Connect with us

magazin

Stigla je univerzalna zaštita! Proizveden prvi kondom za žene i muškarce

Objavljeno

-

Reuters/twitter

Univerzalna zaštita je stigla! Malezijski ginekolog napravio je prvi kondom koji mogu koristiti i muškarci i žene, javlja Mondo.

Kondom je izrađen od materijala koji se obično koristi za pokrivanje ozljeda i rana u bolnicama. Njegov izumitelj se nada da će kondom pod nazivom Wondaleaf osnažiti ljude da preuzmu bolju kontrolu nad svojim zdravljem, bez obzira na njihov spol ili orijentaciju.

“To je u osnovi obični kondom s ljepljivom prevlakom”, rekao je dr. John Tang Ing Ching, ginekolog iz tvrtke za medicinske uređaje Twin Catalyst. “Ljepilo se nanosi samo na jednu stranu”, dodao je, što znači da ga mogu obrnuti i koristiti oba spola. Svaka kutija sadrži dva kondoma i koštat će tri eura.

Moći će se kupiti u prosincu

Prosječna cijena za desetak kondoma u Maleziji je između 4,11 i 8,61 eura. Tang pravi kondome od poliuretana, materijala koji se koristi u prozirnim zavojima za rane, a koji je tanak i fleksibilan, ali čvrst i vodootporan.

“Jednom kada ga stavite, često ne shvatite da je tu”, rekao je, misleći na obloge napravljene od materijala.

Objasnio je da je Wondaleaf prošao kroz nekoliko krugova kliničkih istraživanja i testiranja i da će biti komercijalno dostupan putem web stranice tvrtke ovog prosinca.

“Na temelju broja kliničkih ispitivanja koja smo proveli, prilično sam optimističan da će s vremenom to biti značajan dodatak mnogim metodama kontracepcije koje se koriste za sprječavanje neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti”, rekao je Tang.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

3./4. SVIBNJA, SV. FILIP I JAKOV / FJAKA film festival – jedini horor film festival u Hrvatskoj ove godine istražuje prikaz žena u žanru i dovodi M.O.R.T.! 

Objavljeno

-

By

Sedmi po redu FJAKA film festival i ove godine za ljubitelje filmske umjetnosti kroz dva dana priprema niz projekcija, predavanja i dobre glazbe

U organizaciji udruge Super 8, koja okuplja štovatelje sedme umjetnosti, u petak i subotu 3. i 4. svibnja u prostorijama DKC Kino Sv. Filip i Jakov održava se 7. FJAKA film festival, gdje će svi filmoljupci i ljubitelji dobre svirke imati priliku uživati u projekciji kultnog filma “Carrie” i dva nova klasika žanra “Ready or Not” i “Descent”, ali i u svirkama tri benda; zadarskih “Kriptida” i “Rich Mana” te legendarnog sinjskog benda “M.O.R.T”.

Ovogodišnji festival istražuje moć, složenost i dubinu ženskog iskustva unutar žanra horora. Kroz filmska djela istražit će se različiti aspekti ženskog lika u svijetu horora, od heroina do antiheroina, od žrtve do preživjele. Na ovom festivalu posvećenom ženama u hororu, istražit će se kako su se filmski stvaratelji bavili temama kao što su feminizam, identitet, moć i strah kroz objektiv ženskih protagonista.

“U sklopu ovog događaja, prikazat će se tri iznimna filma – “Carrie”, “Ready or Not” i “Descent”, koji svaki na svoj način istražuju različite aspekte ženskog iskustva unutar žanra horora te koji će vas emocionalno angažirati, potaknuti na razmišljanje i možda čak promijeniti vaš pogled na žanr horora”, kažu organizatori festivala.

“Carrie” (1976) je klasik horora koji je režirao Brian De Palma prema romanu Stephena Kinga. Carrie White (glumila ju je Sissy Spacek) predstavlja simbol snage i ranjivosti žene koja se bori s tinejdžerskim izazovima, nasiljem i majčinim zlostavljanjem. Ovaj film istražuje teme tinejdžerske osamljenosti, društvenog isključivanja i moći. Glavna glumica Sissy Spacek je za svoju ulogu Carrie White nominirana za Oscara, što je rijetko dostignuće za glumice u horor filmovima.

Horor-komedija “Ready or Not” (2019) donosi osvježavajući pristup žanru. Glavna junakinja Grace (glumila ju je Samara Weaving) postaje središnja figura u smrtonosnoj igri opstanka nakon što se uda za bogatu obitelj. Grace se suočava s izazovima i traumama dok se bori za vlastiti opstanak i pravdu. Film istražuje temu klase i privilegija te donosi snažnu poruku o nepravdi i borbi za preživljavanje.

Napeti horor triler “Descent” (2005) prati skupinu žena koje se bore za preživljavanje nakon što su zarobljene u pećini s neotkrivenim opasnostima. Glavna junakinja Sarah suočava se s unutarnjim demonima i traumama dok se bori za opstanak i osvetu.”Descent” istražuje temu snage i solidarnosti među ženama u ekstremnim situacijama, pružajući snažnu poruku o hrabrosti i otporu.

Koncerti tri benda; M.O.R.T., “Kriptidi” i “Rich Man”

Nakon brojnih festivalskih i klupskih nastupa, slavlje će ovogodišnjeg izdanja Fjaka Film Festivala u subotu hrabro zaokružiti ponajbolji rock bend u Hrvatskoj ; M.O.R.T. Opasni riffovi, razorna ritam sekcija, sirova svirka i katarzična izvedba sigurno će ujediniti energiju benda i publike. “Samo se ti smiji”, “Mali Isus”, “Buka u glavi”, “Draga majko”, “Nibiru”, “Nina”, “Na cesti”, “Plamen što kriješ” i “Olovni vojnici” odjekivat će kinom u Sv. Filip i Jakovu.

Od albuma prvijenca, “Vrhunsko dno” 2012. godine, M.O.R.T. iza sebe broji više od 400 koncerata i nastupe izvan regije. Između ostalog, može se izdvojiti mini-turneja u Londonu, Liverpoolu, Irskoj, kao i nastup u bugarskom Plovdivu 2018. godine. Bend je također nekoliko puta bio nominiran i za Porin 2015. godine. Osim nominacije za najboljeg izvođača godine, bendov treći studijski album, “Tužna kocka” nominiran je za rock album godine.

Dan prije, u petak, očekuje nas pak nastup dva vrhunska zadarska autorska benda; “Kriptidi” i “Rich Man”.

“Rich Man” je osnovan 2015. godine u Zadru s idejnim ciljem sviranja blues-rock klasika kao uvertira za stvaranje autorskih pjesama. Prva postavka benda djeluje kao četvorka a nedugo zatim u bend dolazi Renata Železnjak kao vokal te donosi svoje autorske materijale. Spletom okolnosti sredinom 2016. godine bend nastavlja s radom kao duo (Renata Železnjak i Marin Perica) te Renata uz vokal preuzima gitaru i i usnu harmoniku. Kao dvojac, zajedno rade na autorskom materijalu, predstavljajući tzv. “minimalizam”, nastupajući po koncertima i festivalima. Početkom 2018. godine bendu se priključuje basist Luka Baranović, a zatim od 2019.- 2023. godine zamjenjuje ga basist Eduard Plećaš. Ponovna izmjena događa se 2024. godine kada se bendu pridružuje basist Igor Punoš.

– Kao predstavnici tzv. “minimalizma”, naša je glazba spoj rock’ n rolla i bluesa. Ponekad se čini da u pjesmama ima više rock’ n rolla, dok ponegdje prevlada blaga doza bluesa, no sve su to samo nijanse koje se isprepliću i zajedno kao da se bore koja će prevladati – kazali su članovi. 

Bend je do sada nastupao na mnogim festivalima autorskih bendova (u sklopu festivala “Čuješ” u Ksetu, “St-art-u u Splitu, Kingfestu u Kninu, Rastok Festu u BiH…), motorijadama i gitarijadama u Zadru, Kninu, Splitu, Osijeku. Svoj prvi nastup bend je obilježio na “Summer Mul Blues” festivalu u Salima.  

“Kriptidi” su se pojavili u Zadru krajem 2016. godine. Taj bend čine iskusni članovi koji već godinama djeluju na underground sceni a ulogu frontmena preuzeo je zadarski underground pjesnik i kantautor Roberto Vodanović „Čopor” čiji su atmosferični, nadrealni i angažirani tekstovi istovremeno prožeti jezom svakidašnjice, pobunom, ali i suptilnim humorom. Ostatak benda neobičnom kombinacijom instrumenata stvara jedinstvene slojeve zvukova koji čine idealnu podlogu za Čoporove tekstove. „Kriptidi” su glazbeno putovanje u nepoznato čak i dobrim poznavateljima rock glazbe. Može se reći da njihova glazba uključuje izvjesne elemente bluesa, punka, noise-a i apsurdnog popa, ali zasigurno će svaki slušatelj imati svoj doživljaj ovog unikatnog benda.

PROGRAM

Petak, 3. svibnja

18:30   Otvorenje: izložba filmskih plakata

19:00   Ready or Not (2019), 95 min

21:00   Descent (2005), 99 min

22:30   Svirka: “KRIPTIDI” & “RICH MAN” (ZD)

Subota, 4. svibnja

19:00   Otvorenje: izložba filmskih plakata

20:00   Carrie (1976), 98 min

21:30   Razgovor s dr.sc. Jelenom Kupsjak

            Tema: Tjelesna autonomija i horor

22:00   Svirka: M.O.R.T.                                

Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Festival se održava po pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov te udruge “Napredak”.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 29. travnja 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.04.2024.
LJUBAV: Vaš partner danas će biti posebno emotivan i nadahnut za ljubav. One koji su još sami mučit će čežnje.
KARIJERA: Dvojit ćete da li u ono što je stabilno i dobro unijeti dašak otkačenih zamisli koje još niste isprobali.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zanemarite sitnice.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.04.2024.
LJUBAV: Ako se nalazite u tajnoj ljubavnoj vezi, danas biste u istoj mogli doživjeti pravu ljubavnu ekstazu.
KARIJERA: Izgleda da vas kolege toliko vole, da su spremni sve učiniti za vas. Nemojte to zloupotrebljavati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Meditirajte.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.04.2024.
LJUBAV: Danas ćete u osobnim pitanima uspjeti povezati erotiku i ideale. Sve će postati jasnije, a vi mirniji.
KARIJERA: Kod nekih će doći do okrupnjavanja posjeda ili zarade koja će im se činiti kao pravo malo bogatstvo.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razbistrite misli u tišini.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.04.2024.
LJUBAV: U popodnevnim satima doći će do više otvorenosti između vas i voljene osobe. Ako se udvarate, postat ćete pričljiviji.
KARIJERA: Utjecaji su vrlo šareni. S jedne strane lijepo napredujete i imate podršku drugih, dok vas s druge strane, netko iritira.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki razmišljaju o dijeti.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.04.2024.
LJUBAV: Izgledan je dobar provod s prijateljima i voljenom osobom, a kroz sadržaje koji u sebi nose nešto mistično.
KARIJERA: Ne samo da ćete odlično funkcionirati u redovnim zadacima, nego ćete uspijevati i zabavljati sve oko sebe.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite još otvoreniji.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.04.2024.
LJUBAV: Saznat ćete da vas netko voli i to će vam osvježiti dan. I vi osjećate slično, pa možete u akciju.
KARIJERA: Danas ćete gledati da što više istaknete svoje zasluge u poslu. Zanemarit ćete što rade drugi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite na sunce i na svjež zrak.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.04.2024.
LJUBAV: Zanemarit ćete ozbiljnost i prepustiti se pričama ili tračeraju. Jedna tema bit će suvišna, a partner će vam prigovoriti.
KARIJERA: Danas ćete si dopustiti mali luksuz ili ćete dio radnog vremena provesti ljenčareći.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete lakomisleni.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.04.2024.
LJUBAV: Neki će zauzeti obrambeni stav kako bi imali predaha od partnerovih želja. Ipak, morat ćete se prilagođavati.
KARIJERA: Prepustit ćete se osjećajima i privatnom životu bez previše angažmana na poslu. Odradit ćete što morate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osnažite se šetnjom na zraku.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.04.2024.
LJUBAV: Sve se više okolnosti okreće u vašu korist, vi postajete dublji i osjećajniji, a druga strana to zna cjeniti.
KARIJERA: Na poslu stojite dobro, a većina vas danas će se posvetiti privatnom životu, hobijima i sportu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki obnavljaju hobije.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.04.2024.
LJUBAV: I dalje stoji da trebate biti maksimalno taktični i prilagodljivi. Oni koji su još sami neka puste drugoj strani da vodi.
KARIJERA: Trebalo bi zapeti, a vama se još uvijek ne da. Što dulje budete razvlačili, više će se zaostataka nakupiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Disciplinirajte se.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.04.2024.
LJUBAV: Emocije, ljepota, hedonizam i strasti danas će se spojiti u vrlo skladnu cjelinu na obostrano zadovoljstvo.
KARIJERA: Dobro ćete se snalaziti u novonastalim okolnostima. Čak ćete biti na usluzi drugima da ih uputite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s konzumacijama.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.04.2024.
LJUBAV: Danas bi moglo doći do iskrenih izljeva emocija od strane ili prema osobi s posla. Ostali će privatno biti dobro.
KARIJERA: U sitnijim poslovima vladat će mali kaos koji ćete trebati pobijediti dobrim planom i boljom organizacijom.
ZDRAVLJE&SAVJET: Na analizirajte previše.

 
Nastavi čitati

magazin

TJEDNI HOROSKOP / Najsretniji znakovi će biti Bik, Jarac i Rak

Objavljeno

-

freepik

OVAN

LJUBAV: Bit ćete sigurni u svoje osjećaje i bez obzira na vanjske okolnosti koje neće biti savršene, nećete dati da vas ništa skrene s vašeg ljubavnog puta. Osvajači će osvajati s velikim samopouzdanjem, a oni u vezama poticat će partnera na pozitivan stav.

KARIJERA: Okolnosti, ljudi i događaji sve će vas više navoditi na to da trebate poraditi na svom profesionalnom razvoju i stručnom usavršavanju. U tome ćete se vjerojatno osloniti na pomoć prijatelja koji će vam dati potrebne informacije.

ZDRAVLJE&SAVJET: Ne zaboravite na cjelinu.

BIK

LJUBAV: Mnoštvo izlazaka i širok krug ljudi koji se još više proširujte učinit će vam ove dane dinamičnim. Rijetki su oni koji će biti sami, a uglavnom će se oko vas motati drage vam osobe. Bit ćete ispunjeni i otvoreni za sve tipove ljudi.

KARIJERA: Na radnom mjestu bit će zabavno i dosta opušteno, a vi to baš volite. Aktivirat će se određeni zadaci povezani s ljudskim odnosima, uvjetima rada, uslugama koje dobivate ili pružate. Ništa vam neće biti teško, nego naprotiv.

ZDRAVLJE&SAVJET: Podijelite svoju radost s drugima.

BLIZANCI

LJUBAV: Zaokupljenost drugom stranom bit će velika, a vi spremni da se borite za vas dvoje do kraja. Oni u stabilnim vezama gledat će da svaki trenutak bude ispunjen, ali i organiziran. Oni koji još traže srodnu dušu u udvaranjima će biti vrlo uporni.

KARIJERA: Rado biste promijenili svoj sustav procjene ljudi. Poradit ćete na tome. Ovaj put vaši kriteriji bit će viši, a pratit će ih i vaša veća otvorenost prema drugima. Putem jasnije komunikacije sklapat ćete i slijediti nove poslovne dogovore.

ZDRAVLJE&SAVJET: Provjerite stanje svog automobila.

RAK

LJUBAV: Najbolje ćete se osjećati u krugu vlastitog doma ili u društvu poznatih i dragih vam osoba. Stoga nećete biti previše otvoreni za nova poznanstva. U takvim okolnostima vjerojatno je da će sve ostati više manje onakvo kako jest. Status quo.

KARIJERA: Vrijeme je dobro za rad s mladima, nastupe pred publikom ili u javnosti, te za sport. Neki će spomenute teme istraživati baveći se svojom profesijom. Bit će i onih koji će u svoj posao unijeti dašak kreativnosti ili rekreacije. Bit će zanimljivo.

ZDRAVLJE&SAVJET: Izrazite se.

LAV

LJUBAV: Povremeno će vam se činiti da stvari idu sporije nego što biste vi željeli. Vaša želja za ljubavlju bit će jaka, ali će zahtijevati i više angažmana. Ipak, morat ćete se usuglasiti s drugom stranom kako bi išli zajedno. Uspjet ćete uz nešto strpljenja.

KARIJERA: Vjerojatno će doći do zatezanja u komunikaciji ili korespondenciji. Na koju stranu će pretegnuti jezičak vage još se neće vidjeti. Trebat će živaca. Ne komentirajte ništa ako za to niste pozvani. Radije se strpite.

ZDRAVLJE&SAVJET: Opuštajte se kroz lakši sport.

DJEVICA

LJUBAV: Vaša potreba za društvom neće biti jako naglašena, pa ćete radije ostajati kod kuće nego izlaziti. Bit će doduše nekih neformalnih druženja s vama bliskim ljudima i prijateljima, ali značajnijih ljubavnih zbližavanja neće. Vezani će biti dobro.

KARIJERA: Na poslu će se sve više osjećati prava radna atmosfera. Vi ćete vjerojatno uveseljavati druge kad naiđu teže minute. Netko će možda kukati što ima puno posla, ali vi ćete sve okrenuti na šalu. Tako ćete poticati i sebe i kolege.

ZDRAVLJE&SAVJET: Netko će vam postavljati nemoguća pitanja.

VAGA

LJUBAV: Ako ste u duljoj vezi, imat ćete potrebu za više kretanja. Vašoj najdražoj osobi to se ne mora uvijek svidjeti, pa se potrudite povesti je sa sobom ili objasniti svoju potrebu za društvenošću. Samci će lako nalaziti, ali ne i zadržavati društvo suprotnog spola.

KARIJERA: Možda će vam se u prvi tren učiniti da se vaša znanja i stručnost ne vrednuju onako kako treba. Ipak, u drugom dijelu tjedna postajat ćete sve potrebniji onima s kojim radite. Ne razmišljajte previše, jednostavno radite.

ZDRAVLJE&SAVJET: Vjerujte u ljepše sutra. Sve je moguće.

ŠKORPION

LJUBAV: Ono što zamislite u ljubavi bit će jače od stvarnosti, premda ni stvarnost neće biti loša. Neki će zato radije živjeti u mašti gledajući ljubavne filmove ili sanjareći na javi. Bit će i onih koji će osjetiti sve čari platonske ljubavne veze.

KARIJERA: Kako tjedan bude odmicao, sve ćete više shvaćati da one neopipljive ili skrivene teme sve više dobivaju na značaju. Uskoro će vam to postati toliko važno da biste mogli zanemariti realitete. Pazite da vam se na poslu ne potkradu greške.

ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s hranom i pićem.

STRIJELAC

LJUBAV: Zajednički jezik s voljenom osobom nalazit ćete kroz daleke i pomalo filozofske teme. Bit će i nešto nadmudrivanja. Pred vama su dani u kojim ćete razmjenjivati ideje o svemu i svačemu, ali će vas to oboje ispunjavati.

KARIJERA: Suradnici neće biti jasni u svojim namjerama. Moguća su zatezanja tamo gdje ste se najmanje nadali. Ovo će vam teško sjesti. Ipak, morat ćete prihvatiti ono što se nudi i prilagoditi se najbolje kako znate.

ZDRAVLJE&SAVJET: Relaksacija je imperativ.

JARAC

LJUBAV: Vjerojatno je da će vam nedostajati izazova u privatnom životu. Atrakcije koje vi priželjkujete izostat će, pa nemojte stvarati umjetne situacije pod svaku cijenu. Prihvatite ovo kao prolazno zatišje i uživajte u sitnicama. I one imaju svoju vrijednost.

KARIJERA: Neki će tijekom ovog tjedna morati donositi određene odluke, ali još neće imati sve informacije za procjenu. Zato je najbolje odlučivati o onom što ne trpi odgodu, a ono što može, neka pričeka sve što trebate doznati. Razlučite što je što.

ZDRAVLJE&SAVJET: Nalazite se pred novim početkom.

VODENJAK

LJUBAV: Nije loše pričati, ali nemojte pričati previše jer bi cijeloj stvari mogli oduzeti na spontanosti. Pustite neka se vaša ljubavna priča razvija prirodno i bez previše analiza. Za njih će uvijek biti vremena kasnije. Jednostavno uživajte.

KARIJERA: Prilike za razvoj karijere bit će usko povezane s borbom i stresom. Na vama je da procijenite svoje snage i snage protivnika, te da postupite realno i pametno. Važno je da usmjerite svoju silnu energiju na ono što vas u ovom trenutku privlači.

ZDRAVLJE&SAVJET: Red odmora uvijek neka prati red aktivnosti.

RIBE

LJUBAV: Mnogi će se predati traču i uživati ogovarajući. Neće im pasti na pamet da su i oni i njihova ljubav možda meta nečijeg tuđeg trača. Zato bi bilo najbolje prvo počistiti u vlastitom dvorištu, a tek onda analizirati nečiju tuđi odnos. Razmislite.

KARIJERA: Moguće je da će se pojaviti stari problemi ili ćete morati surađivati s ljudima koji vam baš nisu sjeli. No što je, tu je. Treba ostati sabran i profesionalno odraditi svoj dio posla. Kasnije će vam biti drago što ste se tako postavili.

ZDRAVLJE&SAVJET: Redovno se odmarajte.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu