Connect with us

Hrvatska

Plenković najavio paket potpore za sve koji imaju mirovinu do 840 eura

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković komentirao je u središnjem HTV-ovom Dnevniku aktualne teme, poput izbora novog ministra gospodarstva, afere Mreža i gospodarske situacije, a među ostalim je najavio da će Vlada sutra donijeti odluku kojom će isplatiti još jedan paket potpore umirovljenicima, ovaj put svima s mirovinom do 840 eura.

– I to na način da će taj paket obuhvatiti oko 830.000 umirovljenika, a uložit ćemo nešto manje više od 70 milijuna eura, rekao je premijer.

Rekao je da do toga dolazi zahvaljujući proračunskim uštedama u ovoj godini.

“Afera koruptivnoga Mosta”

Plenković je rekao da od Damira Habijanakojeg je Sabor potvrdio kao novog ministra gospodarstva, očekuje da prione poslu sa svim pitanjima koja su na dnevnom redu, uključujući velike globalne teme poput klimatskih promjena.

– Imat će puno posla, želim mu puno uspjeha, poručio je, dodajući kako se veseli da jedan mlad čovjek sa sjevera Hrvatske ulazi u njihov tim.

Za aferu Mreža, u kojoj su prošli tjedan smijenjeni ministar gospodarstva Damir Filipović i njegov savjetnik Jurica Lovrinčević, Plenković je rekao da je “afera koruptivnoga Mosta” te da nema veze s HDZ-om.

Oporbeni Most, osim za koruptivni karakter, optužio je i za enormnu mržnju prema HDZ-u, dodajući da su taj narativ preuzele mnoge druge oporbene stranke.

Kvaziprosvjedi i balkanoidno divlje ponašanje

Što se tiče gospodarske situacije, Plenković je rekao da je sjajno da 11 kvartala zaredom imamo gospodarski rast te da smo u trendu smanjivanja inflacije.

Na konstataciju o politizaciji situacije oko afričke svinjske kuge, zbog koje je Vlada uvela mjere protiv kojih su bili organizirani prosvjedi, Plenković je rekao: “Ne da smo imali politizaciju, imali smo zlouporabu jedne bolesti”. Poručio je da su se kao Vlada protiv bolesti borili na odgovoran, ozbiljan, zakonit i stručan način.

Rekao je da se nije radilo o prosvjedima svinjogojaca, već kvaziprosvjedima političkih stranaka i političara koji Slavonije i svinje prije toga nisu ni vidjeli, a kojima su se priključivale, kako je rekao, i različite ekstremističke skupine koje ništa nemaju s poljoprivredom.

– Nitko nije učinio više za Slavoniju nego mi, poručio je Plenković.

Navodeći različite Vladine mjere zbog kuge, rekao je da je to “zaokružena odgovorna priča Vlade koja zna što radi, sukladno propisima, ne nekakvo balkanoidno divlje ponašanje”.

O izborima: “Nastavljamo suradnju”

Plenković je među ostalim spomenuo “ozračje društvenoga pesimizma i negativnosti u društvu”, rekavši da nam je u izbornoj godini potreban društveni optimizam.

– Realno, kada stranci gledaju Hrvatsku i kada vide postignuća, gdje smo bili prije nekoliko godina, gdje smo danas… Prije sedam godina, kad smo mi krenuli, bilo je šest zaposlenih na jednog nezaposlenih. Danas je taj ratio 16 prema 1, rekao je.

Plenković je rekao da će HDZ na izbore koji se održavaju iduće godine ići s pouzdanim partnerima točkasto po izbornim jedinicama.

– Nastavljamo suradnju s onima s kojima smo surađivali i sada, rekao je Plenković.

Rekao da je oporba strašno frustrirana.

– Nije njima cilj nas pobijediti jer su svjesni da to ne mogu. Njima je cilj ili podići svoj ucjenjivački kapacitet ili nekako prevenirati HDZ i partnere da dođu do 76, rekao je.

Dodao je da su “naši ljudi mudri i pametni” i da će “izabrati ono što misle da je najbolje za Hrvatsku i za njih”.

Plenković je rekao da nema potrebe da se još govori o točnom terminu izbora te da je to tema koja još nije na dnevnom redu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

PROGNOZA / Nastavlja se oblačno i promjenjivo vrijeme, na snazi crveno upozorenje za jedno područje

Objavljeno

-

By

Donosimo vremensku prognozu Bojana Lipovšćaka.

Vremenska situacija obilježena je jakom ciklonom nad sjevernom Europom. Dolina niskog tlaka proteže se od Baltika do Crnog i Egejskog mora a nad zapadnom Europom dominira utjecaj Azorske anticiklone. U takvom rasporedu zračnih masa nad Europom je sjeverno strujanje kojim hladan zrak prodire prema toplom Sredozemnom moru. Zbog pritjecanja hladnog zraka nad Genovskim zaljevom razvija se plitka ciklona koja će se tijekom vikenda premještati uz zapadnu obalu Italije prema jugu.

Danas će vrijeme u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U istočnim krajevima unutrašnjosti te na srednjem i južnom Jadranu više naoblake a mjestimice je na Jadranu moguć jači razvoj naoblake uz pljusak kiše. Puhat će sjeverac i sjeveroistočnjak a uz obalu jaka pod Vlebitom olujna bura koja će navečer oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 11 a na Jadranu od 15 do 17.

Crveni Meteoalarm izdan je za Velebitski kanal gdje se očekuje jaka, a moguće i olujna bura s udarima vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Sutra u ponedjeljak promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Više naoblake u Slavoniji Baranji te na Jadranu. Pod kraj dana i u noći na utorak naoblačenje s jugozapadqa uz kišu i to najprije u Istri i Kvarneru te Lici i Gorskom kotaru. Na sjevernom Jadranu puhat će bura u podvelebitskom primorju jaka na udare olujna. Krajem dana bura u slabljenju i zapuhat će slabo jugo. Jutarnje emperature u unutrašnjosti od -2 do 2 uz mjestimice slab mraz, na Jadranu oko 8. Najviše dnevne u unutašnjosti oko 13 na Jadranu do 17.

Utorak u zapadnim krajevima unutrašnjosti na sjevernom i srednjem Jadranu poblačno s kišom. Tijekom dana naoblačenje će se širiti i na ostatak unutrašnjosti a navečer su mjestimice u zapadnim krajevima moguće obilnije oborine. Na južnom i srednjem Jadranu navečer naoblačenje s jugozapada uz obilnu oborinu na Dubrovačkom podrućju. Zapuhat će jak lebić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Budite oprezni: Povlači se još jedan proizvod iz trgovina

Objavljeno

-

By

Pixabay

Zbog prisustva neodobrenog bojila E110 u sadržaju opoziva se proizvod Regent – Cheese Rings od 60 grama s oznakom najbolje upotrijebiti do 20.11. 2025., izvijestila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom (EZ) od 16.prosinca 2008. o prehrambenim aditivima.

Obavijest za potrošače dostupna je na web stranicama subjekta u poslovanju s hranom https://kabayanstore.eu/hr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Nitko se devet dana nije kandidirao za europarlamentarne izbore

Objavljeno

-

By

Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore, krajnji rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja u ponoć.

Za sada su predaju listi najavili SDP s partnerima (u ponedjeljak, u 11 sati) i Ladislav Ilčić (u utorak, u 12, 30 sati) koji predaje kandidacijsku listu grupe birača.

Kandidacijske liste mogu predložiti političke stranke registrirane u Hrvatskoj na dan kad je objavljena odluka predsjednika Republike o raspisivanju izbora u „Narodnim novinama“ (15. ožujka) te birači, koji za pravovaljanost liste trebaju prikupiti najmanje 5.000 potpisa birača.

Ti se potpisi prikupljaju na obrascu koji je propisao DIP za ove izbore, a dostupni su na njegovoj mrežnoj stranici.

Kandidacijske liste mogu predložiti i koalicije stranaka.

DIP će liste do 20. travnja (subota), zaprimati u svojoj zgradi u Visokoj 15, a od 21.(nedjelja) do 23. travnja u ponoć, u zgradi Hrvatskog sabora na Trgu svetog Marka.

Od 19. do 20. travnja zaprimat će ih od 10 do 14 sati, a isto vrijedi i za 21. travnja.

U ponedjeljak, 22. travnja liste će zaprimati od 10 do 18 sati, a posljednjeg dana, u utorak, 23. travnja od 9 sati do ponoći.

Predaju liste treba najaviti, obrazac najave, koji je dostupan na mrežnoj stranici DIP-a www.izbori.hr, popunjen se dostavlja DIP-u na adresu elektroničke pošte: dip@izbori.hr.

Najkasnije do 25. travnja u ponoć, DIP će prihvatiti i objaviti zbirnu listu, a time će početi službena izborna promidžba koja će trajati do petka, 7. lipnja u ponoć. Od tada, pa do izborne nedjelje, 9. lipnja u 19 sati i zatvaranja birališta, na snazi će biti izborna šutnja.

Na izborima za Europski parlament prije pet godina natjecale su se 33 liste, osam više nego 2014. godine.

Kršenje izborne šutnje novčano se kažnjava

Za razliku od parlamentarnih izbora, gdje za to nema kazne, na izborima za Europski parlament kršenje izborne šutnje nosi ozbiljne novčane kazne koje izriče prekršajni sud.

Fizička osoba, dakle i građanin, koji prekrši šutnju, mogao bi ostati bez 398 eura, izborni kandidat od 1.327 do 3.981 eura, a pravna osoba, npr. politička stranka, od 13.272 do čak 66.361 eura.

Iako liste tek trebaju stići, SDP-ova koalicija već je objavila imena koja će se naći na njenoj listi, među njima su i imena Biljane BorzanTonina PiculeRomane Jerković i Predraga Freda Matića, dosadašnjih europarlamentaraca, zastupnika Bojana Glavaševića i Dalije OreškovićMarka Vešligaja, gradonačelnika Pregrade itd.

Na izborima svi vrsta u Hrvatskoj pravilo je da glavina kandidatura stiže posljednjih dana roka, no na činjenicu da DIP u devet dana nije zaprimio ni jednu za europske izbore, sasvim sigurno je utjecalo održavanje parlamentarnih izbora u srijedu na koje su stranke bile fokusirane.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 9. lipnja i na njima će birači, na mandat od pet godina, izabrati 12 zastupnika u novi, 10. saziv Europskog parlamenta u kojemu će ih biti ukupno 720.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu