Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Zavod za povijesne znanosti u Zadru obilježio 70. obljetnicu

Objavljeno

-

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru svečanom akademijom obilježio je  70 godina od utemeljenja. Uz brojne uglednike iz znanstvenih krugova kao što su glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  Dario Vretenar i akademik Nenad Cambi, svečanosti su nazočili rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i nadbiskup msgr. Milan Zgrablić. 

Kako je više puta istaknuto riječ je o prvoj znanstvenoj instituciji osnovanoj u Zadru, čiji je glavni cilj istraživanje i proučavanje prošlosti Zadra i šire okolice.

Ističući da je povijest na našem području bila je itekako dinamična te da je zemljopisni položaj učinio  ovo područje vrlo zanimljivim za mnoge osvajače, župan Božidar Longin je rekao:

“Možda je i ta dinamičnost bila jedna od povoda da je HAZU baš u Zadru osnovao Zavod za povijesne znanosti davne 1954. godine. Tada se, nakon 2. svjetskog rata provodio program urbanističke, kulturne i znanstvene rehabilitacije Zadra, obnavljajući visokoškolsku tradiciju, samostane, crkve i crkvenu umjetničku baštinu grada.  U sklopu Zavoda 1966. godine osnovan je Pomorski muzej što je vrlo logično jer je upravo ovo područje oduvijek bilo okrenuto moru, a naši su stanovnici živjeli s morem, od mora i za more,” naveo je župan Longin podsjetivši da je  prvi spomen ribarstva u hrvatskoj povijesti darovnica  iz 995. godine kojom zadarski plemići ustupaju svoje pravo ribarenja samostanu sv. Krševana.

“Sjetimo se i zlatnog doba otoka Silbe koja je bila mjesto vrsnih pomoraca i vlasnika jedrenjaka, a na svim morima svijeta poznati su naši ribari, osobito oni kualjski.  Zadar već od 1957. godine ima Pomorsku školu iz koje izlaze generacije kvalitetnih pomoraca koji pronalaze poslove na svim međunarodnim brodarskim tvrtkama”, dodao je još župan Longin.

Znanstvena i kulturna djelatnosti Instituta odnosno Zavoda, rezultirala je velikim brojem objavljenih znanstvenih i stručnih radova, te samostalnih publikacija. U proteklih sedam desetljeća Zavod je bio organizator ili suorganizator brojnih znanstvenih i stručnih skupova, okruglih stolova, samostalnih javnih znanstveno-stručnih predavanja i raznih znanstveno-kulturnih događaja. Zavod se može pohvaliti i dobrom suradnjom s mnogim znanstvenim, društveno – kulturnim i crkvenim institucijama u Zadru, ali i šire.

Ravnatelj  Zavoda prof.dr. sc.Tado Oršolić na svečanosti se osvrnuo na protekli rad te rekao  kako promišlja budućnost Zavoda u čijem se sastavu nalazi i Pomorska zbirka utemeljena 1966. godine. Isto tako poznata je i inicijativa o osnivanju Hrvatskog muzeja maritimne kulture na toj lokaciji. U svojim govorima zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin jasno su poručili kako i dalje stoje iza te ideje čiji je začetnik poznati arhitekt  Nikola Bašić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN TIJELOVA I DAN DRŽAVNOSTI / Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu…

Objavljeno

-

By

Veći marketi i supermarketi, odnosno trgovački lanci u Zadru u četvrtak, na blagdan Tijelova i Dan državnosti RH neće raditi. Na vrijeme se pobrinite za sve što vam treba…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

zatvoreno

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

zatvoreno

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu