Connect with us

magazin

(FOTO) ArchipelaGO / Priča o najboljem turističkom projektu aktivnog turizma u Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

S dvije lanjske nagrade Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Zadarske županije te drugom nagradom za turistički film dobivenom na uglednom Međunarodnom festivalu turističkog filma ART & TUR u Portugalu, devet udruženih turističkih zajednica s 13 otoka zadarskog arhipelaga ambiciozno je ušlo u novu 2024. godinu. U projektu aktivnog turizma otoka zadarskog arhipelaga „ArchipelaGO”, udruženo je devet turističkih zajednica: Sali, Pašman, Kali, Preko, Kukljica, Tkon, Božava i Silba, kao i zadarska Turistička zajednica s otocima: Iž, Rava, Olib, Premuda, Molat i Ist. Ovo udruživanje otočnih turističkih zajednica nije počelo jučer niti su nagrade za projekte udruženih otočnih turističkih zajednica došle preko noći. Projekt „ArchipelaGO” traje već treću godinu; njegovo rođenje mukotrpno je odrađeno u vrijeme globalne zdravstvene krize, potom je uslijedilo djetinjstvo i odrastanje s prvim realiziranim projektima, a sada je, kaže direktorica Turističke zajednice Općine Sali Ivana Čarić, vrijeme za nove ideje. Pogled unazad, ipak, ne može se zaobići.

„U vrijeme koronakrize bili smo zatvoreni u turističke urede. Bilo je to vrijeme koje je testiralo naše mogućnosti”, napominje direktorica Čarić, „pa se tako rodila ideja da se udružimo na razini arhipelaga. To nam je udruživanje otvorilo brojne mogućnosti koje prije nisu postojale”.

„Ideja o udruživanja svidjela se svima, pa smo odlučili napisati sporazum i udružiti naše otoke”, prisjeća se Čarić kako su prvi rukopisi sporazuma nastali u uredu TZO Sali. Iako je iz HTZ -a nakon čitanja sporazuma došla dobronamjerna kritika kako je previše TZ-ova predloženo za udruživanje, a time i mnoštvo ljudi u koordinaciji projekta, ni direktorica Čarić niti njezine kolege iz otočnih turističkih zajednica, nisu htjeli odustati od projekta.

„Naša je vizija otpočetka bila stvaranje cjeline koja predstavlja zadarski arhipelag. Isti su tereni u pitanju i slična turistička ponuda”, ističe Čarić razloge zbog kojih su se udružile otočne turističke zajednice. Nakon drugog čitanja sporazuma, krajem 2020., otočne turističke zajednice napokon su formalizirale udruživanje te krenule s aktivnostima. A to je, drugim riječima, značilo apliciranje otočnih turističkih projekata na natječaje  Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Zadarske županije, ali i na natječaje drugih ministarstva i ustanova. Svaki put s uspjehom i s odobrenim sredstvima za projekte.

„U napisanom sporazumu uključili smo outdoor aktivnosti, gastronomiju, nautiku i sve drugo, ali smo ipak krenuli s razvojem outdoor turizma. Bio je to logičan potez, jer u arhipelagu imamo mnoštvo staza za takve aktivnosti”, objašnjava Čarić. Razvoj outdoor turizma zadarskog arhipelaga bio je prvi projekt udruženih otočnih turističkih zajednica, koji se u svoje tri godine postojanja i trogodišnju fazu razvoja pokazao i još pokazuje prilično uspješnim i prepoznatljivim. Prvo je objedinjena ponuda cijelog zadarskog arhipelaga, pa su predstavljeni prvi turistički proizvodi oslonjeni na sintagmu održivog turističkog razvoja: bike, trail i kajak. Nakon godinu dana detekcije stanja na terenu, pokazalo se kako otoci zadarskog arhipelaga imaju preko 500 kilometara pješačkih i drugih staza, od kojih su mnoge bile u zapuštenom stanju. Obilazak staza, njihovo čišćenje i markiranje, bio je osnovni posao s paralelnim angažmanom produkcijske kuće Level 52 iz Labina. Labinska tvrtka je u skladu s turističkim proizvodima projekta „ArchipelaGO” napravila tri tematska filma, Bike, Trail i Kayak, a upravo je prošlogodišnji film Bike dobio nagradu u Portugalu i ucrtao otoke zadarskog arhipelaga na outdoor i cikloturističku kartu Europe.

Trail izlazi na proljeće, a film Kayak neposredno pred sezonu” najavljuje direktorica iz Sali nove turističke filmove, kao i izradu web stranice koja će na jedinstvenom online prostoru ujediniti otoke i mjesta iz zadarskog arhipelaga.

„Sve drugo”, napominje Čarić, „ne bi imalo previše smisla. Moramo imati našu web stranicu koja bi sve povezala u jednu priču”. Outdoor aktivnosti ovog projekta su u zadnjoj godini realizacije, a iza udruženih otočnih turističkih zajednica ostale su, među ostalim, uređene i markirane trail staze, njihov GPS trag i tri karte aktivnog turizma: pješačke i biciklističke staze Ugljana, Pašmana i Dugog otoka. Na proljeće će još izaći karta manjih otoka, čime će biti pokriven cjelokupan prostor zadarskog arhipelaga. Ove se godine također planira odraditi signalizacija svih biciklističkih staza, odnosno postavljanje više od 200 znakova. Druge razvijene outdoor aktivnosti uključuju još speleološka istraživanja, a jedno je već odrađeno na Dugom otoku.

„Ako nećemo ništa drugo raditi na tim lokalitetima, onda barem želimo napraviti mapu sa špiljama kojih je zaista puno. One će biti evidentirane i u Hrvatskom speleološkom savezu”, napominje Čarić. Dio poslova odradit će se i na uređenju penjališta, na isti način na koji su već uređena penjališta na otoku Ugljanu i Dugom otoku.

„Ova nam godina zapravo predstavlja završetak outdoora, a onda krećemo u gastronomiju i kulturu. Tu ideju još razrađujemo, ali za početak želimo evidentirati sve lokalne OPG-ove. U obzir dolazi sve što je lokalno i što se proizvede na otoku, i to od maslinovog ulja i marmelada do sireva, ali i suvenira”, najavljuje direktorica TZO Sali godinu u kojoj će udružene turističke zajednice zadarskog arhipelaga napraviti sljedeći korak u brendiranju destinacije. A već dosad, prvi su koraci bili masivni i impresivni. Svedeni na jezik turističke statistike, oni predstavljaju stalan porast noćenja i dolazaka turista na otočne destinacije u predsezoni i posezoni, što je bio jedan od najvažnijih ciljeva udruživanja.

Zato će budući razvoj gastro i kulturnog turizma – posebno istraživanje te izrada karte arheoloških lokaliteta cijelog arhipelaga, pored već razvijenih outdoor aktivnosti – donijeti otocima dodatnu kvalitetu i novu turističku priču. Sve je zapravo rečeno kada je godišnja nagrada HTZ-a za aktivni turizam 2023. došla u ruke direktorice Čarić:

„Mnogi su sumnjali kako puno otočnih turističkih zajednica neće moći zajednički funkcionirati, ali su se takve procjene pokazale netočnima. Bili smo ponosni kada smo dobili nagradu, posebno zato što nas je u cijeloj priči prepoznala struka”.  

Otočani djeluju kao „pet u jedan”
Sve udružene otočne turističke zajednice pokrivaju mnoštvo aktivnosti i manifestacija koje su ih opsegom, brojem sudionika i dinamikom, već znatno prerasle. U TZO Sali, pored direktorice Ivane Čarić radi još Lucija Grbin, a ista je situacija i u drugim otočnim TZ-ovima gdje radi jedno ili dvoje ljudi. „Nismo baš mašinerija gdje bi jedna osoba bila za marketing, druga za manifestacije, treća za tehniku. Svatko od nas mora biti i djelovati kao pet u jedan, jer od administracije, do prijave i odjave gostiju, komunikacije s iznajmljivačima i pokrivanja događaja, mi zapravo radimo sve”, kaže Čarić.

Ljubitelji outdoor aktivnosti vole otoke
„Škraping” je najmasovnija i najstarija otočna outdoor manifestacija na kojoj u ožujku sudjeluje preko tisuću ljudi. „Dugi otok Trail” druga je manifestacija po masovnosti s 800 sudionika, dok je pašmanska „Đirada” već u drugoj godini postojanja imala veliki skok u broju sudionika. Iako su otočne manifestacije za sudionike skuplje od obalnih, zbog prirodnog i autentičnog ambijenta ljubitelji outdoor aktivnosti posebno ih vole.  

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

(FOTO) Četvrta epizoda dokumentarnog serijala Psi na zadatku snimljena u Zadru 

Objavljeno

-

By

Četvrta epizoda dokumentarnog serijala Psi na zadatku ugostila zadarskog potražnog psa Bonga

U realizaciji Hommage produkcije za HRT te uz podršku Filmskog ureda Zadar i Grada Zadra tijekom travnja u Zadru je snimljena epizoda zanimljivog domaćeg dokumentarnog serijala koji nam donosi uzbudljive priče iz perspektive čovjekovog najboljeg prijatelja. Epizoda 4 „Heroj s njuškom: Bongo“ dokumentarnog serijala „Psi na zadatku“ prati zadarske HGSS-ovce – nerazdvojni duo Silviju Domitrović Došen i njenog psa Bonga. Bongo je veseli labrador koji svoju njušku koristi u plemenite svrhe. Potrage za nestalima su njegova svakodnevica, a Bongo u njima, koristeći svoje vještine i predanost, pomaže u spašavanju ljudskih života.  Ova epizoda otkriva nam kako živi četveronožni član HGSS-ovog potražnog tima.

Dokumentarni serijal „Psi na zadatku“ prikazuje drugu stranu čovjekovog najboljeg prijatelja. Kroz četiri epizode upoznajemo razne tipove radnih pasa na njihovim poslovima, ali i u njihovoj dokolici. Prateći ih u svakodnevnom životu, dobit ćemo uvid u doprinos ovih plemenitih životinja našem društvu te uz pomoć imaginacije čuti njihova razmišljanja o tome. Kroz serijal otkrivamo drugu stranu naših omiljenih četveronožnih prijatelja. Kroz četiri uzbudljive epizode, zaranjamo dublje u svijet radnih pasa, istražujući njihove poslove, ali i dokolicu.

Prateći njihov svakodnevni život, otkrivamo ne samo kako oni doprinose našem društvu, već i kroz maštovite interpretacije slušamo njihove misli o tome.
Ova epizoda snimljena je u Zadru tijekom travnja, a autorsku ekipu čine scenarist i redatelj Petar Vukičević, producenti Petar Milić i Dina Uglešić, direktor fotografije Neven Muretić, montažerka Marta Bregeš, urednica Maja Fišter, produkcija Hommage produkcija za HRT. Podršku snimanju pružio je Filmski ured Zadar.

Izjava Dina Uglešić – producentica serijala:

Dokumentarna serija Psi na zadatku nastala je iz želje da mladi kolega koji je scenarist i redatelj Petar Vukičević i ja probamo zajedničkim snagama progurati nešto novo i inovativno u svijet televizije. Uz puno truda, rada, te naravno pomoći naših starijih kolega i mentora imali smo priliku to i ostvariti. Serijal je nastao pod krovom Hommage produkcije kao nezavisna produkcija za HRT. Kroz četiri epizode od kojih su već dvije emitirane zaranjamo dublje u svijet radnih pasa, te otkrivamo njihove doprinose našem društvu i kroz maštovite interpretacije slušamo njihova razmišljanja o tome. U četvrtoj epizodi pratimo Bonga jednog od dva zadarska HGSS potražna psa koji djeluje u potražnom timu sa svojom vlasnicom Silvijom Domitrović Došen. Iznimno mi je drago da je ova epizoda snimana u mom rodnom gradu, te da smo mogli u serijal donijeti dašak atmosfere s juga i prikazati kako psi aktivno pomažu i na području zadarske županije. Naravno tu je dobro došla i pomoć Filmskog ureda Zadar, HGSS stanice Zadar, te brojnih prijatelja i poznanika.

Bongovu epizodu gledamo na HRT1, u ponedjeljak 13.5. u 20:45.

Izjava Petar Milić – producent serijala:

U dokumentarnom serijalu Psi na zadatku istražujemo širok spektar uloga koje psi igraju u svakodnevnom životu – od njihove nevjerojatne radne sposobnosti do njihove uloge kao nezamjenjivih članova obitelji – nerijetko i oboje. Priča koju vam predstavljamo nije samo o psima koji rade, već o prijateljstvu, odanosti i dubokoj povezanosti između ljudi i životinja.

Na ovom projektu imao sam sreću surađivati s talentiranim mladim ljudima koji dijele istu strast prema filmu, ali i ljubav prema psima. Na čelu ove ekipe su Petar Vukičević, scenarist i redatelj s nevjerojatnom vizijom koji je režijski vodio našu narativnu nit, Neven Muretić i Filip Šarić – snimatelji koji na bilo kojoj lokaciji pronađu sinematske prizore od kojih zastaje dah, Marta Bregeš – sjajna montažerka pred kojom je sjajna filmska budućnost, Josip Klobučar, nadaleko poznati animator i voditelj postprodukcije, Natko Klobučar – nezamjenjiv kolorist i kreativni pokretač, Vjekoslav Palinić – meštar od tona i kamere bez kojeg bi snimanja izgubila čar i bila malo dosadnija, Nina Karaman – vješta i precizna, ali nadasve zabavna i profesionalna asistentica montaže, Luka Čabo, precizno uho zaslužno za odličan miks i mastering zvuka i Dorotea Mandić – mag grafičkog oblikovanja. E sad, da bi cijela ova ekipa funkcionirala kao cjelina, svoja leđa je podmetnula Dina Uglešić, svjetla točka novije generacije producenata koja je svojim pristupom suodgovorna za uspjeh jednog ovakvog projekta. Njena predanost i rukovodeća pozicija na ovom projektu svjedoče o svjetloj budućnosti hrvatskog filma. Hvala ti Dina!

Također, zahvaljujem HRT-u i HAVC-u na povjerenju, kao i svim akterima koji su nam svoje i vrijeme svojih (radnih) ljubimaca stavili na raspolaganje. To nam je bila ulaznica u okruženje iz kojeg smo jasno mogli širokom krugu gledatelja predstaviti važnost pasa i njihovih vlasnika u našem društvu bez obzira je li u pitanju biznis, zabava ili spašavanje života.

Serijal “Psi na zadatku” pratite ponedjeljkom u 20:45 na prvom programu HRT-a.

 
Nastavi čitati

magazin

SVIM OSJETILIMA DOŽIVITE BUKOVICU / PRIKLJUČI SE AUTENTIČNOM OBILASKU BENKOVAČKOG SAJMA – „Kroz okuse i mirise uživajte u ljepotama Rodaljica“

Objavljeno

-

By

Izletište – Konoba Srce Bukovice organizira jedinstveni obilazak Benkovačkog sajma ovaj petak 10. svibnja 2024. godine uz konzumaciju lokalne hrane na agroturizmu u Rodaljicama.

Obitelj Šunić godinama promovira vraćanje obiteljskog života na selo. Strast i ljubav prema svom nasljeđu i svojim krojenima odlučili su sačuvati, zaštiti i prikazati svima Vama koji ste željni odmora u mirnom seoskom ambijentu. Uz prirodne ljepote i mir vaše nepce uživat će u lokalnim okusima i mirisima Bukovice. Obitelj Šunić poseban naglasak stavlja na očuvanje tradicije, običaja i gastronomije bukovačkog podeblja.

„Posebno nas raduje da je Izletište – Konoba Srce Bukovice postala član udruge pošto obitelj Šunić na izvrstan način promovira sve ono o čemu mi kroz udrugu godinama govorimo i afirmiramo članove i širu javnost. Poseban je naglasak na dodanoj ponudi ruralnog prostora, gdje lokalno i strano stanovništvo može uživati u gastronomiji i običajima Bukovice. Pozivam sve da se priključe zanimljivim programima koje organizira obitelj Šunić jer će sa sobom ponijeti jedinstvene uspomene doživljaja prostora. Posebno me raduje što se u cijeli proces stvaranja izletišta događa obiteljske, gdje mlade snage preuzimaju glavne uloge“, izjavila je Marta Pintur Bosna iz Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.

Benkovački sajam od nedavno se nalazi na novoj lokaciji i odlična je prilika da se ovaj petak pridružite organiziranom posjetu sajma. Tradicionalni deseti u mjesecu neka bude datum s kojim vas vežu posebne emocije i uspomene. „Pobjegnite“ od užurbane gradske vreve i odmorite se u srcu Bukovice.

„Htjeli smo organizirati nešto malo drugačije i posebnije za sve ljubitelje Bukovic, Ravnih kotara i ruralnog načina života. Svjesni smo da mlađe generacije koje nemaju direktan kontakt sa selom gube osjećaj prostora i vrijednosti koje taj isti prostor nudi na više razina. Moji roditelji su nam kroz cijeli naš život prenosili važnost povezanosti s našim rodnim selom, tako da je prirodan slijed događaja bio da se i mi uključimo u nastanak Izletišta- Konoba Srce Bukovice.  Želimo našim posjetiteljima predočiti kako je izgledao nekad život na selu kroz oživljavanje tradicionalnih jela, i običaja, a opet sve povezano i s modernim pristupom arhitekturi kroz odmor uz bazen. Do sada smo organizirali nekoliko tematskih večeri i pokazale su se kao pun pogodak. Tako smo smislili i jednodnevni posjet Benkovačkom sajmu, za koji smo organizirali prijevoz, obilazak i ručak s lokalnim namirnicama na našem izletištu,“ izjavio je Stipe Šunić.

Pozvani ste ovaj petak provesti u drugačijem ambijentu za koji vjerujemo da će vam postati nova lokacija za odmor. Za sve informacije obratite se na Facebook profil ili kontakt 098 176 94 72.

https://www.facebook.com/profile.php?id=61556076230687.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 8. svibnja 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.05.2024.
LJUBAV: Male nervoze unosit će prolazni nemir u odnose, ali će vas i poticati da se više angažirate oko istih.
KARIJERA: Nedostajat će vam osjećaj slobode. Pritisci da izvšite radne zadaće u rokovima sada osjećate kao breme.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte jogu.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.05.2024.
LJUBAV: Današnji dan potaknut će vas da prema svim osobnim problemima pristupate filozofski i sa stilom.
KARIJERA: Dobivate priliku pokazati svoje umijeće u području kreativnosti, umjetnosti ili dekoriranja stvari.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmorite donji dio leđa.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.05.2024.
LJUBAV: Mogli biste tražiti izgovor za neke svoje male nepodopštine. Nemojte lagati, nego radije budite iskreni.
KARIJERA: Vjerojatan je kontakt ili poslovna korespondencija s ljudima povezanim s morem ili vodom. Dobro ćete surađivati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite jasniji.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.05.2024.
LJUBAV: Vaše lijepo ljubavno razdoblje nastavlja se i danas. Bit ćete zanimljivi kako sebi, tako i svima drugima.
KARIJERA: Danas biste se u financijskim pitanjima mogli pokazati kao pravi čarobnjak koji može doskočiti svakom problemu.
ZDRAVLJE&SAVJET: U odličnoj ste formi.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.05.2024.
LJUBAV: Nastojat ćete se opustiti u ugodnom krugu vama bliskih ljudi i tako nadvladati nezadovoljstvo osobnim odnosima.
KARIJERA: Dok čekate odgovore na neka već prije postavljena pitanja, organizirate ljude i kontakte. Ogovori još kasne.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite strpljivi.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.05.2024.
LJUBAV: Osnaženi prethodnim ljubavnim uspjesima vaše će samopouzdanje porasti, a vas usmjeriti na nove pothvate.
KARIJERA: U suradnji s drugima pokazat ćete zavidnu sposobnost diplomacije, pa makar vam i ne bilo po volji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pređite s riječi na djela.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.05.2024.
LJUBAV: Ako pokušate načeti jednu staru temu u odnosu s voljenom osobom, ona će vas malo unestabiliti, ali veza vam je i dalje vrlo dobra.
KARIJERA: Ništa ne moržete preskočiti, iako bi to možda poželjeli. Svaku stepenicu treba odraditi od početka do kraja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poradite na svojoj spontanosti.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.05.2024.
LJUBAV: Neki će biti zaokupljeni obiteljskom petljavinom koja im zadaje glavobolju, tako da za ljubav neće imati vremena.
KARIJERA: Dobri su vam kontakti, ugodne su vam komunikacije, stabilni ste i čvrsti u svojim poslovnim planovima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neraspoloženje bez pravog razloga.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.05.2024.
LJUBAV: U inače kvalitetne privatne odnose umiješat će se neka pitanja koja su suvišna. Pokazat će se da su ona gubljenje vremena.
KARIJERA: Ne zaboravite razraditi popis važnijih i manje važnih stvari u poslu, a naročito onda kad razmišljate o promjenama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Cijenite trud drugih.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.05.2024.
LJUBAV: Naići ćete male razlike i opet se ujediniti u skladan par. Bit ćete zadovoljni i skloni uživanju u svakom pogledu.
KARIJERA: Vaši nadređeni danas će pokazati smisao za kreativnost, ali će u odlučivanju biti neobjektivni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Provjeravajte rok namirnica koje konzumirate.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.05.2024.
LJUBAV: Neki će se previše baviti analizama, a manje ljubavnim djelima. U slučaju da vam nešto nedostaje, okrenite se ovom drugom.
KARIJERA: Rado biste dobili odgovore na neke teme, pa postavljate dodatna pitanja. Nešto ćete saznati, ali to još nije sve.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vjerujte u ljepše sutra.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.05.2024.
LJUBAV: Ugodni ste za okolinu, cijene vas i vole, zračite samopouzdanjem. Sve su to dobitne kombinacije i za ljubav.
KARIJERA: Osjećate da u vama raste plima ambicija i da možete sve više i sve bolje. Zbog toga znate da će i rezultati biti jednaki.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nastavite dalje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu