Connect with us

Tech

Jeste li pripremili vaš automobil za jesensko vrijeme? Ovi trikovi mogu vam uštedjeti novac

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Novo godišnje doba donosi niz novih problema za vlasnike automobila. Doduše, zbog visokih temperatura jesen nam ove godine malo kasni, ali to ne znači da ne može stvoriti nelagodu vlasnicima automobila.

No nema razloga za brigu jer postoji niz savjeta kako bi vaš automobil radio glatko i biste uštedjeli novac, piše portal GoCarCredit.

Lišće otpalo s drveća može djelovati jako slikovito, ali može i biti pogubno za vaš automobil ako ga ne očistite dovoljno brzo. Stoga obavezno poduzmite sljedeće korake kako biste bili sigurni, a i izbjegli novčane kazne:

1. Uklonite mokro lišće sa svog automobila

Možda ste čuli za štetu koju ptičji izmet može napraviti laku automobila, ali mokro lišće također može uzrokovati vezivanje kiselog soka drveća za površinu automobila, oštećujući završnu boju i uzrokujući mrlje na prozorima.

Moguće je očistiti male mrlje koje se pojavljuju nježnim trljanjem destiliranog octa na zahvaćeno područje. Međutim, ako je mokro lišće ostavljaju predugo, korekcija boje često je jedini način da se popravi šteta, a to je dodatni trošak koji se lako može izbjeći.

Kontinuirano izlaganje mokrom lišću može čak dovesti do hrđe.

2. Uklonite lišće s vjetrobranskog stakla

Vožnja s preprekama na vjetrobranskom staklu predstavlja kršenje zakona. Zato obavezno odvojite vrijeme da očistite lišće s vjetrobranskog stakla kako biste bili sigurni da vozite sigurno i uštedjeli.

3. Redovito otvarajte poklopac motora kako biste očistili lišće

Redovito otvaranje poklopca motora kako biste očistili lišće nevjerojatno je važno kako biste bili sigurni dok vozite. Lišće se često može zaglaviti u mnoga područja vašeg vozila. Ako začepe radijator, to može dovesti do problema s pregrijavanjem jer ventilatori vuku zrak i lišće do hladnjaka.

Svakako redovito provjeravajte donju rešetku i hladnjak kako biste uklonili ostatke lišća. Ignoriranjem lišća na tim dijelovima može rezultirati pregrijavanjem motora ili oštećenjem hladnjaka. Ako su dijelovi lišća zapeli iza rešetke i izvan dohvata, svakako ih odnesite profesionalcu na čišćenje.

Također, toplina motora suši lišće, što može djelovati kao potpaljivač požara. Oštećenje od električnog požara također može biti vrlo skupo za popravak s popravcima često većim od 1.000 eura.

4. Provjerite filter zraka

Još jedno mjesto na kojem se lišće može zaglaviti je filter zraka. Začepljeni filteri mogu smanjiti dovod zraka i uzrokovati loš rad motora kada neizgoreno gorivo rezultira nakupljanjem čađavih ostataka na svjećicama. Kada prljavština uđe u motor, može uzrokovati oštećenje niza drugih unutarnjih komponenti, a sve to može postati skupo.

Filtere zraka koji su bili prljavi ili začepljeni dugo vremena trebat će zamijeniti, što će i koštati.

5. Zaustavljanje kondenzacije na vjetrobranskom staklu

Kako dolazi hladnije vrijeme, pojavljuju se poznati prizori kondenzacije na vjetrobranskom staklu i prozorima. To može biti izazovno kada ste u žurbi i morate čekati prije nego što se vaše vjetrobransko staklo u potpunosti odmagli. Kako smo ranije naveli, vjetrobranska stakla moraju biti čista i vidljiva.

Odvojite vrijeme i preusmjerite ventilaciju u automobilu na vjetrobransko staklo ili investirajte u vreću za odmagljivanje automobila koja brzo čisti prozore.

6. Provjerite žarulje u automobilu

Maglovito vrijeme, kiša i tamnije noći znače da je vidljivost na cesti smanjena. Provjerite jesu li žarulje u automobilu u ispravnom stanju prije nego što krenete na putovanje. Ovo nije važno samo za vašu vlastitu sigurnost, već i za sigurnost ostalih sudionika u prometu.

 

Tech

Isključite ovaj mali kućni aparat preko noći i račun za struju će se prepoloviti

Objavljeno

-

By

Unsplash/Alex Gagareen

Kad je riječ o plaćanju računa, onaj za struju uvijek je najveći i najzabrinjavajući, a mnogi tvrde da ih uvijek iznenadi cifra koju vide na računu. No, mnogi isto tako tvrde da ako imate enormnu potrošnju, možete ostvariti i velike uštede struje. Na razne načine.

Kada razmišljate o stvarima koje troše puno električne energije u vašem domaćinstvu, vjerojatno vam ne pada na pamet ruter za povezivanje na internet. Ali ako ga ostavite uključenog cijeli dan, trošit će znatno više električne energije, piše Krstarica.

Stoga bi trebali obratiti pažnju na energetsku efikasnost rutera pre nego što ga kupite i pobrinite se da ima najmanju moguću potrošnju energije kada je uključen i u stand-by modu, prenosi City Magazine.

Njemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se ruter ne može isključiti jer koristi i telefonsku liniju. Ako je to slučaj, savjet je da nabavite ruter koji ima mogućnost barem isključivanja Wi-Fi-ja kada nije u upotrebi.

Ruter za internet ne troši više struje od frižidera ili drugih uređaja, ali opet bi bilo poželjno isključiti ga kada nije u upotrebi.

 
Nastavi čitati

Tech

Pripazite! Pojavila se nova prevara na WhatsAppu, mogla bi vas skupo koštati

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Ako na WhatsAppu dobijete poruku od prijatelja ili člana obitelji u kojoj vas traže veću količinu novca, budite jako oprezni prije nego što pošaljete novac. Naime, upravo se takva prevara proširila ovom popularnom aplikacijom za dopisivanje, a ako nasjednete na nju, ova bi vas prevara mogla skupo koštati.

Kako prenosi Makeuseof, pojavila su se izvješća o nizu prijevara putem WhatsAppa, a posebno povećanje zabilježeno je u studenom 2023. godine. Žrtve pomisle da im poruku šalje bliska osoba, a zatim se od njih traži veći iznos da bi se riješila neka hitna situacija koja zapravo ni ne postoji.

Makeuseof prenosi da je samo početkom studenog ove godine zabilježeno više od 200 ovakvih prevara koji su žrtve ukupno koštale više od 600.000 dolara. Što je još gore, žrtve nisu odmah ni svjesne da su prevarene, nego to zaključe tek nekoliko tjedana ili mjeseci kasnije.

Kako prevara funkcionira?
U ovoj konkretnoj prijevari, prevaranti kombiniraju dvije već poznate prijevare u jednu: lažni rezultat pretraživanja za WhatsApp Web Google i društveni inženjering.

Prevarant najprije postavi postavi lažni oglas za web stranicu WhatsApp Web. Kada žrtva pretražuje WhatsApp Web, pojavit će se i ta lažna verzija, ponekad čak i na vrhu liste rezultata.

Ako kliknete na taj lažni rezultat za WhatsApp, ponudit će se opcija za skeniranje QR koda, baš kao što to od vas traži i autentična web stranica za WhatsApp. No, kada se skenira ovaj lažni QR kod, prevaranti dobiju pristup vašem WhatsApp računu.

Nakon tog slijedi druga faza – društveni inženjering, u kojoj prevaranti, nakon pristupa žrtvinom WhatsApp računu, počnu slati poruke članovima obitelji i prijateljima žrtve. Pritom prevarant osmisli uvjerljivu priču o nekoj hitnoj situaciji – žrtva pljačke, hitna medicinska pomoć, zakašnjela stanarina i slično – kako bi drugu stranu motivirala da u kratkom roku i bez previše razmišljanja uplati veći iznos.

Treba naglasiti da u takvim situacijama prijatelji i obitelj doista pomisle da pomažu bliskoj i dragoj osobi, ali novac ustvari uplaćuju na račun prevaranta.

Kako izbjeći ovu prevaru?
Najsigurniji način za izbjegavanje ove prevare jest da uopće na Googleu ne pretražujete WhatsApp Web. Umjesto toga, puno sigurnija opcija jest da izravno odete na web.whatsapp.com i prijavite se na svoj račun.

To je URL koji se lako pamti i vodi vas na originalnu i autentičnu stranicu. No, ako ipak preko Googlea pretražujete WhatsApp Web, izbjegavajte one rezultate kod kojih piše “oglas”. Uvijek obratite pažnju na URL rezultata pretraživanja.

 
Nastavi čitati

Tech

Policija objavila upozorenje roditeljima zbog nove Appleove značajke

Objavljeno

-

By

Nekoliko policijskih postaja u američkoj saveznoj državi Massachusetts podijelilo je upozorenje za roditelje o novom ažuriranju Appleovog softvera.

Policija u Dightonu i Andoveru bila je među prvima koji su objavili upozorenje na društvenim mrežama nakon nedavnog izdanja softvera iOS 17, piše CBS.

“Ako imate iPhone i izvršili ste nedavno ažuriranje Apple iOS 17, postavljena je nova značajku koja se zove NameDrop na zadanu vrijednost ON. Ova značajka omogućuje dijeljenje vaših kontakt podataka samo približavanjem telefona”, objavila je policija.

Odjeli su predložili roditeljima da isključe ovu zadanu postavku tako da odu u postavke, a zatim u opće postavke, pa tamo mogu odabrati AirDrop, zatim “Bringing Devices Together” i isključiti.

Policija je predložila roditeljima da promijene postavku na telefonima, iPadima i drugim Apple uređajima svoje djece.

Stručnjak za tehnologiju i kibernetičku sigurnost Alan Crowetz rekao je za CBS da značajka može biti posebno opasna za djecu.

“Ako stranac prođe pored vašeg djeteta i dobije njegove podatke za kontakt, imaju sve. Vidjeli smo već kako loši dečki, pedofili i što već ne iskorištavaju e-poštu, telefonski broj za slanje poruka. Oni to stvarno iskorištavaju. I ne daj Bože da su odlučili koristiti kućnu adresu za posjete ili uhoditi još dublje. S točke cybersigurnosti, ovo je velika crvena zastava”, rekao je.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu