Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SATANAK KOD ŽUPANA LONGINA: U sustav primarne zdravstvene skrbi ušle pedijatrice Šitum Bušić i Tičić, 6 ordinacija upisuje predškolsku djecu

Objavljeno

-

U Domu Zadarske županije održan je drugi sastanak s predstavnicima Građanske inicijative “Tko je moj liječnik?”, a na sastanku su uz župana Božidara Longina i pročelnika Marka Kolegu sudjelovali predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva.

Nakon radnog dijela sastanka, Maja Grgurić Srzentić u ime Građanske inicijative “Tko je moj liječnik?” istaknula je kako je zadovoljna odazivom, odnosno dolaskom na sastanak svih onih za koju su tražili da budu nazočni.

“U odnosu na prošli sastanak dobili smo više informacija. Zahvalni smo na trudu koji je uložen u međuvremenu. Moramo naglasiti da i dalje nemamo odgovore na pitanja koje uporno traže roditelji, a jedno od njih je kod koga se upisati ako trenutno nemaju pedijatra. Roditeljima je, nažalost, rečeno da mjesta više nema, međutim, odgovor HZZO-a danas je bio da svi moraju biti upisani i to je bio zapravo argument za sva naša daljnja postavljena pitanja, kod koga ići po uputnice, kome se javiti ukoliko možda nemamo potrebu ići na hitni prijem“, kazala je Grgurić Srzentić.

U sustav su nam ušle dvije pedijatrice. dr. Antonija Šitum Bušić i dr. Tereza Tičić. Na taj način pokrili smo izlazak iz mreže dr. Švorinić i dr. Mikecin. Imamo najavu da će dr. Bakmaz otići od 01. siječnja 2024. u mirovinu, a do tada ćemo osigurati još jednu pedijatricu. Nadam se da ćemo time imati riješen sustav koji će zadovoljavati potrebe. Ostaje nam za riješiti odlaske pedijatara koji će ići za dvije, odnosno tri godine u mirovinu, ali taj dio planiramo pokriti sa specijalizacijama kojih trenutno imamo četiri. Jedna pdijatrica bi trebala doći početkom iduće godine, jedna krajem 2025. i još jedno mjesto, za koje je ugovor potpisan prošle godine, trebala bi doći 2027. godine. Za još jedno mjesto, koje je trenutno nepopunjeno, kontinuirano će se raspisivati natječaj. Možda ne ide onako brzo kako bismo htjeli, ali ide u smjeru rješavanja“, poručio je Kolega te dodao nije lako i jednostavno nadoknaditi neplanirane i prijevremene odlaske iz mreže.

Također važna informacija sa sastanka jest da će svi roditelji koji trenutno nemaju izabranog liječnika imati osigurano cijepljenje, najavio je pročelnik za zdravstvo Marko Kolega.

„Cijepljenje će obavljati u Domu zdravlja dr. Antonija Šitum Bušić i dr. Damir Letinić te ugovorni privatnik dr. Ivica Glavan u svojoj ordinaciji. Napominjem da roditelji moraju na cijepljenje donijeti karton cijepljenja djeteta”, istaknuo je pročelnik Kolega koji još jednom poziva roditelje da što prije upišu svoju predškolsku djecu u ordinacije pedijatara, jer samo tako mogu ostvariti svoja zakonom zajamčena prava na zdravstvenu zaštitu.

Mjesta za upis trenutno neupisane djece do 7 godina starosti ima kod sljedećih pedijatara:

Dom zdravlja Zadarske županije:                 

– dr. Damir Letinić

– dr. Antonija Šitum Bušić

Ugovorne privatne ordinacije:

 • Željko Čakarun
 • Tereza Tičić
 • Milena Bačić
 • Dubravka Kordić

Procedura kod upisa djece u odabranog pedijatra je detaljno opisana na stranicama HZZO-a a i na portalu e-građani. Upis se nikako ne može raditi telefonskim putem već treba osobno donijeti tiskanicu na potpis odabranom pedijatru.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

 1. Roditelj

  12. listopada 2023. at 9:32

  Ovo se zove mazanje očiju.

  Iz priloženog citata možete vidjeti pronatalitetnu politiku grada Zadra:

  Poštovani, ako će ordinacija dr Šitum Bušić koja djeluje u sklopu Doma zdravlja (Ivana Mažuranića 28a) upisivati nove pacijente do maksimalnog dozvoljenog broja, molimo Vas da javnosti dostavite informacije o kojem maksimalnom broju djece/pacijenata se radi.

  Informacije koje imamo, javno dostupne informacije, govore o 1190 pacijenata, uz iznimku da prednost pri upisu imaju novorođena djeca.

  S obzirom da je, prema javno dostupnim podacima, prijašnja pedijatrica u ambulanti koju je naslijedila dr Šitum Bušić (ne smijemo pisati ime te liječnice jer je takva preporuka iz Županije) imala 1111 pacijenata mlađih od 7 godina (dakle imajmo na umu da 1111 nije stvaran broj upisane djece nego samo djeca koja još nisu napunila 7 godina) , nije li onda broj novoupisane djece, ako uopće ne uzimamo u obzir novorođenčad, manji od 80 ? Ili nadležni imaju neke druge maksimalne brojke koje su samo njima dostupne ?

  Broj djece koja su bila upisana kod pedijatrice koja je prije radila na adresi Vatroslava Lisinskog (po preporuci, ne pišemo njeno ime, samo Županija smije) je 1252 djeteta do 7-e godine života. Tko je “naslijedio” njenu ambulantu i gdje će se upisati preko 1252 djece ?

  Pedijatrica koja je imala ordinaciju do JEDINE ordinacije koja radi puno radno vrijeme u sklopu Doma zdravlja (dakle, adresa Ivana Mažuranića 28 a, po preporuci ne pišemo njeno ime, samo Županija smije) još nije započela s radom ali kad započne onda će uz svoje pacijente kojih je preko tisuću, upisivati koliko još pacijenata, uz prednost upisa novorođenčadi ? Opet pričamo o nekoj maksimalnoj tajnoj brojci koju laici ne mogu naći.

  Pozivaju se roditelji da svoju djecu upišu (prepisujemo imena iz teksta Županije za koja nismo čuli da ne smijemo…za sada) kod dr Kordić Dubravke u Benkovcu, koja ima 1258 pacijenata do 7. godina (dakle, brojka je veća a maksimum koji smo mi iščitali je 1190 djece po timu plus novorođenčad moraju upisati).

  Pozivaju se roditelji da svoju djecu upišu kod dr Damira Letinića (Zadar), koji radi skraćeno radno vrijeme i time se broj pacijenata smanjuje na pola – dakle, javno dostupne informacije govore da dr Letinić ima 642 pacijenta do 7-e godine života. I dr Letinić je premašio maksimum onda, ili opet pričamo o nekom tajnom broju ?

  Dr Čakarun Željko (Zadar) ima 1325 pacijenata od maksimuma od 1190. Prednost imaju novorođenčad. Koliko djece da on još upiše ? Ima nešto u tom maksimalnom broju koji samo nadležni znaju…

  Dr Bačić Milena (Zadar) ima 1237 djece do 7 godina. Prednost imaju novorođenčad. I tu je riječ o nama nepoznatom maksimalnom broju.

  Molimo medije da upute javnost o kojem maksimalnom broju pacijenata se radi, uz prednost upisa novorođenčadi ? Molimo medije da otkriju tko će od 1.1.2024. “naslijediti” ordinaciju liječnice (opet se držimo preporuke pa ne navodimo ime već samo adresu ambulante – Prolaz cara Augusta 1, tj.njenih 1424 pacijenata do 7-e godine života?

  Tko će onda osiguravati PRAVA DJECE koja ne mogu niti smiju osigurati liječnici pedijatri iz OB Zadar (uputnice,putni nalozi, doznake) ? Hoće li pedijatri iz bolnice raditi i sistematske preglede ? Ako nekome i to padne na pamet, onda je definitivno markirao važne lekcije tijekom školovanja…

  Liječnici na odjelu pedijatrije OB Zadar pucaju godinama i upozoravaju da im je potrebna pomoć ali od pomoći ni “p”. Nisu tome krivi pedijatri iz primarne zdravstvene zaštite nego sustav koji se 20 godina urušavao.

  Od 14 pedijatara koliko je navdena potreba za Županiju, za 2,5 mjeseca ćemo ih imati 7 ? Slovima – SEDAM od ČETRNAEST !!! Duplo manje !!!!

  A ujedno, nije ni to najgore, i drugi pedijatri stječu uvjete za mirovinu a ovakvim načinom kojim ste krenuli prema JEDINOJ pedijatrici koja radi puno radno vrijeme u ordinaciji u sklopu Doma zdravlja je apsolutno bezobrazan i tužan.

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Više od 420 tisuća eura sportu i tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Program javnih potreba u sportu za koje se sredstva osiguravaju iz Proračuna Zadarske županije, a to  su: Poticanje i promicanje športa, športske aktivnosti djece i mladeži, športska priprema, domaća i međunarodna natjecanje, te opća i posebna zdravstvena zaštita, djelatnost Športske zajednice Zadarske županije, djelatnost županijskog saveza školskog športa, športske rekreativne aktivnosti građana, športske aktivnosti djece s teškoćama u razvoju, te parašportaša i gluhih športaša, subvencije programa, Vratimo šport u škole i ostali programi u športu.

Prijedlog programa utvrđen je obradom pristiglih prijava po javnom Pozivu za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu.

Kako je pojasnio resorni pročelnik Ivan Šimunić, sveukupno se na Poziv za predlaganje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 115 pravnih osoba sa 150 programa. Nakon provedenog postupka potpunosti i pravovremenosti, administrativnu provjeru ispunilo je 132 programa/projekata, odnosno 105 pravnih osoba, od čega 88 udruga za natjecanje, 9 udruga iz područja športske rekreacije i 8 udruga iz područja športa osoba s invaliditetom. Povjerenstvo za ocjenjivanje, bodovanje i vrednovanje programa iz javnog Poziva za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije pozitivno je ocijenilo 132 programa.

Ukupna sredstva za financiranje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu iznose 351.746,00 eura.

Sveukupno se na Poziv za predlaganje programa  javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 6 udruga s ukupno 6 programa. Nakon provedenog postupka provjere potpunosti i pravovremenosti prijava formalne uvjete je ispunilo svih 6 udruga sa ukupno 6 programa. Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa javnih potreba u tehničkoj kulturi pozitivno je ocijenilo 5 programa.

Ukupna sredstva za financiranje Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu iznose 69.237,24 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Donesen Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije za razdoblje 2024.-2026. godine. Riječ je o planskom dokumentu koji se donosi za trogodišnje razdoblje u skladu s Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti, a kojim se utvrđuje provedba politike za poboljšanje energetske učinkovitosti u jedinici područne (regionalne) samouprave.

Akcijski plan sadržava prikaz i ocjenu stanja te potrebe u neposrednoj potrošnji energije, dugoročne ciljeve, uključujući okvirni cilj ušteda energije, mjere i pokazatelje za poboljšanje energetske učinkovitosti, nositelje aktivnosti i rokove provedbe, mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti u skladu sa Strategijom energetskog razvitka i drugim strateškim dokumentima Vlade Republike Hrvatske, izračun planiranih ušteda energije u skladu s Pravilnikom za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije, način praćenja izvršenja plana i izvještavanja te način financiranja Plana.

Sukladno planu ukupna planirana ulaganja su gotovo 6 milijuna eura.

Na 16. sjednici Županijske skupštine vijećnici su, uz ostalo, usvojili i odluku o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije, izmjenu i dopunu statuta Doma zdravlja Zadarske županije i dopunu djelatnosti Medicinske škole Ante Kuzmanića te su dali suglasnost zdravstvenoj ustanovi Ljekarne Zadar za adaptaciju i uređenje poslovnice u Preku.

Prisegnuo je i novi vijećnik, Toni Herenda (SDP) koji je zamijenio dosadašnjeg vijećnika Juru Zubčića.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTVRĐENI LAUREATI ŽUPANIJSKIH PRIZNANJA / Fra Andriji Bilokapiću i Nives Kozulić nagrada za životno djelo

Objavljeno

-

By

Na 16. sjednici Županijske skupštine potvrđeni su laureati županijskih nagrada koje je predložio Odbor za dodjelu javnih priznanja.

Nagradu Zadarske županije za životno djelo dobili su posthumno Nives Kozulić, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije i bivša predsjednica Društva arhitekata Zadra te fra Andrija Bilokapić, dugogodišnji provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. 

Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini dobili su:

1. Udruga pomoraca “Sv. Nikola” Vrsi (promicanje pomorske tradicije, humanitarni rad),

2. Državni arhiv u Zadru (znanost i kultura),

3. Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar (šport),

4. Mateo Škara (šport),

5. Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola Zadar (obrazovanje, kultura i šport),

6. Yacht Club Biograd (ostala područja društvenog života-promocija nautičkog turizma, jedriličarstava i svih aktivnosti vezano za more),

7. Ante Mihić (promicanje vrijednosti Domovinskog rata i podizanje svijesti o važnosti očuvanja kulturno-povijesnog identiteta Dugog otoka),

8. Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” Zadar (kultura),

9. Rukometni klub Zadar 2013 (šport),

10. Humanitarna udruga “Antonio Jurjević” (humanitarni rad).

Za dodjelu Nagrade Zadarske županije za životno djelo zaprimljeno je pet prijedloga, dok je za dodjelu Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini zaprimljeno ukupno 30 prijedloga za 26 kandidata.

Javna priznanja uručit će se u travnju na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana županije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu