Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKA FOTOGALERIJA / Proslavljena 30. godišnjica postojanja Općine Škabrnja

Objavljeno

-

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je proslavljena 30. obljetnica utemeljenja Općine Škabrnja. Na Dan Općine, blagdan sv. Luke, brojni su se uzvanici okupili u Osnovnoj školi Vladimir Nazor kako bi uveličali ovaj, za sve Škabrnjane i Prkošane, veliki dan. Tim više što je riječ o velikom jubileju, čak tri desetljeća postojanja Općine, koja je 1993. počela djelovati u ratnom progonstvu, a danas raste i napreduje iz dana u dan, na ponos svih svojih mještana i cijele Hrvatske. Sjednicu je otvorio Ante Dražina, predsjednik Općinskog vijeća, nakon čega je prikazan prigodni film, a okupljenima se potom obratio Ivan Škara, načelnik Općine Škabrnja.

– Ovim putem želim zahvaliti svima onima koji su zaslužni što smo mi danas na ovome mjestu. Prije svega ljudima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske i svim hrvatskim braniteljima, a zatim i svima onima koji su u proteklih 30 godina radili u interesu Općine Škabrnja i pomagali joj na bilo koji način. Svima njima dugujemo vječnu zahvalnost za ovo što danas imamo – istaknuo je u uvodu Škara.

Škabrnja je danas Općina prosperiteta, razvoja i novih projekata, koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života mještana. To prepoznaje i sve veći broj mladih, koji upravo Škabrnju i Prkos vide kao idealna mjesta za miran i kvalitetan obiteljski život.

– Kada sam prije dvije i pol godine dobio tu čast da postanem načelnik Škabrnje, jedan od glavnih ciljeva bio mi je da stvorimo bolje uvjete za život mještana svih generacija, a posebno da mlade ljude potaknemo na razmišljanje da je njihova budućnost upravo ovdje, u Škabrnji i Prkosu. Vjerujem da su projekti poput dogradnje Dječjeg vrtića i pokretanja jasličke skupine te zemljišta za mlade obitelji na Vlačinama, koje uz pomoć Vlade Republike Hrvatske uspješno privodimo kraju, upravo ono što će nas približiti tom cilju – rekao je Škara pa najavio i neke nove projekte.

– Značajna su i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, izgradnju i popravak lokalnih prometnica, vjerujem i skorašnju rekonstrukciju ulaza u Škabrnju iz pravca Zadra i Benkovca, zatim novih igrališta u Škabrnji i Prkosu, kao i uređenje groblja sv. Luke, koje će nakon 20 godina uskoro napokon dobiti rasvjetu. A dva najveća infrastrukturna projekta, za koje se nadam da ćemo realizirati u skorašnje vrijeme, su dovršetak nove zgrade Općine zajedno s Memorijalnim centrom, koja je nažalost predugo u statusu mirovanja te nogostup koji bi spojio dva mjesta naše Općine, Škabrnju i Prkos.

Uz čestitke mještanima povodom blagdana sv. Luke, načelnik je zaključio.

– I ovim putem želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske, svim ministarstvima s kojima uspješno surađujemo, naravno i našoj Zadarskoj županiji te drugim institucijama poput Županijske uprave za ceste na kontinuiranoj podršci. Hvala i našim prijateljskim Općinama, s kojima sudjelujemo u zajedničkim projektima, a posebno mojim suradnicima u Općini, Općinskom vijeću te svim institucijama koje djeluju na ovom području. U konačnici naši ljudi su ti koji iz dana u dan svojim radom, ljubavlju i entuzijazmom guraju Škabrnju i Prkos naprijed i vjerujem da će tako biti još mnogo godina.

Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije, ovom je prigodom načelniku Škari uručio Odluku Zadarske županije o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije prometnica i infrastrukturnih građevina u novoj stambenoj zoni „Vlačine“, prvenstveno namijenjenoj mladim obiteljima.

– Mogu istaknuti da Županija ima odličnu suradnju s općinskim vodstvom i pružamo potporu svim kvalitetnim razvojnim projektima Općine. Naravno, u najvećoj mjeri skrbimo o onim područjima koja su naša zakonska obveza, a to su zdravstvo i školstvo te smo posebno ponosni na postignuća i razvoj ovdašnje osnovne škole. Vjerujem da će se kvalitetna suradnja nastaviti i u budućnosti na korist svih žitelja, a naše razvojne agencije stoje vam na raspolaganju za pomoć u pripremi i provedbi projekata koji se mogu financirati iz EU fondova – poručio je Vicković.

Okupljene je pozdravio i državni tajnik Josip Bilaver, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, čestitavši na 30. godišnjici postojanja Općine, uz posebnu zahvalu svim dosadašnjim načelnicima i vijećnicima na njihovom doprinosu.

– Škabrnja je od stradalničkog mjesta izrasla u mjesto nade, mjesto koje je poželjno za život. Vrlo je važna kvalitetna suradnja lokalne vlasti s Vladom RH, koja svojom odgovornom politikom ostvaruje nikad bolje rezultate. Od odlične pozicioniranosti Hrvatske u vanjskoj politici, do gospodarstva u kojem, usprkos svim izazovima, ostvarujemo stabilne stope gospodarskog rasta, povećanja zaposlenosti i plaća. Uz aktivnu politiku suzbijanja inflacije, unatoč energetskoj krizi koja se reflektira zbog agresije na Ukrajinu i bliskoistočnih konflikata, Vlada uspijeva uspješno realizirati cijeli niz velikih, strateških infrastrukturnih projekata. Jednako tako će podržati sve razvojne projekte na području Općine Škabrnja – najavio je Bilaver.

Godišnju nagradu Općine Škabrnja dobili su učenici Marko Kardum, Marija Škara i Filip Ivković, za izvrstan uspjeh i zapažene rezultate na natjecanjima u znanju u protekloj školskoj godini, zatim Malonogometni klub Škabrnja te Sportski klub potezanja užeta Škabrnja za doprinos razvoju sporta te očuvanju tradicije i običaja.

Posebno priznanje, Grb Općine Škabrnja, dobili su Snježana Matić, profesorica engleskog i španjolskog jezika, koja je djecu u OŠ Vladimir Nazor podučavala proteklih 28 godina te profesor emeritus Boris Dželalija, dragovoljac Domovinskog rata, koji je 18. studenog 1991. proživio i preživio napad na Škabrnju, a nekoliko mjeseci kasnije sudjelovao u osnivanju Kluba Škabrnjana u Zadru.

Uoči same svečane sjednice, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je Sveta misa te su položeni vijenci na spomen obilježju na mjesnom groblju Sv. Luke.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Covid 23

    19. listopada 2023. at 16:04

    Pitanje za profesora emeritusa:
    Ostaje li još pri tvrdnji da je trebalo cijepiti malu djecu protiv Covida 19?

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVA OVOSEZONSKA PREDSTAVA KOJU NE SMIJETE PROPUSTITI / Urnebesna tragikomedija “Tata” u HNK Zadar!

Objavljeno

-

By

TATA – najnovija predstava autora Mate Matišića- urnebesna tragikomedija jednog oca u vremenu koje dolazi!

Mate Matišić – pisac, scenarist, multiinstrumentalist i skladatelj te dobitnik niza nagrada za dramske tekstove, glazbu i scenarije. Tri puta je nagrađen Zlatnom arenom dok njegove drame osvajaju svijet!

Režiju potpisuje Zoran Mužić, a u predstavi ćete uživati u izvedbama sjajne glumačke ekipe: Ivica Pucar, Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber, Lucija Alfier i Mimi Zadarski.

Predstava je nastala integracijom različitih dijelova iz autorovog opusa fokusirajući se na lik oca kao središnjeg motiva. Otkrijte zanimljiv spoj elemenata iz predstava Bljesak zlatnog zuba, Legenda o Svetom Muhli, Ničiji sin i Hrvatska Lolita.

Kroz intrigantni pristup, TATA istražuje razloge za ukidanje tradicionalne figure oca u suvremenom društvu. Što je prethodilo tom činu? Kako očevi oblikuju svoje nasljednike i koje posljedice toga imamo danas?

Prva ovosezonska predstava HNK Zadar koju ne smijete propustiti!

Praizvedba: 7. prosinca | Izvedba: 8. prosinca

Gdje: HNK Zadar

Ulaznice u online prodaji od 28. studenog na Eventim.hr i od 4. studenog na blagajni HNK Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: I ove godine božićnice za umirovljenike. Ovo su uvjeti…

Objavljeno

-

By

Općina Sv.Filip i Jakov i ove godine će nastaviti s tradicijom isplate božićnice umirovljenicima s područja općine te im tako poželjeti nadolazeće sretne blagdane.

Božićnica se isplaćuje pod uvjetom da umirovljenici imaju prijavljeno prebivalište na području općine Sv. Filip i Jakov, da su korisnici invalidske, starosne ili obiteljske mirovine, mirovine ostvarene sukladno odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Umirovljenici koji udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje prava na isplatu božićnice, trebaju podnijeti Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Sveti Filip i Jakov zamolbu za isplatu, uz koju se prilaže:

-odrezak od posljednje mirovine

-broj tekućeg računa

-kopija važeće osobne iskaznice.

Zahtjevi se podnose do 31. prosinca 2022. godine. Umirovljenici koji žele ostvariti pravo na isplatu božićnice, trebaju dati privolu Općini Sveti Filip i Jakov za obradu osobnih podataka jer bez takve privole Općina ne smije obrađivati osobne podatke i isplata nije moguća.

Osobni podaci umirovljenika prikupljaju se u svrhu isplate božićnice, te se u druge svrhe neće koristiti.

Zamolba i privola se nalaze na sljedećem linku:

https://www.vijesti.opcina-svfilipjakov.hr/novost/zahtjev-i-privola-za-isplatu-prigodnoga-dara-bozicnice-umirovljenicima/1742

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / I narednih dana izmjenjivat će se oblaci, kiša i snijeg. Od nedjelje osjetno hladnije

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo, na zapadu i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom i obilnom na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru. Tijekom dana će se širiti i na ostale predjele, a ponajprije na Jadranu može i zagrmjeti. Prema večeri na zapadu unutrašnjosti će prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju jak s olujnim udarima, sredinom dana na sjeveru u okretanju na sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. Temperatura zraka između 13 i 19 °C, u višem gorju te na sjeverozapadu od 5 do 10, u drugome dijelu dana u osjetnom padu.

U nedjelju djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. U noći i ujutro uglavnom u gorskim krajevima mjestimice snijeg. Puhat će umjeren, u Slavoniji mjestimice i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura, ujutro na jugu još jugozapadnjak i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 1, na moru između 3 na sjeveru i 12 na jugu. Najviša dnevna od 0 do 5, na Jadranu između 11 i 16 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Na kopnu djelomice sunčano i hladno. U nedjelju ujutro mjestimice snijeg, uglavnom u gorskim krajevima, a puhat će i umjeren sjeverni vjetar. Na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak djelomice sunčano. U utorak promjenljivo oblačno mjestimice s kišom. Puhat će umjerena, u nedjelju i jak bura, a u utorak jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu