Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / EKOLOŠKA AKCIJA NA DUGOM OTOKU: Iz uvale izvukli 1.000 kilograma otpada

Objavljeno

-

U petak, 13. listopada 2023. godine studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, Odjela za geografiju i Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, učenici Osnovne škole Petar Lorini u Salima i djelatnici trgovina Müller u Zadru sudjelovali su u akciji čišćenja uvale Most na Dugom otoku.  Akciju su potpomogli ronioci ronilačkog kluba KPA Zadar.

Akciju je organiziralo više udruga i ustanova uz sufinanciranje međunarodne fondacije „Save the ocean. Wear the change, MBRC the ocean.“ Putem mreže MBRC čvorišta za čišćenje, njihov tim od 4.000 posvećenih sakupljača otpada i volontera organizira čišćenje svaki dan diljem svijeta. Od Islanda do Australije, Indonezije do Kostarike, MBRC čvorišta za čišćenje i volonteri imaju ogroman utjecaj na lokalni okoliš i zajednice.

Za prvu ekološku akciju u projektu odabran je Dugi otok, nakon čega će slijediti akcije na području Splita, Dubrovnika, Šibenika, Krka… U dogovoru s lokalnom zajednicom volonteri su došli na sjeverni dio otoka, na kojemu zadnjih nekoliko godina nije bilo ekoloških akcija.

– Akciji je pristupilo sedamdesetak volontera, od čega oko 20 ronilaca, koji su čistili podmorje i morsku obalu. Iako se na prvi pogled činilo da nema puno plastike, u nekoliko sati prikupili smo pun kamion komunalnog društva, odnosno oko jedne tone otpada, govori nam jedan od organizatora akcije Dejan Kosić.

Volonteri su se odmah po dolasku na otok prihvatili posla, što ne znači da je nedostajalo dobre atmosfere i druženja. Akciju su podržali i domaći mještani Veloga Rata, Polja i Verunića u Kampu Kargita, koji su zajedno s njima prikupili gotovo 1.000 kilograma različitog otpada (plastike, gume, željeza i dr.). Sve što nije pripadalo ovom prirodnom biseru, a riječ je o otpadu kojeg su ostavili ljudi, ili su ga nanijeli vjetar, morska struja ili neke druge okolnosti, iz okoliša je premješteno u posebne vreće, koje su također bile rezultat nekih prošlih akcija.

– Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je pokazati kako bi se obala mogla automatizirano čistiti, uz pomoć robota i umjetne inteligencije, ali i kako se prikupljeni otpad može ponovno upotrijebiti. Od plastike prikupljene s plaža proizvodimo plastične kante koje darujemo školama i vrtićima za ponovno prikupljanje otpada, od polietilena low density proizvodimo nove vreće za prikupljanje otpada, a polietilena high density kašete koje također koristimo u akcijama poput ove, kaže Kosić.

Svi sudionici akcije educirali su se o problemu plastičnog otpada na plažama, a zasigurno postali i promotori ekologije u prostoru u kojemu budu obitavali.

Nakon čišćenja uvale Most domaćini su svim sudionicima akcije osigurali ručak. Uz zajedničko druženje i pjesmu, bila je ovo prilika za uživanje u značajnom krajobrazu Dugog otoka te podizanje svijesti, osjećaja odgovornosti i rješavanja problema otpada u moru i na plažama.

Suorganizatori akcije bili su Općina Sali s komunalnim društvima, Turistička zajednica Dugi otok, Udruga Eko Kvarner i Müller Hrvatska. Svoju podršku dalo je Sveučilište u Zadru i Mardešić d.o.o. te gradsko poduzeće Liburnija, koje je svim sudionicima osiguralo prijevoz na otoku.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva od milijun eura za 20 radnih mjesta!

Objavljeno

-

By

Danas, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren”, napominju iz Općine”.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Ogranak iz Tomislavgrada gostuje u Zadru 

Objavljeno

-

By

U utorak 27. veljače u Ogranku Matice hrvatske u Zadru gostuje Ogranak iz Tomislavgrada. S početkom u 18:00 predstavit će se zbirka izabranih pjesama Mije Tokića: “Breme te tvoje nosi”.

Sudjeluju: Mate Kelava, predsjednik Ogranka u Tomislavgradu, prof. dr. Ivica Musić, dr. sc. Šimun Musa, prof. emeritus, Tomislav Majić, dipl. ing., Mate Kovačević, prof., te Mijo Tokić, prof, autor.

Kroz program će voditi: Mateja Rožanković Dilber.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Pjevački ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu