Connect with us

magazin

NE PROPUSTITE! / Besplatni koncert grupe Meritas – glazbena poslastica na Muraju!

Objavljeno

-

Grupa Meritas će nas u petak, 31. svibnja osvojiti koncertom koji će početi u 20 sati na prostoru Bedema zadarskih pobuna.

Njihova svevremenska glazba pronašla je poviješću natopljenu lokaciju na kojoj će do izražaja doći njihova stvaralačka prepoznatljivost, ali i vrhunsko koncertno umijeće. Koliko Meritas dobro zvuči uživo, publika se mogla uvjeriti nekoliko puta uživo u Zadru.

Na repertoaru će se naći hitovi koji su obilježili njihovo djelovanje još od osnutka benda 1996. godine kao što su “Budim se”, “Igra”, “Umjesto isprike”, “Odjednom ti”, “Još jednom”, ali i najnovije uspješnice poput pjesama “Ova ljubav”, “Pričaj mi” i “Dok čekamo dan”.

Na pozornici će se u petak naći začetnice ovoga kultnog benda, Anita Valo i Meri Jaman, u pratnji svojih vjernih glazbenika koje Meri voli detaljno predstaviti na koncertima: Ivan Božanić na električnoj gitari, Mladen Munivrana svirat će bas gitaru, Danijel Tuškan na bubnjevima te Zdeslav Klarić na klavijaturama.

“Obožavamo nove prilike i posebne lokacije, a ovim zadarskim nastupom otvaramo ljetnu koncertnu sezonu!”, komentiraju svoj predstojeći zadarski nastup Anita i Meri. Ulaz na koncert je besplatan!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

NA POMOLU PRVI TOPLINSKI VAL / Evo kako se zaštititi od vrućine i toplinskog udara

Objavljeno

-

By

Zbog visokih temperatura koje mogu utjecati na zdravlje podsjećamo na preporuke za zaštitu od vrućine i toplinskog udara, posebno za ljude sa zdravstvenim problemima.

Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti Državni hidrometeorološko zavod – upozorenje na toplinske valove.

Kod vrtoglavice – zatražite pomoć

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, pomognite drugima – samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.

Ako imate zdravstvene probleme, držite lijekove na temperaturi ispod 25 stupnjeva Celzijusovih ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje tlaka.

Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.

Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja; smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon fizičkog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu.

Pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (npr. juhu, smoothie od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć. Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Ako neki član Vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć.

Dok čekate na liječnika ili hitnu pomoć, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i špricanje kože vodom temperature 25 do 30 stupnjeva Celzijusovih. Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39 stupnjeva Celzijusovih. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Izdržite i pomozite drugima

Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive i teško pokretne osobe mogle bi zatrebati Vašu pomoć tijekom vrućih dana.

Razgovarajte o toplinskom udaru s obitelji. Svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti s obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti.

Ako je netko koga poznajete izložen riziku, pomognite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno.Uzimaju li te osobe lijekove, provjerite s njihovim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

 
Nastavi čitati

magazin

(VIDEO) “DA MI JE SAD” / Tomislav Bralić i klapa Intrade predstavljaju novi ljetni hit

Objavljeno

-

By

Fotografije: Danijela Pedišić

Tomislav Bralić i klapa Intrade danas su predstavili svoj najnoviji singl “Da mi je sad”. Pjesma, koja dolazi nakon uspjeha singla “Miruj, srce” iz veljače, donosi dašak pozitivne energije kao stvorene za vruće ljetne dane, a klapa ne sumnja da će se svidjeti njihovoj publici. “Kako znam da će se pjesma dobro pjevati? Tako je sa svim našim pismama koje je napisao Vinko Barčot”otkrio je Tomislav Bralić.

Pravi ljetni hit
Radimo dalje. Opet nam je Vinko napisao jednu krasnu pjesmu. Na aranžmanu je radio Leo Škaro, a miks i mastering Igor Ivanović. Udružili smo snage i napravili pravi ljetni hit, tako bih ga ja nazvao. Nek’ se cijelo ljeto vrti, nek’ se piva, a mi je polagano počinjemo i izvoditi na koncertima“, najavio je Bralić novu pjesmu.

“Kad mi dođeš ti”, “Samo s tobom sam upoznao ljubav”, “Zalutali pogled”, “Jubin te”, “Ne mogu te prestat jubit”, “Samo za tebe”, “Zemlja dide mog”, “Lipe oči” i još mnoge druge djelo su spomenutog velolučkog autora Vinka Barčota kojeg s Intradama veže prijateljstvo, uspješna suradnja i desetak pjesama koje su osvojile publiku. Sada će se toj niski hitova pridružiti i nova pjesma.

Ljetna turneja Intrada
Publika u novoj pjesmi može uživati putem digitalnih streaming servisa, a imat će priliku uživati u njoj i na nadolazećim koncertima diljem Hrvatske i šire. “Da mi je sad” će postati neizostavna u njihovom repertoaru, a vi je možete čuti u sljedećim gradovima: Kloštar Ivanić (22. 6.), Jajce (23. 6.), Vrsi (25. 6.), Biograd na Moru (28. 6.), Osp (29. 6.), Đakovo (4. 7.)Celje (11. 7.), Slano (13. 7.), Klenovica (17. 7.), Bilice (19. 7.), Kršan (20. 7.), Pašman (23. .), Bibinje (27. 7.), Vela Luka (29. i 30. 7.), Senj (3. 8.), Novalja (5. 8.), Veli Rat (7. 8.), Dubrovnik – Klape na Stradunu (9. 8.), Pag (15. 8.), Betina (18. 8.), Kraljevica (23. 8.), Nin (25. 8.), Rače (30. 8.), Krk – Polje (31. 8.).

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Koncert grupe Jet Set na Muraju

Objavljeno

-

By

Donosimo fotogaleriju sa sinoćnjeg koncerta grupe Jet Set na bastionu sv. Roka na gradskim zidinama, tijekom kojeg su se ujedno prodavale i rukotvorine skupine zadarskih dizajnerica: BoVi by Božena (modni dodaci za kosu); Zaplet_twist (spoj tradicionalnog i modernog dizajna nakita); Sunflowersbyana (makrame nakit); beadway by kate (ručno rađen nakit od staklenih perlica); Željka Tomaš (fotografkinja iz Zadra koja prenosi zadarske motive na razglednice, torbe i lepeze); Dalnature iz Briševa (Lavanda, ružmarin, smilje, kadulja, lovor, neven i mirta pretočeni u eterična ulja, macerate i hirdolate); shamballaflower_art (ručno oslikane slike, podmetači i magnetići); Obrt POTONKA (heklane torbe, košarice, privjeske od konca i špage); Obrt TINKA (torbe, ruksaci, kozmetičke torbice i pernice od recikliranih materijala); Pherall butiga (dalmatinski brend inspiriran užancama i životom uz more); Ljiljana Surać (nakit od bakra); Sandra Vukman (šivani dodatci, torbe i ruksaci).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu