Connect with us

Hrvatska

Policija poslala važno upozorenje: Ako dobijete ovakav poziv, pripazite – u pitanju je prevara

Objavljeno

-

Policijska uprava zagrebačka upozorila je građane na prevaru u kojoj se osobe lažno predstavljaju i navode da će na kućnoj adresi provjeriti valjanost novčanica.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjakom i 40-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prijevara“ na štetu 89-godišnjaka.

Sumnja se da su osumnjičeni muškarci 20. studenoga 2023. godine u jutarnjim satima, s ciljem da za sebe ili drugoga pribave protupravnu imovinsku korist u prethodnom zajedničkom dogovoru, pribavili broj telefona oštećenog muškarca te stupili s njim u kontakt. Lažno su mu se predstavili kao policijski službenici i na taj ga način doveli u zabludu te su mu naveli da provode istragu protiv zaposlenica banke zbog krivotvorenih novčanica.

Nadalje, kada su saznali da oštećeni muškarac kod sebe i u banci ima novaca, uputili su ga da podigne sav novac kako ne bi propao. Kasnije tog dana su ponovno s njim stupili u kontakt kako bi provjerili je li podigao novac s računa, na što im je 89-godišnjak rekao da novac može podići za tri dana da bi mu tada osumnjičeni rekli da će oni doći na njegovu kućnu adresu kad novac podigne s namjerom provjere novčanica.

U četvrtak, 23. studenoga 2023. godine, u zajedničkom dogovoru su ponovno stupili u kontakt s oštećenim, potom su došli do njegovog stana na Medveščaku da bi, nakon što im je otvorio vrata, osumnjičeni 58-godišnjak iz ruku uzeo novac i zajedno s drugo osumnjičenim muškarcem se udaljio.

Policijski službenici brzom su reakcijom u neposrednoj blizini mjesta događaja uočili osumnjičene muškarce, uhitili ih i doveli u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Kako provjeriti imate li autentičnu novčanicu kune?

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je upute uz koje možete provjeriti imate li pravu ili lažnu novčanicu, a naglašavaju da je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja.

Autentičnost novčanica provjerava se pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i titranju novčanica.

Evo na što sve morate obratiti pažnju:

OSJETI! Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Obilježja su pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koje ima običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ! Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

ZAKRENI! Laganim zakretanjem novčanice provjerava se izmjena motiva u hologramu/kinegramu i elementi otisnuti prelijevajućom bojom.

PROVJERI! Uključuje detaljnu provjeru zaštitnih elemenata uz uporabu pomagala (ultraljubičasta svjetiljka, povećala, infracrvena kamera i dr.).

Ako niste sigurni, usporedite sumnjivu novčanicu s novčanicom istog apoena za koju znate da je autentična.

Ako ste i nakon svih ovih provjera u nedoumici, HNB savjetuje da se obratite zaposlenicima banke ili financijske institucije koji će dalje porvjeriti novčanicu.

 

Hrvatska

S tržišta se povlači Donat Mg zbog promjena organoleptičkih svojstava

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

S tržišta se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna voda Donat Mg, 1L koju proizvodi slovenski Atlantic Droga Kolinska, zbog promjena organoleptičkih svojstava okusa i mirisa, izvijestio je u petak Državni inspektorat RH.

Riječ je o mineralnoj vodi Donat Mg, 1 L, s oznakom 14. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 14. 11. 2024.) i Donat Mg, 1 L, s oznakom 15. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 15. 11. 2024.,). Distributer je zagrebački Atlantic trade.

Proizvođač ističe da proizvod nije štetan za zdravlje,  ali su preventivno odlučili povući cijelu seriju proizvoda s tržišta.

Potrošači koji su kupili proizvod mogu ga vratiti na prodajno mjesto, gdje će dobiti povrat novca ili dogovoriti zamjenu proizvoda, navodi se u priopćenju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Najveća prosječna hrvatska plaća je u Zagrebu, a evo gdje je najmanja

Objavljeno

-

By

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, za po 17,1 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 12,3 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je da je najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1 380 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1043 eura, prenosi Novi list.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za 18,5 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 13,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. bila je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1982 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1383 eura.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

LJETNO RAČUNANJE VREMENA / Evo kad se pomiču kazaljke na satu…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem ožujka. U noći sa subote, 30. ožujka, na nedjelju, 31. ožujka, kazaljka će se pomaknuti s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro. To znači da navečer ostaje svijetla dulje.

Za pomicanje kazaljke sata zaslužan je novozelandski entomolog George Vernon Hudson.

Naime, on je na temelju svojih istraživanja o prilagodbi životu u različitim uvjetima došao do zaključka kako čovjeku više odgovara život danju nego noću, piše Fenix Magazin.

Zbog toga je 1895. godine predložio da se kazaljke na satu pomaknu dva sata unaprijed kako bi se tijekom ljeta iskoristilo više danjeg svjetla nego u popodnevnim satima.

Praksu pomicanja sata uveli Nijemci

Prvi put su praksu pomicanja sata uveli Nijemci 1916. godine, a zatim su im se pridružile Velika Britanija i SAD.

Hrvatska je započela s ljetnim računanjem vremena 1983. Trenutačno većina zemalja u Europi i gotovo cijela Sjeverna Amerika pomiču kazaljke na satu dva puta godišnje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu