Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Predstavljena monografija „Sukošan – na dodiru Kotara i mora“

Objavljeno

-

„Sukošan – na dodiru Kotara i mora“ naslov je monografije u suizdanju Sveučilišta u Zadru, Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Općine Sukošan i Turističke zajednice Općine Sukošan, koja je sinoć predstavljena u Domu mladeži, na istom mjestu gdje se 2018. godine održao istoimeni skup. Nema imena knjige koje bi bolje opisalo ovo djelo o značajnom mjestu središnjeg Jadrana, istaknuo je u pozdravnoj riječi rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

– Sveučilište je s više svojih znanstvenika sudjelovalo u nastanku ove monografije, a za okupljanje rukopisa iz različitih znanstvenih disciplina zaslužni su urednici Milorad Pavić i Mirisa Katić Piljušić. Taj tandem priredio je jedno djelo koje možemo prispodobiti kao svojevrsnu znanstvenu simfoniju, koja ima raznovrsne rasprave, od valova mora, šumova bure i juga, do onoga što se zbiva u zaobalju. Posebno je bila važna uloga Općine Sukošan i načelnika Ante Martinca, jer je jedan od sveučilišnih ciljeva suradnja akademske i lokalne zajednice. Dio ovih radova mora biti praktično primjenjiv kao osnova budućoj izradi strateških i prostorno-planskih dokumenata ove općine. Nakon monografije o Bibinju nastavljamo „popločavati“ obalu novim djelima, pa tako slijedi monografija o Sv. Filipu i Jakovu, najavio je rektor Faričić.

Predstavljanje je uprizorenjem otvorio Teatar Kuntrata, čiji su članovi čitali dijelove glagoljskih dokumenata iz sukošanske prošlosti. Istaknuto je žaljenje kako među nazočnima nema danas pokojnih Šime Peričića i Pavla Kere, koji su bili dio inicijative o znanstvenoj valorizaciji sukošanske prošlosti. Načelnik Ante Martinac izrazio je zadovoljstvo konačnim rezultatom, uz uvjerenje da su otvorene neke nove teme i ostavljen prostor za daljnja istraživanja o Sukošanu.

Radove iz monografije predstavili su recenzenti Ante Gverić i Mateo Bratanić. Monografija je podijeljena u pet tematskih blokova: prirodoslovlje; arheologija, povijest i povijest umjetnosti; kulturna baština; stanovništvo i gospodarstvo te Župa, s ukupno 32 rada na kojima je radio 41 autor.

Čitatelji će u monografiji moći saznati brojne zanimljivosti iz prošlosti i sadašnjosti Sukošana, pa tako i o sukošanskim i debeljačkim toponimima koji su iščezli iz svakidašnjega govora, antičkoj luci Barbir iz razdoblja od kraja 1. do kraja 5. stoljeća, crkvi Gospe od Milosrđa podignute 1650. godine, koja je sa svojim puškarnicama imala i obrambenu ulogu, solanama i mlinovima u Srednjem vijeku, nadbiskupskom ljetnikovcu Palac, sukošanskim težacima, bratovštinama, govoru, nošnji…

Monografija će nesumnjivo pobuditi interes šire javnosti, posebice lokalnog stanovništva koje se identificira s prostorom i ljudima o kojima je riječ u radovima, a neki od njih, s obzirom na gospodarske teme svakako će biti u prilici lakše sagledati različite mogućnosti iskorištavanja prirodnih i društveno-gospodarskih resursa naselja Sukošana i njegova okruženja.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Sunčano i sve toplije. Već u nedjelju temperatura ide iznad 25°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

U nedjelju pretežno sunčano uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja magla uglavnom u kotlinama. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na moru između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz porast temperature. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od ponedjeljka jugoistočni, a na moru jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Zadarska županija organizirala edukaciju timova za rad s darovitim učenicima osnovnih škola

Objavljeno

-

By

U Velikoj vijećnici Zadarske županije okupili su se Timovi za darovite devet osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija i izložili razvojne planove za rad s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima svojih škola. Rezultat je to Programa usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s potencijalno darovitim učenicima koji je Zadarska županija organizirala za osnovne škole kojima je osnivač, u suradnji s Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Svrha programa usavršavanja razvoj je kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za pružanje potpore cjelovitom razvoju potencijalno darovitih učenika. Uključeni djelatnici su kroz edukaciju stekli znanja i vještine za rad s darovitim učenicima. Edukacija se sastojala od šest modula, a održavao ju je Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u sklopu projekta Jadranski regionalni znanstveni centar (Jadranski RZC) u čijim aktivnostima sudjeluje i Zadarska županija kao dio radne skupine.

U programu usavršavanja sudjelovale su OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, OŠ Petra Zoranića Nin, OŠ Sukošan, OŠ Stjepana Radića Bibinje, OŠ Biograd, OŠ Braće Radića Pridraga, OŠ Pakoštane, OŠ Petar Lorini Sali i OŠ Petar Zoranić Stankovci.

Cilj provedbe edukacije je osnaživanje kapaciteta djelatnika za rad s darovitim učenicima unutar matičnih škola te razvoj planova za rad i pružanje podrške darovitim, potencijalno darovitim i visokomotiviranim učenicima. Uz podršku Zadarske županije, predstavljeni projekti će se početi realizirati u nadolazećoj školskoj godini.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu