Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OD 22. DO 27. TRAVNJA / Festival znanosti i u Znanstvenoj knjižnici Sveučilišta u Zadru. Donosimo program…

Objavljeno

-

I ove se godine Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru uključila u obilježavanje Festivala znanosti. Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Središnja tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “Inteligencija”, a nositelj cjelokupnog programa u Zadru je Sveučilište u Zadru.

1. Inteligencija: izbor iz fonda Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru

Vrijeme i mjesto: od ponedjeljka 22. do subote 27. travnja 2024. u Odjelu rada s korisnicima / Informacijskoj službi Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru – Ante Kuzmanića 3. u radnom vremenu Knjižnice, voditelj: Tomislav Blažević

Poveznica na događanje: https://www.festivalznanosti.hr/2024/zadar/?eventId=4582

Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru organizira izložbu knjižničnih jedinica pod nazivom Inteligencija: Izbor iz fonda Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru. Predstavljamo raznolik izbor knjižničnih jedinica: od knjiga, zbornika radova, do znanstvenih i stručnih radova na temu inteligencije. Ovaj izbor iz fonda može poslužiti kao preporuka za čitanje u ovom tjednu Festivala znanosti, ali i kao jedan podsjetnik do kojih se sve granica pojam inteligencije razvija i širi. Izložba je otvorena u cijelom tjednu Festivala znanosti.

2. Inteligentno pretraživanje znanstvenih informacija

Vrijeme i mjesto: ponedjeljak 22. travnja 2024., s početkom u 14:00 sati, Sveučilište u Zadru, Novi kampus, Zadar, Ulica dr. Franje Tuđmana 24i, Računalna učionica, voditelj: Danijel Mofardin

Poveznica na događanje: https://www.festivalznanosti.hr/2024/zadar/?eventId=4581

Polaznici radionice će se upoznati s dostupnim izvorima znanstvenih i stručnih informacija, njihovim vrstama i namjenom. Tijekom praktičnog dijela radionice sudionici će kroz primjere imati priliku naučiti osnovne tehnike i strategije pretraživanja informacija u bazama podataka i drugim online dostupnim izvorima informacija, i tako se upoznati s dostupnim alatima koji olakšavaju pretraživanje.

3. Tematska pretraživanja

Vrijeme i mjesto: utorak 23. travnja 2024. u Odjelu rada s korisnicima / Informacijskoj službi Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru – Ante Kuzmanića 3. s početkom u 11:00 sati, voditelj: Tomislav Blažević

Poveznica na događanje: https://www.festivalznanosti.hr/2024/zadar/?eventId=4611

Pišete maturalni, seminarski, završni, diplomski, magistarski, doktorski rad ili se spremate pisati neki članak u stručnom časopisu? Naravno potrebna vam je literatura, ali i selektivna diseminacija informacija… Ne budimo ovoliko službeni, vama je samo potreban popis literature da napišete traženi tekst. Slijedom navedenog za vas smo organizirali zanimljivu radionicu koja obuhvaća pronalazak i selekciju informacijskih izvora neophodnih za pisanje nekog rada. Upravo stoga polaznici će kroz radionicu biti upoznati s važnošću i potrebom za informacijama. Ukazat će se na nužnost kritičkog promišljanja koje će korisniku pomoći da postavi precizni upit kako bi dobio što kvalitetniju informaciju od pretraživanja knjižničnih kataloga do upoznavanja s referentnom knjižničnom građom.

4. Okrugli stol: “Umjetna inteligencija i umjetnost”

Vrijeme i mjesto: petak 26. travnja 2024., Sveučilišna knjižnica (Novi kampus), Franje Tuđmana 24i, od 18:00 do 19:00 sati, moderatorica: Miranda Levanat-Peričić

okrugli stol, prezentacija: sudjeluju Želimir Periš, Nikola Zmijarević, Nikica Gardijan

Poveznica na događanje: https://www.festivalznanosti.hr/2024/zadar/?eventId=4825

Okrugli stol zamišljen je kao razgovor predstavnika različitih znanstvenih i/ili umjetničkih polja koji bi iz različitih perspektiva govorili o izazovima ubrzanog razvoja programa tzv. “umjetne inteligencije”. Razgovor će biti posvećen temama autorstva, intelektualnih prava i estetske (ali i kognitivne/ intelektualne/ spoznajne) vrijednosti književnih, likovnih i znanstvenih tekstova hibridno proizvedenih (suradnjom stroja i čovjeka).

Program:

https://www.festivalznanosti.hr/2024/zadar

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) POVIJESNI DAN / Linearni akcelerator spušten u bunker zadarske Opće bolnice

Objavljeno

-

By

Slobodno možemo reći kako se u povijesti zadarske Opće bolnice malo koja isporuka čekala kao ona danas prijepodne. Bujica emocija u svih; od ravnateljstva preko osoblja, pa sve do pacijenata koji su se zatekli u bolničkom krugu. Ulicom Nikole Šubića Zrinskog do naše ustanove teretnjak je dovezao dugo iščekivani linearni akcelerator! Težak 5,5 tona, u dijelovima je, pomoću krana spušten u bunker i u ovom će tjednu biti pozicioniran na temeljnoj ploči. Uz aparat je isporučen i dio programa, pa se paralelno s ovom fazom radova odvija i edukacija fizičara, započeta još u ožujku.

„Ovo je uistinu velik dan za našu bolnicu, za naš grad i našu županiju i za sve onkološke bolesnike koji gravitiraju našoj ustanovi. Ugovor o javnoj nabavi 21 akceleratora za 5 KBC-a i zadarsku Opću bolnicu potpisan je 29.siječnja 2024. u Ministarstvu zdravstva. Odmah potom Opća bolnica Zadar uvela je izvođače radova na uređenju bunkera u posao, pa su postavljene instalacije hlađenja samog uređaja i svih prostorija, postavljena su vrata bunkera i temeljna ploča za akcelerator koji je danas i stigao. Zadarska je bolnica tako prva od ukupno šest bolnica, koliko ih je Ugovorom obuhvaćeno, osigurala uvjete za primitak linearnog akceleratora, pa možemo biti itekako zadovoljni.“, kazao je prvi čovjek zadarske bolnice, dr.Željko Čulina.

Jednako ponosan bio je i gradonačelnik Grada Zadra i predsjednik Lige protiv raka Zadar, dr.Branko Dukić. „Radostan sam kada vidim da se akcelerator spušta u bunker spreman za prihvat ovog uređaja. Liga protiv raka ispunila je svoj glavni cilj i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta koji je na ponos cijelom gradu!”, kazao je gradonačelnik.

Opća bolnica Zadar čini sve unutar svojih mogućnosti kako bi linearni akcelerator čim prije bio u funkciji te kako bi se osoblje u potpunosti educiralo. Do obrade prvih pacijenata još ćemo malo pričekati, jer niz je predradnji koje je nužno obaviti prije ishodovanja odobrenja za obavljanje ove nuklearne djelatnosti. Očekuje se kako će se prvi pacijenti podvrgnuti zračenju koncem tekuće godine što će svakako predstavljati prekretnicu u liječenju onkoloških bolesnika u našoj ustanovi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SVEUČILIŠTE / Projekt bacio novo svjetlo na naša područja u vrijeme anžuvinske dinastije

Objavljeno

-

By

U velikoj dvorani DHM-a na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru danas je održano javno predstavljanje rezultata istraživačkog projekta „Anžuvinski archiregnum u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi u 14. stoljeću: pogled s periferije“ – HRZZ IP-2019-04-9315, financiranog od Hrvatske zaklade za znanost. Rezultate projekta predstavili su njegovi voditelji, prof. dr. sc. Mladen Ančić, koji je projekt osmislio i vodio do odlaska u mirovinu 2022. godine te izv. prof. dr. sc. Valentina Šoštarić.

Projekt je bio usmjeren na propitivanje funkcioniranja političke tvorbe kojoj je na čelu stajala anžuvinska dinastija u razdoblju s početka do 80-ih godina 14. stoljeća. Od temeljnog interesa bilo je istražiti odnos aktera s periferije prema „političkom središtu“ i narav veza koje ih povezuju. Pri tome su važni ciljevi projekta bili istražiti strukture vlasti istočnojadranskih gradova i analizirati njihove poveznice s kraljevskom vlašću, utjecaj elita na prostoru jugoistočnog oboda anžuvinskog archiregnuma u njegovoj političkoj (dez)integraciji, razumjeti reperkusije interakcije između (elita) pojedinih političkih cjelina itd.

 – Zacrtani rezultati projekta koji je dugo trajao, četiri i pol godine, najvećim su dijelom ostvareni, ali ne čine se spektakularnima jer nije ni zamišljeno da budu takvi. Nas je prvenstveno zanimalo kako je taj golemi sustav funkcionirao na svojim obodima, najviše južnom ali smo se preko suradnika iz Rumunjske dotaknuli i onog istočnog. Na ovom području stvorila se jedna specifična konfiguracija te smo došli do fonda spoznaja koji do sada nije postojao. Tijekom istraživanja otvorili smo nove arhive u koje hrvatski povjesničari nisu išli kao što je Firenca, dali novi pogled na materijale u Veneciji koji do sada nisu bili istraživani. Bilo mi je ugodno voditi projekt, to mi je bilo jedno od većih zadovoljstva u složenom istraživačkom životu koji prati akademsku zajednicu, rekao je na predstavljanju projekta prof. Ančić.

Voditeljica projekta predstavila je konkretne rezultate projekta, među kojima su brojni znanstveni radovi i izlaganja, kao i tri zbornika, od kojih je jedan objavljen a dva su u izradi. Ostvareni rezultati omogućuju ne samo nove historiografske spoznaje nego nude i komparativan pristup funkcioniranja anžuvinskog archiregnuma, promatajući ga iz njegove jugoistočne periferije, s drugim sličnim europskim političkim tvorbama.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NJIHOV DAN / Iz Županije upućena čestitka svim pripadnicima Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske

Objavljeno

-

By

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske. Tim povodom, iz Županije zadarske upućeno je sljedeće priopćenje:

“Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.

“Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu”, rekao je gardistima prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i dodao:

“Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.”

Ispred predsjednika bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada ZNG-a, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari.

Svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i pripadnicama i pripadnicima Hrvatske kopnene vojske čestitamo njihov dan te 33. obljetnicu osnutka Hrvatske vojske!”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu