Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / OŠ Šime Budinića i Gimnazija Jurja Barakovića pobjednici Vjeronaučne olimpijade za Zadarsku nadbiskupiju

Objavljeno

-

Učenici Osnovne škole Šime Budinića i srednjoškolci Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra pobjednici su Vjeronaučne olimpijade za Zadarsku nadbiskupiju održane u petak, 22. ožujka, u Katoličkoj osnovnoj školi Ivo Mašina u Zadru.

Tema ovogodišnje Olimpijade je ‘Socijalni nauk Crkve’. Natjecanje se sastojalo od pisanog testa i usmenog dijela natjecanja u Milijunaku, a sudjelovalo je deset osnovnih škola i osam srednjih škola. Pobjedničku ekipu Osnovne škole Šime Budinića, Zadar čija je mentorica Blaženka Marčina (62,5 osvojenih bodova) čine učenici: Filip Mišulić, Ivan Jednaković, Josip Jednaković i Ante Vucić. Drugo mjesto među osmoškolcima osvojila je OŠ Šimuna Kožičića Benje (s. Ivka Šašo), a treće mjesto OŠ Smiljevac – Zadar (Anica Galešić).

Ostali sudionici prema osvojenom mjestu na natjecanju su: OŠ Kistanje (s. Blaženka Delonga), Sveti Filip i Jakov (Gabriela Vodopija), Benkovac (Mirjana Buljat), Bartula Kašića, Zadar (Jolida Klarić i Ana Kajić), Braća Ribar, Posedarje (Anita Vedrić), Petra Zoranića, Jasenice (Ruža Knez) i Privlaka (Ankica Blažević).

Pobjedničku ekipu Gimnazije Jurja Barakovića, Zadar (59 osvojenih bodova) čiji je mentor Slobodan Šarić čine učenici: Lada Lukšić, Luciano Smoljan, Sara Valjin, Lara Šušić i Agata Ražov. Drugo mjesto među srednjoškolcima osvojila je Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Zadar (s. Viktorija Gadža), a treće mjesto Gimnazija Vladimira Nazora Zadar (Jelena Mičić). Poredak ostalih srednjih škola sudionika prema osvojenom mjestu je: Gimnazija Franje Petrića, Zadar (Marija Jozić Klanac), Srednja škola Biograd na moru (Anđelo Dušković), Medicinska škola Ante Kuzmanića, Zadar (s. Danijela Kovačević), Srednja škola kneza Branimira, Benkovac (Hrvoje Oštrić) i Obrtnička škola Gojka Matuline, Zadar (Vesna Čirjak).

Prije početka natjecanja, u sportskoj dvorani škole, učenici OŠ Ivo Mašina izveli su prigodni program recitacija i pjesama. Prisutnima se obratio i zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nadbiskup je zahvalio i čestitao svim sudionicima, učenicima i mentorima, školama, ravnateljima i organizatorima natjecanja, rekavši da mu je drago što su učenici došli do razine županijskog natjecanja; već to predstavlja njihov uspjeh.

„Nije važno tko će osvojiti prvo mjesto, nego je važno koliko dobra ste vi već pokazali time što ste uz sve obaveze koje imate u školi, uspjeli proučavati potrebne materijale. Olimpijada je lijepi događaj, a njen cilj je da tu pripremu i sudjelovanje doživite i za sebe osobno kao važan dio života, uz znanje koje stječete o tome što Crkva uči o socijalnom nauku Crkve. Da možemo još dublje, iskreno zaživjeti i upoznati našu vjeru. Važno je da upoznamo pravo, istinsko lice Crkve“, poručio je mons. Zgrablić učenicima, istaknuvši: „Crkva, to smo mi. Upoznajući lice Crkve, upoznajemo lice Isusa Krista, a onda možemo ljubiti i radosno živjeti“. Nadbiskup je rekao da je najveće bogatstvo toga natjecanja u tome koliko je svatko od učenika za sebe primio dobrobiti od proučavanja te tematike, upoznavanja i toga segmenta života Crkve.

Sudionicima Olimpijade obratio se i don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije. „Svi ste izvrsni jer dodatno ulažete snage, vrijeme i znanje i time svjedočite kako volite predmet vjeronauka; vjeru i uljudbu potvrđujete samozatajno i oduševljeno“, poručio je don Gašpar učenicima, rekavši da su oni primjer kako prepoznavati Isusa na putu prema Kraljevstvu Božjem. „Kristovo lice ostaje urezano u našim srcima i želi se vidjeti i prepoznati u najmanjima, a to ste i vi“, rekao je don Gašpar učenicima.

U duhu teme socijalnog nauka Crkve, don Gašpar je citirao  Isusovu riječ: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,31-46).

Podsjetio je na misao njemačkog filozofa Martina Heideggera koji je 1950. g. rekao: „Vrijeme noći svijeta je vrijeme siromaštva. Svijet je već postao toliko siromašan, da ne zna prepoznati nedostatak Boga kao nedostatak“. To rezultira da današnji svijet veliča zloću, besramnost, nagrađuje zle, bahate. Bogati se predstavljaju kao uzori, bez obzira na to kako su se obogatili, a dobrotvorna djela često su samo fasada za čišćenje savjesti. Postigli smo ogroman napredak proteklih tisućljeća. Uspjeli smo letjeti kao ptice, plivati ​​pod vodom kao ribe, otići na Mjesec i poslati sonde na Mars. Sada smo čak i sposobni klonirati život. Ipak, uz sav taj napredak, nismo u miru ni sami sa sobom ni sa svijetom oko nas. Doista, čovjek nikada nije bio tako siromašan, otkako se toliko obogatio“, upozorio je don Gašpar, istaknuvši da je napredak važan jer otvara nove horizonte.

„Tehnika nam olakšava život; znanost objašnjava mnoge tajne prirode. Ali, čovjek u sebi ima misterij transcendencije, ljubavi, istine koja nadilazi svaku prostornu i vremensku dimenziju. I zato žudi za apsolutnom puninom, njeguje neograničene želje, nastoji doseći božansko“, rekao je don Gašpar, podsjetivši na Isusovu riječ„Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju“ (Iv, 10, 0.)

„U svijetu postoji puno hrabrih ljudi koji samozatajno, bez pompe ili medijske priče žrtvuju svoje znanje, umijeće i snage s vedrinom i oduševljenjem za druge ili za ideal, spremni zaboraviti sebe, poput pšeničnog zrna. Potrebna je puno zahtjevnija hrabrost služiti siromasima svaki dan ispunjavajući ljudski i vjerski poziv, nego dignuti se u zrak, u senzacionalnost koja te zavarava. Osim pronađenog rješenja za rješavanje problema, potreban je stav onih koji znaju prepoznati ‘blago skriveno na njivi’“, rekao je don Gašpar, istaknuvši potrebu hrabrih svjedoka vjere koji prepoznaju Isusa Krista osobito u najmanjima i najugroženijima.

Don Gašpar je čestitao i zahvalio svim sudionicima Olimpijade na radu i trudu: učenicima, mentorima i organizatorima natjecanja, članicama Povjerenstava i don Rolandu Jeliću, ravnatelju škole Ivo Mašina na domaćinstvu i gostoprimstvu.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić / Ivan Kapović (slike pobjedničkih ekipa)

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Sunčano i sve toplije. Već u nedjelju temperatura ide iznad 25°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

U nedjelju pretežno sunčano uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja magla uglavnom u kotlinama. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na moru između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz porast temperature. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od ponedjeljka jugoistočni, a na moru jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Zadarska županija organizirala edukaciju timova za rad s darovitim učenicima osnovnih škola

Objavljeno

-

By

U Velikoj vijećnici Zadarske županije okupili su se Timovi za darovite devet osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija i izložili razvojne planove za rad s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima svojih škola. Rezultat je to Programa usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s potencijalno darovitim učenicima koji je Zadarska županija organizirala za osnovne škole kojima je osnivač, u suradnji s Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Svrha programa usavršavanja razvoj je kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za pružanje potpore cjelovitom razvoju potencijalno darovitih učenika. Uključeni djelatnici su kroz edukaciju stekli znanja i vještine za rad s darovitim učenicima. Edukacija se sastojala od šest modula, a održavao ju je Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u sklopu projekta Jadranski regionalni znanstveni centar (Jadranski RZC) u čijim aktivnostima sudjeluje i Zadarska županija kao dio radne skupine.

U programu usavršavanja sudjelovale su OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, OŠ Petra Zoranića Nin, OŠ Sukošan, OŠ Stjepana Radića Bibinje, OŠ Biograd, OŠ Braće Radića Pridraga, OŠ Pakoštane, OŠ Petar Lorini Sali i OŠ Petar Zoranić Stankovci.

Cilj provedbe edukacije je osnaživanje kapaciteta djelatnika za rad s darovitim učenicima unutar matičnih škola te razvoj planova za rad i pružanje podrške darovitim, potencijalno darovitim i visokomotiviranim učenicima. Uz podršku Zadarske županije, predstavljeni projekti će se početi realizirati u nadolazećoj školskoj godini.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu