Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) DANI FRANCUSKOG JEZIKA I KULTURE NA SVEUČILIŠTU U ZADRU / Tajne velikih majstora: iz nekoliko fotografija Pariza moguće je saznati o kakvom se gradu radi

Objavljeno

-

Dani francuskog jezika i kulture koje tradicionalno organizira Prokultura – opservatorij kulturnih politika iz Splita, ove godine održavaju se u tri grada, Splitu, Omišu i Zadru. U suradnji s Odjelom za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru, sinoć je u Svečanoj dvorani organizirano predavanje o ulozi opservatorija kulturnih politika u lokalnome razvoju dr. sc. Nansi Ivanišević te je otvorena izložba fotografija „Pariz u objektivu Ive Pervana“.

Inicijativa o obilježavanju 30. godišnjice ove manifestacije u Zadru došla je spontano kroz susrete protagonista frankofonske scene u Splitu i Zadru, kako bi se ova dva grada povezala i predstavila jedan drugome. U okviru Dana tako će u Kući jezika i kulture Peristil u Splitu danas biti prikazan skeč kazališne grupe Francofolie Sveučilišta u Zadru „Jean Tardieu – Eugene Ionesco“.

– Drago nam je što tim programom izlazimo iz okvira sveučilišta i grada, kao i što imamo priliku ugostiti doktoricu Ivanišević, nekadašnju ministricu znanosti i obrazovanja te naravno gospodina Pervana, čije su fotografije najbolji ambasadori naše zemlje u svijetu. Objavio je 35 knjiga, sudjelovao radovima u preko 100, priredio brojne izložbe a plakati s njegovom radovima dva puta osvojili prestižnu Red Dot nagradu, predstavila je goste pročelnica Odjela za francuske i frankofonske studije izv. prof. dr. sc. Barbara Vodanović.

Ivanišević je podsjetila kako je sve krenulo prije 30 godina organizacijom prve Večeri šansone, na kojoj je nastupio Vice Vukov, a kasnije su ugostili brojne francuske šansonjere, Terezu Kesoviju, Arsena Dedića, Ibricu Jusića, Gibonnija, Tedija Spalata… U svom izlaganju iznijela je svoja razmišljanja o kulturnim politikama (baštinom i umjetnošću), koje su u suradnji s politikama obrazovanja i turizma dugoročni su preduvjet očuvanja identiteta, demokracije, poštivanja različitosti, gospodarskog razvoja i međunarodne afirmacije Hrvatske.

Sama izložba koja je ovom prilikom postavljena nastala je za jednog zajedničkog boravka u Parizu, a kao glavni cilj Pervan je postavio da gledatelj već na osnovu nekoliko fotografija steče dojam o kakvom se gradu radi.

– Prezentacija nekog grada fotografijom nosi veliku odgovornost, kako bi onima koji nikada nisu bili u njemu, niti se razumiju u fotografiju, pogodile u dušu. Veseli me svaki dolazak u Zadar je i ovo grad fotografije, ne samo hrvatske nego svjetske. Fotografija je nakon velikog tehnološkog napretka u zadnjih petnaestak godina postala najmoćnije sredstvo komunikacije na planetu, nakon što su to vjekovima bili slikovno pismo i pismo. Nažalost, na ovim prostorima se to često ne shvaća, rekao je Pervan.

Uz profesore i studente Odjela za francuske i frankofonske studije otvaranju izložbe nazočili su prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Anita Pavić-Pintarić te zadarski arhitekt i Vitez reda umjetnosti i književnosti francuskog Ministarstva kulture Nikola Bašić. Program Dana francuskog jezika u Splitu i Omišu nastavljaju se događanjima u Splitu i Omišu predavanjima, predstavama, koncertima i edukativnom projekcijom filma.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva od milijun eura za 20 radnih mjesta!

Objavljeno

-

By

Danas, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren”, napominju iz Općine”.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Ogranak iz Tomislavgrada gostuje u Zadru 

Objavljeno

-

By

U utorak 27. veljače u Ogranku Matice hrvatske u Zadru gostuje Ogranak iz Tomislavgrada. S početkom u 18:00 predstavit će se zbirka izabranih pjesama Mije Tokića: “Breme te tvoje nosi”.

Sudjeluju: Mate Kelava, predsjednik Ogranka u Tomislavgradu, prof. dr. Ivica Musić, dr. sc. Šimun Musa, prof. emeritus, Tomislav Majić, dipl. ing., Mate Kovačević, prof., te Mijo Tokić, prof, autor.

Kroz program će voditi: Mateja Rožanković Dilber.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Pjevački ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu