Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ KATEDRALE / Nadbiskup Zgrablić na Pepelnicu: “Sredstva koja nas vode do cilja jesu milostinja, molitva i post”

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je misno slavlje s obredom pepeljanja na Čistu srijedu, Pepelnicu, 14. veljače, u katedrali sv. Stošije u Zadru.

„Razmatrajući otajstva Kristovog križnog puta i imajući otvoreno srce koje prima snažne poticaje Božje pažnje i nježnosti, naći ćemo put svog kršćanskog života i Boga koji nas neizmjerno ljubi. Ne odvajajmo svoje srce od tog velikog otajstva, snažne duhovnosti i duboke čovječnosti“, potaknuo je mons. Zgrablić.

„U korizmenom ozračju sabranosti, molitve, pobožnosti, razmatranja, pokore, odricanja, čišćenja naših misli i srca od svega negativnoga i grešnoga, u vremenu ispunjenom dobrim djelima, aktivnog duhovnog nastojanja, očima vjere moći ćemo jasno vidjeti i shvatiti što je naš grijeh i koliko je tragična njegova težina. Istovremeno, moći ćemo iskusiti i kolika je neizmjerna moć Gospodinovog praštanja i milosrđa te koliko je dragocjeno iskustvo našeg života s Bogom“, rekao je nadbiskup, potaknuvši da tijekom korizme još više srastemo s Gospodinom i približimo se njemu.

„Gledajući u Krista, shvatit ćemo kako Bog nas gleda. U tom pogledu susrest ćemo onoga koga smo mi ranili našim grijesima, prepoznat ćemo sebe kao u nekom duhovnom ogledalu, koji smo uzrok Kristovih rana i boli. Ali istovremeno, u tom pogledu zahvatit će nas neiscrpna rijeka milosrđa Božje ljubavi koja će nas nositi i davati neophodnu duhovnu snagu po kojoj ćemo moći izgraditi mir za kojim čezne svako ljudsko srce“, naglasio je mons. Zgrablić.

Riječi proroka Joela „Vratite se k meni svim srcem svojim. Vratite se Gospodinu Bogu svojemu jer on je nježnost sâma i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom. On se nad zlom ražali“, „snažan su poziv svima da u razdoblju korizme još intenzivnije usmjerimo svoj pogled na Božju ljubav koja nam dolazi ususret i želi nam se darovati u Isusovoj muci, smrti i slavnom uskrsnuću“, rekao je zadarski nadbiskup.

Potaknuo je da priznamo naše grijehe i zazovemo Božje milosrđe, kako bi nam korizma bila iskreno življenje s Bogom i vodila nas u obraćenje našeg bića. „U Kristovim ranama i krvi koja do nas dopire po sakramentima koje slavimo, pronaći ćemo spasonosni lijek Božjeg milosrđa koji nam daje udjela u božanskom životu. Obraćenje će tako biti trajan proces našeg života koji će nam pomoći pobijediti grijeh u njegovom korijenu. Pobjeda grijeha vodi nas u Božju blizinu i život koji iz njega proizlazi, a to je najveće dobro u koje nas Gospodin poziva da uđemo“, poručio je predvoditelj slavlja.

Na putu našeg obraćenja, nastojanja i duhovnog života, Božja riječ i Isus potiču nas da prihvatimo sredstva koja nas vode do cilja. To su milostinja, molitva i post.

„Milostinja je izraz našeg srca u dijeljenju svega što jesmo i posjedujemo; naše vjere, nade i ljubavi, naših pozitivnih misli i osjećaja, lijepe riječi, našeg vremena i pažnje, našeg znanja i sposobnosti, naše raspoloživosti za dobro, podjele materijalnih dobara onima koji su u potrebi. To je izraz našeg srca koje ne traži pažnju, zahvalu i uzdarje, već zna koliko je bogatstvo srce koje dijeli, koje je i sâmo od Gospodina primilo, pa možemo drugima dati ono što smo primili od izvora, Gospodina“, istaknuo je mons. Zgrablić.

Potaknuo je da molitva ne bude dodatak našem životu ili prepuštena izboru i dobroj volji, nego „iskreni suživot s Bogom koji dotiče sudbonosno pitanje naše egzistencije i tiče se našeg života i smrti. Postom se suzdržavamo od negativnih misli i osjećaja, psovke i proklinjanja, naših ogovaranja i klevetanja, naših požudnih pogleda i neurednih strasti. Ta snaga će usmjeravati naše biće prema najvećem, izvoru punine života, Bogu“, poručio je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je poželio da nam korizma pomogne da „ostavimo sve što nas odvaja od slušanja Krista i njegove riječi spasenja, kako bismo bili dionici najvećeg životnog dobra, jedinog, vječnog i neprolaznog – dionici Boga, njegove slave, dobrote i ljubavi“.

I. G.

Foto: I. Grbić

 

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ČISTOĆA ZADAR: Važnost edukacije o cjelovitom gospodarenju otpadom

Objavljeno

-

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo svakog čovjeka na život u zdravom i čistom okolišu. Međutim, trebamo si postaviti pitanje koliko mi danas ostvarujemo to pravo, i ako ne, tko je krivac tomu?

Osvrnemo li se oko sebe, promotrimo li dobro okoliš u kojem živimo, uočit ćemo jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu – otpad. Veoma je rasprostranjen, svakoga dana nastaju sve veće količine, a njegov štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš tjera nas da što hitnije poduzmemo neke korake u rješavanju problema.

I opet se zapitajmo: što je uzrok tome? Svima je jasno da sami utječemo na uvjete u kojima živimo. Otkuda onda toliko otpada oko nas? Jesmo li nemarni? Ponašamo li se nemarno prema prirodi? Poznajemo li dobro problematiku otpada? Jesmo li svjesni posljedica neodgovornog ponašanja prema prirodi? Što će biti sutra?

Mi u Čistoći d.o.o. ne želimo samo postavljati pitanja niti davati gotove odgovore, već potaknuti građane da uoče probleme koji se javljaju kod gospodarenja otpadom te da se zajedno prihvatimo njihova rješavanja. Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te načina postupanja s otpadom može rezultirati ostvarenjem postavljenih ciljeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je moguće postići samo sustavnom edukacijom svih dobnih skupina, počevši od onih najmlađih.

Otuda i naš projekt pod nazivom «Edukacija o cjelovitom gospodarenju otpadom» koji već dugi niz godina provodimo u suradnji sa dječjim vrtićima u Zadru. Polazeći od toga da smo mnoge navike koje imamo stekli kao djeca, za početak smo se detaljnije posvetili djeci predškolske dobi. Cilj nam je kod njih razviti pozitivne navike postupanja s otpadom (izbjegavanje, smanjivanje, odvojeno sakupljanje otpada i sl.).

Svi su sadržaji prilagođeni njihovom uzrastu, a njima im nastojimo omogućiti da aktivnim učenjem, doživljavanjem, izravnim susretom s okolišem usvoje nova znanja o otpadu i njegovom zbrinjavanju, uoče probleme i pronalaze načine njihova rješavanja. Također ih nastojimo potaknuti da ispravno reagiraju na posljedice ljudskog nemara te da prihvate vlastitu odgovornost.

Obrazovanje za okoliš traje cijeli život, stoga nastojimo uključiti i mladež i odrasle na način prilagođen njima.

Jedan od glavnih uzroka nepravilnog odnosa ljudi prema otpadu slaba je informiranost, neupućenost u posljedice nepravilnog odlaganja i postupanja s otpadom, neosviještenost vezana za potrebu smanjenja, odvojenog sakupljanja, recikliranja. Trudimo se što detaljnije informirati ljude, i to edukativno-promidžbenim materijalima (letci, brošure…), organizacijom društvenih aktivnosti ili preko medija, potičemo međusobnu kvalitetnu komunikaciju čime im želimo omogućiti sudjelovanje u zaštiti okoliša.

Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te promjena načina postupanja s otpadom može rezultirati sprječavanjem daljnje degradacije i narušavanja prirodnog okoliša.

I nama u Čistoći i građanima Zadra i okolice čist i lijep okoliš u kojem živimo treba biti prioritet, a zajedno ćemo to lakše ostvariti.

Svaki građanin ima pravo na život u zdravom okolišu, pravo na informaciju te na sudjelovanje u procesima odlučivanja glede upravljanja i gospodarenja otpadom i okolišem.

Upravo zbog toga vrlo nam je bitan odnos naših djelatnika i građana Zadra, tako da ćemo i ubuduće nastojati da on bude još brži i kvalitetniji, na obostrano zadovoljstvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu