Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

IZLOŽBA U KNEŽEVOJ: Baština humanosti u Zadru: 145 godina Hrvatskoga Crvenog križa

Objavljeno

-

U Zadru je 1878. godine osnovana prva dobrovoljna udruga u Hrvatskoj koja je svoje djelovanje provodila u skladu s humanim načelima i odlukama prihvaćenima na međunarodnoj konferenciji održanoj 1863. godine u Ženevi na kojoj je ujedno osnovan i Međunarodni odbor za pomoć ranjenim vojnicima (od 1876. godine nosi naziv Međunarodni odbor Crvenog križa). Te davne 1878. godine 22. listopada zadarska „Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima“ prva je dobila suglasnost i odobrenje tadašnjeg Namjesništva Carevine u Zadru, tada glavnom gradu pokrajine Dalmacije u velikoj Austro-Ugarskoj Monarhiji za  Statut društva kojim je regulirano humanitarno djelovanje. Hrvatski Crveni križ najveća je humanitarna organizacija u Republici Hrvatskoj te 22. listopada 2023. godine obilježava svoju 145. obljetnicu upravo na dan kada je u Zadru osnovana „Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima“. Upravo navedeni Statut (iz 1878. godine) iz fonda Znanstvene knjižnice Zadar bio je jedan od povoda za organiziranje ove izložbe. Znanstvena knjižnica Zadar i Narodni muzej Zadar u svom bogatom fondu, odnosno fundusu čuvaju građu koja je povezana s osnivanjem i djelovanjem navedene udruge. Dio građe posuđen je iz arhive od strane Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa. Izložba je dio programa obilježavanja Dana europske baštine 2023. godine, a ovogodišnja tema je živa baština. Humanost odnosno ljudskost ili čovječnost nalazi se u svima nama i utkana je kao živa baština u vrijednostima, uvjerenjima i načinima življenja koje nasljeđujemo od prošlih generacija, a koje koristimo za razumijevanje sadašnjosti te donošenje odluka za budućnost. U trezoru Znanstvene knjižnice Zadar u Zbirci rukopisa čuvaju se spisi iz ostavštine Amelie Lantane. Ova izložba je povod, podsjetnik i prijedlog da u današnje doba povezujemo prošlost sa sadašnjošću i prisjetimo se Zadranke Amelie (Ljubice) Lantane rođene Borelli koja je bila osnivačica i potpredsjednica „Ustanove domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima“ koja je skrbila i o ranjenicima, udovicama i ratnoj siročadi kad je 1875. godine izbio Hercegovački ustanak. Za svoj humanitarni rad je 1905. godine dobila odlikovanje tadašnjeg cara Franje Josipa I. odnosno Elizabetin orden 2. reda. Nadamo se da ova izložba s popratnim katalogom može biti dobar način prenošenja budućim generacijama u svijetu koji se brzo mijenja što sve jedna humana gesta može pokrenuti, a to je osnivanje Ustanove domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima u Zadru, prve preteče Crvenog križa osnovanog u Republici Hrvatskoj.

Izložba je postavljena u prigodi obilježavanja 145. godišnjice utemeljenja prve organizacije Crvenoga križa u Hrvatskoj koja je registrirana u Zadru, 70. godišnjice dobrovoljnoga darivanja krvi, 30. godišnjice priznanja Hrvatskoga Crvenog križa kao samostalnoga nacionalnog društva u sklopu Međunarodnoga pokreta Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, 159. obljetnice potpisivanja Ženevske konvencije, 195. obljetnice rođenja Jeana Henryja Dunanta, te u sklopu manifestacije Dani europske baštine 2023.

Ova je izložba dio nacionalnoga programa svečanoga obilježavanja 145. godišnjice Hrvatskoga Crvenog križa koje je pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Svečano otvorenje izložbe 25. 10. 2023. u 18:30, Kneževa palača, (II Palače/ II Palaces) Poljana Šime Budinića 3, Zadar

Izložba ostaje otvorena do 8. studenog 2023.

Organizatori izložbe: Znanstvena knjižnica Zadar, Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, Narodni muzej Zadar

Autori izložbe i kataloga: Tomislav Blažević, diplomirani knjižničar, Marijana Senkić-Klapan, v.d. ravnatelja Znanstvene knjižnice Zadar, Mihaela Šimat, diplomirani knjižničar

Suradnici: Šime Lisica, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar, Hrvoje Perica, voditelj odjela Muzej grada Zadra (Narodni muzej Zadar), Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Marina Pinjagić Telak, zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

MUZEJ ANTIČKOG STAKLA: Izložba uz obilježavanje 15. godišnjice – HELMI REMES i SLATE GROVE “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”

Objavljeno

-

By

6. 5. – 6. 8. 2024.

Muzej antičkog stakla u Zadru bogatom programu obilježavanja 15. godina od otvorenja dodaje i izložbu Helmi Remes i Slate Grove “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”. To je izložba dvoje umjetnika iz Finske, Helmi Remes, rođene Finkinje i Slate Grovea, Amerikanca koji živi u Finskoj.

U dosadašnjem radu Muzeja jedna je od zapaženijih međunarodnih suradnji bila organizacija izložbe „Dodir stakla / Izložba suvremenog nordijskog stakla“ 2015. godine. Među autorima radova izloženih u Muzeju te 2015. godine svoj rad je izlagala i Helmi Remes. Kako su uistinu posebne veze svih onih koji osjećaju i vole staklo kao umjetnički medij, a posebno unutar ovako sveobuhvatne i proaktivne institucije kao što je Muzej antičkog stakla u Zadru, Helmi Remes je prepoznata kao umjetnica koja će na izložbi u Zadru sa svojim umjetničkim i životnim partnerom Slateom Groveom prikazati svu ljepotu života u Finskoj, povezanost s prirodom i tradicijom kroz suvremene staklene umjetničke forme.

Helmi Remes i Slate Grove mladi su ljudi, životni partneri, školovani staklopuhači, umjetnici koji žive suvremeni život u skladu s finskim načinom života, povezanosti s prirodom i u privatnom i u umjetničkom smislu. Remes i Grove samostalni su umjetnici, koji po prvi put u Zadru, u Muzeju antičkog stakla predstavljaju svoje radove na zajedničkoj izložbi “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”. Zajednički koncept izložbe oboje ih veže da kroz individualne radove u staklu prenesu svoju inspiraciju finskim krajolikom, prirodom, čudesnim izmjenama godišnjih doba, koja neizbježno utječu na način života, ali i na životnu filozofiju. Utkanost tradicije u svakodnevni život, otkrivanje finske povijesti, baštine, mitova i legendi, potrage za svjetlom, tako važnim za život, tog balansa između tame u zimskim danima i neprekidnog dana u ljetu, donose čudesne radove u staklu ovo dvoje umjetnika, koji svoj zajednički izlagački koncept po prvi put prikazuju daleko od Finske, na Mediteranu, u Zadru i Muzeju koji baštini antičkog staklo, staklo prepuno priča i tradicije, univerzalni materijal koji ne poznaje granice, posebno granice umjetničke inspiracije.

Izložba se otvara u ponedjeljak 6. 5. 2024. godine u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja. Kustosica izložbe i autorica kataloga je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica Muzeja antičkog stakla u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano obilježen Dan općine Bibinje

Objavljeno

-

By

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Bibinje, ujedno i 33. obljetnica stradanja hrvatskog redarstvenika Franka Lisice u Domovinskom ratu, kojeg su se Bibinjci i ove godine s ponosom prisjetili.

Svečanoj sjednici, uz mještane Bibinja i domaćine nazočili su brojni uzvanici – Nikolina Baradić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, župan Božidar Longin, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, Marko Ratković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državna tajnica Marija Pletikosa te brojni drugi gosti.

U uvodnim obraćanjima predsjednica Općinskog vijeća Marijana Kandić i načelnik Šime Sekula osvrnuli su se na niz projekata koji se trenutno provode na području općine.

„Naš ključni kapitalni projekt je izgradnja novog modernog dječjeg vrtića s jaslicama. Svako dijete zaslužuje mjesto u vrtiću i iz tog razloga pokrenuli smo dugo očekivani projekt koji će zasigurno doprinijeti zadovoljstvu najmlađih. Još jedan strateški projekt nastavak je izgradnje javne odvodnje i rekonstrukcije vodovodne mreže, koji provodimo u suradnji s Općinom Sukošan. Projekt je vrijedan gotovo 12 milijuna eura, sufinanciran je iz NPOO-a, a u tijeku je javna nabava za odabir izvođača radova“, najavio je načelnik Sekula.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako mu je zadovoljstvo doći u Bibinje, gdje lokalna vlast prepoznaje potrebe svojih stanovnika i čini sve da im život učini kvalitetnim i sretnim.

„Rezultat je to vrijednog rada načelnika Sekule i njegovog tima, a Zadarska županija cijeni takav aktivan pristup te, u okviru svojih zakonskih i financijskih mogućnosti pruža podršku svakom kvalitetnom razvojnom projektu. Sinergijom države, županije i jedinica lokalne samouprave sustavno se rješavaju sustavi vodoopskrbe i odvodnje cijelog ovog područja pa i Bibinja. Iz svega navedenog, vidljivo je kako se vaša općina razvija i ima veliki potencijal rasta. Mi se u Zadarskoj županiji, pak, možemo pohvaliti podatkom da smo i službeno među četiri najrazvijenije županije u RH. Vesele nas pozitivni gospodarski pokazatelji – porast izvoza, prosječnih plaća, ali i ono što je posebno važno – značajno povećanje broja radnih mjesta. Veliku ulogu u tome svakako imaju i gospodarske zone, a vaša u Lonićima svakako je jedna od onih s najvećim trendom rasta“, poručio je župan.

Izaslanica predsjednika Sabora Nikolina Baradić čestitala je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u razvoju Bibinja, a time i Hrvatske.

„Moram priznati da mi je zadovoljstvo doći u općinu koja se ima čime pohvaliti. Niz je kvalitetnih projekata koje ste ostvarili, ali puno je i novih ideja koje utječu životni standard stanovnika. Posebno to utječe na mlade obitelji koje ovdje ostaju, a one su osnova opstanka naše domovine. U Bibinjama danas imamo rekordnu zaposlenost i izvrsne demografske podatke koji to pokazuju i zato možete biti primjer svim ostalima kako mladima omogućiti kvalitetan život“, istaknula je Baradić dodavši da su mladi u fokusu Vlade i premijera Plenkovića, o čemu svjedoči niz mjera koje su proveli u proteklom razdoblju.

Vrhunac svečane sjednice bila je dodjela priznanja zaslužnim mještanima. Godišnju nagradu Općine Bibinje zaslužili su: Ivan Šimunić, juniorski prvak Hrvatske u tajlandskom boksu u kategoriji do 54 kg; Nogometni klub veterana Bibinje povodom 25 godina postojanja; Nogometni klub Bibinje za osvojeni naslov prvaka Prve županijske nogometne lige; dok je Grb Općine dodijeljen Ruži Dražini, liječnici obiteljske medicine u znak zahvale za dugogodišnji predan i zapažen rad u zdravstvu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Izložba Mare Milin u Kneževoj palači

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu