magazin
FOTOGALERIJA / Završen trodnevni Fish & Jazz Festival: zadarski je Muraj konačno, s odličnim programom, zasluženo oživio
![](https://www.znet.hr/wp-content/uploads/2024/06/27-06-Fish-Jazz-Festival-Zadar-8.6.2024-vecer-Foto-Bojan-Bogdanic.jpg)
Koncertom Sare i Jappe, kćeri i oca Brodarić, u subotu navečer završio je drugi Fish & Jazz Festival kojeg je organizirala Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s tvrtkom Cromaris, zadarskom tvrtkom koja je jedna od najvećih uzgajivača bijele ribe u Europi. Festival je završio kako je i počeo: opušteno uz puno dobrog, ležernog i svima poznatog jazza, ali i bluesa, u sjajnom prostranom ambijentu Bastiona sv. Roka na Muraju.
Upravo je promocija ovog središnjeg prostora Bedema zadarskih pobuna koji se pretvorio u atraktivnu open air koncertnu „dvoranu” i najveći dobitak ovogodišnjeg Fish & Jazz Festivala. Zadarski bedemi su još 2017.godine dobili vrijedno priznanje – kao kulturno dobro uvršteni su na UNESCO-v Popis svjetske baštine na listi „Obrambeni sustavi Republike Venecije u 16. i 17.st.” Nakon toga su temeljito obnovljeni, uređeni i revitalizirani, ali su i dalje ostali pomalo skriveni, izvan glavnih zbivanja na Poluotoku. Džezerski i gastronomski trodnevni event otkrio je svu čaroliju Muraja i Bastiona sv. Roka, koji je konačno oživio na prekrasnim terasama dvaju ugostiteljskih objekata, Bastiani bara i Ferala. Sve tri večeri sjedeća su mjesta ispred festivalske pozornice bila popunjena, isto je bilo na terasama tih ljetnih barova, a za sjedenje je dobro poslužio i ogradni zidić Muraja, pa čak i uređeni travnjak na kojem su se vudstokovski ispružili mladi turisti – ljetni nomadi.
Fileti Cromarisovih brancina i podlanica u burgerima ili s cous cous salatom s povrćem bili su slasni zalogaji na višesatnim koncertima, a pripremali su ih poznati kuhari Hrvoje Krajnović i Tihomir Bježančević. Originalne rukotvorine, prirodna aromatična ulja i nakit na prodajnim štandovima grupe mladih zadarskih kreativki i umjetnica zaokružili su ovogodišnji sjajni Fish & Jazz Festival.
Sara i Jappa bili su desert za kraj festivala, jer su s minimalističkom izvedbom – samo gitara i glasovi – ponudili izvanredni glazbeni doživljaj, pa je dobro znati da im uskoro izlazi i prvi album.
magazin
FOTOGALERIJA / Koncert Marka Škugora i sajam otočnih proizvoda u Kukljici
![](https://www.znet.hr/wp-content/uploads/2024/07/RR_09349.jpg)
Sinoć, 25.07., trg u Kukljici je bio popunjen do posljednjeg mjesta zahvaljujući koncertu Marka Škugora. Talentirani glazbenik osvojio je srca publike svojim nastupom, a trg je bio ispunjen pjesmom i plesom.
Osim uživanja u glazbi, posjetitelji su imali priliku upoznati autentične otočne proizvode lokalnih OPG-ova, čime je dodatno obogaćena večer u Kukljici.
Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali i uživali s nama! Veselimo se budućim susretima i događanjima kojima ćemo i dalje promicati našu bogatu tradiciju.
magazin
Ovo su pića koja konobari nikad ne bi naručili u kafićima
![](https://www.znet.hr/wp-content/uploads/2024/07/1721909466-pexels-kelly-1179532-2796105-900x600-1.jpg)
Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.
Postoje pića koja profesionalni konobari nikad ne bi naručili na pojedinim mjestima, piše Punkufer.
Ako se bar nije specijalizirao za pripremu koktela, bolje ih nemojte naručiti.
Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.
“Nikad ne naručujem vino na čašu u kafiću koje služi jeftina pića,” otkrio je Daniel Yeom, glavni konobar u Esters Wine Shop & Baru u Santa Monici, u razgovoru s HuffPostom.
“Nikad ne znaš koliko je dugo vino bilo otvoreno, a i šanse da ću dobiti nešto dobro na takvom mjestu jednake su nuli. Okus vina počne propadati odmah nakon otvaranja boce te se može pokvariti u svega nekoliko dana osim ako kafić nije pedantan po pitanju čuvanja vina.”
Preskočite točeni Guinness
Mnogi vjeruju da je nemoguće pogriješiti s točenim pivom. Jack Tynan koji radi u pivnici Interboro Spirits & Ales u Brooklynu ne slaže se s tim.
Ako se nalazi u kafiću u kojem je gužva, neće naručiti točeni Guinness.
“Točeni Guinness naručit ću samo u lijepom i tihom pubu jer znam da će si konobari tamo uzeti vremena da ga natoče kako treba”, kaže Tynan.
Guinness se tradicionalno toči u dva koraka – s točenjem se staje nakon što ste napunili čašu tri četvrtine kako bi mjehurići stvorili prepoznatljivu baršunastu pjenu. Nakon što pivo odstoji, nastavlja se točiti do vrha čaše.
“Ne naručujte espresso martini u kafiću koji ima lošu kavu,” savjetuje Alejandro Echeverria iz bara njujorškog restorana Sushi by Bou.
Iako je ovaj koktel od kave i votke postao iznimno popularan u posljednjih nekoliko godina, ne radi ga svatko onako kako bi trebalo.
“Većina barova nije opremljena kvalitetnim aparatima za espresso, pa ni krajnji rezultat nije onakav kakav biste željeli,” objašnjava konobar.
magazin
(FOTO) MOON FUN PARK / Nova zabava na 3 tisuće metara četvornih u ŠC-u Višnjik
![](https://www.znet.hr/wp-content/uploads/2024/07/moon-fun-park-26-07-2024-13.jpg)
U subotu, 27. srpnja, u 16 sati u ŠC-u Višnjik otvara se novi Zabavni centar, MOON FUN PARK. Tim povodom, a uoči otvorenja, organiziran je “PRESS PLAY” event na koji su bili pozvani predstavnici medija te posjetitelji koji su imali priliku među prvima iskusiti sve atrakcije koje centar nudi.
Trampolini, napuhanci, trkaći simulatori i mini golf
MOON FUN PARK, smješten na površini iznad dvorane Krešimir Ćosić i zauzima površinu od 3 tisuće metara četvornih te nudi širok spektar aktivnosti za sve uzraste.
Tijekom eventa, posjetitelji su mogli uživati u raznovrsnim atrakcijama.
Prva stanica mnogih bila je Trampolin park, gdje su, posebno najmlađi, uživali skačući na trampolinima dizajniranim za sve uzraste.
![](https://visnjik.hr/wp-content/uploads/2024/07/moon-fun-park-26-07-2024-20.jpg)
Svijet mašte i adrenalina
Dok su se jedni zabavljali na trampolinima, drugi su se uputili u Bounce Park. Ovdje su pustili mašti na volju, igrajući se i uživajući u svakom trenutku. Zvukovi smijeha i veselja ispunili su prostor dok su posjetitelji otkrivali čarobni svijet ovog parka.
Vožnja izvan granica stvarnosti
Posebnu pozornost privukao je SIM racing. U trkaćim simulatorima, posjetitelji su osjetili uzbuđenje vožnje. Za one željne natjecanja, Mini golf bit će savršeno mjesto da testiraju svoje vještine. Također, u ponudi je i mogućnost proslave rođendana. Prisutni su imali priliku razgovarati s osobljem centra i dobiti sve potrebne informacije o MOON FUN PARK-u te uživati u pripremljenim sadržajima.
![](https://visnjik.hr/wp-content/uploads/2024/07/moon-fun-park-26-07-2024-4.jpg)
Nove zabavne aktivnosti za cijelu obitelj
Športski centar Višnjik nezaobilazno je mjesto i okupljalište brojnih Zadrana svih dobi, bilo da se bave sportom profesionalno ili rekreativno ili su jednostavno došli u šetnju. U ŠC-u Višnjik uvijek se nastoji, u skladu s mogućnostima, na svakoj slobodnoj površini centra osmisliti i ponuditi nove sadržaje za naše sugrađane, a MOON FUN PARK je najnoviji primjer posvećenosti pružanju kvalitetnih i zabavnih aktivnosti za cijelu obitelj. Cilj je stvoriti okruženje gdje djeca mogu uživati u igri i tjelesnoj aktivnosti, a roditelji mogu biti sigurni da su njihova djeca na sigurnom i poticajnom mjestu. MOON FUN PARK na Višnjiku zasigurno će postati još jedno omiljeno mjesto za sve generacije.
Atmosferu s događaja pogledajte u fotogaleriji.
Radno vrijeme MOON FUN PARKA je:
radnim danom od 16 do 23 sata;
vikendom od 16 do 24 sata.
Više informacija za posjetitelje na: info@moon.fun
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
PRIPREMITE SE NA VRIJEME! U srijedu bez vode sedam ulica u Zadru…
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
Priprema se spektakl u Zadru: Croatia Yacht Show dovodi na Jadran superjahte s tjednim najmom od pola milijuna eura
-
magazin5 dana prije
FOTOGALERIJA / Više od dvije tisuće posjetitelja na novom Selected Croatia Festivalu u Zadru!
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
(FOTO) “OD KUDA SMO DOŠLI, GDJE SMO I KUDA IDEMO?” / U Dječjem vrtiću “Sunce” održano predavanje na temu umjetne inteligencije