Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

CRKVA SV. FRANE: Fra Andrija Bilokapić predvodi misu na svetkovinu bezgrešnog začeća BDM

Objavljeno

-

Svetkovina BEZGREŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE, u petak 8. prosinca, bit će svečano slavljena u Crkvi Sv. Frane. Trodnevna priprava, 5., 6. i 7. prosinca, započinjat će u 18,40 krunicom, a u 19 sati bit će sv. misa.

Na samu svetkovinu bit će slavljene svete mise u 7 i u 19 sati, a svetu misu u 19 sati predvodit će i propovijedati Fra Andrija Bilokapić.

Svetkovinom Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije započinje privilegij kojeg su Franjini sljedbenici dobili povodom ovogodišnjeg obilježavanja 800. obljetnice Franjina Božića u Grecciu (prvih živih jaslica). Papa Franjo odobrio je da od svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2023., do blagdana Prikazanja Gospodina u Hramu, 2. veljače 2024., svi vjernici koji dođu u crkve franjevačkih obitelji diljem svijeta te ostajući u molitvi pred jaslicama postavljenim u crkvama, mogu dobiti potpuni oprost pod uobičajenim uvjetima. Isto tako, oni koji su bolesni ili ne mogu fizički sudjelovati mogu jednako primiti plod oprosta, prinoseći svoje patnje Gospodinu ili vršeći neku odobrenu pobožnost.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Oblačno sa sunčanim razdobljima. Za četvrtak najavljeni obilni pljuskovi

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro mjestimice u unutrašnjosti magla. Ponegdje kiša i grmljavina, u prvom dijelu dana uglavnom na Jadranu i u krajevima uz njega, a poslijepodne i u središnjim predjelima. Navečer mjestimice na Jadranu može biti izraženijih pljuskova. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na Jadranu jugo, ponegdje i jako. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C.

U četvrtak promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, a uglavnom su navečer lokalno mogući izraženiji i obilniji pljuskovi s grmljavinom. U Dalmaciji će biti najviše sunčanih razdoblja, a past će i najmanje kiše. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku na udare i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 14, na Jadranu između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te nestabilno. Mjestimična kiša bit će češća u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a posebice su u četvrtak navečer i u noći na petak mogući izraženiji i lokalno obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. U subotu sunčanije uz rijetku oborinu. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku na udare i jak, od petka jugozapadni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno, u petak u postupnom slabljenju i okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode Ninski Stanovi, Žerava i Poljaci

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 16.05.2024. godine  (četvrtak) u vremenu od 08:00h do 14:00h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestima Ninski Stanovi, Žerava, te zaseok Poljaci.  

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Žeravi u ulici Žerava kod kuć. br.42, u Ninskim Stanovima u Ulici Domovinskog rata kod kuć.br. 32B, te u zaseoku Poljaci, kod kuć.br. 22.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Grad Zadar na treningu “Aktivni mladi za aktivnu zajednicu”

Objavljeno

-

By

Tijekom Europskog tjedna mladih u Zadru se održao četverodnevni trening pod nazivom “Aktivni mladi za aktivnu zajednicu”. Događaj je okupio 22 predstavnika jedinica lokalne samouprave, udruga za mlade i neformalnih inicijativa mladih. Na događaju je sudjelovala djelatnica Grada Zadra zajedno s djelatnicom CINAZ-a – udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti.

Cilj treninga bio je upoznati sudionike s mogućnostima koje pruža Erasmus+ program, posebno kroz Aktivnosti sudjelovanja mladih, s ciljem doprinosa istih na razvoj lokalnih zajednica. Trening se usredotočio na teme poput aktivnog sudjelovanja mladih i mehanizama uključivanja mladih u procese donošenja odluka kroz vođene interaktivne sesije koje su obuhvaćale predavanja, prezentacije i razmjenu iskustava. Sudionici su tako upoznati s fazama projektnog ciklusa, od ideje do realizacije, uz fokus na uspostavu kvalitetnih partnerstava i suradnje s ciljem stvaranja održivih projekata.

Uvodni dan bio je posvećen predstavljanju programa i ciljeva te upoznavanju sudionika. Tijekom ovog dana sudionici su raspravljali o mehanizmima aktivnog sudjelovanja mladih i načinima uključivanja u demokratske procese, kao i različitim alatima koji mogu pomoći u izgradnji zajednice. Drugi dan fokusirao se na upoznavanje s Aktivnosti sudjelovanja mladih u okviru Ključne aktivnosti 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince i praktične savjete za prijavu projekata. Treći dan bio je posvećen detaljima u provedbi projekata Aktivnosti sudjelovanja mladih, uključujući praktične aspekte kao što je definiranje i mjerenje učinaka projekta te osiguravanje visokog stupnja uključenosti mladih u svim fazama provedbe projekta. Završni dan bio je rezerviran za raspravu o održivosti projekata, diseminaciji i vidljivosti rezultata.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu