magazin
Istraživanje: LSD poboljšava seksualne funkcije, djeluju i do šest mjeseci
Psihodelična iskustva povezana su s “poboljšanom seksualnom funkcijom”, sudeći po prvom znanstvenom istraživanju o utjecaju psihodelika na seks.
Poboljšanja se mogu vidjeti i mjesecima nakon psihodeličnog iskustva izazvanog uzimanjem čarobnih gljiva, LSD-ja i drugih psihodelika, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports.
Znanstvenici iz Centra za istraživanje psihodelika na Kraljevskom koledžu u Londonu ispitali su 261 osobu, većinom iz SAD-a, prije i nakon psihodeličnog iskustva.
Poboljšanja traju i do šest mjeseci
Ljudi su im prijavili poboljšanja u nizu područja seksualnih funkcija – uključujući bolju komunikaciju sa svojim partnerima, osjećaja većeg zadovoljstva svojim partnerom i vlastitim izgledom te “veći užitak tijekom seksa” – čak i do šest mjeseci nakon njihova psihodeličnog iskustva, rekli su autori.
“Vjerujemo da je ovo prva znanstvena studija koja istražuje učinke psihodelika na seksualno funkcioniranje”, rekao je Tommaso Barba, vodeći autor studije.
Potencijalna korist u liječenju depresije
Naša otkrića ukazuju na potencijalno pozitivne učinke za stanja koja negativno utječu na seksualno zdravlje, uključujući kliničku depresiju i anksioznost, rekao je Barba.
“Ovo je osobito važno s obzirom na to da seksualna disfunkcija, često izazvana antidepresivima, često rezultira prestankom uzimanja ovih lijekova i posljedičnim ponovnim pojavom bolesti.”
Naglašavaju daljnju potencijalnu korist u liječenju depresije, gdje bi psihodelični spojevi poput psilocibina (sastojku čarobnih gljiva) potencijalno mogli pomoći u izbjegavanju seksualne disfunkcije izazvane lijekovima – jedne od najvećih nuspojava postojećih standardnih antidepresiva.
magazin
NOVOPOKRENUTI FESTIVAL U ZADRU / Rekordno niske rujanske temperature donose RISK! Evo programa…
Nastavljamo s RISK-om, novopokrenutim festivalom suvremenog kazališta i performansa koji kroz cijeli rujan donosi niz programa pop-up izvedbi, radionica i kulturnih događanja na raznim zadarskim lokacijama i kvartovima.
U novom RISK bloku u sklopu programa RISK u gostima 23.9. družimo se sa zadarskom spisateljicom Mirjanom Mrkelom koja nas je pozvala u goste na razgovor ugodni u sklopu programa događanja koje ova svestrana zadarska umjetnica organizira u Udruzi slijepih Zadarske županije.
27.9. ispred Centra za mlade Zadar Gildo Bavčević i Claudio D’Iglio izvode performans Može više! Mora više!, a Irena Boćkai isti dan izvodi svoj performans pohvale dokolici Sunčanje.
U riskantnoj rujanskoj festivalskoj završnici selimo se u prostor Nigdjezemske na RISKantni party zatvaranja by Holandez.
PROGRAM:
Ponedjeljak 23.9. / 18h, Udruga slijepih Zadarske županije (Poljana Požarišće 1, 23000 Zadar)
RISK u gostima kod Mirjane Mrkele
Petak, 27.9. 18:00-20:00h, Centar za mlade Zadar
Gildo Bavčević (Split) i Claudio D’Iglio (Sicilija): Može više! Mora više!, performans
Irena Boćkai: Sunčanje, performans
20:30-00:00 Nigdjezemska
RISKantni party zatvaranja by Holandez
Fb event: https://fb.me/e/6UOYlz5q1
magazin
Ključna stvar koju trebate napraviti prije nego uključite grijanje: Može vam uštedjeti novac
Prije nego što uključite grijanje, potrebno je napraviti jednu ključnu stvar, a to je čišćenje unutrašnjosti radijatora.
Naime, u unutrašnjosti radijatora nakupljaju se prašina i prljavština, a to sve može dovesti do toga da radijatori budu manje učinkoviti.
Možda vam se čini da je ovo prilično izazovan zadatak, ali postoje neki trikovi koji vam to mogu olakšati, a u konačnici vam to može pomoći da uštedite i nešto novca jer čisti radijatori učinkovitije grijati prostorije.
Stručnjaci upozoravaju da prljavi radijator troši više energije za zagrijavanje prostorije. U nastavku otkrijte kako jednostavno očistiti radijatore i pripremiti ih za novu sezonu grijanja.
Kako očistiti radijator?
Najprije provjerite da je grijanje isključeno. Andrew Collinge, stručnjak za proizvode za grijanje u tvrtki BestHeating, objasnio je da je hladne radijatore lakše čistiti jer povlače manje prašine tijekom čišenja.
Kako piše The Sun, u čišćenju vam može pomoći usisavač jer će dobro povući prašinu koja se nagomilala u radijatoru. Dobro usisajte radijator i oko njega, a ako vaš usisavač ima i manje nastavke, iskoristite ih da dobro usisate oko svih rešetki.
Potom ispod radijatora stavite krpu ili stari ručnik koji će pokupiti sve nečistoće koje ispadaju iz radijatora. Uzmite štap ili komad drveta i omotajte ga krpom od mikrovlakana, a možete je pričvrstiti i ljepljivom trakom. Potom dobro prođite izmđeu svih rešetki radijatora, a pri tome možete koristiti i sušilo za kosu da ispušete sve nečistoće.
Nakon toga uzmite deterdžen i vlažnu spužvicu i radijator dobro šprebrišite sa svih strana. Zatim osušite radijator krpom od mikrovlakana ili starim ručnikom kako biste bili sigurni da se neće pojaviti hrđa od kapljica vode. Nemojte koristiti ništa previše abrazivno da ne biste uzrokovali štetu poput ogrebotina.
Nakon čišćenja radijatora, provjerite lajsne i zidove oko njih da vidite je li na njih pala ikakva prašina s radijatora i prebrišite ih. Time je završeno čišćenje i vaši radijatori su spremni grijati dom.
magazin
Ovo je i službeno popis najzdravijeg povrća na svijetu
Svi znamo da su svježi proizvodi poput voća i povrća kamen temeljac zdrave prehrane, ali jeste li se ikada zapitali koje povrće ima najveću nutritivnu vrijednost?
Od salata prepunih lisnatog povrća do šarenog pečenog povrća, opcija ne manjka. No sada je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) službeno objavio popis najzdravijeg povrća. Nedavno objavljena studija otkriva koje je povrće vrhunsko kada je riječ o količini hranjivih tvari, a rezultati su iznenađujući!
Kako je određeno koje je najzdravije povrće?
Kako bi rangirali voće i povrće, istraživači CDC-a koristili su podatke o hranjivim tvarima u sirovom obliku voća i povrća. Ova metoda je osigurala da gubitak hranjivih tvari tijekom kuhanja nije faktor, iako je važno napomenuti da metode kuhanja mogu utjecati na sadržaj hranjivih tvari u velikom broju povrća, prenosi Yahoo.
Istraživači su postavili prag kako bi odredili što bi se kvalificiralo kao “moćno” voće ili povrće, zahtijevajući da hrana dostigne ili premaši ocjenu 10 na svojoj ljestvici gustoće hranjivih tvari. Gustoća hranjivih tvari odnosi se na koncentraciju vitamina, minerala i drugih korisnih spojeva i iako ne postoji jasna definicija ‘snažnog’ voća i povrća (PFV), studija ih je identificirala kao namirnice koje su “snažno povezane sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, što uključuje zeleno lisnato, žuto/narančasto, citrusno i križasto voće”.
Studija CDC-a usredotočila se na 17 ključnih nutrijenata, uključujući vlakna, kalij, željezo i vitamine A, C, D, E i K.
Koje je najzdravije povrće?
Na samom vrhu ovog popisa je – potočarka sa savršenom ocjenom gustoće hranjivih tvari od 100. Odmah iza nje bilo je drugo lisnato povrće poput kineskog kupusa, blitve, cikle i špinata. Ovo povrće zaslužilo je svoje mjesto jer je bogato esencijalnim vitaminima i mineralima, a ima malo kalorija.
Prvih 10 vrsta povrća, koje je klasificirano kao “moćno povrće”
Potočarka (100,00)
Kineski kupus (91,99)
Blitva (89,27)
Zelena repa (87,08)
Špinat (86,43)
Cikorija (73,36)
Lisnata salata (70,73)
Peršin (65,59)
Salata Romaine (63,48)
Zeleni kelj (62,49)
Što ovo povrće čini tako zdravim?
Povrće koje je bilo na vrhu CDC-ove ljestvice dijeli zajedničke osobine koje doprinose njihovoj visokoj gustoći hranjivih tvari. Uglavnom je to tamno lisnato povrće koje je prepuno vitamina A, C i K, zajedno s vlaknima, željezom i antioksidansima. Ove su hranjive tvari vitalne za razne tjelesne funkcije, od poboljšanja imunološkog zdravlja do održavanja jakih kostiju i promicanja zdravlja srca.
Vlakna posebno pomažu regulirati probavu i mogu spriječiti određena kronična stanja poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Antioksidansi koji se nalaze u mnogim od ovih vrsta povrća, poput špinata i cikle, pomažu neutralizirati slobodne radikale u tijelu, smanjujući upalu i potencijalno smanjujući rizik od raka.
Više o najzdravijem povrću: Potočarki
Potočarka je lisnata zelena vodena biljka koja pripada istoj obitelji kao kupus i brokula. Porijeklom je iz Europe i Azije, gdje se stoljećima konzumira zbog svojih nutritivnih i ljekovitih svojstava.
Poznata je po svom paprenom, blago ljutom okusu. Nutritivne prednosti potočarke čine je odličnom hranom za jačanje imunološkog sustava, podržavanje zdravlja kostiju i promicanje zdrave kože. Visoke razine antioksidansa u biljci pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca.
Potočarka se lako može uklopiti u obroke dodavanjem u salate, sendviče ili juhe.
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
(NE)RADNE NEDJELJE / Evo kako danas rade trgovine i centri u Zadru…
-
magazin4 dana prije
(FOTOGALERIJA) VRIJEME JE BILO NA NJIHOVOJ STRANI / Evo tko je prošetao današnjom špicom…
-
magazin5 dana prije
Pet namirnica koje trebamo držati u hladnjaku, a da to i ne znamo
-
magazin5 dana prije
KREĆE SEZONA GRIJANJA / Stručnjak otkriva kako osjetno uštedjeti na računima