Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KREATIVNA RADIONICA KINO ZONE I PRIRODOSLOVNE ŠKOLE / “MTTS Quick Slice” ili kako u samo nekoliko sekundi animacije ispričati priču

Objavljeno

-

Koliko je važno pripovijedanje u animaciji? Kako animatori mogu koristiti kratke forme da bi unaprijedili svoje tehničke vještine i znanje? Što se može ispričati i vidjeti u samo nekoliko sekundi?

Njemačko-nigerijska animatorica Ebele Okoye ima nešto za reći o tim temama, i pridružit će nam se u Zadru 21. i 22. rujna na dvodnevnoj kreativnoj radionici za učenike Prirodoslovno grafičke škole Zadar. Radionica je rezultat zajedničkih napora Kino Zone i Prirodoslovno grafičke škole, a zaključit će je projekcija izabranih afričkih kratkih animiranih filmova ovog petka u 19.15 na ljetnoj pozornici u Perivoju Vladimira Nazora, ispred zgrade srednjih škola .

Dvodnevna radionica je ujedno i uvod u treće izdanje Srednje Kino Zone, projekta pokrenutog 2021. u suradnji Prirodoslovno grafičke škole i Centra nezavisne kulture (Kino Zone) u cilju povećanja učeničkih kompetencija kroz praksu organizacije događanja, razvoja medijske pismenosti i promocije vrijednih audiovizualnih djela među srednjoškolskom populacijom. Učenike i sve zainteresirane tijekom iduća dva tjedna očekuju besplatne projekcije filmova „Jojo rabitt“, „10 razloga zašto te mrzim“, „Knives out“ i „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ u Perivoju Vladimira Nazora ispred zgrada srednjih škola.

Ebele Okoye, 2D animatorica sa više od 20 godina iskustva, ne ostavlja trag samo svojim jedinstvenim tehnikama pripovijedanja, već je također osvojila i brojne nagrade za doprinos animacijskoj industriji. Ebele će svoje bogato iskustvo podijeliti s učenicima Prirodoslovno – grafičke škole, te  na dvodnevnoj radionici usmjerenoj na ključnu ulogu pripovijedanja u svijetu animacije, pružiti vrijedne uvide u oblikovanje privlačnih narativa kroz praktičan rad na pripremljenim kratkim zvučnim isječcima u sklopu već postojeće inicijative „Motion to the Sound“.  Učenici će biti potaknuti da stvaraju animirane sekvence inspirirane nizom pripremljenih kratkih zvukova, omogućavajući im primjenu načela učinkovitog pripovijedanja na interaktivan način.

“Motion to the Sound” (MTTS) je inicijativa koja ima za cilj osnaživanje mladih talenata kroz praktičnu edukaciju i jedinstvene izazove animacije, interpretirajući zvučne zapise kako bi oslobodili kreativnost, razvijali svoje vještine i stekli prilike za umrežavanje. Više informacija o ovoj inicijativi dostupno je na https://motiontothesound.org/

Prije početka radionice sudionici će imati priliku istražiti svijet afričke animacije kroz projekciju nekoliko kratkih filmova više afričkih animatora, različitih stilova i na raznovrsne teme koje plijene pažnju. Projekcija će poslužiti kao temelj za poticanje razmišljanja uoči same radionice.

“Pripovijedanje je srce i duša animacije. To je nit koja povezuje vizualno, zvuk i emocije kakobi se stvorila čarolija. Veselim se druženju s učenicima na ‘MTTS Quick Slice’ radionici i dijeljenju znanja”, kaže Okoye.

O Ebele Okoye:

Ebele Okoye je predvodnica animacijske industrije na afričkom kontinentu, poduzetnica, producentica, spisateljica, redateljica, dizajnerica i umjetnica virtualne stvarnosti s više od 20 godina iskustva. Dva puta je osvojila nagradu Afričke filmske akademije i prestižnog Afričkog međunarodnog filmskog festivala (AFRIFF) u Lagosu. Ebele također ima priznanja i nagrade od organizacija poput DEFA Foundation, Focus Features, Robert Bosch Foundation, The California State Legislature i Kongresa Sjedinjenih Država, kao i od njemačkog ogranka Amnesty International. Vodila je međunarodne koprodukcije između Njemačke i Bugarske, kao i Nigerije, Njemačke i SAD-a. Osnivačica je brojnih programa obuke iz animacije, počevši od “smedLAB2013”, prvog tečaja animacije u Nigeriji, pa do “Motion to the Sound” i “Ani-JollyGIRLS Special Training”.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Tragičan kraj potrage, pronađeno tijelo nestalog muškarca

Objavljeno

-

By

U moru kod Paškog mosta noćas je nestao 29-godišnji ribar nakon što se prevrnulo brodica u kojoj su se nalazila četvorica mladića. Tri su se uspjela spasiti, a tijelo četvrog pronađeno je u subotu kod Paškog mosta na osam metara dubine, javlja Zadarski list.

Kako neslužbeno doznaje Zadarski list, četvorica mladića isplovila su sinoć iz naselja Rtine. Do nesreće je došlo kod Rta Tanka nožica, kada se prevrnula brodica, a mladići su pali u more.

Podsjetimo, ovo je već drugi slučaj nestanka ribara u Zadarskoj županiji u svega nekoliko danas. Već peti dan traga se za ribarom koji je nestao u Vrsima nakon što je išao podići mreže.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

12. PROSINCA / U prodaji ulaznice za božićni gospel koncert u HNK Zadar

Objavljeno

-

By

HNK Zadar najavljuje nadolazeći  BOŽIĆNI KONCERT koji će se održati u utorak, 12. prosinca u 20 sati.

Božićni gospel koncert Hrvatskog narodnog kazališta Zadar donosi pravo blagdansko ozračje i radost svim ljubiteljima glazbe. Pridružite nam se na nezaboravnom glazbenom doživljaju uz izvođenje najvećih božićnih gospel hitova u izvedbi američkog sastava GOSPEL VOICES FAMILY.

Ulaznice su u online prodaji u sustavu Eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/gospel-voices-family-usa-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-628208/event.html i na blagajni HNK Zadar ( subotom od 11 do 13 sati, a radnim danom od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.)

Cijena ulaznice iznosi 15 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH / U ponedjeljak u HNK Zadar hit komedija “Kako druga polovica voli”

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 11. prosinca u HNK Zadar s početkom u 20 sati pogledajte hit komediju Satiričkog kazališta Kerempuh, KAKO DRUGA POLOVICA VOLI u režiji Filipa Detelića.

IGRAJU: Filip Detelić,  Nataša Kopeč, Mia Anočić Valentić, Marko Hergešić, Josipa Anković i Matija Šakoronja.

Kako druga polovica voli je komedija jednog od najplodnijih i najizvođenijih suvremenih dramskih pisaca – Alana Ayckbourna koji je napisao preko 80 kazališnih djela te osvojio najuglednije kazališne nagrade.

Ovaj suvremeni vodvilj, u brzom ritmu, uz upečatljive karaktere i niz komičnih obrata, vodi junake predstave u kaos iz kojeg će se uzalud pokušati izvući, propadajući sve dublje u živo blato svojih ljubavnih odabira.

Ova predstava  koja osvaja publiku gdje god da se izvodi, propituje čvrsto zadane društvene norme malograđanskih okvira te njima suprotstavljenu ljubavnu vatru.

Koliko smo uopće originalni i neponovljivi ili živimo u strogo utabanim stazama vrteći se u krug kao zamorci noću u svojim sumornim kavezima?

Mogu li strast i želja opstati u rutini predvidive svakodnevice? Odgovor je da mogu, ali ne nužno prema vlastitom partneru…

Ulaznice za predstavu su u online prodaji u sustavu Eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/kako-druga-polovica-voli-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-628294/event.html

i na blagajni HNK Zadar. Cijena ulaznice iznosi 12 eura.  Radno vrijeme blagajne od 11 do 13 sati i na dan izvedbe od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.

https://www.hnk-zadar.hr/hr/predstava/kako-druga-polovica-voli/344

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu