Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŠIRENJE ZONA NAPLATE I(LI) JAVNE GARAŽE? / Kako riješiti parking u zadarskim kvartovima građenima u doba socijalizma?

Objavljeno

-

Foto: Google street view

Zadrani su već naviknuli na to da je tijekom ljetnih mjeseci pronaći slobodno parkirališno mjesto u središtu grada jednako zgoditku na lutriji. No stanari brojnih zadarskih kvartova, posebno iz zgrada građenih u prošlom sustavu, muku muče s parkiranjem tijekom čitave godine, piše Radio Zadar.

Koliko puta ste se susreli s podignutim ili savijenim brisačima te ostavljenim prijetećim porukama jer ste vozilo parkirali na parkiralištu koje ne pripada vašoj zgradi? No, u stvarnosti to parkiralište ne pripada ni jednoj zgradi, jer je riječ o bivšem društvenom vlasništvu. 

Toga problema svjesni su i u Gradu Zadru kaže pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap

– Činjenica je da je nekada davno urbanizam na neki način parking rješavao na društvenom vlasništvu, a ne na česticama u vlasništvu same zgrade i to je nešto što je problem svih gradova u Hrvatskoj, pa i Zadra, a s kojim se trebamo boriti, kaže Kasap. 

Hoće li se to riješiti proširenjem zona parkiranja s naplatom ili na neki drugi način tek treba vidjeti. 

No veliki kvartovi, građeni mahom u doba socijalizma, kad se po stanu projektiralo manje od jednog parkirališnog mjesta, vape za parkingom. Rješenja su javne garaže. Evo gdje bi se gradile na Bilom Brigu.

– U Vinkovačkoj ulici planiramo i napravljeno je idejno rješenje već za dvije stotine parkirnih mjesta, nova javna garaža, a kada bude riješen problem s proračunom moći ćemo nastaviti dalje s projektiranjem za glavni izvedbeni projekt. Osim toga, analiziraju se još dvije lokacije – uz Put Biliga i uz Šibensku ulicu, navodi gradski pročelnik. 

Napravljen je i idejni koncept za Voštarnicu, pokraj zgrade Policijske uprave, te na još jednoj lokaciji.

– Planirana je javna garaža koja može biti i do tri stotine parkirnih mjesta , te je analizirana lokacija ispred i iza nekadašnjeg hotela Iž, dodaje Kasap. 

A izmjenama urbanističkih planova te donošenjem novog Prostornog plana grada Zadra predviđa se kako svaka novogradnja ubuduće po stambenoj jedinici mora imati dva parkirna mjesta, a u nekim iznimnim slučajevima čak i tri.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

KOMUNALAC BIOGRAD / Radovi na proširenju vodoopskrbne mreže u Općini Pakoštane vrijedni 2,3 milijuna eura

Objavljeno

-

By

Voditelj ovog projekta je Hidroprojekt-ing d.o.o. Zagreb, radove izvodi tvrtka Golemi, a stručni nadzor je povjeren predstavnicima tvrtke Civil Engineering Consultansy d.o.o. Zadar.

Vrijednost ovog projekta iznosi 1.787.087,82 €, bez uključenog PDV-a, dok je ukupna vrijednost s PDV-om 2.233.859,78 €. Projekt će se realizirati u dvije faze, prva se počela provoditi 18. kolovoza 2023. godine, dok se planirani završetak radova očekuje do prosinca 2025. godine.

Glavne komponente projekta uključuju izgradnju novih vodosprema, hidrostanica i vodoopskrbnih cjevovoda, s naglaskom na sljedeće faze:

Vodosprema Čelinka: Ovom fazom će se dograditi nova vodosprema kapaciteta 500 m3, uz izgradnju odgovarajućih cjevovoda za dovod, opskrbu i odvod vode. Time će se osigurati stabilna opskrba vodom.

Hidrostanica Drage 2: U cilju rješavanja problema nedostatka tlaka u vodoopskrbi viših dijelova naselja Drage, izgradit će se hidrostanica “Drage 2”. Ova stanica će omogućiti podizanje tlaka i osigurati neprekidnu opskrbu vodom.

Vodosprema Vrana: U tijeku su radovi za novu vodospremu kapaciteta 500 m3, koja će biti izgrađena za naselje Vrana, uz pripadajuće cjevovode za priključak, dovod i odvod vode, čime će se znatno poboljšati opskrba vodom na tom području.

Cjevovod “Put Sv. Mihovila”: Izgrađen je PEHD cjevovod duljine 932,27 m, čime se dodatno osnažila infrastruktura vodoopskrbnog sustava na tom području.

Rekonstrukcija cjevovoda V-6: Kroz ovu fazu projekta, cjevovod V-6 bit će rekonstruiran, koristeći Ductil cijevi DN 300, na duljini od 186,66 m.

Izgradnjom novih vodosprema, hidrostanice i vodoopskrbnih cjevovoda će se poboljšati opskrba potrošača te povećati postojeći kapaciteti sustava vodoopskrbe na području Općine Pakoštane.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Tjedan pred nama u znaku juga i kiše. Visoke temperature

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, osobito u Dalmaciji gdje se lokalno očekuju obilniji pljuskovi te grmljavina. Najviše sunčana vremena bit će na sjevernom Jadranu, a najmanje kiše past će u središnjim predjelima. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Na Jadranu jugo, ponajprije na jugu zemlje mjestimice jako, na udare i olujno, prolazno i bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 16 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano, poslijepodne sa zapada postupan porast naoblake. Uz više oblaka uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice malo kiše, osobito u prvom dijelu dana. Ujutro na kopnu lokalno moguća magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, a na Jadranu jugo, navečer u jačanju. Najniža jutarnja temperatura zraka od 1 do 6, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža, a na Jadranu od 6 do 11. Najviša dnevna većinom između 12 i 17 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te i dalje toplije od prosjeka za doba godine. Mjestimice s kišom, češćom na Jadranu i predjelima uz njega. Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab, u četvrtak umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, samo ponegdje na udare i olujno. U srijedu navečer će najprije na sjevernom dijelu vjetar okrenuti na buru, no krajem četvrtka ponovno jačanje juga.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DOBRO JE ZNATI… / Ove nedjelje u Zadru rade sljedeće trgovine…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Stanova 46 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Zrinsko – Frankopanska ulica 1 – 07:00-21:00

Ante Starčevića 15 – 07:00-21:00

Put Vrela 2 – od 07:00-21:00

Ulica Stjepana Radića 1 – od 07:00-21:00

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu