Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ETNO DANI ZADARSKE ŽUPANIJE / U subotu na Trgu dječja skupina KUD-a Luzarica iz Pridrage

Objavljeno

-

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u subotu, 25.5.2024. u sklopu ETNO DANA ZADARSKE ŽUPANIJE 2024. od 10 do 12h na Gradskom trgu predstavlja dječju skupinu, KUD  Luzarica iz Pridrage koja će izvesti ples i pjevanje pridraškog kraja. Predstavit će se “pivanjem”, plesom, starim  igrama te će pokazati kako se krpi, hekla i plete.

KUD “Luzarica”  osnovan   je 6.12.1998. godine u trenutku povratka većine mještana svojim kućama nakon Domovinskog rata,  a u cilju promicanja , razvitka i unapređenja kulture koji su od općeg interesa društva , prvenstveno pridraškog kraja kroz tradicijske pjesme i plesove.  Osim pjevanja  ( muško i žensko pivanje i  orzanje )   i plesa ( šetnja,  biračko kolo, nijemo kolo….) , KUD Luzarica  izvodi i svadbene običaje (nagovaranje, zagledavanje momka u divojku, biranje mlade, odlazak po divojku…) , te  prikaz Badnje večeri. 

KUD je dobio ime po crkvi  Gospe od Luzarice, porušene u  ratu  gdje se  oduvijek plesalo i zagledalo,  pa su  ljudi nakon povrataka osjetili potrebu da se okupe u zajedništvu i druže , kako bi se sačuvali stari običaji, nošnje , pjesma i ples.

Uz puno entuzijazma i  zalaganja  izrađena  je  kompletno nova nošnja za sve članove  KUD-a ( muška, ženska i djevojačka) . Uz nekoliko komada narodne nošnje koja se  uspjela  sačuvati, ostala je rekonstruirana. Iako je slična  ostalim nošnjama iz  Ravnih kotara razlikuje se u  boji konca, tkanju i vezu .  Društvo broji 30-tak aktivnih članova .

 Svake godine  Društvo organizira susret KUD-ova pod nazivom “Dalmacijo, Pridragu ti ljubim”, koji se održava u sklopu “Kulturnog lita”, gdje ugošćuju Društva iz Hrvatske  i inozemstva.

KUD aktivno sudjeluje na važnim smotrama i susretima u Republici Hrvatskoj: Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi,  Međunarodna smotra  folklora u Zagrebu, Državna smotra izvornog folklora u Koprivnici gdje smo   2015.godine osvojili 3. mjesto, “Na Neretvu misečina pala”, smotri folklora  „ Brodsko kolo „ gdje je članica Društva gđica. Marija Čulina osvojila mjesto prve pratilje  na izboru  za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji,   na smotri u Martinskoj vesi  članica Marina Čulina osvojila je nagradu za najbolje rekonstruiranu nošnju.

Godine 2021. osnovali su dječju sekciju  koja ravnopravno sudjeluje u aktivnostima KUD-a. Dječja sekcija broji 12 članica.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

EPILOG TRAGEDIJE KOD OBROVCA / Otac u pritvoru. Eksplozivno sredstvo pronašli su u Kninu i ponijeli ga sa sobom!?

Objavljeno

-

By

U nastavku kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su jučer tijekom poslijepodneva, nad 46 – godišnjim državljaninom Češke proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je počinio kazneno djelo “Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti” iz čl. 222. st. 3. i st. 4. Kaznenog zakona  u svezi kaznenog djela “Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom” iz čl. 215. st.1. u svezi st. 3. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.
 
Sumnjiči ga se da je po prethodnom dogovorenom planu obilaska u srijedu, 19. lipnja 2024. godine u poslijepodnevnim satima u društvu svoje obitelji i prijatelja došao na šire kninsko područje gdje se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku te, lakomisleno smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice,  s djetetom ušao u zabranjeni  prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a koje je potom osumnjičeni osobno stavio u svoj automobil.
 
Nešto kasnije, zbog kvara na automobilu zaustavili su vozilo uz županijsku cestu da bi dijete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo koje se u jednom trenutku aktiviralo.
 
Uslijed eksplozije, zbog zadobivenih ozljeda dijete je na mjestu smrtno stradalo dok su dvije ženske osobe zadobile teške tjelesne ozljede te jedan muškarac lake tjelesne ozljede.
 
Policijski službenici su proveli očevid na području Bilišana, na mjestu eksplozije. Drugi dio očevida policijski službenici proveli su i na spomenutom kninskom području.
 
U cilju utvrđivanja vrste eksplozivnog sredstva i načina aktiviranja, svi tragovi pronađeni na mjestu događaja su izuzeti te će biti proslijeđeni na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić” u Zagrebu.
 
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 46-godišnjaka se podnosi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te će u zakonskom roku biti predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske.
 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NEDJELJA: U Ninu mlada misa don Antonija Oltrana

Objavljeno

-

By

Don Antonio Oltran, mladomisnik Zadarske nadbiskupije, slavi mladu misu u nedjelju, 23. lipnja s početkom u 10,30 sati, u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu, odakle je rodom. Na misi propovijeda fra Gabrijel Škibola.

Proslavi mlade mise prethodi todnevna duhovna obnova od četvrtka, 20. lipnja u 18,15 sati do subote, 22. lipnja.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUKOŠAN / Od danas do nedjelje duhovna obnova. Predvodi je vlč. Ivica Tolla

Objavljeno

-

By

Duhovnu obnovu pod geslom ‘Ti si ljubljeno dijete Božje’ kod crkve Gospe od Milosti u Sukošanu od petka, 21. lipnja do nedjelje, 23. lipnja, predvodi vlč. Ivica Tolla. Duhovna obnova u Sukošanu, od petka, 21. do nedjelje, 23. lipnja. Na otvorenom, kod crkve Gospe od Milosti.

Sadržaj obnove čine duhovni nagovor, molitva, ispovijed, misa, bolesničko pomazanje i euharistijsko klanjanje. U Sukošanu djeluje molitvena zajednica ‘Kraljica apostola’ koja ima svoje članove i u Zaprešiću odakle će doći članovi zajednice kao slavljenički tim podržati održavanje ove duhovne obnove.  

Susret u petak počinje u 18 sati, u subotu u 17 sati a u nedjelju u 19 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu