Connect with us

Tech

Pazite što radite: Zbog ovih stvari Whatsapp vam može blokirati račun

Objavljeno

-

Unsplash

WhatsApp vam, ako se ne držite pravila, može blokirati račun. Ovo su samo neke od stvari zbog kojih možete “zaraditi” zabranu korištenja Metine usluge.

Ako spadate među korisnike koji zlorabe WhatsApp, Meta će vam zabraniti korištenje usluge. Prije nego što se zabrinete oko toga kršite li neko pravilo, valja naglasiti da aplikacija odlučuje o zabrani prema vrlo specifičnom setu pravila. Drugim riječima, oni koji su zavrijedili blokadu radili su nekoliko vrlo specifičnih stvari, piše tportal.

Korištenje neslužbene verzije WhatsAppa

Iako možda mislite da je korištenje neslužbene verzije WhatsAppa bezopasno, ono može rezultirati obustavom vašeg računa. Neslužbene verzije WhatsAppa izradili su programeri trećih strana, a za neke od njih ste možda i čuli. Riječ je o programima GB WhatsApp, WhatsApp Plus, WhatsApp Go, WhatsApp Prime i OG WhatsApp.

WhatsApp ne odobrava niti podržava aplikacije trećih strana te navodi da će korisnički računi onih koji ih koriste biti zabranjeni zbog njihove upotrebe. Zašto to rade? Zato što neslužbene WhatsApp aplikacije nose veće sigurnosne rizike. Da biste izbjegli rizik od zabrane, WhatsApp kaže da biste trebali koristiti samo službene i provjerene verzije dostupne u Google Play Storeu i App Storeu.

Budući da zabrane uključuju stavljanje vašeg telefonskog broja na crnu listu, stvaranje novog računa s istim brojem neće funkcionirati.

Slanje prijetećeg i nezakonitog sadržaja

Ako dijelite ilegalni sadržaj na WhatsAppu, prijetite ljudima, širite poruke pune mržnje ili uvredljiv sadržaj, možete izgubiti pristup svom računu. Kao što je navedeno u uvjetima pružanja usluge, WhatsApp napominje da u aplikaciji ne možete slati “ilegalan, opscen, klevetnički, prijeteći, zastrašujući, uznemirujući, sadržaj pun mržnje ili rasno/etnički uvredljiv sadržaj”. Također nije dopušteno promicati nasilne zločine ili ugrožavanje i iskorištavanje djece.

Drugim riječima, dobro razmislite što dijelite na WhatsAppu.

Dosljedno prijavljivanje

Korisnici mogu ići dalje od blokade vašeg broja – mogu vas prijaviti. WhatsApp napominje da kada netko prijavi vaš račun, WhatsApp dobiva pristup zadnjih pet poruka koje može pregledati kako bi utvrdio je li prijava opravdana ili ne. Ako moderatori zaprime više izvješća o sličnom kršenju pravila, vaš će račun na WhatsAppu vjerojatno biti zabranjen. Ako smatrate da vas je netko neopravdano prijavio, uvijek možete tražiti reviziju zabrane direktnim kontaktiranjem Mete putem e-maila ili unutar aplikacije, no velike su šanse da će zabrana ostati, piše tportal.

Korištenje WhatsAppa za prijevare i zlonamjerni softver

WhatsApp ne dopušta slanje sadržaja koji šteti drugim korisnicima, što uključuje zlonamjerni softver i prijevare. WhatsApp u uvjetima korištenja naglašava da korisnici ne smiju ‘slati, pohranjivati ili prenositi viruse ili druge štetne računalne kodove putem usluge’. Ako vas uhvate u tome, zabranit će vam račun. Naglašavamo da također nije dozvoljeno prikupljanje podataka o korisnicima na nedopušten i neovlašten način – drugim riječima, phishing je ilegalan.

Dodavanje osoba u grupe bez dopuštenja

Ako pripadate grupama, uvijek trebate tražiti dopuštenje prije nego što dodajete nove članove. WhatsApp navodi da “prije dodavanja osoba u razgovor trebate dobiti njihovu dozvolu, a ako dodajete nekog u grupu i oni iz nje izađu, poštujte njihovu odluku”. Ako to ne učinite, vjerojatno ćete dobiti više prijava i na kraju potpunu zabranu WhatsAppa.

Automatiziranje aktivnosti na WhatsAppu

Premda WhatsApp možete koristiti koliko god želite, nije dopušteno koristiti automatizaciju poput one za masovno slanje poruka, automatsko slanje i automatske pozive. Također ne smijete koristiti automatizaciju za stvaranje računa ili grupa. WhatsApp koristi umjetnu inteligenciju da bi prepoznao ovakvo ponašanje, što znači da možete dobiti zabranu čak i ako niste prijavljeni.

Širenje lažnih vijesti

Uvjeti pružanja usluge WhatsApp također zabranjuju sadržaj koji uključuje ‘objavljivanje neistina, lažnog predstavljanja ili obmanjujućih izjava’. Ako pokušavate stvoriti ovakvu vrstu sadržaja, WhatsApp će vam vrlo vjerojatno suspendirati račun, piše Makeuseof.

WhatsApp također preporučuje provjeru činjenica prije prosljeđivanja poruka. Ako stalno drugima dijelite lažne objave, vjerojatno ćete im to dosaditi i dobit ćete prijavu. Štoviše, Meta je upravo zbog učestalosti ovog problema uvela ograničenja prosljeđivanja – aplikacija također označava višestruko proslijeđene poruke kako bi korisnici znali da dolaze iz drugog izvora.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

OČISTITE MOBITEL! Stručnjak otkrio koje uređaje i aplikacije treba ukloniti

Objavljeno

-

By

Unsplash

Skup u Zagrebu dao je zanimljive savjete na temu obrane od sve češćeg oblika napada.

Najčešće posljedice uspješnog kibernetičkog napada na poslovni ili državni sektor su financijske štete, zastoj u radu, krađa intelektualnog vlasništva i gubitak reputacije, jedna je od poruka prvog Adriatic MSP Summita održanog u Zagrebu. Predavanja na temu unaprjeđenja kibernetičke sigurnosti održali su međunarodni IT stručnjaci iz Škotske, Brazila, Portugala, Njemačke, Češke i Hrvatske.

Slabe lozinke

Što se ključnih mjera opreza tiče, kako se organizacije i pojedinci mogu zaštititi od kibernetičkih napada, Mark Lamb, osnivač i izvršni direktor HighGround.io i izvršni direktor M3 Networksa, savjetuje da se krene od analize digitalnog okruženja.

Ostavite samo najnužnije

“Definirajte koje aplikacije i uređaji su vam zaista potrebni, sve što je zastarjelo i suvišno uklonite. Deaktivirajte sve servise koji vam nisu potrebni ili vam njihova svrha nije u potpunosti jasna. Zatim, krenite smanjivati površinu napada. Ostavite samo najnužnije. Ono što je ostalo, osnažite primjenom zdravih sigurnosnih praksi kao što su multi-faktorna autentikacija (MFA), snažne lozinke i konstantan nadzor nad konfiguracijskim promjenama”, navodi Lamb.

Brazilski stručnjak za kibernetičku sigurnost Filipi Zanoello Pires, inače osnivač Black&White Technologyja, koji kroz projekt i neprofitnu organizaciju ‘Hakiranje NIJE zločin’ zagovara globalnu reformu politike da bi se dekriminaliziralo hakiranje, posljednjih je godina puno istraživao sigurnosne sustave i prijetnje tvrtki kroz simulaciju napada, piše Poslovni.hr.

“Imao sam priliku raditi s rješenjima sigurnosnih dobavljača te sam trebao simulirati napade kako bih zaobišao ta rješenja bez otkrivanja. Postigao sam vrlo pozitivne rezultate, što je generiralo poboljšanja u testiranim rješenjima, sustavima za otkrivanje i u tehnologiji”, kaže Pires dodajući da je glavni krivac za sigurnosne propuste “nedostatak vidljivosti kibernetičkog prostora, kao i to da gotovo svatko na neki način koristi pružatelja usluga u oblaku, što je uzrokovalo značajan porast napada”.

Tvrtke trebaju ulagati, ističe, u osvještavanje zaposlenika i obuku za obranu od socijalnog inženjeringa. Nove tehnologije poput interneta stvari (IoT) i umjetne inteligencije (AI) uvode nove opasnosti u području kibernetičke sigurnosti te je, prema Piresu, to još jedna velika prednost za “stranu koja napada, posebno kada se govori o IoT-u, jer proizvođači stvaraju okoline sa slabim lozinkama, s četiri ili pet brojeva, te još postoje brojne zastarjele verzije softvera koje su lako implementirane, ali s mnogim ranjivostima”.

Ljudski faktor i dalje tu

“AI je nešto drugačiji slučaj. Već postoje neki napadi koji koriste AI, ali AI je došao kako bi pomogao i olakšao tehnologiju, a ljudski faktor i dalje je potreban za upravljanje i poboljšanja, posebno za kreativnost”, ustvrdio je Pires ukazavši i na izuzetnu važnost edukacije ljudi, a njegova je preporuka “mjesečna akcija i razgovori pomoću raznih aktivnosti i stručnjaka iz industrije”.

Prema organizatoru konferencije direktoru Nestec IT Solutionsa Siniši Vojteku, glavni cilj i ovog događanja je razmjena stručnosti i primjera iz prakse koji mogu poslužiti kao odgovor na izazove s kojima se susreću pružatelji IT usluga u Adria regiji.

 
Nastavi čitati

Tech

Otkriveno koliko bi trebala koštati nova “Tesla za narod”: Dolazit će i bez volana i pedala

Objavljeno

-

By

Tesla

Novi Teslin automobil “za narod” trebao bi koštati ispod 25.000 dolara. Otkriveno je to u ulomku iz knjige Waltera Isaacsona – Elon Musk.

Tako doznajemo da će pristupačni električni automobil biti futurističkog stila, nešto poput već predstavljenog Tesla Cybertrucka, prenosi Axios.

Drugim riječima, mogli bismo očekivati sličan aerodinamički pristup, iako u manjem paketu. Ako je vjerovati autoru Isaacsonu, upravo se jedan takav prijedlog svidio čelniku Tesle. “Kad jedan od ovih dođe iza ugla. ljudi će misliti da vide nešto iz budućnosti”, rekao je Elon Musk.

Početni model planira se proizvoditi uz koncept autonomnog robotaksija. Musk se zalaže za razvoj potonjeg unatoč protivljenju Teslinih direktora, rekavši da bi se program mogao suočiti s preprekama u odnosu na vladine sigurnosne standarde.

“Ovo vozilo mora biti dizajnirano kao čisti robotaksi. Preuzet ćemo taj rizik. Moja je greška ako se pokvari”, rekao je Musk koji želi da robotaksiji budu potpuno automatizirani, bez upravljača i pedala.

Isprva, Musk nije pristajao na da najpovoljniji model bude i robotaksi, prognozirajući da bi to učinilo pristupačni automobil “nepotrebnim”. Ali kako se priča razvijala, on sada planira napraviti oba modela u tvornici u Austinu.

 
Nastavi čitati

Tech

Znanstvenici izračunali kada će Zemlju pogoditi asteroid snage 22 atomske bombe

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Znanstvenici NASA-e napravili su proračun da će asteroid Bennu udariti u Zemlju za 159 godina, točnije 24. rujna 2182.

S obzirom da datum ulazi u 22. stoljeće, ne moramo još dugo brinuti zbog ovog asteroida.

Asteroid, nazvan Bennu, prođe Zemlju svakih šest godina i upola je manji od asteroida za koji se smatra da je ubio dinosaure.

Ako se Bennu sruši na Zemlju, to će izazvati pustoš 965 kilometara od mjesta nesreće, ali nije dovoljno veliki da izazove izumiranje širom svijeta.

NASA radi na planovima da usmjeri smjer sudara asteroida i preusmjeri asteroid Bennu. Njihova misija je sada u završnoj fazi.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu