Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO/ Održana volonterska akcija “Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!”

Objavljeno

-

Prva polovica veljače, zaključno s Valentinovom, bila je rezervirana za volontersku akciju Mreže školskih volonterskih klubova pod nazivom „Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!“. Mjesec ljubavi članovi Mreže obilježili su volontiranjem u školama, vrtićima i domovima. S ciljem poticanja kreativnosti, razumijevanja i zajedništva među učenicima kroz čitanje i dijalog, stariji učenici su mlađim učenicima i vrtićkoj djeci te korisnicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane čitali zanimljive i poučne priče koje su odabrale njihove nastavnice i odgajateljice ili su ih pak sami napisali.

Učenici 2. razreda Osnovne škole Petra Zoranića Jasenice posjetili su Dječji vrtić „Ljubičica“ i malenima čitali priču Ne baš savršen pingvin, autora Steva Smallmana, čime su obilježili i Svjetski dan čitanja naglas (7. veljače). Priča ih je podučila tome da su svi ljudi posebni i vrijedni na svoj način, a potom su zajedničkim snagama izradili i svoju slikovnicu. Mali i veliki iz Privlake također su uživali u čitanju i pričama. Članice Volonterskog kluba „Bolji svijet“ Osnovne škole Privlaka čitale su priče različitim vrtićkim skupinama Dječjeg vrtića Sabunić. Učenice volonterke iz Srednjoškolskog đačkog doma Zadar također su posjetile djecu u dječjim vrtićima Bambi i More. Djeca su radoznalo slušala priče: Vuk koji je tražio ljubav, Žirafeta i Žirafon, Ljubav i Zaljubljeni žabac, a vrijedne volonterke su ih upoznale s pojmom ljubavi kao i porukom o tome kako je lijepo voljeti i biti voljen. Mališani su rado sudjelovali u čitanju priča, a na kraju su napravili plakat prema priči koja im se najviše svidjela.

Volonterski klub „Karuba“ Osnovne škole „Petar Lorini“ Sali akciju je proveo u svojoj školi gdje su učenice 6. razreda čitale priče učenicima razredne nastave. Nakon čitanja i razgovora o pročitanom učenici su sudjelovali u izradi zajedničke slikovnice Riba duginih boja koja govori o prijateljstvu, razumijevanju, odricanju, dijeljenju i ljubavi. Članovi volonterskog kluba Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje također su se uključili u našu zajedničku akciju i na poseban način proslavili Valentinovo u svojoj školi. Učenici 3. Crazreda posjetili su učenike 1. A razreda i čitali im priču Zaljubljeni medo autorice Ane Torić te izveli igrokaz Zaljubitis. Prvašići su starijim učenicima čitali pjesme koje su sami pisali na temu „Ljubav je…“, a potom su zajedno izrađivali čestitke u kojima su pisali što je za njih ljubav. Cijelu aktivnost širenja ljubavi i prijateljstva zaokružili su zajedničkom igrom na školskom igralištu. I u Osnovnoj školi Šime Budinića Valentinovo se proslavilo čitanjem priča na temu ljubavi. Učenici sedmog razreda čitali su priču Ljubav na drugi pogled učenicima trećeg razreda nakon čega su se prepustili mašti i kreativnosti i u grupama izrađivali svoje slikovnice.

Tri učenice 3. razreda općeg smjera Gimnazije Franje Petrića, članice volonterskog kluba škole, sudjelovale su u akciji „Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!“ čitajući priču učenicima 3. razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje. Učenice su samostalno osmislile i napisale priču Potraga za prijateljstvom o prijateljstvu, ljubavi i empatiji među djecom kroz koju su prikazale i primjere iskazivanja ljubavi u životinjskom svijetu.

Članovi volonterskog kluba Prirodoslovno-grafičke škole uz pomoć svojih voditelja osmislili su radionicu za korisnike Doma Sv. Frane na temelju priče Planovi puta Jorgea Bucaya. Korisnici su najprije imali priliku poslušati priču, a potom i sudjelovati u radionici koja se sastojala od „plana puta“ koji ih je vodio prema njihovom odabiru kartica/puzzli do konačnog cilja – srca od puzzli – koje su u konačnici izlijepili istim tim karticama/puzzlama. Druženje su zaokružili pjesmom.

Više od slavljenja ljubavi, ova volonterska akcija bila je prilika za jačanje veza unutar školske zajednice te promicanje važnosti čitanja i pružanja vršnjačke potpore među djecom i mladima. Zahvaljujemo svima koji su spoznali važnost volonterstva te se odazvali našem pozivu i sudjelovali u akciji „Županijom skitamo, jedni drugima čitamo“ i na taj način pokazali kako mala djela mogu učiniti razliku.

Ova aktivnost provedena je u sklopu projekta „Val volonterstva“ Volonterskog centra Zadar, financiranog  sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) U KNEŽEVOJ PREDSTAVLJEN PROJEKT “MAPA” – Jačanje statusa Parka Conero (IT), Silbe i Silbanskih grebena te Foce Trigna (IT)

Objavljeno

-

By

Početna konferencija projekta „MAPA – Marine Adriatic PArks” održana je 28. svibnja u Kneževoj palači u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, koja je ujedno i vodeći partner na projektu.

Na konferenciji je prisutnima predstavljen projekt usmjeren na jačanje statusa zaštićenih dijelova Programskog područja na tri lokacije – područje Parka Conero (IT), Silbe i Silbanskih grebena te Foce Trigna (IT),  koje će zajedno nositi naziv Marine Adriatic PArks (MAPA).

Ravnatelj AGRRA-e Ivica Pintur poželio je sudionicima uspješan rad uz uvjerenje da ćemo u srpnju 2026. godine svjedočiti izvrsnim rezultatima, kako na području našeg priobalja, tako i onog sa suprotne talijanske strane. Prisutnima se u ime Zajedničkog tajništva Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska obratio i Lovro Jurišić.

Cilj projekta je podizanje svijesti ciljnih skupina o važnosti održivog morskog ekosustava, kroz procjenu biološke raznolikosti te implementaciju Zajedničke strategije i Akcijskog plana o kapitalizaciji zaštićenih područja.

Projektne aktivnosti predstavila je voditeljica projekta Ivana Mamić iz AGRRA-e. Aktivnosti izgradnje kapaciteta i podizanja svijesti biti će provedene kroz zajedničke radionice i treninge kojima će se potaknuti aktivno građanstvo i učiniti ih ambasadorima MAPA-e. Uspostaviti će se Lokalna vijeća suradnje (LCC) putem kojih će se promicati očuvanje biološke raznolikosti te će se organizirati pilot akcija opremanja ciljnih skupina kroz promidžbu ribolovnog turizma kao gospodarske aktivnosti koja ima minimalan negativan utjecaj na okoliš. Projektni će partneri uspostaviti zajedničku interaktivnu MAPA platformu, kako bi procijenili status morskih staništa i vrsta te uključili lokalne zajednice u provođenje aktivnosti nadzora.

Osim same Konferencije, u Bastionu će se 29. svibnja održati  „Blue Caffee”, gdje će studenti zajedno s projektnim partnerima, naučiti više o specifičnostima pilot lokacija: Silba, Parco Conero, Foce Trigno i zaštićenom morskom području.

Uz AGRRA-u, kao vodećeg partnera,  projektni partneri su Regionalna Agencija za zaštitu okoliša – ARPA Molise (IT), Društvo istraživača mora – 20000 milja (HR), Veleučilište Marche (IT) i Regionalni park Conero (IT).

Projekt je financiran iz Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska 2021.-2027., Tematsko područje: Zeleno i otporno zajedničko okruženje. Proračun projekta iznosi 1.402.920,00, od čega je Iznos EU sufinanciranja: 1.122.336,00 €.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu