Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVOST U ZADRU:  Startao prvi webimar o maslinarstvu

Objavljeno

-

Šime Marcelić autor prvog online seminara o maslinarstvu

Zbog velikog interesa prvi seminar na temu proljetne zaštite maslina bit će ponovljen danas, u utorak  21. svibnja za one koji nisu mogli sudjelovati u prvom seminaru, kaže dr. sc. Šime Marcelić.  Što je cilj i zašto se, zajedno sa magistrom  Stjepanom Devićem i informatičarem Ivanom Divjanovićem, upustio u ovaj  inovativni projekt?

Zadar je u svojoj povijesti po mnogo čemu bio prvi.  Prve note, prvi roman, prvi javni pečat, prve novine, prva električna rasvjeta, prvi liker i  prvo veleučilište, samo su neke od 40-ak inovacija po kojima je Donatov grad  prvi u Hrvatskoj ili među prvima u svijetu.

-Prvi se pamte, kaže mladi znanstvenik  dr. sc. Šime Marcelić sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

On je zajedno sa magistrom agronomije Stjepanom Devićem iz Sukošana i mladim informatičarem Ivanom Divjanovićem iz Zagreba   pokrenuo prvi Webimar odnosno prvi Online seminar u maslinarstvu. Povod je sve veća zainteresiranost posebno mladih,  kako  hobista  tako i profesionalaca za uzgoj i zaštitu maslina. Mnogi od njih ne mogu odvojiti puno vremena za edukaciju i posjet stručnim predavanjima, kaže Marcelić. Nema puno pomoći ni od nekadašnje Savjetodavne službe gdje su agronomi više opterećeni administrativnim poslovima nego posjetima i savjetima poljoprivrednicima, a među njima i maslinarima.

Naslovna stranica prvog webimara o proljetnoj zaštiti masline

-Interes je iznad očekivanja, kaže Marcelić. Prvi seminar na temu proljetne zaštite maslina od bolesti i štetnika održan je u nedjelju, 19. svibnja. Zbog velikog interesa isti će biti ponovljen danas, u utorak  21. svibnja za one koji nisu mogli sudjelovati u prvom seminaru. Naime, za svaki termin online seminara broj sudionika je ograničen na 10 sudionika. Zašto? – Zbog lakše komunikacije, odgovara Marcelić kojemu svakodnevno pristižu upiti kako se prijaviti na webseminar.  Postupak je jednostavan. Prijave idu preko web stranice ZD-MASLINA, a sudjelovanje u seminarima odvija se putem mobitela ili računala bez obzira gdje se sudionici nalaze.

 „Neki se  uključe izravno iz svog maslinika“, dodaje Marcelić. On je pojasnio i tijek seminara koji se sastoji od uvodnog predavanja, zadatka i zaključnog predavanja za 20 dana.

Na uvodnom predavanju maslinari se upoznaju s glavnim štetnicima i njihovim štetama koje izazivaju kako bi mogli obaviti vizualnu dijagnostiku odnosno snimiti  stanje u svojim maslinicima. U sklopu uvodnog predavanja Marcelić je   prezentirao različita ekološka i integrirana sredstva za zaštitu masline i njihove namjene.

-Nakon prvog online seminara svaki sudionik je dobio mogućnost da obavi vizualnu dijagnostiku i pripremi plan zaštite svoga maslinika kojeg može poslati u grupu ili ga osobno predočiti kako bi ga mogli prokomentirati i donijeti nabolje rješenje za njegovu problematiku, kaže Marcelić.  U završnom predavanju zaključna je tema  o zadatcima i pitanjima koje su postavili i poslali sudionici . Time bi se približili zadanom cilju da maslinar prepozna stanje u svome masliniku i u šumi preparata koji se nude na tržištu odabire onaj najprikladniji problematici u svom masliniku.

Na prvom seminaru bilo je riječi i o učinkovitosti folijarne prihrane maslina koja je sastavni dio tretmana u proljetnom periodu. Naime, jedan dio proizvođača ima pozitivna iskustva s folijarnim gnojivima i dobre efekte dok drugi dio proizvođača opće ne vidi benefite folijarne gnojidbe.

-Ništa ne može zamjeniti jesensku gnojidbu putem tla organskim gnojivima.  Najbolje je kombinirati organska gnojiva i folijarnu prihranu, sugerira Marcelić.

Na pitanje kakvo je trenutno stanje u maslinicima  odgovorio je jednom riječju: Solidno! Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko ali, ako ne bude velikih nevera, štetnika i bolesti  ova maslinarska godina bi mogla biti uspješna. Uspješnija od lanjske,  optimistički zaključuje  dr. sc. Šime Marcelić, kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima  i najboljim znanstvenikom među praktičarima. A,  evo sada, zajedno sa Stjepanom Devićem i Ivanom Divjanovićem , pokrenuo je i prvi online seminar o maslinarstvu. Prvi u Zadru i Hrvatskoj.

N.J./Dani masline   

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT OD 960 TISUĆA EURA / Četvrta faza programa “Zaželi” u Sv. Filip i Jakovu: Fokus na povećanje socijalne uključenosti 

Objavljeno

-

By

Općina Sv. Filip i Jakov u tijeku je s četvrtom fazom programa “Zaželi”, čiji je cilj povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina kroz osiguranje dugotrajne skrbi, svakodnevne pomoći i podrške.

Nakon tri provedene faze, Općina je na početku projekta dobila pozitivnu obavijest o procjeni kvalitete četvrte faze programa “Zaželi” u ukupnom traženom iznosu od 960.000,00 eura, što uključuje otvaranje 20 novih radnih mjesta.

Četvrta faza programa »Zaželi« slijedi nakon tri uspješno provedene faze projekta. U prvoj je fazi projekta »Zaželi« Općina sv. Filip i Jakov tako dobila 121.833,22 eura i zaposlila četiri žene koje su pružale pomoć u kući za 16 korisnika. U drugoj je fazi projekta dobiveni iznos sredstava iznosio 60.667,60 eura i uključio zapošljavanje peta žena koje su pružale uslugu pomoći u kući za 30 korisnika. Posljednja provedena treća faza uključila je financiranje u iznosu od 57.999,88 eura, uključivši zapošljavanje devet žena koje su pružale uslugu pomoći u kući za 54 krajnja korisnika. Važnost ovog projekta za korisnike na ovom području dodatno je potvrđena odobrenjem njegove četvrte faze, a radi se na svojoj svojevrsnoj petoj fazi projekta.

“Za nas je dobivanje maksimalnog mogućeg iznosa financijskih sredstava i dodatno zapošljavanje 20 žena poticaj da dalje nastavimo raditi na programima zbrinjavanja starijih i nemoćnih. Kao što je već i poznato, u projektu smo izgradnje novog doma za starije i nemoćne i nadamo se kako će znanja koja sudionice projekta, tj. gerontodomaćice steknu kroz »Zaželi« biti dobra podloga za daljnje uključivanje u tržište rada, tj. rad s korisnicima budućeg doma”, pojašnjavaju iz Općine.

Ciljevi četvrte faze

Četvrta faza ima ciljeve s fokusom na povećanje socijalne uključenosti i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina, posebno starijih osoba i osoba s invaliditetom. S novih 20 radnih mjesta, cilj je pružiti njegu i pomoć za najmanje 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom.

“Nastojimo socijalnu uključivost starijih osoba te osoba s invaliditetom uvijek popratiti i mimo samog projekta. Ovo je već četvrta faza projekta „Zaželi” , no ovo je prvi put da provedba traje čak 36 mjeseci.  Predviđeno je zapošljavanje  20 osoba , trenutno  ih je 13, no u potrazi smo za još sedmero djelatnika, a oni brinu o 119 korisnika, koliko ih trenutno uključeno u ovaj koristan projekt. Ovim projektom, kojeg u potpunosti financira Europski socijalni fond “Plus” nastojimo odraditi što više posla te uključiti što veći broj ljudi na obostranu korist i zadovoljstvo”, rekao je Darko Mikas mag. oec.

Partneri u provedbi

Svi projekti provode se u partnerstvu s Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Partnerstvo osigurava stručnost i resurse potrebne za uspješnu provedbu programa i kontinuiranu podršku zajednici.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe u vrijednosti 7.444.233,26 eura

Objavljeno

-

By

Općina Sveti Filip i Jakov pokrenula je projekt izgradnje i opremanja Centra za starije i nemoćne osobe, čiji je cilj pružiti kvalitetne socijalne i zdravstvene usluge za starije stanovnike. Ovaj projekt, označen kao NPOO.C4.3.R3-I4.01.0001, financiran je s ukupno 7.444.233,26 eura, od čega je 5.342.778,76 eura bespovratnih sredstava.

Potreba za projektom

Kako piše u projektu, Zadarska županija, kao i ostatak Hrvatske, suočava se sa značajnim porastom udjela starijeg stanovništva. Prema najnovijoj analizi, udio postojećih smještajnih kapaciteta za starije osobe u županiji iznosi 2,60%, što je ispod hrvatskog prosjeka od 3,40% i znatno niže od prosjeka EU od 5%. Kako bi se odgovorilo na ove potrebe, Sv. Filip i Jakov odlučio je realizirati projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe a partner u projektu je Zadarska županija.

Opis projekta

Novoizgrađeni Centar za starije osobe, planiran za završetak u roku od 30 mjeseci, pružat će smještaj za 98 korisnika u 70 soba (42 jednokrevetne i 28 dvokrevetnih). Osim institucionalizirane skrbi, Centar će nuditi raznovrsne izvaninstitucionalne usluge za 218 korisnika, uključujući pomoć u kući, poludnevni ili cjelodnevni boravak, te skrb za starije osobe tijekom odsutnosti njegovatelja. Posebna pažnja bit će posvećena funkcionalno ovisnim korisnicima 3. i 4. stupnja, uključujući oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta su priprema i izrada projektno-tehničke dokumentacije, građenje građevine centra za starije osobe Sveti Filip i Jakov, opremanje građevine centra za starije osobe Sveti Filip i Jakov, informiranje i vidljivost te upravljanje projektom i administracija.

“Cilj projekta je unaprijediti usluge socijalne skrbi kroz izgradnju Centra za starije i nemoćne te povećanje opsega pružanja izvaninstitucionalnih usluga socijalne skrbi. Ovim projektom Općina Sveti Filip i Jakov i Zadarska županija će poboljšati kvalitetu života starijeg stanovništva i njihovih obitelji, omogućujući im dostojanstveno i uključivo starenje u vlastitoj zajednici”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Ovim projektom predviđa se gradnja građevine društvene namjene koja prema zahtjevnosti pripada u skupinu 2.b. građevine za koje se utvrđuju posebni uvjeti, a ne provodi se postupak donošenja rješenja o prihvatljivosti zahvata na okoliš. Planirana građevina ima prizemlje i dva kata te je pravilnog L- oblika. Uz pružanje usluga smještaja za starije i nemoćne osobe u sklopu projekta stvorit će se kapaciteti za pružanje izvaninstitucijskih usluga u obliku pružanja pomoći u kući, usluga poludnevnog ili cjelodnevnog boravka, skrbi za starije i nemoćne osobe prilikom odsutnosti njegovatelja te obuhvaća i usluge savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalna podrška. U sklopu Doma za starije i nemoćne osigurat će se prostori za liječnika obiteljske medicine čime se osigurava primarna zdravstvena zaštita.

Izvor: bnm portal

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Zbog redovitog servisa, bazen od subote zatvoren!

Objavljeno

-

By

FOTO: Nenad Opačić

Športski centar Višnjik obavještava sve korisnike i posjetitelje bazena o sljedećem:

Zbog redovitog godišnjeg održavanja i servisa bazenske infrastrukture, kao i drugih potrebnih radova, bazen će biti zatvoren od subote, 27. srpnja 2024.

Do tog termina, bazen će biti otvoren za sve korisnike prema redovnom rasporedu.

O datumu ponovnog otvaranja bazena i završetku remonta, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu