Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA MREŽA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE: Povećan broj timova u općinama Poličnik i Vir te u palijativnoj skrbi

Objavljeno

-

Na traženje Ministarstva zdravstva županijska skupština je dala pozitivno mišljenje na Prijedlog odluke o donošenju Mreže javne zdravstvene službe. Odluka o donošenju Mreže javne zdravstvene službe odnosi se na broj potrebnih timova u djelatnostima opće/obiteljske medicine, zdravstvenoj zaštiti predškolske djece, dentalnoj medicini, patronažnoj zdravstvenoj djelatnosti, zdravstvenoj zaštiti žena, mreži medicinsko-biokemijskih timova u djelatnosti laboratorijske dijagnostike, mreža timova u djelatnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti, mreži specijalističko – konzilijarne  i dijagnostičke zdravstvene djelatnosti, mreža fizikalne terapije u kući. 

Prijedlogom odluke u djelatnosti opće/obiteljske medicine na razini primarne zdravstvene zaštite broj timova  ostaje isti – 101 tim. Zadarska županija utvrdila je potrebu za smanjivanjem odnosno povećanjem broja timova u djelatnosti opće (obiteljske) medicine po općinama i gradovima te se povećava broj timova na područjima Općine Poličnik i Općine Vir za jedan tim, odnosno smanjuje se broj timova u Općini Gračac i Gradu Pagu za jedan tim.

U djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite (polivalentne) na razini primarne zdravstvene zaštite povećava se za jedan tim broj potrebnih timova za Općinu Poličnik odnosno umanjuje za jedan tim broj potrebnih timova za Grad Benkovac. Ukupan broj timova u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite  ostaje isti (90 timova).

Također se Prijedlogom odluke o donošenju Mreže javne zdravstvene službe povećao broj medicinskih sestara u djelatnosti zdravstvene njege u kući bolesnika, za Grad Zadar s 22 na 25 medicinskih sestara.

Povećan je broj timova u djelatnosti javnog zdravstva (ukupno pet timova) te u djelatnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja i prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti (tri tima).

U djelatnosti preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata  utvrđeno je osam timova u Zavodu za javno zdravstvo te tri tima za potrebe obavljanja aktivnosti gerontologije.

Nadalje, Mreža koordinatora za palijativnu skrb na primarnoj razini zdravstvene zaštite uvećana je za 3 mobilna palijativna tima te se broj koordinatora za palijativnu skrb povećava za jedan. Sukladno potrebama za fizikalnom terapijom u kući, broj fizijatara u Mreži fizikalne terapije u kući bolesnika povećan je na 20 fizioterapeuta.

U logopedskoj djelatnosti i u psihološkoj djelatnosti utvrđeno je četvero potrebnih logopeda odnosno četvero potrebnih psihologa. U Mreži timova u djelatnosti psihijatrije za Zadarsku županiju utvrđen je jedan mobilni tim, dvije mobilne ljekarne i dvije mobilne ambulante.

Prijedlogom odluke o donošenju Mreže javne zdravstvene službe utvrđeno je ukupno 10 palijativnih postelja sukladno potrebama za osiguravanje bolje dostupnosti palijativne skrbi odnosno početkom rada stacionara za palijativnu skrb Doma zdravlja Zadarske županije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

UTVRDA FORTE / Za rekreativce i zadarske goste – u svibnju ne propustite “Noć tvrđava 2024.”

Objavljeno

-

By


Perivoj Vladimira Nazora / 10.05.2024. – 10.05.2024.

Zadar je grad svjetske baštine, a na UNESCO listi nalazi se upravo zbog fortifikacijske arhitekture koja je dio lokaliteta serijskog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.: Stato da Terra- zapadni Stato da Mar”. Obrambeni sustav Zadra sastoji se od gradskih zidina te utvrde Forte pred samim gradom. Utvrda Forte, izgrađena u drugoj polovini 16. st. za vrijeme Mletačke uprave, danas je među Zadranima uglavnom percipirana kao javni park – Perivoj Vladimira Nazora. 

Program Noći tvrđava u utvrdi Forte donijet će aktivnosti koje se inače održavaju u ovom parku: rekreativne sportske aktivnosti, ali će biti priređena i događanja kojima će se među Zadranima i njihovim gostima podignuti svijest o tome da se radi o utvrdi 16. stoljeća koja je izgrađena kao ključna točka obrane Zadra u vrijeme Mletačke republike. Ova renesansna utvrda vrhunski je primjer graditeljske baštine, ali i spomenik parkovne arhitekture, odnosno izniman primjer prirodne baštine. 

PROGRAM

8:30 – 10:00 Demonstracija treninga nordijskog hodanja i korektivne vježbe za građane, – aktivnost provodi Ivan Gobin iz Sportske zajednice Grada Zadra.

10:00 – 12:00 Edukativni program za djecu: Zelena dota 1. – aktivnost provodi Morana Bačić iz ustanove Natura Jadera.

10:00 – 12:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

15:00-17:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

17:00 – 18:00 Utrka „Fortius“ kroz utvrdu „Forte“. – aktivnost provodi Edi Stipić iz Atletskog kluba „Fortius“.

18:00 – 19:30 Razgled utvrde „Forte“ i Perivoja „Vladimir Nazor“ – aktivnost provode Mirna Petricioli iz tvrtke Nasadi i Zrinka Brkan Klarin iz Grada Zadra, UO za kulturu i šport.

20:00 – Koncert Oridano Gypsy Jazz Band

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? Evo koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Put Nina 89 – od 7 do 20

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Put Petrića 51c – od 7 do 21

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu