magazin
(FOTO) ArchipelaGO / Priča o najboljem turističkom projektu aktivnog turizma u Zadarskoj županiji

S dvije lanjske nagrade Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Zadarske županije te drugom nagradom za turistički film dobivenom na uglednom Međunarodnom festivalu turističkog filma ART & TUR u Portugalu, devet udruženih turističkih zajednica s 13 otoka zadarskog arhipelaga ambiciozno je ušlo u novu 2024. godinu. U projektu aktivnog turizma otoka zadarskog arhipelaga „ArchipelaGO”, udruženo je devet turističkih zajednica: Sali, Pašman, Kali, Preko, Kukljica, Tkon, Božava i Silba, kao i zadarska Turistička zajednica s otocima: Iž, Rava, Olib, Premuda, Molat i Ist. Ovo udruživanje otočnih turističkih zajednica nije počelo jučer niti su nagrade za projekte udruženih otočnih turističkih zajednica došle preko noći. Projekt „ArchipelaGO” traje već treću godinu; njegovo rođenje mukotrpno je odrađeno u vrijeme globalne zdravstvene krize, potom je uslijedilo djetinjstvo i odrastanje s prvim realiziranim projektima, a sada je, kaže direktorica Turističke zajednice Općine Sali Ivana Čarić, vrijeme za nove ideje. Pogled unazad, ipak, ne može se zaobići.
„U vrijeme koronakrize bili smo zatvoreni u turističke urede. Bilo je to vrijeme koje je testiralo naše mogućnosti”, napominje direktorica Čarić, „pa se tako rodila ideja da se udružimo na razini arhipelaga. To nam je udruživanje otvorilo brojne mogućnosti koje prije nisu postojale”.
„Ideja o udruživanja svidjela se svima, pa smo odlučili napisati sporazum i udružiti naše otoke”, prisjeća se Čarić kako su prvi rukopisi sporazuma nastali u uredu TZO Sali. Iako je iz HTZ -a nakon čitanja sporazuma došla dobronamjerna kritika kako je previše TZ-ova predloženo za udruživanje, a time i mnoštvo ljudi u koordinaciji projekta, ni direktorica Čarić niti njezine kolege iz otočnih turističkih zajednica, nisu htjeli odustati od projekta.
„Naša je vizija otpočetka bila stvaranje cjeline koja predstavlja zadarski arhipelag. Isti su tereni u pitanju i slična turistička ponuda”, ističe Čarić razloge zbog kojih su se udružile otočne turističke zajednice. Nakon drugog čitanja sporazuma, krajem 2020., otočne turističke zajednice napokon su formalizirale udruživanje te krenule s aktivnostima. A to je, drugim riječima, značilo apliciranje otočnih turističkih projekata na natječaje Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Zadarske županije, ali i na natječaje drugih ministarstva i ustanova. Svaki put s uspjehom i s odobrenim sredstvima za projekte.
„U napisanom sporazumu uključili smo outdoor aktivnosti, gastronomiju, nautiku i sve drugo, ali smo ipak krenuli s razvojem outdoor turizma. Bio je to logičan potez, jer u arhipelagu imamo mnoštvo staza za takve aktivnosti”, objašnjava Čarić. Razvoj outdoor turizma zadarskog arhipelaga bio je prvi projekt udruženih otočnih turističkih zajednica, koji se u svoje tri godine postojanja i trogodišnju fazu razvoja pokazao i još pokazuje prilično uspješnim i prepoznatljivim. Prvo je objedinjena ponuda cijelog zadarskog arhipelaga, pa su predstavljeni prvi turistički proizvodi oslonjeni na sintagmu održivog turističkog razvoja: bike, trail i kajak. Nakon godinu dana detekcije stanja na terenu, pokazalo se kako otoci zadarskog arhipelaga imaju preko 500 kilometara pješačkih i drugih staza, od kojih su mnoge bile u zapuštenom stanju. Obilazak staza, njihovo čišćenje i markiranje, bio je osnovni posao s paralelnim angažmanom produkcijske kuće Level 52 iz Labina. Labinska tvrtka je u skladu s turističkim proizvodima projekta „ArchipelaGO” napravila tri tematska filma, Bike, Trail i Kayak, a upravo je prošlogodišnji film Bike dobio nagradu u Portugalu i ucrtao otoke zadarskog arhipelaga na outdoor i cikloturističku kartu Europe.
„Trail izlazi na proljeće, a film Kayak neposredno pred sezonu” najavljuje direktorica iz Sali nove turističke filmove, kao i izradu web stranice koja će na jedinstvenom online prostoru ujediniti otoke i mjesta iz zadarskog arhipelaga.
„Sve drugo”, napominje Čarić, „ne bi imalo previše smisla. Moramo imati našu web stranicu koja bi sve povezala u jednu priču”. Outdoor aktivnosti ovog projekta su u zadnjoj godini realizacije, a iza udruženih otočnih turističkih zajednica ostale su, među ostalim, uređene i markirane trail staze, njihov GPS trag i tri karte aktivnog turizma: pješačke i biciklističke staze Ugljana, Pašmana i Dugog otoka. Na proljeće će još izaći karta manjih otoka, čime će biti pokriven cjelokupan prostor zadarskog arhipelaga. Ove se godine također planira odraditi signalizacija svih biciklističkih staza, odnosno postavljanje više od 200 znakova. Druge razvijene outdoor aktivnosti uključuju još speleološka istraživanja, a jedno je već odrađeno na Dugom otoku.
„Ako nećemo ništa drugo raditi na tim lokalitetima, onda barem želimo napraviti mapu sa špiljama kojih je zaista puno. One će biti evidentirane i u Hrvatskom speleološkom savezu”, napominje Čarić. Dio poslova odradit će se i na uređenju penjališta, na isti način na koji su već uređena penjališta na otoku Ugljanu i Dugom otoku.
„Ova nam godina zapravo predstavlja završetak outdoora, a onda krećemo u gastronomiju i kulturu. Tu ideju još razrađujemo, ali za početak želimo evidentirati sve lokalne OPG-ove. U obzir dolazi sve što je lokalno i što se proizvede na otoku, i to od maslinovog ulja i marmelada do sireva, ali i suvenira”, najavljuje direktorica TZO Sali godinu u kojoj će udružene turističke zajednice zadarskog arhipelaga napraviti sljedeći korak u brendiranju destinacije. A već dosad, prvi su koraci bili masivni i impresivni. Svedeni na jezik turističke statistike, oni predstavljaju stalan porast noćenja i dolazaka turista na otočne destinacije u predsezoni i posezoni, što je bio jedan od najvažnijih ciljeva udruživanja.
Zato će budući razvoj gastro i kulturnog turizma – posebno istraživanje te izrada karte arheoloških lokaliteta cijelog arhipelaga, pored već razvijenih outdoor aktivnosti – donijeti otocima dodatnu kvalitetu i novu turističku priču. Sve je zapravo rečeno kada je godišnja nagrada HTZ-a za aktivni turizam 2023. došla u ruke direktorice Čarić:
„Mnogi su sumnjali kako puno otočnih turističkih zajednica neće moći zajednički funkcionirati, ali su se takve procjene pokazale netočnima. Bili smo ponosni kada smo dobili nagradu, posebno zato što nas je u cijeloj priči prepoznala struka”.
Otočani djeluju kao „pet u jedan”
Sve udružene otočne turističke zajednice pokrivaju mnoštvo aktivnosti i manifestacija koje su ih opsegom, brojem sudionika i dinamikom, već znatno prerasle. U TZO Sali, pored direktorice Ivane Čarić radi još Lucija Grbin, a ista je situacija i u drugim otočnim TZ-ovima gdje radi jedno ili dvoje ljudi. „Nismo baš mašinerija gdje bi jedna osoba bila za marketing, druga za manifestacije, treća za tehniku. Svatko od nas mora biti i djelovati kao pet u jedan, jer od administracije, do prijave i odjave gostiju, komunikacije s iznajmljivačima i pokrivanja događaja, mi zapravo radimo sve”, kaže Čarić.
Ljubitelji outdoor aktivnosti vole otoke
„Škraping” je najmasovnija i najstarija otočna outdoor manifestacija na kojoj u ožujku sudjeluje preko tisuću ljudi. „Dugi otok Trail” druga je manifestacija po masovnosti s 800 sudionika, dok je pašmanska „Đirada” već u drugoj godini postojanja imala veliki skok u broju sudionika. Iako su otočne manifestacije za sudionike skuplje od obalnih, zbog prirodnog i autentičnog ambijenta ljubitelji outdoor aktivnosti posebno ih vole.
Magazin
Ovo je uređaj koji troši najviše energije u vašem domu

Novi podaci britanskog portala Which? pokazuju koliko prosječno košta rad najčešćih uređaja prema trenutnoj gornjoj granici cijena. Prema njihovim podacima uređaji koji troše najviše energije, znači i novaca, su dva u jedan perilice za rublje koje su istovremeno i sušilice. Kako biste uštedjeli na računima, savjetuje se posebno korištenje perilice rublja i posebno sušilice. Također je otkriveno da veliki trošak stvara i tipičan američki hladnjak sa zamrzivačem. Ali kućanstva mogu smanjiti troškove korištenjem integriranog hladnjaka sa zamrzivačem ili samostojećeg modela.
Prosječna perilica posuđa godišnje će vam potrošiti otprilike 82 eura godišnje.
U međuvremenu, rad prosječne duple električne pećnice košta 67 eura godišnje.
Kako smanjiti račune za energiju
Postoji bezbroj načina da uštedite novac na računima za energiju.
Ako imate sušilicu rublja, isplati se odbaciti je i umjesto toga upotrijebiti električni grijani stalak za sušenje odjeće.
Ako imate stare halogene žarulje razbacane po kući, moći ćete uštedjeti novac ako ih zamijenite LED žaruljama.
Energy Saving Trust kaže da sve žarulje u svom domu prebacite na LED svjetla i mogli biste uštedjeti do 50 eura godišnje.
Pobrinite se da spriječite i propuh u kući – to će spriječiti izlazak topline koju proizvode vaši radijatori, piše The Sun.
Magazin
Što je “avalanching”? Zbog novog trenda u svijetu dejtanja treba biti oprezan

Ususret Valentinovu, pojavio se novi trend u svijetu dejtanja pod nazivom “avalanching”. Naime, kako je siječanj završio, a veljača ili “mjesec ljubavi” pokucala na vrata, sve više samaca traži svoju srodnu dušu s kojom bi proveli najromantičniji dan u godini – Valentinovo.
Prema anketi koju je provela aplikacija za upoznavanje FindingTheOne.com, čak 79 posto samaca priznalo je da početkom godine pokušavaju što brže naći nekoga s kim bi proveli Dan zaljubljenih pa se okreću aplikacijama za upoznavanje i snižavaju svoje kriterije odabirući ljude koje inače ne bi.
Što je avalanching?
Sama riječ avalanching u doslovnom prijevodu s engleskog znači “lavina”. Upravo zato je stručnjakinja za veze Sylvia Linzalone nazvala ovaj trend “kaotičnim valom” tijekom kojeg ljudi hrle pronaći partnera. Upozorila je da postoji velika mogućnost da će naletjeti na osobu s druge strane ekrana koja nema kristalno postavljene kriterije i koja očajno traži bilo koga s kime će provesti Valentinovo. “Postoji veliki rizik da ćete se osjećati razočarano ako ti dodatni napori koje ulažete u pronalaženje partnera za Dan zaljubljenih ne daju rezultate”, rekla je.
Singleton Fran koji je sudjelovao u anketi rekao je da mrzi biti sam na Valentinovo. “Ažurirao sam svoje fotografije i biografiju na dejting aplikacijama i krećem u potragu. “Odabirem ljude koje prije par mjeseci ne bih. Očajna vremena zahtijevaju očajničke mjere”, priznao je Fran, prenosi LadBible.
“Sve je manje komunikacije uživo između ljudi”
Linzalone je također oštro kritizirala sve suvremene trendove, koji se, kako u modnoj industriji tako i u dejting svijetu, stalno mijenjanju. Istaknula je i kako su platforme za upoznavanje evoluirale u verziju društvenih medija bogatu porukama, ali siromašnu osobnim interakcijama.
Također, uvela je pojam “namjernog upoznavanja”, savjetujući ljude da se pridržavaju svojih stavova i naglašavajući važnost održavanja standarda usprkos ludilu koje se događa pred Dan zaljubljenih. Linzalone vjeruje da je odvajanje vremena za prave susrete umjesto online komunikacije tajna poboljšanja ljubavnog života. “Usvajanjem namjernog pristupa upoznavanju i davanjem prednosti prisnijim interakcijama, ljudi mogu izbjeći opasnosti ovog trenda i povećati šanse za formiranje dubokih i trajnih veza”, rekla je.
Magazin
Znanstvenici tvrde da je ovo najgore vrijeme za ručak ako želimo smršavjeti

Već je svima poznato kako je najbolje izbjegavati kasne obroke, no ako smo u procesu mršavljenja, stručnjaci stoga ističu da bi ručak trebao biti najobilniji obrok u danu. Jedna nutricionistica ističe da nije presudan samo izbor namirnica za ručak, već i vrijeme kada ga konzumiramo, što bi moglo imati značajan utjecaj na proces mršavljenja.
Prema dijetetičarki Leni Bakovic, idealno vrijeme za ručak je otprilike četiri do pet sati nakon doručka. “Ako se netko probudi u sedam sati i pojede hranjiv doručak u osam sati, vjerojatno će osjetiti glad četiri do pet sati kasnije, između 12 i 13 sati”, objasnila je Bakovic.
Dodala je da kasniji ručak može otežati tijelu metaboliziranje hrane, što može rezultirati preskakanjem večere ili češćim posezanjem za grickalicama prije spavanja, prenosi Daily Mail.
Španjolski znanstvenici otkrili su da kasniji ručak smanjuje potrošnju kalorija u mirovanju u odnosu na obrok oko 13 sati. Prema istraživanju objavljenom u Nutrients, osobe koje su ručale u 16:30 imale su nestabilnu razinu šećera u krvi i sporiju preradu ugljikohidrata u energiju. Ranije studije također pokazuju da dugotrajno gladovanje može uzrokovati nagli skok šećera u krvi pri sljedećem obroku, posebno ako je bogat ugljikohidratima.
Bakovic za Real Simple ističe da prerani ručak može pojačati glad kasnije u danu, vodeći do lošijih izbora hrane. “Kasni ručak bliže večeri može uzrokovati preskakanje večere i povećati želju za nezdravim grickalicama prije spavanja”, upozorava.
Neredoviti obroci mogu poremetiti cirkadijalni ritam, ključan za ravnotežu organizma. “Kao što je važno dosljedno vrijeme spavanja, isto vrijedi i za obroke”, dodaje.
-
Sport1 tjedan prije
FOTOGALERIJA / Doček rukometaša u Zadru
-
magazin1 tjedan prije
Ljubavni horoskop za veljaču 2025.: Bika očekuje potpuni sklad, Vodenjaka ugodna iznenađenja!
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
NAPAD NA KARMI / IZVANREDNO PRIOPĆENJE IZ PU ZADARSKE: “Pronalazak počinitelja nalazi se najviše na ljestvici prioriteta u našem radu!”
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
NISTE SVE KUPILI? Pogledajte radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…