Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NA OBALI PAŠMANSKOG KANALA / Turanj je poznat još iz 845., a kao župa se prvi puta spominje 1430. godine

Objavljeno

-

foto: Zadarski tjednik / Velimir Brkić

Atraktivno mjesto koje je dovoljno blizu, a opet sasvim dovoljno udaljeno od vreve i gužve, prostire se uz 4 km duge obale Pašmanskog kanala

Turanj je životopisno i neobično slikovito turističko mjesto, poznato još iz 845. godine kada je u mjesnom groblju na ostacima rimske ville rusticae podignuta crkvica Neoskvrnjenog začeća ili sv. Marije.

– Kroz povijest mjesto je bilo u posjedu velikaških obitelji De Marchi, Meštrovića, Venturi, a kasnije i obitelji Benedetti, a kao župa prvi puta se spominje 1430. godine, govori Rade, jedan od brojnih turanjskih sugovornika, dodavši kako je za vrijeme Kandijskog rata bio carinarnica.

Atraktivno mjesto koje je dovoljno blizu, a opet sasvim dovoljno udaljeno od vreve i gužve, prostire uz 4 km dugu obalu, smješteno je u Pašmanskom kanalu te okruženo malim arhipelagom od 16 otočića.

– Šarm ovoj obali daje mnoštvo “mulića” koji pružaju sigurno privezište malenim brodicama. Jedni bi da se sasvim obnove i ostanu za povijest, a drugi bi ih zbog turista prorijedili. Bože, budi sada pametan, reći će Budanović.

image

Toretta je povijest koja živi

Turanj je 1857. godine brojio 324 stanovnika, 1921. ima 804 stanovnika, 1948. ima 770 stanovnika, 1981. broji 926 stanovnika, 1991. točno 1.062 stanovnika, 2001. ima 1.145 stanovnika.

– Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Turanj nastanjuje najviše stanovnika, čakl 1.207. Međutim 10 godina potom, 2021. ima 1,120 stanovnika ili čak 87 mještana manje, doznajemo u jednom od nekoliko kafića koji u Turnju rade i zimi.

U Turnju je čak 1.196 stambenih jedinica od kojih je 460 za stalno stanovanje. Ovdje u 414 kućanstva žive Turanjci i Turanjke prezimena: Santini, Pedisić, Pedišić, Mandić, Budanović, Pirović, Kadija, Vidas, Mišulić, Deković, Bezinović, Dušković, Bolić, Jačan, Bausović, Šarić, Županović, Žunić, Matković, Rukavina…

Mjesto Turanj, latinski Toretta, je dobilo naziv po kulama koje su sagrađene za obranu od turskih napada.

– Toretta je povijest koja je, hvala ti dragi Bože, sačuvana s kulom Toretta u kojoj je Turističko informativni centar (TIC), dok je na središnjem dijelu turanjske rive osim kafića i moderni Toretta Palace Hotel sa četiri zvijezdice, prvi hotel u povijesti Turnja, kazao je Kadija.

Prvi arheološki tragovi na području Turnja potječu još iz mlađeg kamenog doba, a naseljeno je bilo do brončanog doba.

– Prvo se naselje zvalo Tukljača (Tukljačane, Tuklječane), a u rimsko doba su se tu nalazile tri lučice i veliko rimsko imanje, ka’ iz topa će poštar Vlado Pirović, nogometna legenda.

image

Croatia, Maslina, Karmel, Galešnjak, Crni lug

U središtu mjesta 1450. godine unutar turanjskih zidina bila je sagrađena crkva koju je za vrijeme Kandijskog rata srušio i zapalio Ibrahim-paša, a na njenom mjestu je 1675. sagrađena sadašnja župna crkva Gospe od Karmela ili Gospe Karmelske, nebeska zaštitnica i jedno od biskupskih Marijanskih svetišta.

– Iznad naselja je na 138 metara nadmorske visine je vidikovac Crni lug, a ispred u Pašmanskom kanalu protežu se otočići Babac i Komornik. Nedaleko se nalazi i svjetski poznati srcoliki otočić Galešnjak – popularni Otok ljubavi, navodi mladolika Ana.

Vaterpolski klub Croatia Turanj osnovan je 1949. godine, dok pod istim nazivon djeluje Nogometni športski klub Croatia Turanj.

– Croatia je bila trn u oku komunističkoj vlasti u bivšoj državi Jugoslaviji, kaže dida Ante.

U Turnju djeluju Kulturno-umjetnička udruga Maslina, koju krasi najduža tradicija među kulturno-umjetničkim društvima i udrugama u Zadarskoj županiji, te popularna ženska klapa Karmel.

image

Kamena Dalmacija, bonaca mi spokoj daje

U Turnju, na trgu ispred crkve Gospe od Karmela, u organizaciji domaće ženske klape Karmel, pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i općinske Turističke zajednice, održava se Večer klapske pisme “Kamena Dalmacija”. posvećena prerano preminulom pjevaču zabavne glazbe porijeklom iz Turnja Romeu Santiniju.

Također u organizaciju KUU Maslina Turanj, a pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice, održava se i kulturna večer “Bonaca mi spokoj daje”, posvećena je Božidaru Bošku Budanoviću (45), iznenada preminulom u prosincu 2010.

– Jedinstven i nezamjenjiv “Bi Tri” (Božidar Boško Budanović) bio je 15-ak godina voditelj i dopredsjednik KUU Maslina, s puno emocija i empatije će Marko.

U zaista emotivnim “Tribute to Boško” u mislima ste na neimara, pučkog etnologa Boška, nositelja organizacije spektakularnih manifestacija “Turanjskog lita”, “Večeri folklora i domaće spize”, “Fešte frita i kroštula”, sačuvao je od zaborava turanjsko tradicijsko jelo – makaroni “priko prsta”…

image

Švabini, Patrini i Remetovi profondići

A nastavljajući turanjsku stoljetnu pogrebnu priču Ante Bolić Švabo, Mladen Santini Patre i Milorad Bezinović Snaga su preko 40 godina predvodili molitvu u pokojnikovoj kući ili dvorima uvečer nakon Zdravomarije na dan pokojnikove smrti i nakon obreda ukopa predvodeći obred zvani “profondić”.

– Na molitvu dolazi rodbina i zasigurno barem po jedna osoba iz svake kuće. Kad se okupimo, upalimo voštanice i s puno pobožnosti započinjemo molitvu koja traje od 10 do 15 minuta. Nas trojica je predvodimo, a potom molitvu nastavlja mnoštvo. I tako redom. Najprije molimo pet Očenaša, pet Zdravomarija, pet Slava Ocu i pet Pokoj vječni za dušu pokojnika, rekao je Remeta za jednu od reportaža gore navedenog lutajućeg reportera.

– U tuzi i boli molitva će ožalošćene iznutra okrijepiti, smiriti i pripraviti za dan ukopa i na život bez drage, voljene osobe, rođaka, prijatelja, sumještanina, naglasio je Vito.

Dok ih nažalost smrt nije rastavila, prerano preminuli Padre i Švabo te Remeta su “profondići” kao sastavni dio pogrebnih obreda predvodili u Turnju, Svetom Petru i Sikovu.

Remeta, Švabo i Padre su u povodu Dana općine i blagdana sv. Roka, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća 2010. dobili zahvalnicu Općine Sv. Filip i Jakov, podsjeća Timo Santini – Seksi.

Izvor: Zadarski tjednik

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Put Vrela 2 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Ul. Roberta F. Mihanovića 62 – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Put Pudarice 11 – od 7 do 20

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Ulica Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SPLITSKI MUZEJ HRVATSKIH ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA / Među devet nagrađivanih dalmatinskih ulja predstavljena i dva iz Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Maslinari na radionici u Splitu

U vođenoj degustaciji kušavana ulja Ante Vulina iz Pakoštana i  OPG-a Ante Urema iz Biograda na moru. Zašto su  dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh?

Kad se dalmatinska maslinova ulja pojave na nekoj od međunarodnih manifestacija, uz respekt,  nerijetko izazovu i reakcije konkurencije : „Ajme, pokupit će sve glavne nagrade“.

Slično je bilo i na nedavno završenom najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku, gdje su dalmatinski maslinari zajedno sa istarskim, osvojili čak 62 zlatne medalje. Jednako kao i maslinarske velesile Španjolska i Amerika koje su se natjecale s puno više uzoraka. Po stopi uspješnosti daleko smo ispred svih. Sa samo 97 uzoraka osvojili ukupno 80 nagrada sa stopom uspješnosti od 82 posto, dok Italija, Španjolska  i Amerika imaju 62 posto, Turska 56, Grčka i Portugal po 52, Tunis 36, Francuska  21 su posto . Sve ostale zemlje sjeverne hemisfere,  daleko su  ispod.

Tajna uzlazne putanje

Zašto su  dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh? – logično je pitanje. A to je ujedno naziv i tema  Radionice u sklopu manifestacije Vinski podrum, koja se održava u Splitu.  Radionica je održana jučer u popodnevnim satima u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

-Tajna je  u tradiciji. Imamo i odličan sortiment s čak 40 autohtonih sorti. U posljednjih 30-ak godina dodajemo im i strane, sada već udomaćene sorte kao što su pendolino, coratina, leccino i slične. Našoj oblici, još uvijek najzastupljenijoj u našim maslinicima, kao dobar oprašivač pokazao se pendolino. Sada rađa redovitije. Imamo odličan teroar, znači tlo, klimat i zemlju, elemente koji ističu okus i miris rodnog kraja  u kojemu je ulje proizvedeno, rekla je  dr.sc. Mirella Žanetić voditeljica radionice.

Žanetić  je još  dodala: – Naš forte je i krš. Tu maslina sama iz sebe izbaci sve najbolje.

 Dalmatinsko maslinarstvo ide uzlaznom putanjom  posljednji 30-ak godina od kada mladi uzgajivači počinju uvažavati struku, istaknula je Žanetić. Ona je poznata stručnjakinja i istraživačica  iz splitskog Instituta za jadranske kulture gdje radi u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je i stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja.

Uremova pakovina i Vulinova Santa Justina

Uz vođenu degustaciju na radionici je predstavljeno devet nagrađivanih ulja iz cijele Dalmacije, a među njima  i dva s područja Zadarske županije: OPG Ante Urem iz Biograda na moru i OPG Ante Vulin iz Pakoštana.

Urem posjeduje maslinike s 850 stabala maslina. Uz domaće oblicu, krvavicu, mašnjaču, levantinku, lastovku, istarsku bjelicu tu su i introducirane: coratina, pisholine, pendolino i leccino.  Podsjetimo, ovaj sve uspješniji maslinar u uljar  je na nedavno održanom Noćnjaku  u Zadru osvojio titulu šampiona   za svoje ulje od sljubljenih sorti u kategoriji pakovina. 

Najviše pozornosti izazvala  robna marka Antino vlasnika Ante Vulina i njegovo ulje  Santa Justina koje je osvojilo zlatno odličje na najvećem svijetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.

-Godina jest bila zahtjevna. No, i uz vremenske nepogode uspjeli smo sačuvati plod. Berbu obavili 24. listopada, ulje iz masline isti dan „iscijedili“ u Uljari Željka Vrsaljka u Nadinu. Ostalo sve po redu, pretok nakon mjesec dana, čuvanje u inox posudama na tempereturi od 16-17 stupnjeva, zatim punjene i boce i tako redom, rekao je Vulin. Vulin s obitelji uzgaja oko 550 stabala maslina na rodu,  a  s novo posađenima ima ih ukupno 1000 na više lokacija uz Vransko jezero. Uspio je izbjeći i štetnike. „Maslinine muhe kod nas i nije bilo“, kaže.

Njegovo ulje  Santa Justina od oblice i  drobnice ocijenjeno je u New Yorku kao vrhunsko. Srednje intezivnog je okusa, dobro usklađeno, ugodne pikantnosti i  gorčine. Ima vrlo dobar voćni miris  i okus. Osjeti okusa podsjećaju na list masline, zeleni bajam i rikolu, istaknuto je u arganoleptičkoj analizi u New Yorku.

Dr. Mirela Žanetić o ulju Ante Vulina: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Odlike vrhunskog ulja: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Slične  ocijene  su izrečene i tijekom vođene degustacije na radionici u Splitu.  Ima sve odlike  vrhunskog ulja. Kompleksno, rezistentno i harmonično, lakonski kratko zaključila je   voditeljica Žanetić.

Na radionici je bilo govora i o nužnosti izrade maslinarskog katastra, obnovi zapuštanih maslinika na otocima, sadnji novih i brendiranju maslinovih ulja. Naravno i o tekućoj maslinarskoj sezoni za koju maslinari vjeruju da će biti bolja od lanjske.

Stvari se dobro razvijaju.  Stanje  u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je, kažu,  donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu sezonu. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja u konobama , ali i na najvećim svjetskim  natjecanjima, posebno u New Yorku i Tokiju, poručuju   nagrađivani maslinari sa manifestacije Vinski podrum u Splitu koja završava danas u večernjim satima.

N.J./Dani Masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Izmjenjivat će se kiša i sunce. Najviše padalina u utorak, najsunčanije u srijedu

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana lokalno kiša te pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, gorskoj i istočnoj Hrvatskoj gdje poslijepodne lokalno mogu biti i izraženiji. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, u drugom dijelu dana na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu moguće bura. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na moru između 14 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije očekuje se u utorak, a najrjeđe uz više sunca u srijedu. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, u srijedu jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u utorak mjestimice jaki. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu