Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA / Znanstveni skup rasvijetlit će prošlost i dati smjer za budućnost Općine Sv. Filip i Jakov

Objavljeno

-

Sveučilište u Zadru i Općina Sveti Filip i Jakov danas i sutra organiziraju znanstveni skup „Općina Sveti Filip i Jakov u sjeni povijesnog Rogova“, na kojemu će se obraditi različite teme vezane uz prostor općine, od povijesti, istraživanja arheoloških ostataka, jezičnih posebnosti, geoprostornom značaju, do jezika, mitologije i svega onoga što čini identitet ovog prostora.

Na otvaranju u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić istaknuo je kako su ovakvi znanstveni skupovi svojevrsni festivali znanosti, jer ovakav format pruža i znanstvenicima i onima koji to nisu mogućnost da predstave preliminarne rezultate ili dovršena znanstvena istraživanja.

– Prostor općine Sv. Filip i Jakov je uistinu zanimljiv s obzirom na njegovo otočno područje, uzobalje i zaobalje, koji tvore jedan kontrapunkt. On je u prošlosti doprinosio komplementarnosti i sinergiji svih onih svih onih zajednica koji su taj prostor povremeno, a zatim i trajno nastanjivali. Nadam se da će izlaganja rezultati znanstvenom monografijom, jednom u nizu monografija kojima Sveučilište poput kamenčića u mozaiku postupno uobličava ne samo prostor zadarske regije, već i šire, jer nastupa na principu universitas, koje s jedne strane označava zajednicu profesora i studenata, ali i univerzalnost u smislu otvorenosti prema svima, istaknuo je rektor Faričić.

Kao primjer prostorne posebnosti istaknuo je i otočić Galešnjak, koji je prošlih godina postao turistički prepoznatljiv po svom obličju u obliku srca.

– Skup je multidisciplinaran jer je okupio znanstvenike i one koji nemaju znanstvene puteve u promišljanju važnosti prirodne baštine, prostornih, društvenih i gospodarskih resursa, ali i onog što se zasniva na umjetničkom izričaju koji je imao nadahnuće iz svakidašnjice i posebnosti tog prostora. Sveučilište i ovim susretom dokazuje da je posvećeno znanosti, njegovanju najviših vrijednosti i osobe transferu znanja i tehnologije, kako bi svoje znanje prenosilo mlađim naraštajima, studentima, ali i svim različitim sudionicima u svakidašnjem životu ili onima koji planiraju razvoj tog prostora, zaključio je rektor Faričić.

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić prisjetio se prve veće suradnje sa Sveučilištem oko istraživanja podmorskog lokaliteta Ričul, na kojemu je pronađena, vjeruje se, najstarija koštica masline na svijetu, datirana na razdoblje prije 3.500 godina.

– Mi smo mlada općina, poput mnogih drugih stvorena 1993. godine i nemamo prepoznatljivu povijest poput okolnih gradova. Naša je želja definirati prostor ne samo infrastrukturom, nego i ljudima i našoj ukorijenjenosti u povijesti, kako bismo žiteljima pokazali da možemo biti zajednica koja ima svoju glavu i rep, rekao je Pelicarić.

Predsjednik Organizacijskog odbora skupa prof. dr. sc. dr.h.c. Ante Uglešić rekao je kako je Sveučilište u Zadru pri svom ponovnom osnutku odlučilo pokušati dati „osobnu kartu“ svih onih najznačajnijih naselja, prostora koji gravitiraju Zadru. U velikom dijelu u tome se uspjelo i već do sada niz općina organizirao  je skupove, koji su na kraju ukoričeni u zbornicima.

– Zašto naslov „U sjeni povijesnog Rogova“. Zato jer je Sv. Filip i Jakov ponikao iz tog važnog povijesnog prostora, koji je bio strateški važan zbog kontrole plovidbenog puta kroz Pašmanski kanal.  Otkrili smo različite stvari koje ranije nisu bile poznate, mnogi će do nekih spoznaja prvi put doći u zborniku, rekao je Uglešić.

Nakon nastupa klape Anima Maris izlagači su podijeljeni po sekcijama u kojima su se obrađivale teme o glagoljici, školstvu, zdravstvu, arheološkim istraživanjima, numizmatičkim nalazima, folklornom nasljeđu, tradicijskoj kulturi, sakralnim građevinama, klimatskim karakteristikama, novijim povijesnim događanjima, demografiji, poljoprivredi itd. Zatvaranje skupa predviđeno je sutra  obilaskom ostataka Rogovskog dvora i uprizorenjem djela glagoljske madrikule Bratovštine sv. Mihovila iz Svetog Filipa i Jakova.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

DV LATICA: Obilježavanje Nacionalnog dana edukacijskih rehabilitatora

Objavljeno

-

By

Na Nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora, Dječji vrtić Latica u Zadru je bio domaćin kolegicama iz Pule, Dječjeg vrtića Titti i Dječjeg vrtića Silvestro. Ova suradnja proizašla je iz zajedničkog rada s istom ciljnom skupinom djece – djecom s teškoćama u razvoju, koja su integrirana u redovni program dječjih vrtića. Cilj posjete bio je promicanje razmjene profesionalnih iskustava i ideja o inkluzivnim pristupima u radu s djecom s teškoćama.

Tijekom posjete, djelatnice DV Titti i DV Silvestro provele su dan u obilasku Dječjeg vrtića Latica, upoznavajući se s radnicima i programima koje vrtić nudi svojim korisnicima. Razmijenile su međusobna iskustva, pružile savjete te stekle uvide u različite oblike rada s djecom s teškoćama. Ova stručna posjeta predstavlja pozitivan primjer suradnje koji je obogaćen novim idejama i planovima za oba vrtića.

Dječji vrtić Latica, koji djeluje od 1991. godine, neprestano promiče važnost inkluzije na svim razinama. Kroz svoje programe, uključujući posebne programe za djecu s različitim teškoćama, vrtić aktivno radi na osiguravanju podrške djetetu, poticanju cjelokupnog razvoja djeteta i afirmaciji u lokalnoj zajednici.

Tri su glavna programa kojima se potiče i provodi inkluzija u Dječjem vrtiću Latica: posebni programi za djecu s poremećajima iz spektra autizma, višestrukim teškoćama u razvoju, sniženim intelektualnim sposobnostima i poremećajima govorno-glasovne komunikacije; inkluzivni edukacijsko-rehabilitacijski program podrške djeci, roditeljima i odgajateljima vrtića Zadarske županije; te redovni (inkluzivni) program.

Osim pružanja stručne podrške odgajateljima vrtića Zadarske županije pri inkluziji djece s teškoćama, Dječji vrtić Latica aktivno sudjeluje u lokalnoj zajednici kroz različite aktivnosti poput postavljanja komunikacijskih ploča, sudjelovanja na društvenim manifestacijama te kao projektni partneri u EU projektu Inclusive Play, u sklopu kojeg su uređena tri inkluzivna igrališta u gradu Zadru.

Posjet kolegica iz DV Titti i DV Silvestro iz Pule Dječjem vrtiću Latica donio je nove uvide, ideje i motivaciju za daljnji rad s djecom s teškoćama u razvoju. DV Titti nudi vrtićku i trosatnu inkluzivnu skupinu te program senzorne integracije, dok DV Silvestro ima vrtićku i jasličku inkluzivnu skupinu. Ovaj oblik suradnje i razmjene iskustava predstavlja važan korak prema unapređenju pristupa i kvalitete rada s djecom s teškoćama u razvoju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Biogradskoj bolnici 2,6 milijuna eura bespovratnih sredstava za projekt zdravstvenog turizma 

Objavljeno

-

By

Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu na Moru zasjat će u novom sjaju zahvaljujući sredstvima iz EU fondova. Naime, bolnici je odobreno financiranje projekta „Poboljšanje kvalitete postojećih i uvođenja novih usluga u zdravstvenom turizmu“ vrijednog 3.326.735,96 eura, od čega 2.623.829,72 eura bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Biogradska bolnica sredstva iz NPOO-a osigurala je kroz javni poziv Ministarstva turizma i sporta „Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti“.  Kroz ovaj projekt bolnica, uz ostalo, dobit će 40 ležajeva koja će biti namjenski orijentirana na zdravstveni turizam.

Kroz provedbu projekta uložit će se u rekonstrukciju i adaptaciju najstarijeg dijela bolničke zgrade s novim vanjskim ulazom, recepcijom, restoranom i cafe barom te novim dizalom.

„U podrumu će se izvršiti rekonstrukcija i adaptacija postojećeg tunela od glavne zgrade do zgrade fizikalne terapije. Predviđena su dva sustava obnovljenih izvora energije te će se instalirati fotonaponska elektrana i dizalice topline zrak-voda. Sve zajedno će biti 20 smještajnih jedinica, potpuno opremljenih soba za potrebe zdravstvenog turizma sa novim informatičko-komunikacijskim rješenjima“, zadovoljno je ustvrdio ravnatelj bolnice Mate Kutleša te dodao da će se kroz projekt urediti i hortikultura u krugu bolničke zgrade, uređenje pločnika, pješački trg, parkovne površine i drugi sadržaji.

„Grad smo koji živi od turizma. Često nam tepaju da smo savršen grad za obiteljski turizam. Svima nama je već neko vrijeme jasno da se ne smijemo bazirati na sunce i more. Drago mi je da grad u suradnji sa Specijalnom bolnicom za ortopediju ostvario ovaj hvalevrijedan projekt koji uključuje poboljšanje, ali i uvođenje novih usluga u zdravstvenom turizmu“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Knez uz napomenu da ovaj projekt neće samo poboljšati turističku ponudu, već će građanima Biograda na Moru omogućiti poboljšanje kvalitete života i zdravlja.

„Kao osnivač Specijalne bolnice za ortopediju podržavamo njezin iskorak u smjeru zdravstvenog turizma te smo iznimno ponosni što su se uspješno prijavili za bespovratna sredstva iz NPOO-a. Ovo će biti još jedan u nizu projekata u zdravstvu na području Zadarske županije koji su u najvećoj mjeri financirani iz europskih fondova, poput Dnevnih bolnica OB Zadar i energetske obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan. Pred nama su još veće prilike u novoj financijskoj omotnici te sam uvjeren da ćemo u sinergiji s našim gradovima i općinama te kroz nastavak vrlo kvalitetne suradnje s Vladom RH, uspješno povući sva sredstva koja su nam na raspolaganju“, poručio je tom prigodom župan Božidar Longin.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE IZ MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE: Ukinuta zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

By

Europska komisija je na temelju informacija o provedbi mjera dostavljenih od strane Ministarstva poljoprivrede i epidemioloških pokazatelja uklonila zaraženu zonu u Zadarskoj županiji iz Dijela A Priloga II. Provedbenoj uredbi (EU) 2023/594.

Ministarstvo poljoprivrede je u skladu s time donijelo rješenje kojim se zaražena zona u Zadarskoj županiji briše iz popisa područja određenih kao zone ograničenja ili zaražene zone zbog izbijanja afričke svinjske kuge.

Ovime je još jednom dokazano kako se učinkovitom provedbom mjera kontrole i svih drugih mjera propisanih Naredbom o mjerama kontrole afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uspješno može zaustaviti daljnje širenje ove bolesti i time smanjiti negativne posljedice koje ova bolest izaziva.

Pozivamo sve lovce i subjekte koji drže svinje kao i širu javnost da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera, a posebno mjera biosigurnosti te da prijavljuju veterinarima svaku sumnju ili pronađenu uginulu divlju svinju.
 
Provedbena uredba (EU) 2024/808 оd 29. veljače 2024. o izmjeni priloga I. i II. Provedbenoj uredbi (EU) 2023/594 o utvrđivanju posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge objavljena je 1. ožujka 2024. godine, a stupa na snagu 2. ožujka 2024. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu