Connect with us

magazin

LADO i Jazziana Croatica – spoj jazza i mitske tradicije za najavu nove Koncertne sezone u Zadru

Objavljeno

-

Borna Šercar, bubnjar i skladatelj, na čelu je sastava Jazziana Croatica, koji s Ansamblom LADO surađuje od 2019. godine. Suradnja je rezultirala albumom „Untamed“ za koji je Šercar istaknuo kako je kruna njegovog stvaralaštva te je sam album dokaz velikog umjetničkog potencijala ove nesvakidašnje suradnje. Cilj ovog albuma nije bio opetovano i puko obrađivanje postojeće tradicionalne glazbe i nanošenja novih kolorita na etnos i melos Hrvatske, već stvaranje nove vrijednosti i glazbenog smjera. Time je stvorena jedinstvena hibridna forma u kojoj se isprepliće tradicionalno pjevanje Ladarica i otvorena jazzistička forma Jazziane, u čijem sastavu uz Šercara nastupaju Vojkan Jocić (saksofon), Elvis Penava (el. gitara), Hrvoje Kralj (kontrabas) i Zadranin Borna Pehar (klavir)!

Uvod je to u Koncertnu sezonu 2023./2024. koja će svoje svečano otvorenje imati 16. listopada kada nastupa Zadarski komorni orkestar s programom u čast nedavno preminulom Valteru Dešpalju, uz dvoje istaknutih violončelista – Branimira Pustičkog i Moniku Leskovar, ujedno u ulozi umjetničke voditeljice Orkestra.

Kako izgleda kada jazz i tradicija pričaju mitove o vilama, vješticama, divovima i mitskim bićima, uvjerite se u petak, 22. 9. u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Ulaznice se prodaju na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, kao i na info pultu Providurove palače, od srijede, 20. 9., u vremenu od 11 do 13 i od 18 do 20 sati.

 

magazin

JOŠ JEDNOM MEĐU NAJBOLJIMA / Falkensteiner Premium Camping Zadar ponovo dobio ADAC-ovih 5 zvjezdica

Objavljeno

-

By

Foto: Falkensteiner Hotels & Residences

Njemački autoklub i ove je godine proglasio najbolje kampove u Europi, a Falkensteiner Premium Campsite Camping Zadar ponovo je među najboljima. S ukupnom ocjenom od 89% dobio je 5 zvjezdica te još jednom postao ADAC-ov ‘super kamp’

Zadar, 6. prosinca 2023. – Najveći njemački i europski automobilski klub s nešto više od 18 milijuna članova – ADAC – svake godine proglašava najbolje kampove u Europi. Njegova standardizirana klasifikacija pomaže ljubiteljima kampiranja da pronađu svoju idealnu destinaciju, a istovremeno odražava razinu sadržaja koju se nudi. Kampovi se ocjenjuju u kategorijama kao što su sanitarni čvor, parcela/teren, sadržaji za rekreaciju, kupanje i ugostiteljstvo, a u obzir se uzimaju i opremljenost te kvaliteta.

Kampovi s 5 zvjezdica dobivaju ocjenu ADAC Superplatz, dok kampovi s 4 do 4,5 zvjezdice postaju ADAC TIPP.  S ukupnom ocjenom od 89%, Falkensteiner Premium Campsite Camping Zadar i ove je godine dobio ocjenu od 5 zvjezdica te je i dalje ADAC Superplatz. Stručni žiri posebno je visoko ocijenio sanitarne čvorove, opremu i parcele za kampiranje.

“Koncept Falkensteiner Campinga vješto spaja slobodu i blizinu prirode koja dolazi s kampiranjem te uslugu i kvalitetu vrhunskog hotela”, kazao je Otmar Michaeler, predsjednik Uprave Falkensteiner Michaeler Tourism Group (FMTG).

“U kampiranju vidimo veliki potencijal i trenutno radimo na pokretanju vlastitog brenda. Prvorazredna ocjena našeg Premium Campinga Zadar od strane ADAC-a i nagrada Superplatz silno nas veseli, a istovremeno je i potvrda da idemo u dobrom smjeru”, dodao je.

Kamping resort na najvišoj razini

Falkensteiner Premium Camping Zadar savršeno je uklopljen na prostoru ukupno 8,6 hektara s prekrasnim starim drvećem i nalazi se na samoj plaži. Ima 86 mobilnih kućica, 13 glamping jedinica i 270 parcela s priključcima za vodu, struju i odvodnju. Gosti imaju pristup Acquapura Thalasso & SPA centru od 2.500 m², modernom sanitarnom dijelu i ekskluzivnom à la carte restoranu “Amore” s vlastitim bazenom. Kamp je udaljen oko 5 km od stare gradske jezgre Zadra i vrlo je popularan među ljubiteljima kampiranja, onima koji tek otkrivaju čari ovakvog odmora te obiteljima. Kamp, koji radi tijekom cijele godine, izvan sezone privlači i takozvane digitalne nomade koji ovdje spajaju posao s odmorom i opuštanjem.

Slijede daljnji premium kamping projekti

Poslovnom jedinicom FMTG Premium Camping, osnovanom 2022. godine unutar FMTG-a, kreiran je zaseban odjel koji kampiranje podiže na novu razinu. Falkensteiner Premium Campsite Camping Zadar prvi je takav projekt turističke grupe, a u narednim godinama izgradit će još vrhunskih kampova – uključujući jedan na jezeru Hafnersee, prirodnom rezervatu u Koruškoj. Slijede projekti na rastućim tržištima Austrije, Njemačke, Hrvatske, Italije i Slovenije.

O Falkensteiner grupi:

FMTG – Falkensteiner Michaeler Tourism Group jedna je od vodećih turističkih tvrtki u privatnom vlasništvu u šest europskih zemalja. Objedinjuje divizije Falkensteiner Hotels & Residences s trenutno 27 hotela s četiri i pet zvjezdica, tri apartmanska naselja i premium kampom, FMTG Development, FMTG Invest i turističkog konzultanta Michaeler & Partner.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA S ADVENTA U ZADRU / Promenada svetog Nikole 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

(FOTOGALERIJA) GASTO PONUDA ADVENTA U ZADRU – 4. DIO: Gdje se mogu dobiti najveći adventski burgeri, a gdje originalni kokteli

Objavljeno

-

By

U nekoliko smo nastavaka predstavili najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica. Evo što nude preostale kućice koje smo obišli u zadnjem điru po Adventu.

Picnic Winter House
Družina zadarskih fast food majstora već se ranije afirmirala na zadarskim i zagrebačkim adventskim sajmovima, ne samo zbog svojih maštovitih burgera i toplih sendviča te koktela koji su, naravno, i ove godine u ponudi, već i uvijek nekim novim jelom. Lani je adventski hit bila njihova Drugačija sarma koju su zadržali i ove godine, a sad su iznenadili s novim vrhunskim burgerom. Njihov Frenchie Burger složen je od Kroštulinog brioche peciva od krumpirovog tijesta i sočnog  junećeg burgera, a obogaćen je šipkovim chutneyjem, kremastim brie sirom, dijon aiolijem i rukolom. Uz tople i hladne koktele, Picnic Winter kućica nudi i zanimljivu ponudu vina, pa se tako tu mogu pronaći i rijetke etikete poput Marchese Antinori Chianti Classico Reserva, TRS Genero, limitirano izdanje kupaže chardonnaya i graševine, potom međunarodno poznat pjenušac Raventos Blanc de Blanc, specifični pošip obitelji Šain Marelić s Korčule iz vinograda starosti preko 25 godina, kao i lokalni favoriti iz vinarije Degarra.

Polar Express
Ante Renić, šef Polar Expressa, objasnio je kako u prvih tjedan dana Adventa još nije zaokružio svoju ponudu, koja je u vrijeme našeg posjeta bila svedena na kobasice, domaće pečenice i burger, no iznenadio je slasticama. Izvrsni kolač od sira i Raffaelo iz kućne radinosti bit će pravo i ugodno iznenađenje za sve ljubitelje slastica. Ante će svoju mesnu ponudu zaokružiti s nekoliko verzija tortilja.

Petrunjela
Dvojac Luka i Matej pripremaju u svojoj Petrunjeli možda i najizdašniji burger na cijelom adventskom sajmu – dvije juneće pljeskavice u jednom sendviču sa sjajnom hrskavom pancetom i njihovim originalnim umakom, cheddar sirom, zelenom salatom i kiselim krastavcima. Petrunjela dupli burger idealan je za jako gladne, a uz ovolike normative skoro da bi bila dovoljna i jednostruka Petrunjela. Osim toga, ponudu ove kućice čini i nekoliko vrsta sendviča s piletinom i sirom, kobasicom i kiselim zeljem… kao i trgana svinjetina u sendviču te nekoliko verzija tortilje, primjerice veganska.

Čin Čin
Ova je kućica adventska ispostava istoimenog bara na Muraju i svoju ponudu bazira na izvrsnim koktelima i drugim toplim i hladnim pićima, mada se u njihovom kotliću stalno kuhaju i domaće dimljene kobasice s jednog seoskog imanja u okolici Zadra. Barmen Roko Mijatović priprema u Čin Činu oko petnaest vrsta toplih i osvježavajućih koktela, od kojih je jednog nazvao po sebi – Hot Roko! Pored svega toga, u ponudi je i devet vrsta voćnih rakija.

Dmaoo House
Ova je ekipa stigla s Puntamike, predvodi je predsjednik tamošnje istoimene Udruge mladih Niko Marin, koji je odlučio svoju ponudu bazirati na nekoliko vrsta kobasica i platama s hladnim narescima. U kotliću se krčkaju kobasice poznatog Dragana Vidaića i one OPG-a Butić, ali i debrecinke, kranjske… Plata s miksom ovih kobasica i četiri vrste umaka ozbiljno je jelo za dvoje po svim standardima. Svoje pijatine u Dmaoo kućici pune pršutom, buđolom, kulenom itd.

White Hill
Četvorica raspoloženih momaka, Mihael, David i dva Karla, nazvali su svoju kućici po kvartu iz kojeg stižu – Bilom brigu. Aduti su im veliki juneći burgeri s pljeskavicama od čak 160 grama i različitim dodacima, od tartufate preko džema od kapule, pa sve do – jaja. Kažu, imat će i domaćih divenica, ali „did ih još nije stigao osušiti, nema bure…” Osobito su ponosni na svoj originalni koktel Ljubav s bezalkoholnom bazom sačinjenom od pirea od maracuje, soka limuna i jabuke te vode. Toj bazi dodaju alkoholno piće po želji gosta: votku, gin, whiskey… Kažu da je svaka kombinacija odlična!

Cin-Cin-3_1600_1067

Image 1 of 26

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu