Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NAVIJAČI IMAJU PORUKU ZA RADETU I SDP / Tornado Zadar: “Slobodu koju smo dobili ratom nećemo u miru prepustiti ljudima koji se ni ne osjećaju Hrvatima!”

Objavljeno

-

foto: Facebook, UN Tornado

Ususret sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra, objava iz Udruge navijača Tornado Zadar. Prenosimo je u cijelosti:

“Zadar.

Grad na Jadranu.

Grad u Hrvatskoj.

Grad sa preko 3000 godina dugom povijesti.

Izmjenilo se ovdje mnogo vojski i mnogo naroda.

Grad koji je prije 33 godine ustavno-pravno postao dio neovisne republike Hrvatske.

U dugim godinama do proglašenja neovisnosti Hrvatske bio je predmet političkih pregovora i trgovina.

Trgovalo se životima, zemljom i simbolima.

U hrvatski Zadar ugrađeno je stotine života najboljih sinova.

Danas, nakon godina komunističkog mraka u kojemu se Zadar tretirao kao neprijateljski grad zbog izraženog hrvatskog sentimenta, kada se na sjednicama KPJ govorilo o tome kako “ustaško gnijezdo Zadar treba zapaliti, a gradske poglavare baciti naglavačke u more” – danas iz iste političke kuhinje dolaze glasovi koji uvjetuju, ucjenjuju i prijete.

Predvodnik tih i takvih sljednika gore navedene KPJ koja se u Hrvatskoj naziva SDP je Danijel Radeta koji sada ucjenjuje gradonačelnika glasovanjem za proračun. Bezobrazno traži, kako su onomad tražili iz Beograda što se i kako u Zadru može slikati po zidovima i kakve se spomen-ploče mogu postavljati.

Jednako kao i sedamdesetih godina, politička nakupina koja nema veze sa Zadrom niti sa Hrvatskom, dala je sebi za pravo tražiti uklanjanje murala hrvatskom vojniku i spomen-ploče poginulom pripadniku 3. bojne “Pauka” Rajku Lozi.

Perfidno, zlo – onako kako sugerira kumrovačka škola, potegnuo je ovu temu par dana prije obljetnica pada Vukovara i Škabrnje, iskazujući nepoštovanje prema tragediji hrvatskog naroda, misleći tako skupljati jeftine i prljave političke bodove.

Mi se sjećamo kako su ideološki istomišljenici ovih ucjenjivača ostavili krvav trag u Vukovaru, na Ovčari i u Škabrnji, u cijeloj Hrvatskoj.

15 000 ljudi, civila i vojnika, Hrvata.

Okupljeni oko simbola zla, “papirnati Hrvati” iz Crne Gore, Srbije i Bosne, politički eksperimenti, oportunisti, umišljeni NOB-ovci – našli su primjerenim zahtijevati nešto i vjerovati kako će takvo nešto proći bez otpora.

E pa neće.

Za ovaj grad se prolilo previše krvi, a slobodu koju smo dobili ratom, nećemo u miru prepustiti ljudima koji se ni ne osjećaju Hrvatima.

Znamo tko ste, znamo što ste, poznajemo vam namjere – ali vam neće proći.

Postoje granice koje se ne prelaze.

Postoje simboli koji se brane životom.

I neće ih ovoga puta braniti samo Tornado, nego svi Zadrani i svi koji dišu Hrvatski.

Nećemo dopustiti da se trguje našim svetinjama i našim herojima!”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U Galeriju Dom na žalu u Preku uplovit će “Barka mala” Jakova Vučića

Objavljeno

-

By

“Barka mala” treća je ovoljetna izložba u POU Dom na žalu u Preku, a svoj “šareni pogled na svijet” slikama će predstaviti Jakov Vučić.

Arheolog po struci, Jakov Vučić od rane mladosti crta i slika, a javnosti se dosad predstavio na jednoj samostalnoj i jednoj skupnoj izložbi u Zadru.

Rođen je 1974. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Sveučilištu u Zadru završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i arheologije.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je arheologiju. Proteklih trideset godina živi u Zadru, zaposlen je u Arheološkom muzeju Zadar kao kustos srednjovjekovnih zbirki. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Zadar.

Prema mišljenju povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nike Dobrić, “Vedro šarenilo poteklo iz kista Jakova Vučića mami svačiji pogled barem na tren. A to je sve što je i potrebno – samo jedan trenutak pažnje – kako bi njegove platnene figure oživjele…”

Otvorenje izložbe “Barka mala” Jakova Vučića bit će u nedjelju, 14. srpnja u 20.30 sati, a u programu će nastupiti Ženska klapa Lavandiere iz Preka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VOLONTERSKA BURZA / Traže se volonteri za dm millennium jump 2024. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

I ove godine dm Millennium Jump ponovno okuplja ljubitelje skokova u more i pozitivne energije!

Osim što je sinonim za dobru zabavu, projekt ima i humanitarnu notu budući da je dio prikupljenih sredstava namijenjen školi plivanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Ako želiš pomoći u organizaciji, a pritom si vedrog duha i voliš raditi s ljudima, prijavi se za volontiranje!

Za volontere su osigurani majica, piće, ručak i pokloni. Bonus: prilika za upoznavanje novih ljudi i uživanje u jedinstvenom događaju.

Link s detaljima: https://vczd.org/burza-346-volonter_na_dm_millennium_jumpu_2024.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2CN9lX1LnHzj95McHdla2bLzYZhiU1KJYT2LP-ujQM4E_G5prNdtRWoXU_aem_mMPQCHGmfXedfQYF-Bqwpw

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje sunčanih elektrana

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin uručio je danas 33 ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana.  Na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2024. godinu pristiglo je 56 prijava. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 33 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.

Obračajući se nazočnima župan Longin reko je da je Zadarska županija vodeća  u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz  obnovljivih izvora u prvom redu vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

“Već sada proizvodimo više energije nego li je potrebno da budemo samodostatni. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini. Korištenje solarnih panela svakako smanjuje troškove električne energije i smanjuje ovisnost o javnom elektroenergetskom sustavu te pruža neovisnost kod poskupljenja energenata.  Također, smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi, što pomaže u zaštiti okoliša, a sunčane elektrane zahtijevaju minimalno održavanje i imaju dugi vijek trajanja. Nije zanemarivo i to da sunčane elektrane povećavaju vrijednost vaše nekretnine i mogu biti atraktivna značajka za potencijalne kupce. Kada sve to zbrojimo, vi koji ste odlučili ući u solarnu priču radite nešto dobro ne samo za sebe, već i za okoliš.”, rekao je župan Božidar Longin.

Zadarska županija će sufinancirati radove u iznosu od 40% ukupnih prihvatljivih troškova iz dostavljenih računa o izvršenim radovima, ne više od iznosa koje je Povjerenstvo odobrilo po dostavljenim ponudama i prijavi na Javni poziv, a maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu