Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U Zadru u 2023. godini ostvareno rekordnih 2,36 milijuna turističkih noćenja, porast tijekom Adventa 38 posto

Objavljeno

-

U gradu Zadru i mjestima koja mu administrativno pripadaju u 2023. godini kroz sustave eVisitor i eCrew zabilježeno je 631.650 dolazaka turista, koji su ostvarili 2.361.654 noćenja. U odnosu na prošlu godinu zabilježen je porast od 17% u dolascima i 7% u noćenjima, a u usporedbi sa do sada rekordnom 2019. godinom ostvareno je 7% više noćenja uz jednak brod dolazaka. Time su potvrđene ranije najave kako se radi o do sada rekordnoj turističkoj sezoni.

U odnosu na 2019. godinu zamjetan je velik porast dolazaka domaćih gostiju (čak 30 posto prijavljenih domaćih gostiju više) i blagi pad stranih, no u broju noćenja više je i jednih i drugih. Najveći udio u ukupnim noćenjima ostvarili su Nijemci (390 tisuća), zatim domaći gosti, Austrijanci, Poljaci i Slovenci. Prosječni boravak turista bio je 3,66 dana.

U samom gradu Zadru u 2023. zabilježeno je 1,66 milijuna noćenja, što je porast od 10 posto. Značajan rast imalo je i mjesto Petrčane, kao i otoci Ist i Molat, a pad od nekoliko postotaka zabilježen je u Kožinu. Također, zamjetan je rast turističkih noćenja i u predsezoni i posezoni, koji je odnosu na 2019. godinu veći za 13, odnosno 19 posto. 

Uz ciljane manifestacije, bogatu gastro i izletničku ponudu, jedan od razloga turističkih posjeta su i manifestacije koje se ciljano organiziraju izvan glavne turističke sezone poput Tuna, Sushi & Wine Festivala, Meat Me festivala te raznih drugih sportsko-rekreativnih i kongresnih događanja.

Koliko su takve manifestacije važne pokazuju i podaci zabilježeni tijekom ovogodišnjeg Adventa u Zadru. U razdoblju od 24. studenog prošle godine do 6. siječnja 2024., na području djelovanja TZ grada Zadra ostvareno je 18.777 dolazaka i 45.778 noćenja, što je porast od 12% u dolascima te čak 38% posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2019. godine! Pritom je stranih gostiju bilo više nego domaćih, sa 10.063 dolazaka i 28.050 noćenja.

Što se tiče samih kapaciteta, na dan 31. prosinca 2023. u Zadru je bilo registrirano 27.424 osnovnih postelja, najviše u domaćinstvu, u kojima ih je bilo 12 posto više nego u prethodnoj godini. Samo od iznajmljivanja smještaja u domaćinstvu, pokazuju podaci, zarađuje skoro 3.500 obveznika, dok je broj onih koji ostvaruju posrednu korist kroz ugostiteljstvo i druge vidove djelatnosti naslonjenih na turizam, ili pak izravnu kroz vlasništvo nad hotelima i kampovima, znatno viši.

U gradu se i dalje nudi relativno ograničen broj soba u hotelima (3.806 kreveta), no i na tom području očekuje se veliki iskorak nakon najavljenog dovršetka hotela visoke kategorije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PRAZNIK RADA / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove srijede…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove srijede…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Skradinska 8 – od 7 do 21

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Većina trgovina radi. Točna radna vremena pregledajte OVDJE.

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Muzej antičkog stakla slavi 15. rođendan. Donosimo PROGRAM proslave…

Objavljeno

-

By

Najavljen je bogat i zabavan program u sklopu obilježavanja 15. godišnjice rada i Dana Muzeja antičkog stakla u Zadru:

“Muzej antičkog stakla u Zadru svoja je vrata javnosti svečano otvorio 5. svibnja 2009. godine kao jedinstveni arheološki muzej specijaliziran za antičko staklo. U ovih petnaest godina rada, Muzej se profilirao u kulturnu instituciju čiji je značaj na polju proučavanja, konzerviranja, restauriranja i prezentiranja antičkog stakla dosegao visoku razinu profesionalnog djelovanja.

O tome najbolje svjedoče pozitivne reakcije naših zadovoljnih posjetitelja te mnogobrojne nagrade i priznanja dodijeljena Muzeju od strane struke, ali i ostalih institucija koje za cilj imaju promicanje kulturnog turizma. Sve to daje nam poticaj za buduće planiranje raznih programskih aktivnosti i sadržaja, kako bi unaprijedili cjelokupno djelovanje Muzeja antičkog stakla u Zadru”, poruka je iz Muzeja.

Program započinje u ponedjeljak, 6. svibnja 2024.:

Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.:

9,00 – 21,00 sat – slobodan ulaz u Muzej

9,00 – 21,00 sat – popust 20% na cjelokupnu ponudu suvenira i publikacija

9,00 – 14,00 sati – demonstracija izrade staklenih perlica na plameniku – Antonija Gospić

9,00 – 14,00 sati – demonstracija puhanja stakla  – Marko Štefanac

10,00 – 11,00 sati – pedagoško-edukativna radionica za djecu

11,00 – 12,00 sati – demonstracije puhanja stakla Helmi Remes i Slate Grove

19,00 sati – otvorenje izložbe Helmi Remes i Slate Grove „Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske“  – velika izložbena dvorana, Tomislav Milačić (saksofon) na terasi Muzeja

Petak, 17. svibnja 2024.:

19,00 sati – otvorenje izložbe „Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči:“ u Kulturnom centru Blato na otoku Korčuli – autori izložbe muzejski savjetnici Anamarija Eterović Borzić i dr. sc. Berislav Štefanac

9,00 – 11,00 sati – pedagoško-edukativna radionica rimskih društvenih igara na ploči – Kulturni centar Blato – Anamarija Eterović Borzić i Berislav Štefanac

Utorak, 28. svibnja 2024.:

11,00 sati – predstavljanje monografije „Staklo Aserije“ autori dr. sc. Ivo Fadić i dr. sc. Berislav Štefanac

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI / Dio naselja Crno u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ceste Zadarske županije d.o.o., dana 02.05.2024. godine (četvrtak), u vremenu od 08:00 pa do 12:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u mjestu Crno, Ulica Crno, od kućnog broja 5 pa do kućnog broja 36.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Crno, kod kućnog broja 19.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu