz izložbu „Paška čipka” Društva paških čipkarica Frane Budak u sklopu u Galerije paške čipke svi ljubitelji čipke moći će uživati u ljepoti te se diviti eleganciji paške čipke na izložbi „Neodoljiva tajna nit” u Samostanu sv. Margarite.  U glavnoj zbornoj crkvi Marijinog uznesenja bit će predstavljena izložba „Crkveno ruho”, a u crkvi sv. Jurja izložba „Vridne ruke moje nane” Foto kluba Pag. Bit će otvorena i Etno kuća i stalni postav KUD-a Družina, a u Gradskoj čitaonici održat će se izložba dječjih radova iz dječjeg vrtića „Paški mališani pod nazivom „Moj grad čipke i kamena”. Izložbe će biti otvorene sva tri dana festivala u vremenu od  9.30 do 12.00 i 18.00 do 22.00 sati.

Festival završava, u subotu u 20 sati podjelom zahvalnica svim sudionicima.

PROGRAM:

ČETVRTAK / 20. lipnja 2024.

SLUŽBENI DIO OTVARANJA FESTIVALA

19.00                   Promenadni koncert – Trg Petra Krešimira IV

19.30                   Ceremonija otvaranja – Trg Petra Krešimira IV

                              Razgledavanje festivalskih izložbi

                              Domjenak za uzvanike – Atrij Kneževog dvora

21.00                   Koncert klape „Munita“ – Trg Petra Krešimira IV

PETAK / 21. lipnja 2024.

10.00                   Radionica – Početni tečaj za ažure – Atrij Kneževog dvora

10.30                   Radionica – Cijanotipija za djecu – Trg ispred Gradske knjižnice

17.00                   Radionica – Stilizacija paške čipke filcanom vunom – Trg ispred Gradske knjižnice

20.00                   Modna revija – Tradicija protkana ljubavlju – Trg Petra Krešimira IV

21.00                   Koncert klape HRM „Sv. Juraj“ – Trg Petra Krešimira IV

SUBOTA / 22. lipnja 2024.

10.00                   Radionica paške čipke – Atrij Kneževog dvora

11.00                   Radionica – Izrada unikatnih torbi transfer tehnikom – Trg ispred Gradske knjižnice

18.00                   Promocija slikovnice „Legenda o paškoj čipki“ – Trg ispred Gradske knjižnice

19.00                   Sajam „Najboje od Paga“ – kod spomenika Solaru

19.00                   Nastup KUD-a „Lovro Jažek“, Marija Bistrica – Trg Petra Krešimira IV

20.00                   Podjela zahvalnica i zatvaranje festivala – Trg Petra Krešimira IV

21.00                   Nastup KUD-a Sv. Andrija, Sveta Nedjelja – Trg Petra Krešimira IV

NEDJELJA / 23. lipnja 2024.

10.30                   Sv. misa, Crkva Marijinog Uznesenja – Trg Petra Krešimira IV

IZLOŽBE

IZLOŽBE ZEMALJA SUDIONICA – Prizemlje Kneževog dvora, Trg Petra Krešimira IV

Španjolska, Mađarska, Slovenija, Poljska, Crna Gora i Hrvatska

IZLOŽBA PAŠKE ČIPKE DRUŠTVA PAŠKIH ČIPKARICA „FRANE BUDAK“

Galerija paške čipke – Trg Petra Krešimira IV

IZLOŽBA PAŠKE ČIPKE „NEODOLJIVA TAJNA NITI“

Benediktinski samostan sv. Margarite

IZLOŽBA CRKVENOG RUHA

Crkva Marijinog Uznesenja

IZLOŽBA FOTO KLUBA PAG „VRIDNE RUKE MOJE NANE“

Crkva Sv. Jurja

IZLOŽBA „MOJ GRAD ČIPKE I KAMENA“ –  Radovi Dječjeg vrtića „Paški mališani“

Gradska čitaonica

STALNI POSTAV ETNO KUĆE KUD-a DRUŽINA

Ulica Sv. Marije

Izložbe su otvorene od 9.30 do 12.00 i 18.00 do 22.00

Organizatori:

Turistička zajednica Grada Paga, Grad Pag i Društvo paških čipkarica Frane Budak.

Pokrovitelji 13. Međunarodnog festivala čipke:

Ministarstvo kulture i medija RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova RH, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

(FOTOGALERIJA) GLAZBENI STUDIO LIBRETO ZASJAO NA PROKURATIVAMA / U Zadar donijeli kipić sv. Duje i Nagradu za najbolje ispisane stihove

Objavljeno

-

By

Galerija fotografija: Glazbeni studio LIBRETO

Glazbeni studio Libreto je sa svoja dva zbora, Dječjim zborom Libretići te zborom Libreto TEENS, nedavno nastupio na značajnom festivalu Mali Split na čuvenim i grandioznim Prokurativama koji se ove godine održao po 34. put. 

Prvotno su se prijavili na Natječaj za novu, još neizvođenu autorsku pjesmu, i to sa svojom pjesmom naziva “Sve je šareno” za koju glazbu i tekst potpisuje Ivana Begović, umj. voditeljica svih LIBRETO programa, uz veliku i značajnu pomoć drugog umj. voditelja, Dinka Habuša, dok je za aranžman i snimanje pjesme bio zadužen njihov dugogodišnji suradnik Marin Ćuto.

Pjesma “Sve je šareno” je prošla na Natječaju te su na taj način Libretići i Libreto TEENSI dobili priliku za dijeljenje pozornice s brojnim solistima i dječjim zborovima iz čitave Hrvatske.

Također je i njihova starija članica, solistica Eva Faričić, dobila svoju priliku da nastupi na velikoj pozornici splitskih Prokurativa, i to s pjesmom “Male radosti” koju su za nju napisali Jacques Houdek i Andrea Čubrić, dok je za aranžman bio zadužen Mario Luketa. 

Eva je uz plesačice iz splitskog plesnog studija Talent studio M odradila odličan nastup te je s bine ispraćena gromoglasnim pljeskom, a ujedno je izašao i videospot za tu istoimenu pjesmu koji možete pronaći na njezinom YT kanalu. 

Libretići i Libreto TEENSI su imali lijepo izrežiran i usklađen, vrlo dinamičan i veseo nastup kojim su jako zadovoljni i u kojemu ništa nije bilo prepušteno slučaju: svaka curica iz Libretića je bila obučena u rozu haljinicu, imala je vjenčić na glavi, nosila je krila na leđima (ideja za krila potječe od voditeljice Ivane, no njih su izradili vrijedni roditelji), dok su starije djevojke u rukama imale gitaru, ukulele, melodiku, trubu, def, razne druge “šuškalice”, a na pozornici su isto tako imale i svoju plesačicu te fotografa koji je kroz svoj objektiv vrijedno “bilježio” svaki trenutak nastupa.

Svojim cjelokupnim stylingom, rekvizitima te određenim malim glumačkim zadacima mali i mladi pjevači iz GS LIBRETO nastojali su jasno i vjerno dočarati sve pjesničke slike unutar teksta pjesme, a na kraju su bili i nagrađeni, i to ne samo snažnim i dugim pljeskom publike. 

Naime, pjesma “Sve je šareno” je osvojila Kipić sv. Duje te Nagradu za najbolje ispisane stihove od strane Stručnoga žirija, a nagradu je, uz Libretiće i Libreto TEENSE, preuzela autorica istoimenih stihova, Ivana Begović.

Ivana kaže da ju je napisala još u doba corone te ju je sada samo doradila te glazbeno i tekstualno prilagodila svojim pjevačima.

Budući da su se tada probe odvijale preko Zoom aplikacije, Ivana priča kako je u tim, sada i nagrađenim stihovima, zapravo pronašla bijeg od vrlo nesigurne i zastrašujuće stvarnosti te da je u njima opisala idealizirani svijet u kojemu sve izgleda i funkcionira upravo opozitno od trenutne situacije, stoga će ta pjesma za nju uvijek zauzimati posebno mjesto u njezinom srcu.

Nagradi su se najviše, razumije se, obradovali sami izvođači, Libretići i Libreto TEENSI, ali i Ivanina obitelj koja je već dugi niz godina i desetljeća unazad upravo u potpunosti posvećena književnosti, kazalištu, glazbi, kulturno – umjetničkom i pedagoškom radu.

Za kraj, iz LIBRETA nam kažu kako nagradu posvećuju svojoj djeci koja ih svakodnevno inspiriraju za rad i stvaranje, kako im je svaka dobivena nagrada čast, ali i putokaz za daljnje napredovanje i usavršavanje u svom poslu te kako im je silno drago što i na ovaj način mogu svoj Zadar i Zadarsku županiju učiniti ponosnima. 

 
Nastavi čitati

magazin

Liječnica upozorava: Ne stavljajte klimu u kući ispod ove temperature, mogli bi završiti u bolnici

Objavljeno

-

By

Pixabay

Postoji vrlo važno pravilo prilikom rashlađivanja prostorija klima uređajem kada nastupe jako topli dani. Važno je da vodite računa da ne rashlađujete previše prostor da ne biste sebe doveli u zdravstveni rizik.

Vrlo je važno da razlika između unutarnje i vanjske temperature ne prelazi iznad 7°C. Zašto? Velika razlika u temperaturi može izazvati brojne zdravstvene probleme, prenosi Nova.rs.

Liječnica Biserka Obradović rekla je da je jedan od najvećih problema taj što ljudi u ovom razdoblju previše rashlađuju prostor, a zatim izlaze van na jako visoku temperaturu.

“Ne možemo se razboljeti i kriviti nekog drugog. Primamo veliki broj pacijenata koji imaju upalu pluća. Dolaze s upornim kašljem, bolom u grudima, visokom temperaturom… Zašto? Zato što borave u klimatiziranim prostorijama koje rashlađuju se na 17 stupnjeva, a vani je preko 35 stupnjeva. Kruži veliki broj bakterijskih upala, vodite računa na bazenima, tuširajte se prije ulaska i poslije izlaska iz bazena, mijenjajte kupaći kostim“, kaže Obradović.

Preporučena temperatura

Preporučljivo je da za vrijeme vrućih, ljetnih mjeseci klima uređaj bude postavljen na temperaturu između 24 i 27°C. Nagli prelazak iz rashlađenog prostora na visoke temperature opasan je za srčane i druge kronične bolesnike koji uzimaju lijekove, ali i za zdrave ljude

Izbjegavajte sjedenje i stajanje direktno ispod klime. Česta je pojava išijasa zbog znojnih leđa ili mokre odjeće u kojoj sjedimo u klimatiziranoj prostoriji.

Razlike u temperaturi između klimatiziranog prostora i vanjske temperature ne smiju biti prevelike. Idealna razlika je pet do sedam stupnjeva. Često je ta razlika 15 ili čak 20 stupnjeva što je ogroman šok za organizam.

Kada koristite klimu važno je i redovno čistiti filtere i servisirati uređaje s obzirom na to da se u njima mogu nakupiti razne bakterije, alergeni i prljavštine koje mogu uzrokovati brojne zdravstvene smetnje.

 
Nastavi čitati

magazin

Normalan tlak po godinama: Tablice s vrijednostima koje su pokazatelj kako vam radi srce

Objavljeno

-

By

unsplash

Saznajte kako vaše godine utječu na krvni tlak. Otkrijte normalne vrijednosti krvnog tlaka po godinama kako biste održali dobro zdravlje i spriječili bolesti.

Krvni tlak je sila kojom krv pritičšće zidove arterija dok srce pumpa krv kroz vaše tijelo. Mjerenje krvnog tlaka može pokazati koliko je vaše srce opterećeno i važan je dio opće zdravstvene procjene.

Vaš krvni pritisak se mijenja i varira tijekom dana u ovisnosti od raznih faktora, kao što su razina aktivnosti, emocionalno stanje i san, piše HRI.ORG.

Visok krvni tlak može biti neprimjetan, zbog čega je važno redovno provjeravati krvni tlak, prenosi Danas.rs.

Što znače brojevi krvnog tlaka?

Krvni tlak se mjeri kao dva broja, jedan preko drugog, kao što je 120/80. Oba se mjere u jedinicama milimetara žive (mm Hg).

Sistolički pritisak: Gornji broj, nazvan sistolički pritisak, je pritisak svaki put kada se srce steže.

Dijastolički pritisak: Donji broj, ili dijastolički pritisak, je pritisak u arterijama dok se srce opušta prije sljedećeg otkucaja.

Normalne vrijednosti krvnog tlaka po godinama i spolu

Normalan krvni tlak varira od osobe do osobe. Vaš liječnik će vam savjetovati što je zdravo za vas, na osnovu vaše medicinske povijesti.

Za većinu ljudi, sljedeće je vodič:

Krvni tlak
Danas.rs

Prosječan krvni tlak kod odraslih po godinama i spolu:

Visok krvni tlak obično nema nikakve simptome. Možete imati visok krvni tlak i osjećati se sasvim dobro. Jedini način da saznate je li vaš tlak visok je da ga redovno provjeravate kod liječnika ili ga pratite pomoću kućnog aparata za mjerenje tlaka.

Krvni tlak
 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu