Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIDEO) BERBA MARAŠKE NAJVAŽNIJI DOGAĐAJ U GODINI ZA ZADARSKU MARASKU / Iza svake sočne kapi inspirativna priča o radnicima koji su bili dio uspješne berbe

Objavljeno

-

U proizvodima nastalim od višnje maraske ili maraške, kako će reći u Zadru, rado svi uživaju, ali malo se zna i govori o tome koliko je truda i ljubavi uloženo u berbu ovog ukusnog i zdravog ploda. Vrijedni radnici na jakom suncu svaki plod pažljivo beru i odlažu u košaru u što bržem roku kako bi on što prije stigao u tvornicu na preradu i tako zadržao sva svoja vrijedna svojstva.  Na plantaži se za vrijeme berbe sastaju radnici različitih uzrasta, i mlađi i stariji, s različitim životnim pričama, ali svi dijele veliku ljubav prema poslu i ovoj autentičnoj zadarskoj namirnici. Bilo je tu teškog rada, ali međusobna suradnja, posvećenost i strast dali su opet odlične rezultate pa iako godina nije ponudila velike količine višnje zbog čestih suša, berba je bila iznimno uspješna, ponajviše zahvaljujući njima.

Pogledajte video o berbi:

Višnja maraska je super food – prirodno bogatstvo zdravlja i vitalnosti

Ova sočna i slatka voćka nije samo neodoljiva za nepce, ona je prava riznica nutritivnih vrijednosti koje imaju jak utjecaj na zdravlje i vitalnost. Kako otkrivaju istraživanja provedena na prehrambeno tehnološkom fakultetu u Zagrebu i Institutu Ruđer Bošković, koncentrat višnje maraske, u usporedbi s koncentratom kontinentalne višnje ima znatno veće količine antioksidanata (20-30 posto), a nudi i značajne količine  antocijana, melatonina i drugih fenolnih spojeva, što ju svakako čini vrhunskom sirovinom.

Klinička istraživanja iz 2008. provedena na KB «Sestre milosrdnice», pod vodstvom prof. dr. sc. Vide Demarin, dokazuju ljekovita svojstva i učinkovitost koncentrata višnje maraske prvenstveno radi velike količine antioksidanata. Rezultati istraživanja su pokazali kako ima nizak glikemijski indeksa, te  će utjecati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, utjecati na smanjenje “lošeg” kolesterola u krvi, prevenirati razvoj kancerogenih bolesti.

„Istraživanju pokazuju da je višnja maraška, osim što je iznimno ukusna i daje proizvodima u kojima se koristi specifičan primamljiv okus, i iznimno zdrava za naš organizam. Već godinama nutricionisti i liječnici apeliraju na korištenje lokalnih namirnica u svakodnevnoj prehrani pa se nadamo kako će se naši Zadrani sve više vratiti svojoj maraški i svemu divnome što se proizvodi od nje“, naglasila je Rebeka Škifić, agronom u Marasci Zadar.

Važno je napomenuti kako je višnja maraška ujedno i glavni sastojak najpoznatijeg zadarskog likera Maraschina. Niti jedno hrvatsko autohtono piće nema tako bogatu povijest kao Maraschino, a svoju popularnost može zahvaliti neospornoj kvaliteti i prepoznatljivom okusu upravo višnje maraške.  

Zahvaljujući njemu, krajem 18. st. Zadar je dobio svoje mjesto na karti Europe, spominje ga se u londonskim novinama, a prodajni katalozi tog vremena u svojim promotivnim tekstovima pišu: „Ono što je regija Champagne za šampanjce, Bordeaux za vina, to je Zadar za likere“ .

Višnja maraška, uz svjetski poznat i priznat Maraschino, koristi se i za proizvodnju omiljenog zadarskog soka i sirupa Amarena s potpisom Maraske Zadra.  

Mnogi to ne znaju, ali Maraska na svojoj plantaži Vlačine ima skoro stotinjak tisuća stabala višnje maraske. Kroz godinu plantaža prolazi različite faze, od predivnog cvjetanja koje podsjeća na tzv. japansku sakuru tijekom proljeća do same berbe krajem lipnja.

Berba višnje maraške je svake godine jedan od najvažnijih događaja za Marasku Zadar pa se ovim putem Maraska želi zahvaliti svima koji su sudjelovali u berbi i doprinijeli da svaka kapljica višnje maraške bude još sočnija i ukusnija.    

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) U KNEŽEVOJ PREDSTAVLJEN PROJEKT “MAPA” – Jačanje statusa Parka Conero (IT), Silbe i Silbanskih grebena te Foce Trigna (IT)

Objavljeno

-

By

Početna konferencija projekta „MAPA – Marine Adriatic PArks” održana je 28. svibnja u Kneževoj palači u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, koja je ujedno i vodeći partner na projektu.

Na konferenciji je prisutnima predstavljen projekt usmjeren na jačanje statusa zaštićenih dijelova Programskog područja na tri lokacije – područje Parka Conero (IT), Silbe i Silbanskih grebena te Foce Trigna (IT),  koje će zajedno nositi naziv Marine Adriatic PArks (MAPA).

Ravnatelj AGRRA-e Ivica Pintur poželio je sudionicima uspješan rad uz uvjerenje da ćemo u srpnju 2026. godine svjedočiti izvrsnim rezultatima, kako na području našeg priobalja, tako i onog sa suprotne talijanske strane. Prisutnima se u ime Zajedničkog tajništva Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska obratio i Lovro Jurišić.

Cilj projekta je podizanje svijesti ciljnih skupina o važnosti održivog morskog ekosustava, kroz procjenu biološke raznolikosti te implementaciju Zajedničke strategije i Akcijskog plana o kapitalizaciji zaštićenih područja.

Projektne aktivnosti predstavila je voditeljica projekta Ivana Mamić iz AGRRA-e. Aktivnosti izgradnje kapaciteta i podizanja svijesti biti će provedene kroz zajedničke radionice i treninge kojima će se potaknuti aktivno građanstvo i učiniti ih ambasadorima MAPA-e. Uspostaviti će se Lokalna vijeća suradnje (LCC) putem kojih će se promicati očuvanje biološke raznolikosti te će se organizirati pilot akcija opremanja ciljnih skupina kroz promidžbu ribolovnog turizma kao gospodarske aktivnosti koja ima minimalan negativan utjecaj na okoliš. Projektni će partneri uspostaviti zajedničku interaktivnu MAPA platformu, kako bi procijenili status morskih staništa i vrsta te uključili lokalne zajednice u provođenje aktivnosti nadzora.

Osim same Konferencije, u Bastionu će se 29. svibnja održati  „Blue Caffee”, gdje će studenti zajedno s projektnim partnerima, naučiti više o specifičnostima pilot lokacija: Silba, Parco Conero, Foce Trigno i zaštićenom morskom području.

Uz AGRRA-u, kao vodećeg partnera,  projektni partneri su Regionalna Agencija za zaštitu okoliša – ARPA Molise (IT), Društvo istraživača mora – 20000 milja (HR), Veleučilište Marche (IT) i Regionalni park Conero (IT).

Projekt je financiran iz Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska 2021.-2027., Tematsko područje: Zeleno i otporno zajedničko okruženje. Proračun projekta iznosi 1.402.920,00, od čega je Iznos EU sufinanciranja: 1.122.336,00 €.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu