Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SVEČANA VEČERNJA UOČI SV. KRŠEVANA / Nadbiskup Zgrablić: “Bog nas poučava kako da ga molimo i slavimo, da bi, otkrivajući njega, postali bolji”

Objavljeno

-

Svečanu Večernju na uočnicu blagdana sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra, u četvrtak, 23. studenog, u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

„Molimo da nam zagovor i primjer sv. Krševana bude pomoć da nikad ne podlegnemo nikakvim laskavim ponudama ovoga svijeta koje nas udaljuju od ljubavi Božje“, potaknuo je mons. Zgrablić, podsjetivši da je sv. Krševan, rimski plemić iz 3./4. st., odbio ponuđeni visoki carski položaj u zamjenu za odricanje od Krista.

„Budući da se nije htio odreći Krista, umro je mučeničkom smrću. Zbog odlučne vjere, bezuvjetnog predanja i prianjanja uz Krista, vjerujući u njegovo zajedništvo s Bogom, štovanje sv. Krševana proširilo se po cijelom svijetu. Važnost njegovog štovanja najbolje pokazuje spomen njegovog imena uz sv. Stošiju i druge ranokršćanske mučenike u Rimskom kanonu mise, koji se niz stoljeća molio u svakoj misi“, istaknuo je nadbiskup.

Na putu utjecanja zagovoru sv. Krševana „krijepi nas i prati molitva Crkve, molitva psalama“, rekao je predvoditelj slavlja.

U Himnu posvećenom sv. Krševanu pjeva se o njegovim vrlinama: „Krševan hrabro izdrža sve patnje i krv je za to prolio, sad vječna dobra uživa. Sve čari svijeta zamamnog, sve prijevare zavodljive i rane ljute nadvlada, pun vjere on je odbio“.

Na svečanoj Večernjoj pjevani su Psalmi te je nadbiskup govorio o značenju psalama čiji je sadržaj razlog naše radosti i nade. „U psalmima slavimo Boga na način kako nas je sâm Bog poučio, jer psalmi su nadahnuti Božjim duhom. U psalmima molimo Boga sâmim Božjim riječima“, naglasio je nadbiskup, podsjetivši na misao sv. Augustina: „Bog nas ne poučava kako da ga molimo, slavimo i hvalimo, da bi on od toga nešto imao, nego da mi, otkrivajući njega, postajemo bolji“.

„Mi se možemo mijenjati i postajati bolji time da Boga sve dublje upoznajemo i njemu se približavamo. Što budemo više Boga poznavali, više ga možemo ljubiti, jer ćemo uvijek iznova proživljavati kako je vječna ljubav njegova. Bog nam iz ljubavi ništa ne uskraćuje, nego nam i svoga Sina za nas predaje. U kušnjama i trpljenju Bog nam je osigurao pobjedu u Kristu, onome koji nas uzljubi“, poručio je nadbiskup. Tada vjernici s psalmistom mogu zahvalno klicati što je Bog postao naš Spasitelj, s Marijom ‘Veliča duša moja Gospodina, što pogleda na neznatnost službenice svoje’ i s drugima dijeliti radost Božje ljubavi, rekao je nadbiskup.

„Otkrivajući Božje lice i njegov plan s nama, moleći psalme, više ćemo shvaćati naš smisao života. Moleći psalme, ulazit ćemo sve više u Božju dubinu i po milosti koju po molitvi primamo, u nama će se ostvarivati otajstvo Božjeg spasenja. Psalmi su molitveno srce Svetog Pisma. U njima pijemo božanski život na čistom izvoru.

U psalmima riječ Božja postaje naša molitva i kao takva, pred Bogom je zasigurno uslišana. Psalmi su molitva, a u isto vrijeme i trajna, naša istinska škola molitve. Onaj koji moli psalme uči se ispravno moliti, tj. s Bogom živjeti i s Bogom komunicirati. Prepuštajući se u mislima Bogu nadahnutim psalmima, osluškujemo Duha Svetoga koji je njihov nadahnitelj i autor. Ispunjavamo se Duhom Božjim, čijom je snagom sv. Krševan ušao u vječnu radost s Bogom“, poručio je nadbiskup Zgrablić, zaključivši: „Utječemo se sv. Krševanu kako bismo i mi na putu vjere bezuvjetno slijedili Krista, sve do vječne blizine sa sv. Krševanom i svima koji su Krista slijedili na putu života“.

I. G.

Foto: I. Grbić

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Đir Zadrom sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Bibinje u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog izvanrednih radova na vodoopskrbnom sustavu u mjestu Bibinje, dana 22.02.2024. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00h pa do 14:00h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima cijelom mjestu.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Taline, kod kuć.br. 4 A.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ VODOVODA: Voda u potpunosti zdravstveno ispravna, prokuhavanje više nije potrebno!

Objavljeno

-

By

Obavještavaju se potrošači da je analizom uzoraka vode od strane Vodovoda d.o.o. Zadar utvrđeno da je voda u potpunosti zdravstveno ispravnate nema više znakova zamućenosti,  stoga obavijest od 13. veljače 2024. godine prestaje važiti, priopćeno je iz zadarskog Vodovoda.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu