Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OČEKIVANJA U 2024. / Zadarska Županijska komora provela anketu među gospodarstvenicima. Evo što kažu…

Objavljeno

-

Foto: HGK Zadar / HGK Zadar

HGK – Županijska komora Zadar provela je u siječnju ove godine anketu među svojim članicama na području Zadarske županije kako bi, stekla uvid u uspješnost poslovanja u prethodnoj 2023. godini, ali i u očekivanja poduzetnika u 2024. godini. Značajno je bilo dobiti predviđanja gospodarstvenika za ovu poslovnu godinu, s obzirom na brojne poslovne izazove koji su pred njima.

Rezultati ankete provedene među 212 vodećih tvrtki (prema ukupnim prihodima) članica ŽK Zadar (na anketu je odgovorila gotovo četvrtina ispitanika):

Najveći broj ispitanika, njih 51 posto poslovao je nešto bolje, a zajedno s 22 posto gospodarstvenika koji su poslovali znatno bolje, čine skoro tri četvrtine svih ispitanika koji svoje poslovanje u 2023. ocjenjuju boljim nego prethodne godine. Otprilike istim ocjenjuje svoje poslovanje njih 16 posto. Svoje poslovanje u 2022. godini ocijenilo je znatno gorim tek 2 posto ispitanika, a 9 posto ispitanika nešto gorim.

Ocjenjujući položaj vlastitog sektora, 34 posto ispitanika smatra ga nepromijenjenim u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj gospodarstvenika ocjenjuje položaj svog sektora povoljnijim: 34 posto nešto boljim, a 14 posto znatno boljim nego prethodne godine. 11 posto ocijenilo ga je nešto gorim, a 7 posto smatra da je položaj njihovog sektora gospodarstva došao u znatno gori položaj.

Uvođenje eura ispitanici očekivano ocjenjuju neutralnim za svoje poslovanje (42 posto) ili pozitivnim 45 posto – (nešto bolje 36 posto i znatno bolje 9 posto), nešto gorim i znatno gorim za svoje poslovanje ocjenjuju ga 13 posto anketiranih gospodarstvenika.

Podaci prikupljeni anketom o korištenju sredstava fondova EU-a pokazuju skromno sudjelovanje gospodarstvenika Zadarske županije na ovim izvorima financiranja poslovanja. Čak 53 posto ispitanika nije koristilo ove fondove u 2023. godini, a od korištenih najviše udjela ima OP pomorstvo i ribarstvo (18 posto), OP Konkurentnost i kohezija (11 posto) te Nacionalni plan oporavka i otpornosti (7 posto).

Optimizam gospodarstvenika prenosi se i na predviđanja poslovanja u 2024. godini. Iako najveći dio ispitanika, njih 42 posto očekuje otprilike istu razinu poslovanja, 38 posto predviđa nešto bolje poslovanje, a 7 posto znatno bolje poslovanje u tekućoj, 2024. godini. Nasuprot njima 11 posto očekuje nešto gore, a 2 posto znatno gore poslovanje ove godine.

Nedostatak radne snage glavna je prijetnja kod većine ispitanika (36 posto), rast troškova inputa je na drugom mjestu (29 posto), slijedi pravna i porezna nesigurnost (11 posto), 9 posto ispitanika strepi od rasta troškova financiranja, 15 posto vidi i neke druge, u anketi neponuđene izazove – konkretno recesiju u metaloprerađivačkoj industriji u zemljama partnerima i općenito trenutnu globalnu situaciju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OŠ Sv. Filip i Jakov i škola iz Pariza u zajedničkom projektu

Objavljeno

-

By

OŠ Sv. Filip i Jakov i OŠ Jean Vilar iz Villetaneusea, predgrađa Pariza, od 22.04. do 27.04. sudjelovat će u zajedničkom Erasmus projektu u kojem će dvije škole i njihovi učenici razmjeniti iskustva, sudjelovati u sportskim aktivnostima i ići na izlete.

Suradnja između dviju škola odvija se pod vodstvom voditelja projekta profesora Marina Colića uz pomoć ravnateljice OŠ Sv. Filip i Jakov Gordane Kurtov.

Sama organizacija projekta započela je još 2022. godine a u Zadarsku županiju pristići će grupa iz Pariza od 23 učenika (dob 14-15 godina,12 cura i 11 dečka) i tri profesora.

PROGRAM:

23.04 – turnir u malom nogometu u dvorani OŠ Filip i Jakov sa početkom oko 10h (OŠ Filip i Jakov, OŠ Jean Vilar te OŠ Stankovci) u organizaciji profesora Colića i Rikarda Baričića.

24.04. – obilazak grada Zadra i okolice

25.04.- izlet Pag/Kornati

26.04.- obilazak NP Krka, Splita te stadiona Poljud

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? / Evo koje trgovine rade ove nedjelje u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje:

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Nina 89 – od 7 do 20

Trg Damira Zdrilića – od 7 do 20

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA:

A. Hebranga 10a – od 7 do 20

Put Šimunova 2 – od 7 do 20

K. Odaka 5a – od 7 do 21

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Uručen ugovor za projekt “Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac”

Objavljeno

-

By

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju  sudjelovao je  na svečanosti uručivanja Sporazuma o provedbi ITP-a za otoke i uručivanju Ugovora za program razvoja otoka 2024.

U okviru Kohezijske politike u Republici Hrvatskoj za financijsko razdoblje Europske unije 2021.-2027., Europska komisija je 2. prosinca 2022. odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. (ITP) koji uključuje korištenje Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za pravednu tranziciju. ITP je namijenjen rješavanju specifičnih problema i izazova hrvatskih otoka i kroz njegovu provedbu primjenjivat će se multi-tematski i multi-sektorski pristup otočnom razvoju u svih 7 obalno-otočnih županija.

Iz tog programa financirat će se 86 projektata sa 150 milijuna eura u 4 područja. Ministar Šime Erlić predstavio je ITP kao iskorak koji Hrvatska ima u odnosu na druge države EU, jer se njime dodjeljuju sredstva otočnim partnerskim vijećima koja će kroz svoje strategije razvoja definirati u što će se konkretno ulagati. Taj decentralizirani mehanizam je novost u financiranju otočnih projekata, a koji će se bazirati na 4 područja: očuvanje i održivo upravljanje na otocima s 42 milijuna eura, unapređenje poduzetničke infrastrukture s 48 milijuna eura, valorizacija kulturne baštine s 27 milijuna eura i podizanje energetske učinkovitosti s 33 milijuna eura.

Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac

Zadarskoj županiji je dodijeljeno 7 ugovora za 7 projekata, a od toga je jedan ugovor dodijeljen i Općini Sv. Filip i Jakov za projekt “Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac”. Vrijednost projekta je 65.951,25 eura.

Projekt je usklađen s strateškim dokumentom Plan razvoja Općine Sveti Filip Jakov 2021.-2027., te doprinosi razvojnom cilju “Unaprjeđenje kvalitete života u Općini” Mjera 3.2. a razdoblje provedbe projekta iznosi 9 mjeseci. Unaprjeđenje javnih površina, pješačkih zona i šetnica. Nadalje, projekt doprinosi Posebnom cilju 17. Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027. u kojem se navodi potreba ulaganja u razvoj pješačkih staza s ciljem rasterećenja cestovne infrastrukture.

Projekt “Izgradnja poučne i tematske staze ne otoku Babac” sastoji se od projektnih aktivnosti izvođenja građevinskih radova, opremanja, provedbe postupka nabave te označavanja i vidljivosti.

Otok je od kopna udaljen samo 680 metara te iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja zbog očuvanosti okoliša i autentičnosti tradicionalnog otočkog života. U projektu se navodi da će očekivane koristi od projekta imati svi stanovnici i posjetitelji otoka zbog unaprijeđene infrastrukture, a mjerljivi rezultati projekta su izgrađeno 208 metra poučne i tematske staze opremljene s informativnim pločama na kojima će svi posjetitelji dobiti informacije o kulturnoj i prirodnoj baštini otoka, klupama i koševima za smeće.

Ciljne skupine projekta su stanovnici i svi posjetitelji otoka Babac a izgradnjom poučne staze rasteretiti će se ekološki otisak posjetitelja na ostatak otoka zbog usmjeravanja istih na lokaciju poučne staze čime će se pozitivno doprinijeti okolišnoj održivosti. Podizanjem kvalitete komunalne infrastrukture stvoriti će se preduvjeti za daljnja ulaganja i revitalizaciju otoka, a lokalno stanovništvo dobiti će prostor za rekreaciju, šetnju i općenito uživanje u prirodi kroz društvenu interakciju čime se izravno doprinosi podizanju kvalitete života na otoku, napominje se u opisu projekta.

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu