Connect with us

Hrvatska

NOVA ANKETA: HDZ ima najveću podršku u posljednjih godinu dana

Objavljeno

-

Screenshot: RTL

OBJAVLJENO je novo istraživanje podrške političkim opcijama i političarima. RTL je objavio rezultate ankete agencije Promocije plus u istraživanju CRO demoskopa.

  • HDZ 26,5 %
  • SDP 17,9%
  • Most 7,9%
  • Možemo 7,8% 
  • Domovinski pokret 7,7%

HDZ i SDP rastu

Da su izbori provedeni početkom ožujka, HDZ bi bio relativni izborni pobjednik s izraženom prednosti u odnosu na političku konkurenciju, SDP i ostale političke stranke. Tako je u mjerenju rejtinga stranaka provedenom između 4. i 6. ožujka HDZ zabilježio izbor od 26.5 posto (25.6 posto prije mjesec dana), što je najbolji rezultat ove stranke u posljednjih godinu dana.

Na drugom mjestu je SDP sa 17.9 posto (u odnosu na 16 posto iz veljače), što je ovoj stranci najbolji rezultat još od veljače 2022. godine. Treće mjesto, uz minimalnu prednost u odnosu na konkurenciju, drži Most s izbornom podrškom od 7.9 posto (prema prošlomjesečnih 9.1 posto).

Pad podrške Možemo i Mostu

Možemo ima 7.8 posto podrške (u odnosu na prošlomjesečnih 8.9 posto). Uz minimalni zaostatak na petom je mjestu Domovinski pokret s izborom od 7.7 posto (u veljači 8.4 posto). Ukupno gledajući, dvije trećine birača svoj glas daju jednoj od ovih pet vodećih lista, od čega najveći dio “uzima“ HDZ. Od vodeće petorke u ovomjesečnom mjerenju dvije su stranke u plusu, a tri bilježe minus na izbornom kontu. Međumjesečni su rast zabilježili SDP (+1.9 postotnih bodova) i HDZ (+0.9 postotnih bodova).

Međumjesečni pad izborne podrške zabilježili su Domovinski pokret (-0.8 postotnih bodova), Možemo (-1.1) i Most (-1.2). U odnosu na prošlogodišnji ožujak od vodeće petorke tri su stranke zabilježile međugodišnji rast (SDP +2.5; HDZ +0.9; Domovinski pokret +0.8 postotnih bodova). U međugodišnjem minusu su platforma Možemo! (-2 postotna boda) i Most (-1.3 postotna boda).

U ostatku političke scene izdvojile su se dvije skupine stranaka (s granicom na 1 posto). U prvoj je skupini sljedećih osam stranaka: Centar (1.9 posto), HSS (1.4 posto), IDS (1.3 posto), Odlučnost i pravednost (1.2 posto), HSU i HNS (obje po 1.1 posto) te Fokus i Radnička fronta (po 1 posto). Ispod jedan posto je ovih šest stranaka: Ključ Hrvatske (0.9 posto), Hrvatski suverenisti (0.8 posto), Socijaldemokrati i HSLS (obje po 0.6 posto), AP Akcija za promjene i Republika (po 0.5 posto).

Ostale stranke zajedno bilježe izbor od 2.4 posto. Unatoč padu udjela neodlučnih za 2.7 postotnih bodova u odnosu na mjerenje iz veljače i dalje se mjeri visok udio neodlučnih birača (sada 16.1 posto prema prošlomjesečnih 18.8 posto).

Milanović i Plenković na vrhu ljestvice najpozitivnijih i najnegativnijih političkih osoba u zemlji

Predsjednik Milanović je u izboru za najpozitivnijeg domaćeg političara i dalje na vrhu ove ljestvice (gdje se neprekidno nalazi još od ožujka 2021. godine). Zoran Milanović je najpozitivniji aktualni hrvatski političar za 17.8 posto ispitanika (u odnosu na prošlomjesečnih 19.2 posto).

Na drugom mjestu ove ljestvice nalazi se premijer Plenković s izborom od 16.1 posto (prema 16.2 posto iz veljače). Na trećem je mjestu kandidatkinja Možemo! za hrvatsku premijerku Sandra Benčić s izborom od 3.6 posto (prema prošlomjesečnih 3.2 posto).

Na samom vrhu ljestvice negativnih političara je premijer Plenković s izborom 31.6 posto (u odnosu na 32.3 posto iz veljače). Predsjednik Milanović je na drugom mjestu ove “negativne ljestvice” s izborom od 12.5 posto (u veljači 11.1 posto). Treće mjesto u ovomjesečnom istraživanju drži predsjednik SDP-a Peđa Grbin s izborom od 3.8 posto (prije mjesec dana 2.5 posto).

Slijedi Sandra Benčić s izborom od 3.4 posto (prema 2.1 iz prethodnog mjeseca) te Milorad Pupovac s izborom od 2.3 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 2.2 posto) i Gordan Grlić Radman s 1.6 posto (prije mjesec dana 2.3 posto).

Štrajk sudaca i inflacija na vrhu ljestvice najvažnijih tema mjeseca

Izbor suca Ivana Turudić za glavnog državnog odvjetnika najvažniji je događaj prethodnog mjeseca za 16.2 posto građana. Svjetsko zlato vaterpolista te nesuglasice i problemi s njihovim dočekom najvažnije su teme za 10.5 posto građana, dok je već standardna tema, inflacija, i dalje pri vrhu s izborom od 10.2 posto. Pobjeda Baby Lasagne na Dori i pozicija favorita u natjecanju za prvo mjesto na Euroviziji najvažnija je tema za svakog desetog hrvatskog građanina.

Prosvjed građana na Markovom trgu u organizaciji lijevo-liberalne oporbe izbor je 7.4 posto građana, dok su rasprave o uvođenju obvezne vojne obuke izbor njih 6.3 posto. Iznad 3 posto izbora su tri teme (intenziviranje ratnog sukoba u Ukrajini, rat u Palestini i uz obalu Jemena u Crvenom moru 3.8 posto; napad predsjednika Milanovića na premijera Plenkovića u vezi potencijalnog slanja vojnika u Ukrajinu 3.4 posto; istraga EPPO-a u Ministarstvu kulture u vezi slučaja Geodetski fakultet, sukob premijera Plenkovića sa šeficom EPPO-a 3.3 posto). Sve su ostale teme zabilježile izbor manji od 3 posto.

 

Hrvatska

Što je legionarska bolest? Evo koji su simptomi i kako se liječi

Objavljeno

-

By

U zagrebačkom KBC-u Rebro pojavili su se slučajevi legionarske bolesti. Kakva je to točno infekcija i zašto je toliko opasna?

Riječ je o infekciji koju uzrokuje bakterija Legionella pneumophilia i koja počinje kao atipična upala pluća.

Ova bakterija pojavljuje se u klima uređajima i nalazi se u vrućoj vodi. Širi se kapljičnim putem, a ako se na vrijeme ne počne s liječenjem, posljedice mogu biti opasne.

Uzrok legionarske bolesti

Uzročnik su bakterije koje mogu u vodi preživjeti i duže od godinu dana.

Dokazano je da temperatura od 60 stupnjeva ubija bakterije, ali ova vrsta se najbolje razvija i razmnožava na visokim temperaturama. Njezin razvoj pospješuje i postojanje kamenc ili hrđe u okolini.

Kako se prenosi zaraza?

Zaraza se prenosi udisanjem zraka koji sadrži bakterije, a koji se često može naći u klima uređajima u kojima ima vode. Najvjerojatnije se nećete zaraziti od kilma uređaja u automobilu ili kući, nego u uredu, hotelu ili bolnici.

Legionela se može naći i u bazenima, tuševima, jezerima i rijekama, a nije neobična ni njena prisutnost u fontanama ili spremnicima vruće vode. Može se pojaviti i u vodovodu ako dođe do oštećenja cijevi ili se vodovodna voda zbog krivog spoja izmiješa s onom površinskom.

Bolest se ne prenosi s osobe na osobu, ali svejedno postoje rizične skupine, a to su svi oni koji imaju oslabljen imunološki sustav, pušači, kronični bolesnici, osobe koje previše piju i muškraci stariji od 50 godina.

Neće se svi koji udahnu ovu bakteriju i zaraziti. Neki ljudi su otporni.

Simptomi legionarske bolesti

Prvi simptomi pojavit će se desetak dana nakon izlaganja bakteriji. To su drhtavica, visoka temperatura, kašalj, a kod nekih i glavobolja, bol u mišićima, umor, bol u prsima, povraćanje, proljev, gubitak apetita i kratak dah.

Dio pacijenata ima gastrintestinalne, a dio neurološke simptome. Ako se ne liječi, bolest može napasti i druge dijelove tijela, ne samo pluća.

Liječenje

Liječnika je potrebno posjetiti čim primijetite simptome. Prisutnost bakterije utvrđuje se uzimanjem uzoraka krvi i urina, a uobičajeno je napraviti i rendgensku snimku pluća.

Ako se ne liječi, ova bolest može biti vrlo opasna i dovesti do stanja opasnih po život poput septičnog šoka, zatajenja respiratnornih organa ili otkazivanja bubrega.

Liječi se antibioticima, a oporavak i povratak zdravlja može biti dugotrajan.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Sve je više krađa po dućanima. Najviše se kradu četiri artikla

Objavljeno

-

By

Nakon pandemije i lockdowna, kada je kupovina u trgovinama bila ograničena i pod strožim režimom kontrole, bilo je i manje krađa. No od 2022. diljem Europe i u Hrvatskoj broj krađa opet je u porastu, čemu kumuje i visoka inflacija.

Primjerice, početkom ove godine Financial Times pisao je o slučaju nizozemskog maloprodajnog lanca Jumbo u kojemu je lani šteta od krađa premašila godišnju dobit. Krađe su ih, naime, koštale 100 milijuna eura dok im je očekivana godišnja dobit nakon oporezivanja 80 milijuna eura. Kriza troškova života, kažu, potaknula je kriminal i šteti tvrtkama.

I u Hrvatskoj raste broj krađa u trgovinama. Prema podacima koje nam je dostavilo Ministarstvo unutranjih poslova (MUP) lani je u Hrvatskoj zabilježeno 2.049 kaznenih djela krađe iz trgovina, dok je prethodne, 2022. godine, bilo 1.844 evidentiranih takvih krađa. Od lanjskih 2.049 slučajeva, kažu u MUP-u, razriješeno je 1.188 ili nešto manje od 60 posto.

Trgovci nemoćni zbog sitnih krađa

Porast krađa u trgovinama bilježi se i u prvoj trećini ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“U četiri mjeseca ove godine evidentirano je 891 kazneno djelo krađa iz trgovine dok je razriješeno 501, a u istom razdoblju 2023. godine evidentirano je 715, a razriješeno 491”, rekli su nam u MUP-u.

U Hrvatskoj su trgovci mahom nemoćni jer se krade “na malo”, uglavnom salame, čokolade, pivo i slično. No, kad takvi sitni kradljivci i budu uhvaćeni, trgovci su uglavnom nemoćni jer se prema Kaznenom zakonu svaka krađa do 132,72 eura (nekadašnjih 1.000 kuna) smatra sitnom krađom i oštećenika, trgovca, upućuje se na privatnu tužbu.

“Skuplji artikli atraktivna su meta”

“Krađe robe u trgovinama su dio svakodnevnice, a ovise o raznim faktorima od kojih su neki razdoblje godine, prigodna događanja ili pak lokacija trgovine. Shodno tome, trenutno nismo ustvrdili porast krađa”, rekli su nam u Lidlu, jednom od maloprodajnih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj.

Ondje kažu da je asortiman roba koje se najčešće kradu vrlo šarolik.

Može se reći da su skuplji artikli, poput suhomesnatih proizvoda, kave, alkoholnih pića i neprehrambenih proizvoda atraktivna meta za krađu”, dodaju.

U Lidlu ističu da su aktivnost sprječavanja krađa povjerili vanjskim pružateljima usluga licenciranim za te poslove.

“Sprječavanje se provodi u kombinaciji svih raspoloživih resursa kao što su tjelesna zaštita, upotreba video nadzora, upotreba elektroničkih i fizičkih zaštita”, kažu.

Pojedini proizvodi dodatno osigurani

U najvećem domaćem maloprodajnom trgovačkom lancu, Konzumu, također sa žaljenjem ističu da su krađe neizostavan dio poslovanja, ali da ne bilježe njihov povećan broj u odnosu na ranije godine.

“Konzum s ciljem prevencije ulaže značajna sredstva u tehničku i tjelesnu zaštitu, kako svojih zaposlenika i kupaca, tako i prodajnih mjesta i centara te svih kategorija prodajnih artikala. Krađama su podložne različite kategorije proizvoda te ne bilježimo njihov povećan broj. Ovisno o internoj sigurnosnoj prosudbi, uobičajena praksa u Konzumu, kao i kod ostalih trgovaca, je da pojedini proizvodi imaju dodatne mjere osiguranja protiv krađe, primjerice zaključavanje u prozirne izložbene ormariće”, poručuju iz Konzuma.

Osim hrane, krade se i kozmetika

Općenito, posvuda u Europi najčešće se kradu prehrambeni, u prvom redu suhomesnati proizvodi i sir te alkoholna pića. Također i higijenski proizvodi, a potom kozmetički proizvodi poput parfema te modni dodaci.

Procjene su da trgovci u Europskoj uniji zbog krađa trpe štetu od oko 49 milijardi eura godišnje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Gattuso ima autoimunu bolest koja mu utječe na vid

Objavljeno

-

Hajduk će danas u 16 sati na Poljudu službeno predstaviti Gennara Gattusa (46) kao novog trenera. Konferenciju za medije, na kojoj će biti i predsjednik Hajduka Ivan Bilić te sportski direktor Nikola Kalinić, moći ćete pratiti na Indexu. Podsjetimo, splitski klub je u srijedu, 12. lipnja, objavio da će legendarni Talijan povesti momčad u novu sezonu. Potpisao je dvogodišnji ugovor, a momčad će preuzeti od početka priprema.

Gattuso je u Split stigao jučer, bez velike pompe, a na aerodromu su ga dočekali, između ostalih, predsjednik kluba Ivan Bilić i sportski direktor Nikola Kalinić. Mnogi su primijetili da legendarni Talijan nosi dioptrijske naočale, a prije četiri godine dok je vodio Napoli je sam rekao da boluje od autoimune bolesti koja mu utječe na kvalitetu vida. Tada je znao voditi utakmice s povezom na oku, a simptom njegove bolesti je da ponekad stvari vidi dvostruko.

“Kad umrem, samo me odvedite na stadion, tamo sam i živio”

Nakon jedne utakmice na klupi Napolija, pojavio se pred novinarima s gotovo zatvorenim desnim okom, a on je tada odlučio stati na kraj glasinama da mu je život ugrožen i poslao jasnu poruku: “Ovim putem poslao bih poruku svima, posebno djeci, koja se pogledaju u ogledalo i vide na sebi nešto što izgleda neobično ili nešto što nije u redu. Moja poruka je da je život lijep i da prihvatite sve. Moji igrači pate što sam u ovakvom stanju, znam to, ali živ sam. S ovim imam problem 10 godina i ovo je treći put da mi se stanje pogoršalo, ali vratit će se u normalu i ja ću se vratiti još ljepši.

Nije samo stvar u tome što izgleda ružno, već se zbog svega toga osjećate iscrpljeno. Zamislite da 24 sata dnevno sve vidite dvostruko. Samo bi luđak poput mene nastavio raditi stvari kakve ja radim. Međutim, tako je, kako je. Ovo je moj život i znam da na svijetu ima puno gorih stvari. Neki već pretpostavljaju da mi je ostalo mjesec dana života, da umirem, ali uvjeravam vas da je sve u redu. Kad umrem, samo me odvedite na stadion, tamo sam i živio.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu