Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Otvorena 28. međunarodna izložba fotografije “Otok i more”

Objavljeno

-

Saša Sutlović, Na kraju vijađa

U glavnom holu Gradske knjižnice u Zadru 18. rujna održan je prikaz fotografija 28. međunarodne izložbe fotografije Otok i more.

Izabrana djela za Otok i more 28. međunarodnu izložbu fotografije su fotografije 124 autora iz 12 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja.

Izložbu je organizirao fotoklub „Kornat“, Zadar i foto-sekcija kluba Kukljica, voditelj Ante Jaša, a priređena je pod pokroviteljstvom  Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i potporu Grada Zadra, Upravnog odjela za kulturu i šport.

Posebno se ističu autori iz Zadarskog područja: Bačić Živko, Balabanić Zrinka, Baričević Helena, Belić Tanja, Bilosnić Pablo, Bilosnić Tomislav Marijan, Blagdan Zdravko, Blaslov Matej, Breulj Jadranka, Gržinčić Tihomir, Jaša Ante, Kačan Boris, Kasal Božidar, Kolenc Ivana, Kurtin Barbara, Lonić Boris, Luić Andrina, Luštica Boris, Marcelić Jasna, Mašina Milena, Mavar Ratko, Mavra Hrvoje, Mišlov Noa, Panović Silvio, Pastorčić Radivoj, Piasevoli Nikola, Portada Josip, Rogošić Dina, Skoblar Ivana, Sutlović Saša, Šangulin Robbie, Šmit Elvis, Švorinić Ingrid, Tomulić Aleksandar, Varenina Mladen, Vitlov Slavko, Vulić Jerolim i Žurić Vlatko.

U proslovu kataloga o ovogodišnjoj izložbi publicist Ante Jaša Ekscelencija i Artist FIAP-a: „Ocjenjivački odbor Glavnom nagradom „Otok i more“ nagradio je Zrinku Balabanić za svjetlopis „Kameni oblici uz more 5“. Autorica je snimila dio uvale u koju nas uvodi pijesak i šljunak u pličini. Iz mora izranjaju tri velika ovalna kamena oblikovana valovima mora snimljena iz donjeg kuta, pa se skulpturalno ocrtavaju na nebu.

Goran Grudićnagrađen je zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „All but forgotten“. Autor je snimio brodicu nasukanu na šljunčanu obalu. Brodica je polovicu uronjena u more, a pramac izdignut prema nebu je raspuknut s spuštenim užadi u more. Nebo s tamnim oblacima je nagovještaj nevere i valova pa sluti rasapu krhke brodice.

Noa Mišlov nagrađen je srebrnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Zadarskim ulicama“. Autor je snimio scenu na ulici i šetača uz arhitektonske detalje. Dio ulice snimljen okomito istaknuo je niz ulaznih vrata zgrade. Uvodi nas u sliku tama otvorenih vrata i niz zatvorenih vrata dijagonalno se nižu do lika šetača.

Miljenko Brezak nagrađen je brončanom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Gospođa u Vlaškoj“. Prizori u ulici pored kojih svakodnevno prolazimo izazov su autoru za pokazati kreativnost snimanja. Crtež žene s suncobranom na uglu zgrade snimljen je u prednjem planu, a dio ulice se vidi dijagonalno na slici pa prizor čini životnu priču.

Jadranka Breulj nagrađena je zlatnom plaketom za svjetlopis u bojama „Barba Šime“. Autorica je snimila prizor u luci. Ribar prebire mrežu na brodici, slikovit prizor je bočno osvjetljen niskim sunce, pa je zatamnjena pozadina, a istaknuta je struktura mreže i lik ribara s potankostima njegovog lica. Obasjana mreža u rukama ribara usmjerava nam pogled prema rukama i licu ribara na kojima su razvidni oblici osobnosti portreta.

Hrvoje Mavra nagrađen je srebrnom plaketom za svjetlopis u bojama „Ždrelac bridge“. Autor je snimio most vertikalnom slikom. Kolnik na mostu u dnu slike uvodi nas u prizor na kojem je istaknuto metalno nadgrađe mosta. Na jednoličnom plavetnilu neba ocrtavaju se metalne konstrukcije mosta lukovi, dijagonale i paralele, pa sliku čine dojmljivom.

Elvis Šmit nagrađen je brončanom plaketom za svjetlopis u bojama „Put na most“. Autor je snimio koračanje starca prema kamenom mostu. Snimak je u predvečerje s blagim osvjetljenjem istaknuo ljepotu oblika kamene gradnje mosta, a čovjek koračanjem u prednjem planu uvodi nas u sliku.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za: krajolik, portret, ljude u okolišu, potankost, životinje, brod, graditeljstvo i svjetlopisne pokuse. Snimljene prirodne ljepote i detalje diljem svijeta, te ljude u njihovom životnom okružju posjetitelji izložbe vidjevši slike biti će likovno i životnim pričama nadahnuti na razmišljanje.

Posjetitelji mogu pogledati fotografije do 30. rujna, a vidjeti će snimljene prirodne ljepote diljem svijeta i ljude u njihovom životnom okružju.

Elvis Šmit; Put na most

Jadranka Breulj; Barba Šime

Maja Prgomet; Ribar

Noa Mišlov; Zadarskim ulicama

T. M. Bilosnić; Daleka jedra

Zrinka Balabanić; Kameni oblici plaže 5

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU VELIKA PROMJENA VREMENA / U subotu pljuskovi i jaka bura, temperatura pada ispod 30°C!

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano, vruće i ne posve stabilno. Uz lokalno jak razvoj oblaka u unutrašnjosti su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, pod Velebitom i jaka, poslijepodne će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 °C, u Dalmaciji mjestimice malo viša.

U subotu u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, ali u njenoj unutrašnjosti uz umjeren i jak razvoj oblaka ponegdje može biti pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, drugdje duž obale sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu između 24 i 28. Najviša dnevna uglavnom od 24 do 29, na Jadranu između 31 na sjeveru do 36 na jugu.

IZGLEDI VREMENA:

Na kopnu u subotu i ponedjeljak promjenljivo i nestabilno s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji ponegdje mogu biti jače izraženi. U nedjelju djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu u subotu i nedjelju djelomice ili pretežno sunčano, u subotu na sjevernom dijelu mjestimice uz mogućnost kiše i pljuskova. U ponedjeljak promjenljivo mjestimice pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Na kopnu od subote niža temperatura zraka, a na Jadranu i dalje vruće.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Na Vitrenjaku započeo prvi tečaj jedrenja za studente 

Objavljeno

-

By

U sportskoj lučici Vitrenjak danas je, u suradnji Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru i Jedriličarskog kluba Uskok, započeo početni tečaj škole jedrenja za studente. Uskokovi natjecatelji iz malih klasa pokazat će studentima početnicima osnovne tajne jedrenja, a u klupskim prostorijama svakog će dana dobivati teorijska znanja o plovidbi, jedrilicama, čvorovima, vjetrovima, sigurnosti u plovidbi…

– Za dolazak na ovaj tečaj nije bilo potrebno nikakvo predznanje. U školi jedrenja studenti će naučiti kako dizati jedra, osnovne „manovre”, pravila u plovidbi, onoliko koliko se može dobiti u tjedan dana. Svaki dan imat će sat teoretske nastave, nakon toga dva i pol do tri sata u moru, a jednako je važno i druženje nakon jedrenja. Nakon tečaja dobit će diplome o završenom tečaju, a svakako i nezaboravno iskustvo koje će moći primijeniti u struci. Riječ je o zanimljivoj priči koju ćemo pokušati nastaviti razvijati kroz cijelu godinu, budući da jedan dio studenata nije mogao ostati jer ljeti nema smještaja u Zadru, rekao je uoči prve plovidbe Jakov Šokota iz JK Uskok.

Studenti će jedriti na četiri J-70 jedrilice, koje je za ovu priliku donirala biogradska čarter tvrtka. Duge su sedam metara i mogu primiti pet članova posade, odnosno instruktora i četvero studenata. Tečaj će pohađati 32 studenta, a već postoji i lista čekanja, otkriva zamjenik pročelnika Pomorskog odjela izv. prof. dr. sc. Mate Barić.

– Imamo i dosta interesa s drugih sveučilišta, studenata na Erasmusu i nadam se da ćemo uspjeti pružiti našim studentima iskustva koja nisu vezana samo za učenje i polaganje ispita, kaže Barić.

Jedan od onih koji će naučiti prve korake u jedrenju je student treće godine preddiplomskog studija nautike i tehnologije Marko Kinda.

– Želimo kao pomorci naučiti i ovu drugu, sportsku stranu priče, da vidimo kako se davno plovilo na jedra a ne na motore. Ovo nam je odlična prilika za nova poznanstva i druženje, kaže Marko.

Jedna od prvih lekcija kad su napokon krenuli s plovidbom bila je – čuvajte svoje sunčane naočale! Srećom, spretni instruktor brzo je skočio s plovila i vratio ih vlasnici, pa je plovidba mogla početi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U Općini Sv. Filip i Jakov u tijeku radovi na izgradnji vodovoda u vrijednosti 4,3 milijuna eura

Objavljeno

-

By

foto: Velimir Brkić/Zadarski list

U naseljima Viterinci i Tičevo, smještenima kraj Raštana Gornjih, odvijaju se radovi na izgradnji vodovodne mreže, investicije vrijedne 4,3 milijuna eura.

Radovi su dio šireg građevinskog projekta na vodoopskrbnom cjevovodu za mjesta Donje Raštane, Gornje Raštane i Sikovo u Općini Sv. Filip i Jakov a projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 48,2 milijardi kuna.

S novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja i dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov će biti priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metara vodovoda, s hidrostanicama ”Majčin brig 1” i ”Sikovo”, čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika što će znatno unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Komunalac Biograd, poduzeće odgovorno za komunalne usluge u Općini Sv. Filip i Jakov, glavni je izvođač radova na ovom projektu. Projekt uključuje izgradnju sustava vodoopskrbnog cjevovoda, čime će se osigurati kvalitetna opskrba vodom za sve kućanstva u naseljima Viterinci i Tičevo.

„Ovo je važan projekt za našu zajednicu. Osiguravanje pristupa čistoj vodi temelj je za daljnji razvoj“, ističu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Radovi su započeli krajem prošle godine, a planirano je da budu završeni do kraja tekuće godine. Iako su radovi donijeli određene neugodnosti poput povremenih prekida u prometu i bučnog okruženja, stanovnici su iskazali strpljenje, svjesni dugoročnih koristi koje će izgradnja donijeti.

Osim poboljšanja vodoopskrbe, projekt nosi sa sobom i potencijal za gospodarski rast. Stabilna opskrba vodom ključna je za razvoj poljoprivrede, što je tradicionalna djelatnost u ovom području. Očekuje se da će dostupnost vode potaknuti nove investicije i unaprijediti uvjete za rast lokalnog poduzetništva.

“Projekt izgradnje vodovoda rezultat je višegodišnjeg planiranja između lokalne uprave, Komunalca Biograd i stanovnika naselja. Ova suradnja ističe važnost zajedničkih napora u postizanju ciljeva za zajednicu”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Izvor: Zadarski list

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu