Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U SKLOPU DANA MALINE  U POLJANI / Dr. Šime Marcelić predložio navrćanje maslina na rodnije i otpornije sorte

Objavljeno

-

Pobjednici u pripremanju žgvaceta –  gulaša od mlade janjetine s bižima momčad Dražojkini u sastavu Drago Dražović, Marko Šimić, Edi Tokić i Miro Buljat. Održan Sajam HOP-a i OPG-a, a druženje i zabavu organizirala Udruga Pojonsko srce

U sklopu ovogodišnje 26. po redu Međunarodne manifestacije Dani masline jučer je u Poljani na Ugljanu, uz niz zanimljivih događanja, održana  pokazna rezidba i prenacjepljivanje maslina. U masliniku Denisa Grdovića okupilo se mnoštvo zaintersiranih, a radionicu je vodio dr.sc Šime Marcelić  sa Odjela za ekologiju, poljoprivredu i  akvakuturu   Sveučilišta u Zadru, kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.

-Najveći problem u maslinicima, posebno na otocima, je visina stabala i prekomjeran broj primarnih grana. To smanjuje rodnu površinu i otežava berbu, rekao je  Marcelić. Za proljetnu rezidbu maslina na otocima je već prekasno. Trebalo je obaviti u veljači i ožujku, rekao je ali da se greške ne bi ponavljale detaljno je pojasnio ciljeve i načine rezidbe.

Glavni ciljevi rezidbe masline u punoj rodnosti su: smanjenje dominacije vrha, održavanje uzgojnog oblika i osigurati bržu zamjena izrođenog djela te kontrola rodne površine. Iako su dobro poznati navedeni ciljevi rezidbe, na terenu susreće se niz loših primjera, od slabe i nikakve do prekomjerne rezidbe. Sve to, uz ne provođenje drugih agrotehničkih zahvata dovodi do gubitka kontrole nad rastom stabla masline što u konačnici rezultira smanjenom i neredovitom rodnosti, rekao  je Marcelić.

Ukazujući na osnovne principe i ciljeve same rezidbe posebno je naglasio važnost izolacije vrha. -Ona čini jedno od najvažnijih tehnika u rezidbi kojom  kontroliramo rodnu površinu i održavamo uzgojni oblik, rekao je. Umjesto prekomjernih osnovne rodne grane treba svesti na četiti i to pod kutem od 45 stupnjeva, a ne 90 i više, kako je sada u većini maslinika.

Odgovarajući na brojna pitanja Šime Marcelić je maslinarima skrenuo pozornost na proljetnu zaštitu masline od štetnih organizama poput paunovog oka, moljca i svrdlaša. Uz folijarna gnojiva u kombinaciji sa zaštitom  ekološki prihvatljivim  sredstvima na bazi bora i aminokiseline, što je ključno upravo sada pred  cvatnju maslina, Marcelić je kao jednu od važnih preventivnih  metoda  predložio odabir otpornih sorti.

U maslinicima u Poljani prevladava sorta Puljka, koja slično slično kao i Oblica, nema redovitu rodnost. Rađa svake druge godine. Zato i Denis Grdović, koji posjeduje 150 stabala maslina, planira  dio njih nacijepiti na domaće i introducirane, rodnije sorte. A kako prencijepiti masline detaljno je pojasnio Marcelić, počevši od izbora plemki i podloge za cijepljenje. Demonstrirao je klasičan način cijepljenja pod koru na više načina. Bitno je također da je podloga za cijepljenje na dobrom položaju u krošnji i da može samostalno preuzeti rast nove plemke  koja će se razviti u novo stablo.

Paralelno s radionicom u masliniku u središtu mjesta odvijalo se tradiconalno natjecanje u pripremanju „žgvaceta“ tradicionalnog gulaša od mlade janjetine s bižima. Od devet ekipa stručni žiri je kao najbolje proglasio jelo kojega su pripremila ekipa Dražojkini u sastavu Drago Dražović, Marko Šimić, Edi Tokić i Miro Buljat. Istog dana  održan je i Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda i OPG-ova, a u popratnom programu oduševil su Udruga Tim iz Preka i Klapa Kontrada iz Zadra. Druženje i zabavu do večernjih sati organizirala je domaća  Udruga Pojonsko srce.

N.J./Dani masline

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT OD 960 TISUĆA EURA / Četvrta faza programa “Zaželi” u Sv. Filip i Jakovu: Fokus na povećanje socijalne uključenosti 

Objavljeno

-

By

Općina Sv. Filip i Jakov u tijeku je s četvrtom fazom programa “Zaželi”, čiji je cilj povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina kroz osiguranje dugotrajne skrbi, svakodnevne pomoći i podrške.

Nakon tri provedene faze, Općina je na početku projekta dobila pozitivnu obavijest o procjeni kvalitete četvrte faze programa “Zaželi” u ukupnom traženom iznosu od 960.000,00 eura, što uključuje otvaranje 20 novih radnih mjesta.

Četvrta faza programa »Zaželi« slijedi nakon tri uspješno provedene faze projekta. U prvoj je fazi projekta »Zaželi« Općina sv. Filip i Jakov tako dobila 121.833,22 eura i zaposlila četiri žene koje su pružale pomoć u kući za 16 korisnika. U drugoj je fazi projekta dobiveni iznos sredstava iznosio 60.667,60 eura i uključio zapošljavanje peta žena koje su pružale uslugu pomoći u kući za 30 korisnika. Posljednja provedena treća faza uključila je financiranje u iznosu od 57.999,88 eura, uključivši zapošljavanje devet žena koje su pružale uslugu pomoći u kući za 54 krajnja korisnika. Važnost ovog projekta za korisnike na ovom području dodatno je potvrđena odobrenjem njegove četvrte faze, a radi se na svojoj svojevrsnoj petoj fazi projekta.

“Za nas je dobivanje maksimalnog mogućeg iznosa financijskih sredstava i dodatno zapošljavanje 20 žena poticaj da dalje nastavimo raditi na programima zbrinjavanja starijih i nemoćnih. Kao što je već i poznato, u projektu smo izgradnje novog doma za starije i nemoćne i nadamo se kako će znanja koja sudionice projekta, tj. gerontodomaćice steknu kroz »Zaželi« biti dobra podloga za daljnje uključivanje u tržište rada, tj. rad s korisnicima budućeg doma”, pojašnjavaju iz Općine.

Ciljevi četvrte faze

Četvrta faza ima ciljeve s fokusom na povećanje socijalne uključenosti i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina, posebno starijih osoba i osoba s invaliditetom. S novih 20 radnih mjesta, cilj je pružiti njegu i pomoć za najmanje 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom.

“Nastojimo socijalnu uključivost starijih osoba te osoba s invaliditetom uvijek popratiti i mimo samog projekta. Ovo je već četvrta faza projekta „Zaželi” , no ovo je prvi put da provedba traje čak 36 mjeseci.  Predviđeno je zapošljavanje  20 osoba , trenutno  ih je 13, no u potrazi smo za još sedmero djelatnika, a oni brinu o 119 korisnika, koliko ih trenutno uključeno u ovaj koristan projekt. Ovim projektom, kojeg u potpunosti financira Europski socijalni fond “Plus” nastojimo odraditi što više posla te uključiti što veći broj ljudi na obostranu korist i zadovoljstvo”, rekao je Darko Mikas mag. oec.

Partneri u provedbi

Svi projekti provode se u partnerstvu s Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Partnerstvo osigurava stručnost i resurse potrebne za uspješnu provedbu programa i kontinuiranu podršku zajednici.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe u vrijednosti 7.444.233,26 eura

Objavljeno

-

By

Općina Sveti Filip i Jakov pokrenula je projekt izgradnje i opremanja Centra za starije i nemoćne osobe, čiji je cilj pružiti kvalitetne socijalne i zdravstvene usluge za starije stanovnike. Ovaj projekt, označen kao NPOO.C4.3.R3-I4.01.0001, financiran je s ukupno 7.444.233,26 eura, od čega je 5.342.778,76 eura bespovratnih sredstava.

Potreba za projektom

Kako piše u projektu, Zadarska županija, kao i ostatak Hrvatske, suočava se sa značajnim porastom udjela starijeg stanovništva. Prema najnovijoj analizi, udio postojećih smještajnih kapaciteta za starije osobe u županiji iznosi 2,60%, što je ispod hrvatskog prosjeka od 3,40% i znatno niže od prosjeka EU od 5%. Kako bi se odgovorilo na ove potrebe, Sv. Filip i Jakov odlučio je realizirati projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe a partner u projektu je Zadarska županija.

Opis projekta

Novoizgrađeni Centar za starije osobe, planiran za završetak u roku od 30 mjeseci, pružat će smještaj za 98 korisnika u 70 soba (42 jednokrevetne i 28 dvokrevetnih). Osim institucionalizirane skrbi, Centar će nuditi raznovrsne izvaninstitucionalne usluge za 218 korisnika, uključujući pomoć u kući, poludnevni ili cjelodnevni boravak, te skrb za starije osobe tijekom odsutnosti njegovatelja. Posebna pažnja bit će posvećena funkcionalno ovisnim korisnicima 3. i 4. stupnja, uključujući oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta su priprema i izrada projektno-tehničke dokumentacije, građenje građevine centra za starije osobe Sveti Filip i Jakov, opremanje građevine centra za starije osobe Sveti Filip i Jakov, informiranje i vidljivost te upravljanje projektom i administracija.

“Cilj projekta je unaprijediti usluge socijalne skrbi kroz izgradnju Centra za starije i nemoćne te povećanje opsega pružanja izvaninstitucionalnih usluga socijalne skrbi. Ovim projektom Općina Sveti Filip i Jakov i Zadarska županija će poboljšati kvalitetu života starijeg stanovništva i njihovih obitelji, omogućujući im dostojanstveno i uključivo starenje u vlastitoj zajednici”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Ovim projektom predviđa se gradnja građevine društvene namjene koja prema zahtjevnosti pripada u skupinu 2.b. građevine za koje se utvrđuju posebni uvjeti, a ne provodi se postupak donošenja rješenja o prihvatljivosti zahvata na okoliš. Planirana građevina ima prizemlje i dva kata te je pravilnog L- oblika. Uz pružanje usluga smještaja za starije i nemoćne osobe u sklopu projekta stvorit će se kapaciteti za pružanje izvaninstitucijskih usluga u obliku pružanja pomoći u kući, usluga poludnevnog ili cjelodnevnog boravka, skrbi za starije i nemoćne osobe prilikom odsutnosti njegovatelja te obuhvaća i usluge savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalna podrška. U sklopu Doma za starije i nemoćne osigurat će se prostori za liječnika obiteljske medicine čime se osigurava primarna zdravstvena zaštita.

Izvor: bnm portal

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Zbog redovitog servisa, bazen od subote zatvoren!

Objavljeno

-

By

FOTO: Nenad Opačić

Športski centar Višnjik obavještava sve korisnike i posjetitelje bazena o sljedećem:

Zbog redovitog godišnjeg održavanja i servisa bazenske infrastrukture, kao i drugih potrebnih radova, bazen će biti zatvoren od subote, 27. srpnja 2024.

Do tog termina, bazen će biti otvoren za sve korisnike prema redovnom rasporedu.

O datumu ponovnog otvaranja bazena i završetku remonta, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu