Connect with us

Hrvatska

Obiteljski liječnici: Sustav je potpuno zakazao! Hripavac je dočekan s jednim jedinim punktom u milijunskom gradu

Objavljeno

-

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – KoHOM nezadovoljna je načinom na koji se sustav bori s epidemijom hripavca, ljuti su na i na izjave onih koji kroz medije pozivaju Ministarstvo zdravstva da njihov posao preusmjeri na obiteljske liječnike.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – KoHOM u nevjerici gleda na izjave ravnatelja NZJZ „Andrija Štampar“ Branka Kolarića i voditelja Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZa Bernarda Kaića koji u medijima govore kako „žale“ pacijente koji po zimi čekaju na testiranje na hripavac, umjesto da to rade u ordinacijama obiteljske medicine, odnosno kroz medije pozivaju Ministarstvo zdravstva da njihov posao preusmjeri na obiteljske liječnike?!

Nažalost, i nakon iskustva pandemije COVID-19, kolege novu epidemiju hripavca dočekuju potpuno nespremni, a svoju odgovornost prebacuju na druge. Činjenica je da epidemija hripavca nije počela jučer, već se polako razvija od ljeta i očekivalo se da će se razviti u smjeru koji sada gledamo. Uostalom, na to su i sami javno upozoravali.
Sada, kada se to i dogodilo, sustav javnog zdravstva potpuno je podbacio. Dokaz tome je činjenica da je HZJZ novu epidemiju dočekao s jednim jedinim punktom u milijunskom gradu?! I to punktom koji radi sat i pol dnevno?! Iako godinama znamo kakve posljedice mogu biti zbog nedovoljnog cijepljenja protiv ove iznimno zarazne bolesti, nadležne službe nisu napravile dovoljno da se ljudi educiraju i – cijepe! Istodobno, javnost, kao i škole i vrtići, nisu
dobile upute s jasnim operativnim planom kako bi se priječilo širenje hripavca.

KoHOM-u je neprihvatljivo da bolesni pacijenti čekaju na hladnoći i predlaže da se punktovi organiziraju unutar NZJZ Andrija Štampar. Ondje se mogu otvoriti barem tri punkta. Isto tako, u Gradu Zagrebu Zavod za javno zdravstvo ima čak 11 ispostava higijensko epidemioloških odjela u prostorima domova zdravlja (HEO Susedgrad, Vrabečak 4, HEO Maksimir, Martićeva 63a, HEO Črnomerec, Prilaz baruna Filipovića 11, HEO Dubrava, Grižanska 4, HEO Trešnjevka, Albahrijeva bb, HEO Kruge, HEO Novi Zagreb, Meštrovićev trg 16, HEO Sesvete, Ninska 10, HEO Medveščak, Martićeva 63a, HEO Centar, Runjaninova 4, HEO Pešćenica, Ivanićgradska

38) unutar kojih se bez problema mogu raditi brisovi što bi u potpunosti spriječilo čekanje i gužve, a što je najvažnije olakšalo pacijentima.

S druge strane, činjenica je da su čekaonice obiteljskih liječnika prepune teško bolesnih pacijenata (rak, kovid, gripa, dijabetes, kardiovaskularne bolesti…), školske djece, starijih, trudnica, ali i zdravih koji dolaze zbog administrativnih poslova. Bilo bi preopasno da su svi oni još izloženi potencijalnoj zarazi hripavcem. Nemojmo zaboraviti da su ambulantama obiteljske medicine samo liječnik i medicinska sestra koji dnevno prime između 100 i 150 različitih pacijenata. U 2022. godini, prema službenim podatcima HZZO-a, obiteljski su liječnici obradili gotovo 50 milijuna postupaka što najzornije govori o intenzitetu posla.

Liječnici obiteljske medicine organizirani u KoHOM pozivaju sve dionike u zdravstvu da preuzmu svoju odgovornost posebice kad je riječ o borbi za sprječavanje širenja i kontrolu zaraznih bolesti, a isključivo na dobrobit naših pacijenata.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

S tržišta se povlači popularna Milka čokoladica!

Objavljeno

-

By

S tržišta se povlači Milka Oreo Bar, od 37 grama, zbog mogućeg prisustva malog komada plastike, izvijestili su iz tvrtke Mondelēz International te napomenuli da nijedan drugi proizvod te kompanije niti bilo koji drugi proizvod Milka i Oreo brenda nisu pogođeni ovim slučajem.

Riječ je o proizvodu Milka Oreo Bar, od 37 grama, s rokom upotrebe 18. kolovoza 2024., i LOT brojem OSK0934652 utisnutim na ambalaži.

Tvrtka poziva sve potrošače koji su kupili taj proizvod na hrvatskom tržištu da ga ne konzumiraju, već da se uz priloženi račun jave trgovini gdje je proizvod kupljen radi povrata novca.

Povlačenje određene količine Milka Oreo Bar je mjera predostrožnosti tvrtke budući da su sigurnost potrošača i kvaliteta proizvoda njen najviši prioritet, stoji u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NAJNOVIJI PODACI: Pogledajte koliko je porastao hrvatski BDP

Objavljeno

-

By

Emilian Robert Vicol from Pixabay

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju realno porastao 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To je brži rast nego u trećem lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 2,8 posto.

Rast u posljednjem lanjskom kvartalu je najbrži rast od trećeg tromjesečja 2022. godine, a ujedno već 12. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo 4,3 posto na godišnjoj razini, a 1,3 posto na kvartalnoj razini.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od danas nove cijene goriva. Benzin najviše poskupio

Objavljeno

-

By

Jučer je održana telefonska sjednica vlade na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14-dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom od 0,1245 EUR/l za dizelsko i benzinsko gorivo te 0,0781 EUR/l za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 EUR/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,3716 EUR/kg za velike spremnike.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14-dnevno razdoblje.

Nove cijene iznosit će:

1,49 EUR/l za benzinsko gorivo (povećanje 0,04 EUR/l)

1,49 EUR/l za dizelsko gorivo (povećanje 0,01 EUR/l)
0,96 EUR/l za plavi dizel (povećanje 0,02 EUR/l)
1,20 EUR/kg UNP za spremnike (povećanje 0,02 EUR/kg)

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu