Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BROJNIM PROJEKTIMA DO BOLJEG STANDARDA / Filipjanski proračun rebalansom od 14 na čak 24 milijuna eura

Objavljeno

-

Foto: Velimir Brkić / Zadarski tjednik

Drugim rebalansom ovogodišnji se proračun povećao za 70 posto ili 10 milijuna eura (75 milijuna kuna) te umjesto 14 milijuna eura (105 milijuna kuna) sad iznosi 24 milijuna eura (180 milijuna kuna)

Općinski vijećnici Općine Sveti Filip i Jakov pod predsjedanjem Igora Pedisića jednoglasno su donijeli odluku da proračun za 2023. godine drugim rebalansom naraste, odnosno da se poveća za 70 posto ili 10 milijuna eura (75 milijuna kuna) te umjesto 14 milijuna eura (105 milijuna kuna) sad iznosi preko 24 milijuna eura (180 milijuna kuna).

Projektu Zaželi milijun eura

– Nove stavke odnose se na izgradnju i opremanje Centra za starije osobe Sv. Filip i Jakov na Rabatinu u iznosu od 8,1 milijun eura od čega je 5,4 milijuna eura bespovratno, projekt Zaželi 4 u iznosu od milijun eura, otvaranje novog programa predškolskog odgoja i prebacivanje projekata sufinaciranih sredstvima EU, uređenje zgrade na k.č.167, kupnju suterena za proširenje vrtića, uređenje šetnice Danijela Mandića u Turnju, obrazložila je Vlatka Budanović, šefica općinskih financija.

Jednoglasnom odlukom vijećnika odobrena je i kupnja poslovnog prostora površine 196 m2 kod Dječjeg vrtića Cvit u Sv. Filip i Jakovu, riječ je o prostoru bivše samoposluge u vrijednosti od 200 tisuća eura.

– Malo, po malo vraćamo ono što je nekad bilo od Nove Zore. Što se tiče zgrade Zagrebačkog holdinga, ona je 480 tisuća eura, dok je mariborska zgrada s dvorištem 700 tisuća eura, ali nažalost nije za prodaju, kazao je Zoran Pelicarić – Peco, općinski načelnik, koji je u izvješću o radu u prvih šest mjeseci 2023. istaknuo kako imaju 15 općinskih službenika i ukupno 17 komunalaca.

Općinska uprava seli na kat tzv. stare škole, dok se dosadašnji prostor iznajmljuje za upravu Andabakove marine u izgradnji za godišnji najam u iznosu od 43 tisuće eura (325 tisuća kuna).

Za novi vrtić 18 projektnih ponuda

– Osnovano je i Rogovo d.o.o. da u konačnici zarađuje milijun eura kako bi bio osigurač kad se 2028. godine ukinu EU sredstva, naglasio je Pelicarić dodavši kako su za plažu Morovičku ishodili još 200 tisuća eura, a za plaže u Sv. Petru 40 tisuća eura.

Za projekt novog vrtića na Rabatinu iznad Sv. Filip i Jakova koji će imati 10 odjeljenja za 200 djece pristiglo je čak 18 ponuda od projektnih kuća.

– S obzirom na političke okolnosti, državnu vlast HDZ-a i iduću višekratnu izbornu godinu mogla bi vrlo brzo početi izgradnja modernog vrtića za 200 djece, uvjeren je Pelicarić koji se pohvalio kako će optički kabel, projekt ukupne vrijednosti od 7 milijuna eura, u kućanstva i poslovne objekte započeti stizati već u prvom kvartalu iduće godine.

Dom za stare za 98 korisnika bit će 80 posto za domaće ljude, a 20 posto bit će komercijalan. Dom će se povezati i s budućim domom u Raštanima Gonjim jer je obveza skrbiti za još 218 ljudi u izvaninstitucijskoj srbi.

– Za novu, četvrtu fazu projekta Zaželi, koji bi ovoga puta trebao trajati tri godine, odobrit će nam se oko milijun eura. Idemo na zapošljavanje 20 žena koje će skrbiti za čak 140 korisnika. Bit će to najbolja priprema za skrb u budućem Domu za stare i nemoćne u izvanistitucijsku skrb, naglasio je Pelicarić.

Iza banja rušenje šetnice i kandelabera

U prvih šest mjeseci 2023. od prireza na dohodak uprihodilo se 700 tisuća kuna (93 tisuće eura). Međutim on se od 1. siječnja 2024. godine ukida, a Općina zasad ne razmišlja o uvođenju poreza na dohodak koji im se dopušta.

– Općina koja broji 4.500 stanovnika ima i problema. Na plaži Iza banja u Sv. Filip i Jakovu nakon prijave odlukom inspekcije moramo rušiti 120 metara nove obale šetnice i 5 kandelabera te dovesti sve u prvobitno stanje, rekao je Pelicarić, nakon što je nabrajao završene i započete projekte u prvih šest mjeseci ove druge i najavio brojne druge.

Općina brojnim projektima diže standard općinskim žiteljima i otvara nova radna mjesta, kaže vijećnik Marin Colić, predsjednik općinskog HDZ-a.

– No, imamo razne insinuacije i prijave pojedinaca. Podapinju nam noge, ali život ide dalje i još nas više jača da radimo na dobrobit općinskih žitelja, od rođenja do duboke jeseni života, poručio je Colić.

Izvor: Zadarski tjednik

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZGRADI POLIKLINIKE ZADAR / U četvrtak s radom počinje Farmakološka ambulanta. Donosimo sve detalje

Objavljeno

-

By

U četvrtak 02.05.2024. godine s radom počinje Farmakološka ambulantai to u sobi 335, na 3. katu u zgradi Poliklinike Opće bolnice Zadar, priopćeno je iz Opće bolnice.

U ambulanti će raditi Juraj Ban Jović, dr.med., specijalist kliničke farmakologije s toksikologijom.

Farmakološka će ambulanta raditi utorkom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Pregledavat će se 8 pacijenata po danu, a što se termina tiče dva se odnose na e-naručivanje, dva su prioritetna i četiri termina su dostupna za naručivanje preko Jedinice za centralno naručivanje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarska nadbiskupija predstavila novi logotip – evo što predstavlja…

Objavljeno

-

By

Zadarska nadbiskupija kao institucija, za svoj prepoznatljivi vizualni znak, korespondenciju i predstavljanje u javnosti, dobila je novi logo uz koji uvijek stoji i natpis ‘Zadarska nadbiskupija’, s mogućim različitim varijantama, stoji u priopćenju iz Nadbiskupije.

Novi logo sastoji se od dva povezana dijela: kruga oblikovanog od zvijezde i križa te zadarske katedrale sv. Stošije. Prvi dio loga sadrži formu kruga koji je jedan od najstarijih i najraznovrsnijih simbola u kulturi i umjetnosti. U likovnoj umjetnosti, simbolika kruga je sveprisutna i označuje nepromjenjivost, jedinstvo i beskonačnost. Kršćanska zajednica, Crkva, često koristi oblik kruga u različitim varijantama, simbolizirajući jedinstvo vjernika i cjelovitost tijela Kristova.

Oblik kruga u novom logu postignut je pomoću zvijezde koja ide prema križu, time simbolizirajući život Isusa Krista u njegova dva najvažnija trenutka: otajstvo utjelovljenja i rođenja i otajstvo muke, smrti i uskrsnuća. Zvijezda koja je posebno važna u Svetom pismu sa svojih deset krakova predstavlja i svakog čovjeka (usp. Mt 25, 1-13, Prispodoba o deset djevica). Uz pomoć zvijezde čovjek može pronaći novorođenoga Boga u jaslicama (usp. Mt 2, 1-12) koji ga preko križa dovodi do uskrsnuća, oslikavajući tako istinu da “misterij čovjeka postaje doista jasan jedino u misteriju utjelovljene Riječi” (GS 22).

U duhovnoj simbolici zvijezde i križa krije se još jedno značenje, a to je život sv. Stošije koja je svojim životom na znakovit način povezala otajstva rođenja, muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Prema pobožnoj legendi, sv. Stošija rođena je na Uskrs, što joj i samo ime na grčkom jeziku označava (grč. ἀνάστασις – uskrsnuće), a svoju vjeru u Krista zapečatila je smrću na Božić 304. godine.

Drugi dio loga čini suvremeno minimalistički prikaz pročelja katedrale sv. Stošije i njezinog dominantnog zvonika koji kao Spasiteljev prst pokazuje nebo, s vidljivim anđelom na vrhu. Zajednica vjernika okuplja se u crkvi nastavljajući pashalno otajstvo Isusa Krista. Katedrala, majka svih crkava (lat. ecclesia mater), vidljivi je znak jedinstva vjernika Zadarske nadbiskupije. U njoj se, kao i u drugim crkvama Nadbiskupije, sakramentom euharistijskog kruha posadašnjuje i ozbiljuje jedinstvo vjernika koji tvore jedno tijelo u Kristu, čime se vrši djelo našeg Otkupitelja (usp. LG 3).

Novi primarni logo Zadarske nadbiskupije je jednostavan i jezgrovit. Zahvaljujući tim obilježjima, uz svoj inovativni koncept, otvara široki spektar primjene i interpretacije. Logotip, kao i drugi elementi dizajna, moraju učiniti komunikaciju lako razumljivom i pamtljivom. Jednostavni dizajn upotrebnom linija, minimalizama i ravnoteže omogućili su ravnomjerno raspoređivanje sadržaja i stvaranje estetski ugodne kompozicije. Novi logo Zadarske nadbiskupije osmislili su Paško Ivanović, grafičar i web dizajner i don Mario Karadakić, vicekancelar Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! U utorak bez vode i dio Privlake!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 30.04.2024. godine (utorak), u vremenu od 08:00 pa do 17:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u Privlaci u ulicama:

Splitska ulica,

Trogirska ulica,

Put Brtalića,

Ulica Jakova Gotovca,

Put Sebačeva,

Ulica hrvatskog proljeća,

Put Škrapavca, 

Put Bilotinjka, 

Put Mletka, 

Put Mletačkih pomoraca, 

Put Gržanove punte i

Put mula.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Bilotinjka  kod kućnog broja 100.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu