Connect with us

Hrvatska

POSEBNO PRIZNANJE / Sajam u New Yorku potvrdio: Hrvatska među najpoželjnijim destinacijama Amerikanaca

Objavljeno

-

Hrvatski izložbeni prostor jedan je od najprometnijih na sajmu New York Travel & Adventure Show, najvećem američkom turističkom sajmu koji se održava u New Yorku 27. i 28. siječnja. Predstavljanje Hrvatske na sajmu organizirala je Hrvatska turistička zajednica i Predstavništvo HTZ-a u New Yorku, dok u sklopu hrvatskog paviljona svoju ponudu, uz brojne agencije i hotelske tvrtke, predstavlja i 11 hrvatskih destinacija.  

„Riječ je o renomiranom svjetskom turističkom događanju u sklopu kojeg hrvatski turistički sektor ima priliku istaknuti široku paletu domaćih turističkih proizvoda, a sve s ciljem kvalitetne promocije naše zemlje kao sigurne, pristupačne i cjelogodišnje destinacije. Naša je zemlja na američkom tržištu poznata po zadivljujućim krajolicima, bogatoj kulturnoj baštini i toplom gostoprimstvu, a sve to prepoznaju brojni agenti, kao i sama publika pa možemo zaključiti kako se Hrvatska nalazi među omiljenim europskim destinacijama Amerikanaca“, istaknula je Leila Krešić Jurić, direktorica Predstavništva HTZ-a u New Yorku, pritom istaknuvši kako ove godine ured u New Yorku obilježava i jubilarnu 25. godišnjicu djelovanja.

Da je doista riječ o odličnom mjestu za promociju hrvatskog turizma potvrđuje i preko 1.500 akreditiranih agenata, 400 predstavnika medija te 30 posto više prodanih ulaznica u odnosu na prethodnu godinu. U sklopu izložbenog paviljona kojeg je drugu godinu zaredom osigurala Hrvatska turistička zajednica tijekom dva dana sajma intenzivno se odvijaju prezentacije regija i tvrtki iz privatnog sektora te sastanci s američkim agentima.

„Prisustvo Hrvatske na ovako značajnim događanjima, kao i zastupljenost hrvatskih destinacija u ponudama američkih turoperatora i agencija od iznimne je važnosti za hrvatski turizam. Podsjećam da je za nas američko tržište najvažnije daleko tržište s kojeg ostvarujemo najveći turistički promet te smo vrlo ponosni na sve dosad postignute rezultate. Lani smo po prvi puta premašili 700 tisuća dolazaka Amerikanaca, koji su pritom ostvarili preko 2 milijuna noćenja, a u ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnog trenda i rasta prometa“, poručio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Dodajmo kako je HTZ-u uručeno posebno priznanje za najbolji i najkreativniji pristup u predstavljanju turističkim agentima, čime je ovogodišnji nastup Hrvatske na sajmu još uspješniji. Posebno priznanje direktorici Leili Krešić Jurić, u prisustvu Veleposlanika RH u SAD-u Pjera Šimunovića, uručio je John V. Golicz, direktor sajma New York Travel & Adventure Show.

Također, ove je godine za agente dodatno upriličeno i kušanje hrvatskih vina na koje se odazvalo preko 200 agenata, a tu su i posebne nagrade koje su osigurali hrvatski suizlagači. Sudjelovanje na sajmu u New Yorku dokaz je predanosti Hrvatske u širenju svoje prisutnosti na američkom turističkom tržištu te težnji ka poticanju međunarodne suradnje.

Dodajmo kako se na sajmu od destinacija, odnosno turističkih zajednica predstavljaju TZ Dubrovačko-neretvanske, TZ Splitsko-dalmatinske, TZ Šibensko-kninske, TZ Zadarske, TZ Ličko-senjske i TZ Primorsko-goranske županije, a tu su i turističke zajednice gradova Dubrovnik, Split, Šibenik i Zagreb, dok zajednički na sajmu nastupaju i turističke zajednice otoka Hvara. Uz njih se predstavljaju i NP Plitvička jezera te Baraćeve špilje koje nastupaju na dijelu posvećenom aktivnostima na otvorenom.

 

Hrvatska

Loše vijesti za vozače: Od utorka ponovno poskupljuje gorivo

Objavljeno

-

By

Pexels

Od utorka ponovno poskupljuje gorivo, i benzin i dizel.

Prema službenoj Vladinoj formuli, cijena eurosupera 95 trebala bi porasti za čak 4 centa pa će litra stajati 1,49 eura.

Istu će cijenu imati i eurodizel, koji će biti skuplji za cent po litri.

Dva centa poskupjet će plavi dizel i za litru će trebati izdvojiti 96 centi. Cijene goriva već tjednima rastu.

U manje od mjesec dana prosječan spremnik dizela ili benzina od 50 litara poskupio je za 5 i pol eura, prenosi HRT.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NOVI CROBAROMETAR: HDZ i dalje prvi, podržava ga 28,7 posto ispitanika. SDP ima 13,9 posto podrške

Objavljeno

-

By

Novi Crobarometar otkriva: promjena ima, ali ne i tektonskih. Istraživanje je provedeno između 1. i 17. veljače na uzorku od 989 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

Uspije li, međutim, oporba zadržati ovakav trend, u izbornu bi utrku mogla ući s bitno boljih startnih pozicija nego što je i sama vjerovala prije samo nekoliko mjeseci.

HDZ je i dalje prvi, podržava ga 28,7 posto ispitanika, što je neznatno manje nego prošli mjesec. Na drugom mjestu je SDP sa 13,9 posto podrške, što je i dalje znatno manje od HDZ-a, ali je veljača bila i četvrti mjesec zaredom u kojem je SDP-u rejting bio u porastu.

Raste i platforma Možemo! i ovog je mjeseca na trećem mjestu sa 7,6 posto podrške. Na četvrtom je mjestu i ravno sedam posto podrške za Most – i oni uz pozitivan trend – a na petom je Domovinski pokret sa 6,9 posto podrške i negativnim trendom. Male su to ipak razlike, bitka za treće mjesto i dalje je neizvjesna.

Od svih ostalih stranaka u Hrvatskoj, niti jedna nema podršku veću od 1,5 posto a zanimljivo je da se malo smanjio i postotak neodlučnih, kojih je u veljači bilo neznatno više od 18 posto.

Inače, da se ovih dana održavaju izbori, na njih bi vjerojatno ili sigurno izašlo 69 posto ispitanica i ispitanika; 28 posto sigurno ili vjerojatno ne bi, a tri posto – ne zna.

No, možda i najzanimljiviji podatak iz ovomjesečnog istraživanja tiče se smjera u kojem ide Hrvatska: postotak građana koji vjeruju da država ide u pogrešnom smjeru je naglo porastao – gotovo tri četvrtine građana, odnosno 74 posto ispitanih, je uvjereno u to – a to je čak pet postotnih bodova više nego u prošlom mjesecu. Na ovoj razini nezadovoljstvo je prošli put bilo početkom ljeta, kada je pravosuđe bilo u štrajku, a HEP prodavao plin za cent.

Još jedna mala podudarnost: iako najgore ocijenjen od svih institucija, i rejting Sabora je u veljači bio na razini iz tog vremena – malo bolje od dovoljan – pa možda građani ipak vide kakav takav smisao u parlamentarnim okršajima kad se afere razotkrivaju.

Istraživanje je provedeno između 1. i 17. veljače na uzorku od 989 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, a objavio ga je Dnevnik Nove T.

Pojedinačna popularnost političara i ovaj mjesec bez pretjerano značajnih promjena. Zoran Milanović je i dalje najpopularniji političar u Hrvatskoj, na njega pozitivno reagira 50 posto ispitanih. Drugi je Božo Petrov na kojeg od svih ispitanih pozitivno reagira 40 posto. Tomislav Tomašević i Ivan Penava jedan su blizu drugog, jedan je pozitivac za 36, a drugi za 34 posto ispitanih. Peto mjesto najpopularnijih dijele Karolina Vidović Krišto i Dalija Orešković, 32 posto ispitanika ih doživljava kao pozitivke.

Najveći negativac i dalje je uporno Milorad Pupovac, gotovo tri četvrtine ispitanih ga tako doživljava. Loše stoji i Andrej Plenković, za 62 posto ispitanih on je ovog mjeseca bio negativac. Treći je Gordan Jandroković s 58 posto lošeg dojma, četvrti je šef oporbe Peđa Grbin, a peti Hrvoje Zekanović – jedan s 55 posto negativnog dojma, drugi s 52 posto.

Kad govorimo o neto dojmu – onome što ostaje kada od pozitivnog dojma oduzmemo negativni – u plusu je samo Zoran Milanović, i to za 6 posto. Božo Petrov je drugi, ali već je i on u laganom minusu od dva posto, baš kao i Karolina Vidović Krišto. Slijedi Davorko Vidović s -5, te Ivana Kekin sa – 7 posto neto omjera.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska postaje sve popularnija destinacija za ove turiste…

Objavljeno

-

By

Na najvećem turističkom sajmu u Mađarskoj, budimpeštanskom Utazasu ovog se tjedna uz mnoge zemlje svijeta predstavlja i Hrvatska, za koju rastu interes i potražnja mađarskih turista kojih je do sada ove godine došlo 20 posto više nego lani, izvijestio je u petak HTZ.

Na sajmu u Budimpešti od 22. do 25. veljače hrvatsku ponudu predstavlja predstavništvo HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) u Mađarskoj, čija je direktorica Ivana Herceg poručila da je to idealna prilika za daljnje jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije na tom tržištu.

Veliko zanimanje mađarskih turista

“Već prvog dana sajma održali smo brojne sastanke s različitim partnerima, a i mnogi predstavnici medija iskazali su veliki interes za studijska putovanja u Hrvatsku. Takve informacije dokazuju da zanimanje za hrvatskim destinacijama i dalje jača”, dodala je Herceg.

Veliko zanimanje mađarskih turista za putovanja u Hrvatsku uz ostalo dokazuju i rezultati do sada ove godine, prema kojima ih je došlo više od sedam tisuća ili 20 posto više nego u isto vrijeme 2023., a još viši porast, od čak 64 posto – ostvarili su s gotovo 30 tisuća noćenja.

“Tijekom sajma Utazas moći ćemo dodatno procijeniti stanje na tržištu Mađarske koje se tradicionalno nalazi među najvažnijima za hrvatski turizam. Vesele dosadašnji trendovi i pokazatelji po kojima Hrvatska postaje sve popularnija destinacija Mađara i za putovanja izvan glavne ljetne sezone”, ocijenila je Herceg.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu