Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SEP SUSREĆE TEHNIČKU / Nekadašnji učenici Tehničke škole razgledali zgradu u kojoj su polazili nastavu prije pola stoljeća

Objavljeno

-

Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru danas je u dva termina organizirao događanje „SEP susreće Tehničku: predstavljanje sveučilišnih prostora učenicima i profesorima Tehničke škole“.

Od preseljenja u novu sveučilišnu zgradu primijećen je značajan interes građana kada je riječ o novoj funkciji i izgledu novoobnovljene, nekadašnje Tehničke škole. Kako bi se uspostavila veza s lokalnom zajednicom i oplemenjivanjem sjećanjima bivših učenika i zaposlenika stare Tehničke škole, organizirano je druženje tijekom kojeg su goste upoznali s radom triju odjela.

Nekadašnje učenike, koji su školi pohađali prije pola stoljeća, dočekali su pročelnici triju odjela (Sociologija, Etnologija i antropologija, Psihologija) koji djeluju u zgradi: izv. prof. dr. sc. Valerija Barada, izv. prof. dr. sc. Tomislav Oroz i prof. dr. sc. Nataša Šimić te doc. dr. sc. Danijela Birt Katić, koja je objasnila kako je došlo do ove ideje.

 – Željeli smo upoznati profesore i učenike Tehničke škole s prostorom u kojem su nekada bili, a koji je u rekonstrukciji značajno promijenjen, ali mu je ostala obrazovna namjena. I dalje mnogi ljudi ovu zgradu nazivaju „starom Tehničkom školom“ i koliko ja poznajem ljude to će ostati naziv još generacijama. Mi ne želimo da se to sjećanje izgubi, ali smo ipak morali reći da je to sada sveučilišni prostor, pa je on nazvan SEP po odjelima koji su u njemu smješteni, rekla je uvodno Birt-Katić.

Pročelnica Barada rekla je kako je Sociologija ranije bila u lijepoj zgradi na rivi, ali je ovaj prostor mnogo funkcionalniji i nudi bolje uvjete za studiranje. Pročelnik Oroz rekao je da su Sveučilištu važna sjećanja onih koji su ranije bili u prostoru i svakako će ostati u kontaktu s njima radi budućih projekata, dok je Šimić rekla kako će prostor biti još atraktivniji kada se ugradi sva nova oprema.

Nazočni „učenici“ prisjetili su se kada su nekada davno ovu zgradu dijelili s Pomorskom školom, koja je 1969. godine preselila u današnju zgradu uz Znanstvenu knjižnicu.

 – Zadovoljstvo nam je vidjeti da je prostor ovako uređen i da je ostao u svrhu obrazovanja, jednoglasno su zaključili.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN TIJELOVA I DAN DRŽAVNOSTI / Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu…

Objavljeno

-

By

Veći marketi i supermarketi, odnosno trgovački lanci u Zadru u četvrtak, na blagdan Tijelova i Dan državnosti RH neće raditi. Na vrijeme se pobrinite za sve što vam treba…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

zatvoreno

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

zatvoreno

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu