Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Znanstvenici iz Zadra i Italije u misiji smanjenja upotrebe bakra u poljoprivredi

Objavljeno

-

Bakar je jedan od sedam osnovnih mikroelemenata važnih za rast i razvoj biljke, težko je zamjenjiv pripravak u sustavima konvencionalnog i integriranog upravljanja bolestima koje se pojavljuju na poljoprivrednim kulturama. Djelotvoran je na više od 50 različitih bolesti u vinogradarstvu, voćarstvu, vrtlarstvu, ratarskim usjevima. Njegova uporaba je nezamjenjiva u organskom uzgoju, gdje se ne mogu primijeniti druge sintetske kemijske tvari. Negativne posljedice njegove primjene osobito dugogodišnje je nakupljanje u tlu i štetno djelovanje na život tla.

Kako bi se izbjegla pretjerana upotreba ovog elementa, nekoliko talijanskih poljoprivrednih i znanstvenih konzorcija, društvo za proizvodnju poljoprivrednih preparata Symbiagro SRL, udruženje poljoprivredno-prehrambenih zadruga iz Valencije, Sveučilište Modene i Reggio Emilije Unimore, Sveučilište Ferrara i Sveučilište u Zadru provodi projekt „Microfightersa“ (LIFE21-ENV-IT-LIFE MICROFIGHTER). Isti djeluje u sklopu operativnog programa LIFE 2021. – 2027. s provedbom je započeo 1. kolovoza 2022. te će trajati do 31. siječnja 2026. Iz grupe je projekata transfera tehnologija, osobito novih i u ovom slučaju financiranih od EU kao izuzetno inovativnih jer doprinosi zelenim politikama.

Svrha projekta je na istraživačkim poljoprivrednim površinama utvrditi učinkovitost novog proizvoda i prakse koja će zamijeniti procijenjene količine bakra i time doprinijeti smanjenju njegovog otiska u okolišu. Projekt traži rješenja za uzročnike biljnih bolesti (peronospora, bakterijska pjegavost, rak masline i paunovo oko) koje se pojavljuju na vinovoj lozi, rajčici i maslini. Osnovni cilj projekta je pokazati učinkovitost novog prirodnog i ekološki održivog Zeo-Biopesticida, sastavljenog od talijanskih prirodnih K-chabazit zeolita i specifičnog mBCA (Pseudomonas sp. DLS65) kao zamjene proizvodima na osnovi bakra za suzbijanje najopasnijih bolesti vinove loze, rajčice i masline u Italiji, Hrvatskoj i Španjolskoj.

Projekt predviđa kroz 42 mjeseca provedbe, konkretno dvije vegetacije provesti ocjene biološke učinkovitosti i mjerenje smanjenje upotrebe bakra u masliniku na lokalitetu Škabrnja i vinovoj lozi na lokalitetu Sveučilišno dobro Baštica.

S ciljem prezentiranja preliminarnih rezultata svi projektni partneri okupili su se na redovitom sastanku 7. rujna, 2023. kako bi raspravili o rezultatima i iskustvima nakon provedbe prve godine istraživanja. Sastanak je održan na Sveučilištu u Zadru, prema planu organiziran je posjet Sveučilišnom dobru u Baštici, zatim je nakon pozdravnih govora voditelja projekta i domaćina održano niz predavanja u dvorani „Diadora“ u novom studentskom domu. Teme predavanja bile su o provedbi i prikupljenim rezultatima iz poljskih pokusa, okolišnim analizama osobito klime i tla, postojanosti pripravka na listu i održivosti pripravka kroz vrijeme, te tehničkim, diseminacijskim i organizacijskim aktivnostima koje partneri provode ili trebaju provesti.

Rezultate na maslini o učinkovitosti inovativnog rješenja u suzbijanju plamenjače na vinovoj lozi i paunovog oka na maslini prezentirali su na polju i dvorani Izv.prof.dr.sc. Tomislav Kos, Magdalena Baričević mag.ing.agr., Ana Gašparović Pinto mag.ing.agr. i Suzana Šimunac kao podrška administrativnoj provedbi projekta. Preliminarni zaključci upućuju da u sustavu integriranog upravljanja kad je moguće intervenirati i kemijskim sredstvima uslijed visokog pritiska bolesti u nasadima vinove loze i maslina novi inovativni pripravak može u godinama s jakim pritiskom bolesti zamijeniti punu dozu bakra.

Kroz provedbu projekta LIFE Microfighter nastojat će se smanjiti unos bakra na poljoprivredne površine s prosječnih 4 kg/ha godišnje na prosječno 2 kg/ha godišnje bez utjecaja na prinose i kvalitetu proizvoda. Potpuna zamjena bakra s novim Zeo-Biopesticidom također će biti testirana i ocijenjena, u perspektivi zabrane agrokemikalija na osnovi bakra.

Svi stručnjaci koji su sudjelovali na sastanku u Zadru, s ponosom očekuju prezentiranje rezultata nakon prve godine provedbe i analize, na drugim skupovima, osobito stručnim s velikim očekivanjima potvrde kvalitete inovativnog rješenja i u drugoj godini provedbe.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ NARODNOG MUZEJA: Poziv na fotografski natječaj “Skriveni kutak moga grada”

Objavljeno

-

By

Foto: Ivana Dražić

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar poziva na fotografski natječaj SKRIVENI KUTAK MOGA GRADA

Natječaj se organizira u povodu Dana grada Zadra 2023. godine i namijenjen je svim osobama bez dobne granice.

Tema natječaja su skriveni detalji grada Zadra za koje smatrate da su neprimijećena ljepota grada.

“Pozivamo Vas da nam pokažete Zadar kakvim ga Vi vidite, obratite pažnju na sitnice koje Vas okružuju, fotografirajte ih i pošaljite nama da ih pokažemo na izložbi.

Uz svaku poslanu fotografiju opišite koji dio Zadra se nalazi na njoj i što predstavlja za Vas i zajednicu”, stoji u objavi iz NMZ.

Propozicije natječaja:

 • na natječaj se mogu prijaviti sve osobe bez dobne granice
 • tema natječaja je grad Zadar
 • fotografije mogu biti snimane fotoaparatom i/ili pametnim telefonima
 • veličina fotografije je najmanje 300 dpi, u JPG (JPEG) formatu
 • svaka osoba može poslati maksimalno tri fotografije
 • uz svaku fotografiju potrebno je kratko pojašnjenje što je na fotografiji
 • slanjem fotografija pristajete na njihovu objavu za potrebe natječaja
 • fotografije se šalju putem Wetransfera ili e-mail adrese na: pedagog@nmz.hr
 • prilikom prijave potrebno je napisati ime i prezime, dob sudionika, naziv fotografije i kontakt
 • pristigle fotografije će biti izložene u Edukativnoj dvorani Kneževe palače tijekom studenog
 • Termini natječaja:
 • natječaj traje od 2. do 30. listopada, 2023. godine
 • izložba fotografija će biti otvorena od 6. do 24. studenog, 2023. godine
 • Za sve informacije se obratite na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr (kontakt osoba: Lucija Sekula, muzejska pedagoginja)
 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

USUSRET DANU ZAŠTITNIKA ZADRA / U nedjelju je blagdan sv. Šime. Donosimo raspored svetih misa…

Objavljeno

-

By

Ususret proslavi blagdana sv. Šime, zaštitnika grada Zadra čijem se zagovoru utječe puk iz cijele Zadarske nadbiskupije, u svetištu sv. Šime u Zadru održava se Devetnica do subote, 7. listopada.

U utorak, 3. listopada, misu u 18 sati predvodi dr. fra Šimun Bilokapić, OFM, dekan KBF-a u Splitu. U srijedu, 4. listopada, misu u 18 sati predvodi vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću.

U četvrtak, 5. listopada, misu u 18 sati predvodi dr. don Josip Mužić, predavač na KBF-u u Splitu. U petak, 6. listopada, misu u 18 sati predvodi don Damir Stojić, SDB. U subotu, 7. listopada, misu u 8 sati predvodi don Zdenko Milić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije.

Na uočnicu blagdana sv. Šime, u subotu 7. listopada, Svečanu Večernju u 19 sati u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

U nedjelju, 8. listopada, na svetkovinu sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, svečano koncelebrirano slavlje u 19 sati u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Mise su još u 7, 8.30 i u 17 sati je misa s blagoslovom djece. Misno slavlje u 11 sati predvodi don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru.

Sv. Šime je prorok iz Jeruzalema, opisuje ga evanđelist Luka, koji je u Djetetu Isusu prepoznao Mesiju, kada su ga Marija i Josip došli prikazati u hram četrdeseti dan od Isusovog rođenja. Njegovo neraspadnuto tijelo nalazi se u Zadru u Škrinji sv. Šime gdje ga vjernici časte već osam stoljeća.

U osmini nakon blagdana, Škrinja sv. Šime će biti otvorena i izložena za čašćenje hodočasnicima. Svakim danom u osmini misa je u 8 sati. U ponedjeljak, 9. listopada misa će biti i u 17 sati za bolesne, kada će se podijeliti sakrament bolesničkog pomazanja ljudima koji žele i trebaju taj sakrament.

Za kraj osmine, u ponedjeljak, 16. listopada, misno slavlje u 18 sati predvodi dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru. U zahvalnosti za milosti sv. Šimunu, nakon mise će započeti 40-satno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

U srijedu, 18. listopada, u crkvi sv. Šime misno slavlje u 18 sati i svečani blagoslov s Presvetim predvodi don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JUČER GORJELO U MAŽURANIĆEVOJ / Policija podsjeća: “Do 31. listopada zabranjeno je svako loženje vatre na otvorenom prostoru!”

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. listopada u 13.50 sati u Zadru u Ulici Ivana Mažuranića, u dvorištu na otvorenom prostoru, 49-godišnjakinja je naložila vatru, a da prethodno na niti jedan način nije osigurala ili držala pod kontrolom, kako bi spriječila eventualno širenje ili sprječavanje opasnosti za ljude ili imovinu, priopćeno je iz PU zadarske.

Nakon što su policijski službenici došli na mjesto događa, 49-godišnjakinja je po izdanoj naredbi ugasila vatru, a zbog počinjenog prekršaja sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara prekršajno je sankcionirana.

Podsjećamo kako Sukladno županijskoj Odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru, na području Zadarske Županije zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada.

Za nepoštivanje navedenih odredbi propisane su novčane kazne, a u određenim slučajevima postoje i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Posljedice koje požari izazivaju, osim materijalne štete, neprocjenjive su i za okoliš i vegetaciju koja nas okružuje”, dodaju iz Policije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu