Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U BIBINJAMA OTVORENA IZLOŽBA “aMORE” / Pogledajte tko je sve došao na otvorenje nove izložbe Damire Fuzul…

Objavljeno

-

U Bibinjama je otvorena izložba Damire Fuzul „aMore”. Riječ je o trećoj samostalnoj izložbi vrijedne Bibinjke koja se prošle godine po prvi puta predstavila široj javnosti izložbom ˝Modni dnevnici˝.

Brojni posjetitelji koji su došli u Društveni centar Bibinje mogli su vidjeti radove bazirane na temu svakodnevnog života uz more kao glavnim motivom slikanih tehnikom akrila na platnu, te nekoliko djela crtanih na novinskom papiru.

–       Izložba se sastoji od dva ključna djela, a to je serijal galebova ili po bibinjski ˝kukala˝ dok su ostalo motivi mora, brodova i mediteranskog bilja. Hvala svima koji su došli, hvala Općini Bibinje koja nas podržava – rekla je autorica izložbe.

Nit koja se proteže kroz izložbu su galebovi kojih ima tridesetak i dominiraju kao jedini i glavni model na slikama.

–       Umjetnica stvara jednostavnim, spontanim pristupom, suptilnim potezima kista eksperimentira s različitim tehnikama slikanja koje miješa u jedinstvenu umjetničku priču. Slikarske tehnike i boje čine pravi koloristički ugođaj promatraču uz nanošenje više slojeva nanošenih u izobilju posebno oplemenjuju njen rad s puno strpljenja i preciznosti za detalje što na platnu stvara trodimenzionalni efekt uz more kao glavni motiv – rekla nam je Damirina mentorica i podrška u radu Đana Krstić, inženjerka tekstilnog i modnog dizajna te magistrica kostimografije koja živi i radi u Zagrebu s iskustvom umjetničkog izlaganja, koja je i predložila morsku izložbu sa više boja i mora koje obje obožavaju.

Damira nam je otkrila kako neumorno slika svaki dan, te kako minijaturni detalji zahtijevaju vrijeme. Ponosna je što svoje umjetničke imaginacije u svojim slikama pokazuje svojim mještanima i dragim prijateljima.

Prva ljubav joj je modna ilustracija, ali okušala se u svim oblicima likovnog stvaranja, tako danas svoje iskustvo prenosi na kreativnim radionicama udruge Aktivno Bibinje svake srijede u Društvenom centru Bibinje koje su potpuno besplatne.

–       Važno je da se u Bibinjama radi i nastavlja s kulturnim ostvarenjima kao što su izložbe, koncerti, filmske večeri, predavanja – kazala nam je autorica, sretna da danas njen rad imaju priliku vidjeti i njeni mještani.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

By

 2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Objavljeno

-

By

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Požar u stanu na Pagu

Objavljeno

-

By

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.

 
Nastavi čitati

U trendu