POST FESTUM / Priopćenje iz TZ: “8. Tuna, Sushi & Wine Festival i više nego opravdao značaj ove prave zadarske manifestacije”

Ovogodišnji, osmi po redu Tuna, Sushi & Wine Festival  u novom i proširenom izdanju dokazao je kako je najvažnija godišnja gastronomsko-turistička i zabavna manifestacija Turističke zajednice grada Zadra.

Gastronomska jer slavi i snažno sudjeluje u brendiranju plave ribe (i sve druge hrane iz mora) kao najvažnijeg prehrambenog proizvoda kojeg Zadar i njegov kraj imaju. Ponovno snažno uključivanje Pelagos Net Farme, Jadran tune, Kali tune, Cromarisa i Marikomerca, marikulturnih zadarskih tvrtki u ovaj projekt, odnosno prezentacija onog najboljeg što te tvrtke uzgajaju i stavljaju na tržište, a naravno i u svijetu, dodaje Festivalu dimenziju svojevrsnog sajma dobrih, autentičnih namirnica i njihovo pretvaranje u vrhunska jela. Turistička tvrtka Ilirija također se snažno ponovno priključila festivalu, što je rezultiralo pamtljivom i ugodnom večeri u Arsenalu.
Otvoreni dio festivala na Trgu Petra Zoranića i jela sjajnih kuhara poput Zirojevića, Križanovića, mladih Kalmete i Sučića te street food kreativaca iz Picnica i Burgers & More održali su manifestaciju na visokoj gastronomskoj razini.

U turističkom smislu ove je godine izvrsno određen termin održavanja manifestacije. Stigli su prvi predsezonski gosti u velikom broju, rekli bi ‘bio je pun grad turista’, a u Zadru ih je prigodno dočekala primamljiva ponuda dobrih jela iz mora. Sasvim je sigurno da će svoj posjet Zadru pamtiti i po Tuna, Sushi & Wine Festivalu. Koncerti i radionice organizirane u okviru višednevnog događanja privukli su pod festivalski šator na Zoranićevom Trgu i mnoštvo domaćeg svijeta, pa se stekao dojam da ovo nije početak proljeća već ljeto na vrhuncu.

Uz sve to, upravo u vrijeme TSW Festivala u Zadar je stiglo nekoliko većih skupina premium turističkih agenata i tour operatora iz cijelog svijeta, točnije nekoliko stotina sudionika prestižnog turističkog lošinjskog B2B eventa. U Zadru su uživali u sjajnim morskim zalogajima koje im je pripremio Ilirijin tim, a namirnice za prijem važnih agenata donirale su zadarske tvrtke za uzgoj i preradu ribe Pelagos Net Farma, Jadran tuna, Kali tuna, Cromaris i Marikomerc.

Tuna, Sushi & Wine Festival iz godine u godinu u smislenim nijansama mijenja lica i sadržaj i više je nego opravdao svoje postojanje i format te sasvim  sigurno pretendira u idućih nekoliko godina postati jedan od najvažnijih gastronomskih i turističkih događanja u Hrvatskoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

Požar u stanu na Pagu

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.