Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KVEŠTURA / Danas atraktivno uprizorenje živih jaslica u Diklu!

Objavljeno

-

Udruga za očuvanje i promicanje običaja i tradicije Dikla, Kveštura i ove godine pripremila je atraktivno uprizorenje živih jaslica.

Uprizorenje će se tradicionalno održati u utorak 26. prosinca u 17 sati, u Diklu kod bunara.

Svoj doprinos ovom kreativnom projektu daju članovi Kvešture a svake godine pomažu im i mnogi mještani, uz podršku Grada Zadra i Turističke zajednice Grada Zadra.

Dikljanske jaslice prikazat će najbitnije događaje  od obraćanja anđela Gabrijela Djevici Mariji do posjeta Sveta tri kralja tek rođenom Isusu.

Scenografija i kostimografija su prikazane vjerno i atraktivno: kostimi, trava, štalica, magarac, ovčice i ostali elementi koji prikazuju ovu božićnu priču.

Oni to rade tradicionalno već godinama u Diklu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Kiša prijeti i u prvom dijelu vikenda. Nedjelja sunčana, a evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 15 do 20 °C.

U subotu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Oblačnije u Gorskoj Hrvatskoj uz povremenu kišu, a mjestimična kiša ili poneki pljusak mogući su i drugdje u unutrašnjosti. Vjetar većinom slab, na Jadranu do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najniža temperatura između 7 i 12, na Jadranu od 10 do 14, a najviša dnevna od 17 do 22, u gorskim krajevima malo niža.

IZGLEDI VREMENA:

U subotu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i nestabilno pa je mjestimice moguća kiša, lokalno i pljuskovi i grmljavina, osobito na kopnu, i to ponajprije na zapadu. U nedjelju sunčanije, osobito na Jadranu, a poneki popodnevni pljusak još je moguć ponajprije u gorskim krajevima. Početkom sljedećeg tjedna pretežno sunčano, na kopnu povremeno umjerena naoblaka. Vjetar uglavnom slab, od nedjelje umjeren jugozapadni. Na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak, u nedjelju u okretanju na jugozapadnjak, a u ponedjeljak umjereno jugo. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANO U NINU / U ponedjeljak je Gospa od Zečeva. Donosimo program proslave koja započinje već danas…

Objavljeno

-

By

Zavjetna svetkovina Gospe od Zečeva svečano se slavi u ponedjeljak, 6. svibnja u Ninu, središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije i jednom od najstarijih Gospinih svetišta u Hrvatskoj.

Koncelebrirano misno slavlje u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, potom i procesiju s Gospinim kipom kroz mjesto.

Misno slavlje u 11 sati, potom i procesiju, predvodi mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Mise toga dana su još u 6, 7.30 i u 9 sati.

Na uočnicu blagdana, u nedjelju, 5. svibnja, svečano misno slavlje u 18 sati, potom i procesiju s Gospinim kipom, predvodi don Jure Zbović, župnik Vira.

Proslavi svetkovine Gospe od Zečeva prethodi dvodnevna duhovna obnova u crkvi Sv. Anselma u Ninu koju predvodi fra Tomislav Šanko, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima. U petak i subotu, 3. i 4. svibnja, fra Tomislav u 18 sati predvodi misno slavlje, potom euharistijsko klanjanje.

Svetkovina Gospe od Zečeva tradicionalno okuplja tisuće vjernika iz svih dijelova Zadarske nadbiskupije. Ukazanje Gospe od Zečeva 5. svibnja 1516. g. autentičnim je potvrdio tadašnji ninski biskup Juraj Divnić, koji je  1517. g. ustanovio blagdan Gospe od Zečeva. Bila su to teška vremena za hrvatski narod kojem su prijetila pustošenja od strane Osmanlija.

Ukazanje Gospe od Zečeva obilježava se tri puta u godini: 5. svibnja vjernici hodočaste na otočić Zečevo, kada se u procesiji lađama nosi i Gospin kip na otočić Zečevo. Središnja proslava je na zavjetnu svetkovinu s podnevnom i večernjom procesijom središtem Nina (to bude u ponedjeljak prije svetkovine Uzašašća Gospodinova, datum je promjenjiv) te 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kada se Gospin kip u procesiji također odnosi na otočić Zečevo.

Ove godine središnja svetkovina Gospe od Zečeva slavi se 6. svibnja, odmah dan poslije spomendana Ukazanja, koji se uvijek obilježava 5. svibnja i kada se hodočasti na otočić Zečevo.

Na spomendan Prikazanja Gospe od Zečeva, u nedjelju, 5. svibnja, u 6 sati je blagoslov hodočasnika u crkvi Sv. Anselma u Ninu koji idu pješice na otočić Zečevo.

U 9 sati je polazak iz crkve Sv. Anselma u Ninu drugih hodočasnika prema Gospinom mulu, odakle se ide u procesiji lađama s Gospinim kipom na otočić Zečevo. Misno slavlje u 11 sati u crkvici na otočiću Zečevo predvodi fra Anselmo Stulić, rodom iz Nina.

Svetkovina Gospe od Zečeva završava u četvrtak, 9. svibnja misnim slavljem u 18 sati, nakon kojeg slijedi procesija kroz središte grada Nina.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Donacija knjiga o Japanu Znanstvenoj knjižnici Sveučilišta u Zadru 

Objavljeno

-

By

Veleposlanik Japana, Njegova Ekscelencija Iso Masato, Znanstvenoj knjižnici Sveučilišta u Zadru predao je vrijednu donaciju knjiga u sklopu projekta Read Japan Project, kojim se promiče razumijevanje Japana u inozemstvu. Projekt provodi Tokyo Foundation for Policy Research s ciljem obuhvaćanja općenito čitatelja ali posebno mladih znanstvenika.

– Projekt se provodi diljem svijeta kako bismo pomogli boljem razumijevanju Japana. Knjige su namijenjene prvenstveno znanstvenicima i istraživačima, ali i studentima i intelektualcima koji se zanimaju za područja koja nisu nužno vezana ja Japan. Ovo je 11. donacija Tokijske zaklade za politička istraživanja, a druga u Zadru nakon što je prva donirana 2012. godine, rekao je Nj. E. Masato.

Veleposlaniku su na donaciji zahvalili rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, privremena ravnateljica Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru Marijana Senkić – Klapan i prorektor prof. dr. sc. Marko Lukić.

– Japanska kultura obogaćuje cijeli svijet, a ne samo Hrvatsku. Sretni smo što će u našoj Znanstvenoj knjižnici profesori, studenti i građani moći čitati o kulturi, književnosti, ekonomiji i politici Japana. U doba globalizacije možemo govoriti o općim vezama hrvatske i Japana, ali one su i vrlo konkretne s našim sveučilištem i gospodarstvom, posebice kroz izvoz i tehnologiju uzgoja tuna.  Ponosimo se našom tradicijom, kao i Japan, možemo jedni od drugih učiti i prožimati se, rekao je rektor Faričić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu