Connect with us

Tech

Uskoro na WhatsAppu više nećete moći napraviti nešto uobičajeno

Objavljeno

-

Unsplash/Dimitri Karastelev

Iako za Facebook, odnosno Metu kako se sada kompanija zove, ne možemo reći da je sinonim za privatnost, činjenica je kako, barem kada je u pitanju WhatsApp, konstantno nadograđuju ovu aplikaciju s novim opcijama za bolju sigurnost i privatnost. Tijekom godina tako su predstavili nestajuće poruke, moguće je zaključati, odnosno sakriti razgovore kako se ne bi prikazivali među ostalim chatovima, rade na opciji s kojom se drugim korisnicima više ne bi prikazivali telefonski brojevi, već samo korisničko ime itd.

Kompanija radi na još jednom novitetu koji će zasigurno cijeniti svi korisnici, a omogućit će dodatni stupanj privatnosti. Riječ je o nemogućnosti snimanja zaslona, odnosno screenshota profilne fotografije. WhatsApp je još prošlog mjeseca počeo s testiranjem ove opcije, ali još nisu objavili njenu službenu dostupnost korisnicima službenih verzija iOS-a i Androida. Ipak, kako prenose na stranici Android Authority, ova je opcija već dostupna nekim korisnicima, piše Zimo.

Nije poznato ovisi li ta dostupnost o određenim tržištima, no čini se da u Hrvatskoj ova opcija još nije aktivna, barem ne velikom dijelu korisnika. Treba naglasiti kako se ova zabrana primjenjuje samo za osobne profile, ne i za profilne fotografije grupa.

Korisnicima kojima je opcija već aktivirana, prilikom pokušaja snimanja zaslona pojavit će se crni ekran iz poruku kako je screenshot onemogućen zbog restrikcija aplikacije. Korisnici kojima je WhatsApp aktivirao ovu opciju (dakle, bez njihova znanja), čini se, ne mogu je deaktivirati, odnosno ako i želite da netko napravi screenshot vaše profilne fotografije na ovoj platformi, to nećete moći dopustiti. Naravno, i to se može promijeniti s vremenom i s novim nadogradnjama WhatsAppa

S obzirom na to da trenutačno nema nikakvih službenih informacija iz WhatsAppa oko ove opcije, nije poznato kada će ona postati dostupna svim korisnicima, odnosno na svim tržištima.

Osim ove promjene, WhatsApp priprema i još jednu, puno veću promjenu o kojoj smo već pisali, a rezultat je stupanja na snagu Akta o digitalnim tržištima Europske unije. Pod pritiskom regulatora WhatsApp se mora otvoriti i komunikacijskim platformama trećih strana pa će tako korisnici na teritoriju EU-a moći direktno iz WhatsAppa komunicirati s korisnicima drugih platformi.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Whatsapp uvodi novu značajku za omiljene kontakte

Objavljeno

-

By

Pexels

Programeri rade na opciji “Favoriti” za kontakte, koja će korisnicima omogućiti dodavanje, uklanjanje i uređivanje kontakata na popisu za lakši i brži pristup.

Time će se izbjeći potreba za skrolanjem svaki put kada korisnik želi poslati poruku nekome s kim je često u kontaktu, a također će biti lakše i brže uspostaviti glasovni ili video poziv, prenosi klix.ba.

Međutim, ova je nova značajka tek u povojima i nije dostupna ni beta testerima, pa će vjerojatno trebati neko vrijeme prije nego što dođe do krajnjih korisnika.

Kako sada stoji, prvi će ga dobiti korisnici Androida.

 
Nastavi čitati

Tech

PRIJAVE DO 1. SVIBNJA! / Na Višnjiku 5. svibnja velika Oldtimer izložba

Objavljeno

-

By

foto: autoscena.hr
/OLDTIMER IZLOŽBA, 5. 5. 2024., ŠPORTSKI CENTAR VIŠNJIK/ 🏁🏁🏁

Automoto sport se ponovno vraća na Športski Centar Višnjik i u naš grad Zadar.

Uz auto i karting utrku Nagrada grada Zadra (Prvenstvo Regije Jug kronometar natjecanje za aute i kartinge, A11 i K11) u organizaciji Auto karting kluba Zadar, Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa Klub Zadar, MK Arbanasi, Oldtimer klub sv. Krševan, Dalmatinski Fićo Klub, Automodelarski klub Zadar i automehatroničare Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar priređuje OLDTIMER IZLOŽBU uz brojne izlagače iz našeg grada, ali i iz cijele HR i okolnih država.

Izložba će se moći pogledati u nedjelju (5. 5. 2024.) od 10:00 do 18:00 sati u sklopu ŠC Višnjik. Svi su dobrodošli!

Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti za izložbu putem linka:

HTTPS://FORMS.GLE/YQWU4NBS11HG5DSA8

Prijave će se zaprimati do popune mjesta ili najdalje do 1. 5. 2024. (srijeda).

 
Nastavi čitati

Tech

Nikada ne biste trebali isključiti ova tri uređaja iz struje!

Objavljeno

-

By

unsplash

Ako se neki električni uređaj neko vrijeme ne koristi, mnogi jednostavno kabel isključe iz utičnice. No, to nije uvijek dobro.

Mnogi električni uređaji nastavljaju trošiti električnu energiju čak i kada su isključeni. To uključuje, na primjer, televizore, radije, LCD monitore ili bežične telefone. Njihove crvene LED diode vrlo jasno pokazuju da energija i dalje teče nakon što su isključeni. To se naziva “fantomsko punjenje”, piše Fenix-magazin.

Međutim, ne mogu svi električni uređaji podnijeti da budu potpuno isključeni iz utičnice. To može biti zbog raznih stvari. Ponekad je to zbog načina na koji funkcioniraju, ponekad zbog toga kako su programirani.

Bitan je i redoslijed isključivanja. Kako biste izbjegli oštećenje, uvijek prvo koristite prekidač, a zatim utikač.

Nikada ne biste trebali isključiti ova tri električna uređaja

1. Pisač

Kada je u pitanju električna energija, kod ink-jet pisača nije potrebno isključiti napajanje električnog uređaja. Međutim, postoji stvarni problem koji nastaje kada se pisač ne isključi pomoću gumba za uključivanje, nego se isključi iz utičnice.

Kada je uključen, spreman je za ispis i nije u stanju mirovanja. Ako se izvuče utikač, zaustavlja se u procesu bez gašenja, kao što bi bio slučaj pri normalnom gašenju.

Ovo je slično resetiranju. To znači da se ink-jet pisač potpuno ponovno pokreće i pretpostavlja da se ispisna glava nije koristila dulje vrijeme. Dakle, čisti se i koristi veliku količinu tinte.

2. WiFi usmjerivač

Imati pristup Internetu u svakom trenutku je prednost stalno aktivnih FritzBoxova, Speedport uređaja, itd. Možda bi se isplatilo noću isključiti WLAN router, ali samo ako na njega nisu povezani drugi važni uređaji.

Ako koristite svoj fiksni telefon, telefonsku sekretaricu i/ili pametne kućne električne uređaje, ne biste trebali isključiti usmjerivač. Oni tada nisu dostupni ili čak uzrokuju probleme kada se uređaj ponovno uključi.

3. OLED televizori

Moderni televizori poput OLED televizora rade smetnje kada se utikač isključi. To je zbog činjenice da se pikseli automatski ažuriraju u pozadini.

Redovito isključivanje s mreže nepravilno bi prekinulo ovaj proces i moglo dovesti do oštećenja ili pogoršanja kvalitete slike.Najbolje je unaprijed saznati od proizvođača možete li električni uređaj isključiti tipkom za napajanje ili je dopušteno potpuno isključiti napajanje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu