Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA VIŠE NEMA NIŠTA S TIME / Po iskaznicu za osobe s invaliditetom od sada u AKD!

Objavljeno

-

Novim  Zakonom o povlasticama u prometu  izdavanje parkirališnih karata za osoba s invaliditetom (OSI iskaznice) više nije u nadležnosti županija.  Izdavatelj OSI iskaznica koje uključuju i parkirališne karte temeljem javne ovlasti iz Zakona o povlasticama u prometu od sada je Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD).

OSI iskaznice obuhvaćaju  Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom, Europske iskaznica za osobe s invaliditetom i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.

Prvo izdavanje OSI iskaznica AKD će provesti po službenoj dužnosti, odnosno, bez podnošenja zahtjeva od strane korisnika. Ovaj postupak će se provesti nakon uspostave informacijskog sustava povlastica u prometu, a najkasnije do 15. svibnja 2024. godine.

Automatizirani sustav provjeravat će podatke o invaliditetu u Registru osoba s invaliditetom (ROI) prema kriterijima iz Zakona o povlasticama u prometu.


Budući da se izdavanje isprava temelji na podacima iz ROI, korisnicima se preporučuje u navedenom Registru provjeriti svoj status i postotak tjelesnog oštećenja. Ukoliko podatci nisu ispravni dokumentaciju za upis podataka u ROI, osobe s invaliditetom mogu dostaviti na adresu elektroničke pošte: invaliditet@hzjz.hr . 

Osobe koje ostvaruju pravo na OSI iskaznice, iskaznice će biti dostavljene na njihovu adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.


U prijelaznom razdoblju, šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona, a do izdavanja OSI iskaznica, prava se mogu ostvarivati sljedećim ispravama:

Parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom;

Rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o oslobađanju od plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta;

Potvrdom / smart karticom koje je do stupanja na snagu ovoga Zakona izdalo trgovačko društvo Hrvatske autoceste d. o. o.;

Iskaznicom za pomorski prijevoz osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Postupci izdavanja Parkirališne karte za osobe s invaliditetom (Znak pristupačnosti za osobe s invaliditetom) koji su započeti prije stupanja na snagu Zakona o povlasticama dovršit će se primjenom odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Znači, uvođenjem jedinstvenog sustava sve osobe s invaliditetom moći će na jednom mjestu ostvariti sva svoja prava koja se temelje na podatcima koji su u Registru osoba s invaliditetom, zato se pozivaju da provjere svoj status i postotak oštećenja.

Postojeće parkirališne karte vrijede i dalje, odnosno u narednih šest mjeseci, a nakon toga korisnici mogu očekivati da će nove Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom dobiti na kućnu adresu.

Sve informacije vezane uz izdavanje OSI iskaznica dostupne su na mrežnoj stranici AKD-a https://mosi.akd.hr/ .

Više informacija na:

MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

https://mmpi.gov.hr/promet/cestovni-promet-124/povlastice-u-prometu-obavijest-za-osobe-s-invaliditetom/20602

Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. 

https://mosi.akd.hr/

Info telefon Ministarstva mora, prometa i infrastrukture 01 6169 445, svakim radnim danom od 13.00 do 14.00 sati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva od milijun eura za 20 radnih mjesta!

Objavljeno

-

By

Danas, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren”, napominju iz Općine”.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Ogranak iz Tomislavgrada gostuje u Zadru 

Objavljeno

-

By

U utorak 27. veljače u Ogranku Matice hrvatske u Zadru gostuje Ogranak iz Tomislavgrada. S početkom u 18:00 predstavit će se zbirka izabranih pjesama Mije Tokića: “Breme te tvoje nosi”.

Sudjeluju: Mate Kelava, predsjednik Ogranka u Tomislavgradu, prof. dr. Ivica Musić, dr. sc. Šimun Musa, prof. emeritus, Tomislav Majić, dipl. ing., Mate Kovačević, prof., te Mijo Tokić, prof, autor.

Kroz program će voditi: Mateja Rožanković Dilber.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Pjevački ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu