Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SJAJNE VIJESTI IZ OPĆE BOLNICE: Zadar od danas ima Kliniku za internu medicinu!

Objavljeno

-

Služba za interne bolesti Opće bolnice Zadar mijenja svoj status u Klinika za internu medicinu! Fantastične su to vijesti koje su u našu ustanovu danas stigle iz Zagreba, iz Ministarstva zdravstva. Ravnateljstvo Opće bolnice Zadar ne krije zadovoljstvo, no s obzirom na uloženi trud, ovom odlukom ipak nije iznenađeno.

U studenom 2022.godine Fakultetsko vijeće Medicinskog fakulteta u Splitu imenovalo je Povjerenstvo za znanstveno-nastavni rad u postupku ocjenjivanja uvjeta za dodjelu naziva „Klinika za internu medicinu“ našoj Službi za interne bolesti. Povjerenstvo, u sastavu: izv.prof.dr.sc.Željko Puljiz, izv.prof.dr.sc.Krešimir Dolić i prof.dr.sc.Katarina Vukojević, u veljači 2023. podnosi mišljenje kako su ispunjeni svi opći i posebni uvjeti (nastavna potreba, stručna i znanstvena djelatnost, prostor i oprema, pedagoški, stručni i znanstveni kriteriji) te specifični uvjeti Medicinskog fakulteta Split za dodjelu naziva „Klinika za internu medicinu“ dosadašnjoj Službi za interne bolesti Opće bolnice Zadar.

Ministarstvo zdravstva je, pak, u nastavku od Opće bolnice Zadar zatražilo valjane odluke za zaposlenike koji su izabrani u znanstveno, znanstveno-nastavno, odnosno suradničko zvanje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Sve je traženo sukladno članku 4.i 5.Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati zdravstvene ustanove ili njihovi dijelovi za dodjelu naziva klinika ili klinička ustanova. Dopuna je zatražena jer Medicinski fakultet u Splitu i OB Zadar imaju potpisan Ugovor o suradnji sveučilišta, sastavnice i nastavne baze.

Na tražene odluke nije se dugo čekalo; stigle su na dan kada je Zadar dobio zgradu Dnevnih bolnica, 22.prosinca 2023. Dekan Medicinskog fakulteta, prof.dr.sc.Ante Tonkić, uručio ih je zaposlenicima Opće bolnice Zadar. Izv.prof.dr.sc.Dražen Zekanović ispunio je uvjete za izbor u naslovnog nastavnika – izvanrednog profesora, a doc.dr.sc.Melanija Ražov Radas ispunila je uvjete za izbor u naslovnog nastavnika – docenta.

Danas, mjesec i pol nakon, priča je dobila sretan epilog. Imamo Kliniku za interne bolesti, a naša je ustanova sve bliže statusu Kliničke bolnice što bi, uz visokokvalitetnu zdravstvenu skrb, značilo još bolju integraciju bolničkog zdravstva, visokog školstva i znanstveno-istraživačkog rada.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Muronja

    8. veljače 2024. at 21:14

    To je otprilike kao vijest da je Vukšić sredinom 21. stoljeća dobio vodu.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NISTE SVE KUPILI? / Evo koje trgovine u Zadru rade ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Stanova 46 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 20

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Put Murvice 49 – od 7 do 21

Put Vukića 1 – od 7 do 21

Benkovačka cesta 23 – od 7 do 21

Ulica Antuna Dobronića 1 – od 7 do 21

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Nevrijeme u Svetom Filipu i Jakovu: DVD i komunalni radnici u borbi protiv poplave i krupe

Objavljeno

-

By

Rano jutros, Sveti Filip i Jakov zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno jakom krupom i kišom, uzrokujući poplave u obiteljskim kućama i ugostiteljskim objektima te na javnim površinama. Četiri člana Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) i dva vatrogasna vozila bili su angažirani na terenu od 4 sata ujutro, provodeći intervencije ispumpavanja vode i otvaranja vrata stana zahvaćenog poplavom.

Stanovnici i posjetitelji Svetog Filipa i Jakova svjedočili su neobično jakoj krupi koja je u kratkom vremenskom razdoblju zatrpala rivu, stvarajući dodatne poteškoće za kretanje i sigurnost. Zahvaljujući brzoj reakciji i naporima radnika komunalnog pogona općine, uz pomoć potrebnih strojeva, riva je učinkovito očišćena od nakupina krupe, vraćajući normalan prolaz i sigurnost na ovom popularnom okupljalištu.

Ovaj događaj pokazuje iznimnu važnost dobro organizirane lokalne službe za hitne situacije, uključujući vatrogasce i komunalne službe, koji su sposobni brzo i efikasno odgovoriti u trenucima kada su građani i njihova imovina ugroženi. Djelovanje DVD-a i komunalnih radnika primjer je izvrsne koordinacije i posvećenosti zajednici, što je ključno za minimiziranje štete i pomoć pogođenim stanovnicima.

Osim što su vatrogasci i komunalni radnici pokazali spremnost i efikasnost u suočavanju s izazovima koje donose ovakve vremenske nepogode, njihova brza akcija i posvećenost zaslužuju posebno priznanje i zahvalnost zajednice. “Bravo ekipa” više je nego zaslužen kompliment za sve one koji su doprinijeli brzoj i učinkovitoj reakciji, osiguravajući sigurnost i pomoć stanovnicima Svetog Filipa i Jakova u teškim trenucima.

Ovakve situacije podsjećaju na važnost dobre pripreme i organizacije službi za hitne intervencije, kao i na značaj solidarnosti i zajedništva unutar lokalne zajednice. Sveti Filip i Jakov ponovno je dokazao da može računati na svoje heroje u uniformama, koji su uvijek spremni stati u obranu svojih sugrađana.

Foto: DVD sv. Filip i Jakov

Izvor: klikni.news

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DV LATICA: Obilježavanje Nacionalnog dana edukacijskih rehabilitatora

Objavljeno

-

By

Na Nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora, Dječji vrtić Latica u Zadru je bio domaćin kolegicama iz Pule, Dječjeg vrtića Titti i Dječjeg vrtića Silvestro. Ova suradnja proizašla je iz zajedničkog rada s istom ciljnom skupinom djece – djecom s teškoćama u razvoju, koja su integrirana u redovni program dječjih vrtića. Cilj posjete bio je promicanje razmjene profesionalnih iskustava i ideja o inkluzivnim pristupima u radu s djecom s teškoćama.

Tijekom posjete, djelatnice DV Titti i DV Silvestro provele su dan u obilasku Dječjeg vrtića Latica, upoznavajući se s radnicima i programima koje vrtić nudi svojim korisnicima. Razmijenile su međusobna iskustva, pružile savjete te stekle uvide u različite oblike rada s djecom s teškoćama. Ova stručna posjeta predstavlja pozitivan primjer suradnje koji je obogaćen novim idejama i planovima za oba vrtića.

Dječji vrtić Latica, koji djeluje od 1991. godine, neprestano promiče važnost inkluzije na svim razinama. Kroz svoje programe, uključujući posebne programe za djecu s različitim teškoćama, vrtić aktivno radi na osiguravanju podrške djetetu, poticanju cjelokupnog razvoja djeteta i afirmaciji u lokalnoj zajednici.

Tri su glavna programa kojima se potiče i provodi inkluzija u Dječjem vrtiću Latica: posebni programi za djecu s poremećajima iz spektra autizma, višestrukim teškoćama u razvoju, sniženim intelektualnim sposobnostima i poremećajima govorno-glasovne komunikacije; inkluzivni edukacijsko-rehabilitacijski program podrške djeci, roditeljima i odgajateljima vrtića Zadarske županije; te redovni (inkluzivni) program.

Osim pružanja stručne podrške odgajateljima vrtića Zadarske županije pri inkluziji djece s teškoćama, Dječji vrtić Latica aktivno sudjeluje u lokalnoj zajednici kroz različite aktivnosti poput postavljanja komunikacijskih ploča, sudjelovanja na društvenim manifestacijama te kao projektni partneri u EU projektu Inclusive Play, u sklopu kojeg su uređena tri inkluzivna igrališta u gradu Zadru.

Posjet kolegica iz DV Titti i DV Silvestro iz Pule Dječjem vrtiću Latica donio je nove uvide, ideje i motivaciju za daljnji rad s djecom s teškoćama u razvoju. DV Titti nudi vrtićku i trosatnu inkluzivnu skupinu te program senzorne integracije, dok DV Silvestro ima vrtićku i jasličku inkluzivnu skupinu. Ovaj oblik suradnje i razmjene iskustava predstavlja važan korak prema unapređenju pristupa i kvalitete rada s djecom s teškoćama u razvoju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu